Luettelo televisiosarjan Criminal Minds – FBI-tutkijat hahmoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo televisiosarjan Criminal Minds – FBI-tutkijat hahmoista.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emily Prentiss[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emily Prentiss (Paget Brewster) toimii BAU:n johtajana. Aikaisemmin hän toimi Hotchnerin alaisena. Hänen äitinsä, Elizabeth Prentiss on diplomaatti, jonka vuoksi Prentiss joutui muuttamaan nuorena ympäri maailmaa. He asuivat muuan muassa monissa Lähi-idän maissa ja Roomassa. Tämän seurauksena Prentiss puhuu sujuvasti monia kieliä, kuten arabiaa, espanjaa ja venäjää. Hänellä on musta kissa, Sergio. Prentiss teki 15-vuotiaana abortin. Sarjan kuudennella kaudella saadaan selville, että hän oli toiminut vakoilijana tekemässä profiilia IRA:n terroristista, Ian Doylestä. Prentiss esitti tämän rakastajatarta. Tällöin hän eli väärällä henkilöllisyydellä, käyttäen nimeä Lauren Reunolds. Hän sai suhteen aikana selville, että Doylella oli poika, Declan. Tietäen, että Interpol tekisi mitä tahansa saadakseen Ian Doylen, Prentiss lavasti Declanin ja tämän hoitajan kuoleman suojellakseen heitä. Hän järjesti heille uudet henkilöllisyydet ja elämä Yhdysvalloissa. Kun Doyle pidätettiin, lavasti hän myös auto-onnettomuuden, jossa Lauren Reynolds virallisesti kuoli. Interpol vangitsi Doylen Pohjois-Korealaiseen vankilaan, josta tämä pakeni ja sai tietää Laurenin, eli Emilyn, olevan elossa. Doyle tappoi kaikki pidätykseen johtaneet vakoilijat, mutta kidnappasi Prentissin. Prentiss paljasti taistelun keskellä, että Declan oli yhä elossa. Doyle puukotti häntä, mutta pakeni ennen kuin FBI pääsi rakennukseen. Prentiss sai hengenvaarallisia vammoja, mutta selvisi. Pysyäkseen turvassa Doylelta hän, Hotchner ja JJ kertoivat hänen kuolleen vammoihinsa. Prentiss oli piilossa Pariisissa, kunnes hän palaa seitsemännellä kaudella. Morgan ja Garcia olivat jäljittäneet Doylen ja Declanin. Napattuaan Doylen he huomasivat, että Declan oli siepattu, jolloin Prentiss tuli auttamaan etsinnöissä. Prentiss lähti sarjasta seitsemännen kauden lopulla Interpolin Lontoon toimiston johtoon. Hän palaa auttamaan tiimiä muutaman kerran ennen virallista paluutaan.

David Rossi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Stephen "Dave" Rossi (Joe Mantegna) on BAU:n agentti. Rossi palasi yksikköön kolmannella tuotantokaudella. Rossi jäi eläkkeelle 42-vuotiaana ja kirjoitti eläkkeensä aikana useita kirjoja työstään yksikössä. Kun Rossi palaa yksikköön, on tästä kulunut kymmenen vuotta. Hän kantaa Colt 1911 pistoolia. Rossi palveli merijalkaväessä ja on Vietnamin sodan sotaveteraani.

Rossi oli yksi BAU:n syntymiseen vaikuttaneista henkilöistä. Hän palasi BAU:hun auttaakseen ryhmää Gideonin lähdettyä tiimistä kolmannella tuotantokaudella. Vaikka Rossilla on eniten kokemusta, hän ei halua johtaa yksikköä. Rossilla on takana kolme avioliittoa, jotka kaikki ovat päättyneet eroon. Rossi kuitenkin menee sarjan lopussa uudelleen naimisiin kolmannen ex-vaimonsa, Krystallin kanssa. Myös muut entiset vaimot tulevat tutuksi sarjassa. Rossilla on tytär, Joy Rossi ja edesmennyt poika.

Spencer Reid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) on BAU:n agentti. Hänen älykkyysosamääränsä on 187. Sen lisäksi hänellä on eideettinen muisti ja hän pystyy lukemaan 20 000 sanaa minuutissa. Reidillä on tohtorin tutkinto kemiassa, matikassa ja tekniikassa.

Reidiä kiusattiin nuorena koulussa. Kerran hänet houkuteltiin illaksi jalkapallokentälle, jossa hänet sidottiin alasti maalitolppaan.[1] Hänen äidillään on skitsofrenia, ja hänen on ilmaistu pelkäävän sairastuvan itsekin. Toisella kaudella epäilty otti hänet vangikseen ja huumasi hänet erilaisilla huumeilla säästääkseen hänet kivulta (murhaajalla oli persoonallisuushäiriö). Reid selvisi elossa, mutta ajautui huumeiden käyttöön, josta kuitenkin pääsi ylitse. Reidillä havaittu Glock 17 tai 19 sekä Smith & Wesson 6x revolveri.

Penelope Garcia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penelope Grace Garcia (Kirsten Vangsness) työskentelee BAU:n teknisenä analyytikkona. Hänellä oli pitkään poikaystävä, Kevin Lynch. He pysyivät ystävinä eronsa jälkeen. Hän on myös hyvin läheinen Morganin kanssa. Garcian äiti ja isäpuoli kuolivat auto-onnettomuudessa hänen ollessaan 18-vuotias, minkä jälkeen hän imeytyi tietokoneiden maailmaan. Gracia hakkeroi pääsyn FBI:n tiedostoihin, josta hän jäi kiinni. Kun hän jäi kiinni, tarjottiin hänelle mahdollisuus välttää syytteet, jos hän aloittaisi työn teknisenä analyytikkona BAU-yksikössä. Garcialla on hyvin räväkkä tyyli, ja hän pyrkii näkemään kaikissa jotain hyvää. Hän tekee paljon vapaaehtoistyötä uhrien perheiden kanssa.

Jennifer "JJ" Jareau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JJ (A.J. Cook) toimii BAU:n agenttina. Ennen kouluttautumista profiloijaksi, hän toimi tiimissä mediatiedottajana. Hän tapaa usein myös omaisia ja julkaisee profiilit medialle. Hänellä on aviomies Will LaMontagne ja kaksi poikaa, Henry ja Michael. JJ:n isosisko Roslyn teki itsemurhan kun JJ oli vasta 7. Hän pelasi teininä jalkapalloa, mutta on haka myös tikanheitossa. JJ haki FBI:n opistoon Rossin pidettyä hän koulussaan luennon. Kuudennella kaudella hänet palkataan Pentagoniin, mutta hän palaa seitsemännellä kaudella yksikköön profiloijaksi. Hän on Reidin hyvä ystävä, ja ainoa joka kutsuu häntä Spenceksi.

Tara Lewis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tara Elizabeth Lewis (Aisha Tyler) liittyy tiimiin kaudella 11. Lewis on rikostekniikan psykologi. Ennen liittymistä yksikköön Lewis haastatteli sarjamurhaajia osana tutkimusta. Lewis pitää vanhoista autoista.

Matthew Simmons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matthew "Matt" Simmons (Daniel Henney) liittyy tiimiin kaudella 13, kun hänen edellinen yksikkönsä lakkautettiin. Simmons asuu yhdessä vaimonsa, Kristyn ja parin viiden lapsen kanssa. Simmons oli ennen uraansa FBI:ssä armeijassa.

Luke Alvez[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Alvez (Adam Rodríguez) liittyy tiimiin kaudella 12. Alvez palkattiin tiimiin nappaamaan vankilasta karannut Peter Lewis. Alvez toimi aikaisemmin FBI:n karanneiden vankien työryhmässä. Alvez ja hänen parinsa, Phil Brooks etsivät yhdessä sarjamurhaaja Daniel Cullenia, joka tunnettiin nimellä "The Crimson King". He saavat Cullenin kiinni, mutta ennen sitä hän kidnappaa Philin. Kun Alvez löytää heidät, on Cullen kiduttanut Philiä pahasti. Phil selviää, mutta Alvez traumatisoituu tästä pahasti.

Poistuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex Blake[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex Blake (Jeanne Tripplehorn) oli yksikön jäsen kausilla 8 ja 9. Blake opettaa Georgetownin yliopistossa kielitieteitä FBI:n ohella. Hän on naimisissa lääkärin, James Blaken kanssa. Heillä oli poika, Ethan. Ethan kuoli vain 9-vuotiaana. Blake kertoo, että Reid muistuttaa häntä Ethanista. Blake järkyttyy pahasti, kun Reidiä ammutaan kaulaan. Hän lopettaa yksikössä ja siirtyy opettamaan täyspäiväisesti.

Kate Callahan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katherine "Kate" Callahan (Jennifer Love Hewitt) oli BAU:n jäsen kaudella 10. Callahan on ollut pitkään yhdessä aviomiehensä, Chrisin kanssa. Callahanin sisko, Liz ja hänen miehensä kuolivat syyskuun 11. päivän iskuissa. Tämän jälkeen Callahan ja Chris kasvattavat heidän tyttärensä, Megin. Callahan paljastaa tiimille, että hän on raskaana vuosien yrittämisen jälkeen. Callahan lähtee yksiköstä, koska hän haluaa pitää äitiysvapaata.

Ashley Seaver[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashley Seaver (Rachel Nichols) liittyi tiimiin kuudennella kaudella, kun hänen apuaan tarvitaan perheellisen murhaajan tapauksessa. Seaver on tiimiin liittyessään vielä opistossa, mutta suorittaa opintonsa loppuun yksikössä. Hänen oma isänsä oli kuuluisa murhaaja. Tätä nykyä Seaver käyttää äitinsä tyttönimeä. Seitsemännellä kaudella kerrotaan, että Seaver liittyi Andi Swannin johtamaan ihmiskauppayksikköön.

Jason Gideon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Gideon (Mandy Patinkin) oli yksi BAU:n ensimmäisistä jäsenistä. Gideon lähti tiimistä kolmannen kauden alussa Frank Breitkopfin murhattua hänen ensirakkautensa, Sarahin. Gideon pitää erityisesti linnuista. Gideon murhataan sarjan kymmenennellä kaudella. Hänellä on poika, Stephen Gideon.

Elle Greenaway[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elle Greenaway (Lola Glaudini) oli BAU:n jäsen sarjan ensimmäisen ja toisen kauden aikana. Ensimmäisen kauden finaalissa Greenawayn kimppuun hyökätään hänen kotonaan. Hän jää henkiin, mutta ei voi jatkaa työtään normaalisti. Greenaway tappaa ennen lähtöään tiimistä sarjaraiskaajan, jota ei voitu vangita hänen virheensä takia. Greenaway lopettaa yksikössä Hotchnerin kyseenalaistettua hänen toimintansa. Greenaway puhuu sujuvasti espanjaa. Hänen isänsä oli poliisi, joka kuoli virantoimituksessa.

Aaron "Hotch" Hotchner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaron Hotchner (Thomas Gibson) oli yksikön johtaja. Hotchner oli naimisissa Haley Hotchnerin (os. Brooks) kanssa, mutta he erosivat Hotchnerin työn vuoksi. Heillä on yhdessä lapsi, Jack. Viidennellä tuotantokaudella George Foyet, murhaa Haleyn.[2] Hotchner ja Jack muuttavat uuteen asuntoon. Haleyn sisko, Jessica hoitaa Jackia, kun Hotchner joutuu matkustamaan työnsä vuoksi. Hotchin pääaseena on Glock 19 ja vara-aseena Glock 26 pistooli. Hän kantaa aina kahta asetta. Yksikön päälikkönä useat rikolliset vainoavat häntä, jonka vuoksi hän lopulta lähtee tiimistä. Kun Hotchner huomaa, että Peter Lewis, vankilasta paennut sarjamurhaaja alkaa vainota Jackia, hän ja Jack katoavat todistajansuojelun avulla. Hotchner ilmoitti erostaan ja vaati, että hänet korvaisi Emily Prentiss.

Hotchnerilla on pikkuveli Sean. Hän on kertonut, että hänen isänsä pahoinpiteli häntä. Hotchner ja hänen isänsä olivat molemmat juristeja. Hotchner toimi syyttäjänä ennen uraansa FBI:ssä.

Derek Morgan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derek Morgan (Shemar Moore) toimi BAU:n agenttina. Ennen liittymistä yksikköön hän toimi poliisina Chicagossa. Hänellä on musta vyö judossa. Myös hänen isänsä, Hank Morgan oli poliisi. Morganin ollessa kymmenen, hän näki, kun hänen isänsä ammuttiin virantoimituksessa. Morganilla on kaksi siskoa. Sarjan toisella kaudella paljastuu että häntä hyväksikäytettiin lapsena. Morganilla on ollut sekä Glock 17 että Sig Sauer P226 Vara-aseena hänellä on Glock 26. Morgan erikoistuu räjähteisiin ja pakkomielteisiin rikoksiin. Morgan lähtee yksiköstä ollakseen perheensä kanssa. Morganilla on kumppaninsa Savannahin kanssa poika, Hank Spencer Morgan. Vapaa-ajallaan Morgan remontoi taloja, joita hän sitten vuokraa. Morgan ja Garcia ovat erityisen läheisiä.

Stephen Walker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen Walker (Damon Gupton) liittyi tiimiin kaudella 12. Walkerin oli määrä tutkia työn ohella yksin Peter Lewisiä. Walkerilla oli yli 20 vuotta kokemusta. Hän toimi aikaisemmin vakoojana muun muassa Venäjällä. Walker oli naimisissa Monica Walkerin kanssa. Heillä oli kaksi lasta, Maya ja Eli. Walker menehtyy Peter Lewisin aiheuttamassa auto-onnettomuudessa kauden 12 viimeisessä jaksossa. Hän on ainut BAU:n jäsen, joka on kuollut virantoimituksessa.

Sivuhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erin Strauss[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erin Strauss (Jayne Atkinson) oli BAU:n osastonjohtaja. Strauss murhattiin kauden 8 päätösjaksossa. Hänellä on 3 lasta ex-miehensä kanssa. Ennen kuolemaansa vihjataan, että Strauss ja Rossi olisivat romanttisessa suhteessa. Strauss kärsi alkoholismista.

Mateo Cruz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mateo Cruz (Esai Morales) on BAU:n osastonjohtaja. Hän aloittaa työssä Straussin kuoleman jälkeen. Cruz ja JJ olivat aikaisemmin työskennelleet yhdessä salaisessa operaatiossa Afganistanissa, jonka tarkoituksena oli saada kiinni Osama Bin Laden. Hän ja JJ olivat läheisiä, mutta koska operaatio oli salainen, eivät muut BAU:n jäsenet tienneet tästä. Cruz ja JJ kidnapataan yhdessä, jolloin heiltä yritetään kiduttamalla saada koodit tietokantaan, jossa on tietoa salaisesta operaatiosta. He molemmat selviävät.

Jordan Todd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jordan Todd (Meta Golding) hoitaa JJ:n töitä mediatiedottajana tämän äitiysloman aikana. Todd on normaalisti agenttina terrorismin vastaisessa yksikössä. Toddilla on hankaluuksia JJ:n tehtävissä, sillä työn paineet ovat hänelle liikaa.

Maxine Brenner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maxine "Max" Brenner (Rachel Leigh Cook) on nainen, jota Spencer Reid tapailee sarjan kaudella 15.

Haley Brooks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haley Hotchner (os. Brooks) (Meredith Monroe) oli Aaron Hotchnerin ex-vaimo ja Jackin äiti. Haley ja Aaron tapasivat lukiossa. He esiintyivät yhdessä lukion The Pirates of Penzance-näytelmässä. He erosivat Aaronin vaativan työn vuoksi.

Jessica Brooks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessica Brooks (Molly Baker) on Haleyn sisko. Haleyn kuoleman jälkeen Jessica hoitaa Jackia, kun Aaron on poissa työnsä vuoksi. Hänellä on omia lapsia, joita ei näytetä sarjassa. Kun Jessican isän, Royn alzheimerin tauti pahenee, hän ottaa isänsä asumaan luokseen, jotta hän voisi hoitaa tätä. Salaa isältään, sopivat Jessica ja Aaron, että Aaron maksaisi Jessicalle uuden asunnon, johon Roy mahtuisi asumaan.

Phil Brooks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillip "Phil" Brooks (Corey Reynolds) oli Luke Alvezin entinen pari ja paras ystävä. Brooks ja Alvez etsivät yhdessä "The Crimson King"-nimellä tunnettua murhaajaa. Koska he eivät saaneet selville murhaajan identiteettiä, Brooks siirtyy vakoojaksi. Tämä johtaa Daniel Cullenin pidätykseen, mutta vasta sen jälkeen, kun Cullen kidutti Brooksia suolistamalla hänet. Brooks selviää, mutta hänen ei uskottu kävelevän enää. Alvez ostaa hänelle koiran motivoimaan kuntoutumista. Brooks ja Penelope Garcia ovat kiinnostuneet toisistaan, mutta suhde ei etene ikinä. Sarjamurhaaja tappaa hänet kaudella 14.

Maeve Donovan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maeve Donovan (Beth Riesgraf) oli Spencer Reidin tyttöystävä sarjan kaudella 8. Maeve ja Reid eivät voi tavata kasvotusten, sillä Maevella oli vaarallinen stalkkeri. Kun Maeve uskoo sen ollessa turvallista, he sopivat tapaavansa ravintolassa. Reid saapuu ravintolaan ennen Maevea, mutta näkee epäilyttävän miehen, joten soittaa Maevelle ja kieltää häntä tulemaan paikalle. Muutama jaksoa myöhemmin Reid uskoo, että Maeve on kaapattu. BAU tutkii kaappausta, jolloin Maeven vanhemmat kertovat, että uskovat stalkkerin olevan Maeven entinen kihlattu, Robert "Bobby" Putnam (Jay Hayden). Maeven vainoajaksi paljastuu Putnamin kihlattu Diane (Michelle Trachtenberg). Diane tappaa Putnamin, jonka jälkeen hän tappaa Maeven ja itsensä. Reid todistaa tapahtumat ja masentuu. Maeve esiintyy kuolemansa jälkeen monesti Reidin unissa tai hallusinaatioissa.

Jack Hotchner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Hotchner (Cade Owens) on Aaron Hotchnerin ja Haleyn poika. Hän syntyi 7. lokakuuta 2005. Jack harrastaa jalkapalloa.

Sean Hotchner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sean Hotchner (Eric Johnson) on Aaron Hotchnerin nuorempi veli. Heillä on yli 10 vuotta ikäeroa, jonka vuoksi veljekset eivät koskaan olleet läheisiä. Sean pääsi opiskelemaan lakia Georgetownin yliopistoon, mutta päättää sen sijaan alkaa kokiksi. Aaron ei ymmärrä veljensä päätöstä, mutta päättää lopulta tukea häntä. Sean menetti työpaikkansa ja aloitti työt baarimikkona. Hänen työpaikkansa on iso osa yhtä BAU:n tapausta, jonka seurauksena hän tapaa veljensä vuosien jälkeen. Tapauksen tutkinnan aikana Sean pahoinpitelee työkaverinsa ja pakenee paikalta. Sean ja Aaron juttelevat tapauksen ratkaisun jälkeen, päättää Sean ilmiantaa itsensä. Hänet pidätetään, eikä häntä enää nähdä sarjassa.

Diana Reid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diana Reid (Jane Lynch) on Spencer Reidin äiti. Diana kärsii skitsofreniasta, jonka vuoksi hän asuu laitoksessa kotikaupungissaan Las Vegasissa. Ennen sairauden pahentumista, Diana oli englannin kielen professori. Diana on poikansa tavoin nero. Sarjan yhdennellätoista kaudella selviää, että Dianalle on diagnosoitu alzheimerin tauti. Diana asuu hetken poikansa luona, jossa Spencer ja useat eri kotisairaanhoitajat huolehtivat hänestä. Kaudella 15 kerrotaan, että Diana muutti takaisin laitokseen.

Kevin Lynch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevin Lynch (Nicholas Brendon) on FBI:n tekninen analyytikko. Lynch ja Garcia seurustelevat kaudelta 3 kauteen 7. Vaikka pari eroaa sotkuisesti, he jatkavat ystävinä.

Hayden Montgomery[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hayden Montgomery (Sheryl Lee Ralph) on David Rossin ex-vaimo ja Joyn äiti. Montgomery oli diplomaatti Pariisissa, jolloin hän ja Rossi tapasivat. Kun Rossi muutti eron jälkeen takaisin Yhdysvaltoihin, Montgomery tajusi olevansa raskaana. Hän ei kertonut Rossille raskaudesta. Montgomery avioitui uudestaan ja aviomies kasvatti tyttären omanaan. Hän kertoi Joylle kuolinvuoteellaan, ettei hän ollut tämän isä, vaan Rossi.

Joy Struthers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joy Struthers (os. Montgomery, myöhemmin Joy Rossi) (Amber Stevens) on David Rossin ja Hayden Montgomeryn tytär. Struthers on naimisissa ja hänellä on 2014 syntynyt poika, Kai. Hän on ammatiltaan journalisti ja kirjailija. Struthers kirjoittaa lähinnä rikoksista. Hän on kirjoittanut ainakin 2 kirjaa, joista toinen kertoo Zodiac Killeristä.

William LaMontagne Jr.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William LaMontage Jr. (Josh Stewart) on JJ:n aviomies ja Henryn ja Michaelin isä. Hän on kotoisin New Orleansista. Hänen isänsä kuoli Hurrikaani Katrinassa. William on ammatiltaan etsivä. Hän oli töissä New Orleansin poliisivoimissa. Kun JJ on raskaana, muuttaa William hänen kanssaan Washingtoniin (DC), jonka poliisivoimissa hän työskentelee.

Michael LaMontagne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael LaMontagne (Phoenix Andersen) on JJ:n ja Williamin nuorempi poika. Hänen kummisetänsä on Spencer Reid. Michael syntyi vuonna 2015.

Henry LaMontagne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry LaMontagne (Mekhai Andersen) on JJ:n ja Williamin vanhempi poika. Hänen kumminsa ovat Spencer Reid ja Penelope Garcia. Henry syntyi vuonna 2008.

Sandy Jareau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandy Jareau (Candy Clark) on JJ:n ja Roslynin äiti.

Desiree ja Sarah Morgan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desiree Morgan (Benita Krista Nall) ja Sarah Morgan (Erica Gimpel) ovat Derek Morganin siskoja. Sarah on perheen vanhin lapsi, kun taas Desiree on nuorin. Desiree joutuu kaudella 7 auto-onnettomuuteen, mutta hän selviää loukkaantumisesta huolimatta.

Hank ja Fran Morgan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hank Morgan (Byron Marc Newsome, Keith Burke ja Danny Glover) ja Fran Morgan (Kerrie Keane) ovat Derek Morganin vanhemmat. Hank oli ammatiltaan poliisi. Hank nähdään Derekin harhoissa ja muistoissa, vaikka hän on kuollut ammuskelun seurauksena Derekin ollessa lapsi. Derek todisti isänsä kuoleman. Hankilla on sisko, Yvonne (Denise Dowse). Yvonnen tytär, Cindi (Shanola Hampton) myös esiintyy sarjassa. Fran Morgan nähdään sarjassa vain kerran, mutta hänet mainitaan useasti. Hänen kerrotaan tekevän herkullista persikkapiirasta.

Hank Spencer Morgan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hank Spencer Morgan (Ryder Vanias) on Derek Morganin ja Savannah Hayesin poika. Hänen kumminsa ovat Penelope Garcia ja Spencer Reid.

Savannah Hayes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savannah Hayes (Rochelle Aytes) on Derek Morganin tyttöystävä (myöhemmin vaimo) ja Hank Spencer Morganin äiti. Savannah on ammatiltaan lääkäri.

Krystall Richards[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krystall Richards (Gail O'Grady) on David Rossin vaimo. Hän ja Rossi menivät naimisiin kaudella 14, mutta he olivat naimisissa myös ennen sitä. He menivät naimisiin ensimmäisen kerran vahvassa humalatilassa autokaistakappelissa Las Vegasissa, jossa heidät vihki Elvis-Imitaattori. He tapasivat aikaisemmin samana päivänä kasinolla, jossa Krystall oli töissä. Seuraavana aamuna molemmat halusivat avioliiton mitätöintiä, jonka jälkeen he lähtivät omille teilleen. Kaudella 13 he tapasivat uudestaan ja aloittivat suhteen.

Portia Richards[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portia Richards (Danielle C. Ryan) on Krystallin tytär. Hän on Rossin kirjojen suuri fani.

Carolyn Baker Rossi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carolyn Baker Rossi (Isabella Hofmann) oli David Rossin ensimmäinen vaimo. Hänellä ja Davidilla oli yhdessä poika, James David Rossi, joka kuoli vauvana. Jamesin kuolema ja Davidin työ ajoivat parin erilleen, mutta avioerosta huolimatta he sopivat, että olisivat toistensa apuna aina tarvittaessa. Carolyn ja David tapaavat kaudella 7, jolloin Carolyn kertoo, että hänelle diagnosoitiin noin vuosi sitten ALS-tauti ja hänen oireensa alkoivat muutamaa viikkoa ennen heidän tapaamistaan. Carolyn pyytää Rossia auttamaan häntä päättämään elämänsä, josta hän kieltäytyy. He riitelevät asiasta, jonka jälkeen David tajuaa, että Carolyn oli ottanut tappavan määrän lääkkeitä. Hän yrittää soittaa hätänumeroon, mutta Carolyn sanoo sen olevan myöhäistä. David pysyy Carolynin luona kun hän kuolee. Carolyn haudataan Jamesin viereen.

Harrison Scott[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrison Scott (Meshach Taylor) oli David Rossin kersantti merijalkaväessä Vietnamin sodassa. Scott ja Rossi tapaavat uudestaan BAU:n tutkiessa tapausta Santa Monicassa. Scott kertoo Rossille olleensa koditon vuosien ajan. Rossi huomaa, että Scott juo huomattavasti ja puhuu hänelle asiasta. Scott paljastaa kokevansa syyllisyyttä, sillä hän otti kunnian toisen sotilaan uhrautumisesta, josta hän sai kunniamerkin. Scott luovuttaa jakson lopussa merkin uhrautuneen sotilaan pojanpojalle seremoniassa. Rossi saa Scottille paikan järjestössä, jonka tavoitteena on auttaa kodittomia veteraaneja. Scott lähettää seuraavalla kaudella Rossille kalliin lahjan, josta Rossi huolestuu ja lähtee tarkistamaan hänen vointiaan. Rossille selviää, että Scott lähti järjestön asuntolasta. Rossi etsii Scottin, joka paljastaa, että hänellä on lähistöllä asuva poika, Thomas. Scott yritti korjata välejä poikansa kanssa, mutta Thomas torjuu yrityksen heti. Rossi auttaa heitä aloittamaan korjaamaan välinsä ja saa Scottin palaamaan asuntolaan, jossa Thomas ja hänen perheensä odottavat. Seuraavalla kaudella selviää, että Scott oli kuollut luusyöpään. Rossi matkustaa hautajaisiin tyttärensä kanssa.

Calvin Shaw[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Calvin Shaw (Harold Perrineau) on entinen FBI-agentti, joka on samassa vankilassa Spencer Reidin kanssa kaudella 12. Shaw oli ennen kunnioitettu agentti FBI:n Detroitin toimistossa. Hän oli ryhmässä, jonka tehtävänä oli hajottaa paikallinen venäläinen mafia. Ryhmä käytti tietolähteenä naista nimeltä Elena Olegnova. Vaikka Shaw oli naimisissa ja tulossa isäksi, hän aloitti suhteen Olegnovan kanssa. Olegnova tuli raskaaksi, jolloin Shaw ampui häntä kohtuun, johtaen Olegnovan kuolemaan. Shaw lavasti murhan toisen jengin teoksi. Kun Shawn vaimo synnytti, hän halusi kasvattaa poikansa puhtaalla omatunnolla ja tunnusti murhan. Shaw keksi tarinan siitä, kuinka Olegnova oli uhannut paljastaa tiimin soluttautuneet jäsenet, jos ei saisi lisää rahaa. Shaw uskoi, että Olegnovan pidättäminen olisi riskeerannut tiimin jäsenien henget, joten hän päätti tappaa hänet.

Kristy Simmons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristy Simmons (Kelly Frye) on Matt Simmonsin vaimo. Heillä on yhdessä 5 lasta, David, Jake, kaksoset Chloe ja Lily sekä Rosemary. Kristy ja hänen työkaverinsa otetaan valkoista ylivaltaa kannattavan terroristiryhmän panttivangeiksi kaudella 13.

Monica Walker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monica Walker (Tracie Thoms) on erityisagentti Stephen Walkerin leski. Heillä on 2 lasta yhdessä, Eli ja Maya.

Rikollishahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Foyet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Foyet (C. Thomas Howell) alias Viikatemies (Kevin Baskin, Miles Holden, William Parker, U.S. Marshal Victor Collins & Peter Rhea) oli tuottelias sarjamurhaaja. Häntä metsästettiin 10 vuotta Bostonissa. BAU-yksikkö sai hänet kiinni, mutta Foyet pakeni vankilasta. Hän murtautuu Hotchnerin asunnolle ja odottaa, että Hotchner palaa. Foyet ilmestyy varjoista Hotchnerin takaa ja sanoo: Olisit tehnyt sopimuksen. Laukaus kuuluu, ja näyttö pimenee. Myöhemmin Foyet tappaa Hotchnerin ex-vaimon Haleyn, jonka jälkeen Hotchner tappaa George Foyetin.

Frank Breitkopf[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mary Louise Breitkopfille syntyi poika, Frank (Keith Carradine). Mary Louise oli saksalainen maahanmuuttaja. Frank ei koskaan tiennyt hänen isästään mitään. He asuivat yhdessä Manhattanilla. Frank oli hyvin älykäs ja tästä syystä oli useita erityistarpeita. Jotta Mary Louisella olisi varaa huolehtia pojan tarpeista, Mary Louise turvautui prostituutioon; joskus omassa kodissaan, jolloin hänen poikansa oli todistamassa kohtaamiset. Frank kasvoi ja hänestä tuli seksuaalinen sadisti, ja kun hänen äitinsä kuoli (mahdollisesti Frankin käsissä), hän lähti kotoaan, matkustamaan ympäri Amerikkaa hänen asuntovaununsa kanssa, jossa hän kidutti ja tappoi satoja ihmisiä. Frank tappaa itsensä hyppäämällä junan alle kumppaninsa Janen kanssa.

Ian Doyle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ian Doyle (Timothy V. Murphy) eli Valhalla oli entinen IRA:n kapteeni ja terroristi. Kun Doyle lähti IRA:sta, kiinnittivät hänen liiketoimensa Interpolin huomion. Interpol perusti tiimin, jonka tavoitteena oli vangita Doyle. Doyle vangitaan Pohjois-Korealaiseen vankilaan, josta hän karkaa seitsemän vuoden jälkeen. Doyle vannoi kostavansa kaikille, jotka laittoivat hänet vankilaan. Doyle kuolee ammunnassa pelastaakseen poikansa, Declanin.

Cat Adams[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catherine "Cat" Adams (Aubrey Plaza) oli sarjamurhaaja, jolla oli pakkomielle Spencer Reidiin. Vaikka Adams vangitaan, hän onnistuu juonimaan vankilasta käsin useita juonia, joiden tarkoituksena oli saada Reidin huomio. Adams teloitetaan sarjan ulkopuolella.

Peter Lewis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Lewis (Bodhi Elfman) oli sarjamurhaaja, joka manipuloi lääkkeillä ja hypnoosilla ihmisiä tappamaan toisiaan. Lewis on erittäin älykäs ja taitava tietokoneiden kanssa. Hän oli jopa töissä NSA:lla ennen pidätystään. Lewis onnistuu hypnotisoimaan Hotcherin, josta alkoi hänen pakkomielteensä Hotchneriin. Kun Lewis karkaa vankilasta, joutuu Hotchner turvautumaan todistajansuojeluun, että hän ja Jack olisivat turvassa häneltä. Lewisin vanhemmat pitivät ryhmäkotia adoptiota odottaville lapsille. Lewis aloittaa murhien järjestämisen ihmisistä, jotka väittivät terapeutin ohjauksen vuoksi Lewisin isän, Neilin seksuaalisesti hyväksikäyttäneen heitä. Neil murhataan tutkintavankeudessa, vaikka myöhemmin syytökset todetaan vääriksi. Kun Lewis karkaa vankilasta, hän hypnotisoi dissosiatiivista identiteettihäiriötä sairastavia ihmisiä. Yksi uhreista luulee olevansa Tara Lewisin veli, Gabriel. Todellisuudessa Lewis kidnappasi Gabrielin ja piti häntä ansassa, jonka tarkoituksena oli tappaa Gabriel ja BAU:n agentteja. Tiimi kuitenkin huomasi ansan.

Kauden 12 viimeisessä jaksossa Lewis lähettää Garcian puhelimesta viestin, jossa hän kutsuu Morganin turvataloon, jossa Reid ja hänen äitinsä olivat. Tiimi lähtee Lewisin antamaan osoitteeseen, mutta Lewis järjestää ansan tielle. BAU:n autot joutuvat ansan vuoksi onnettomuuteen. Lewis kidnappaa ja hypnotisoi Prentissin. Hän yrittää saada selville Hotchnerin sijainnin. Lopulta Prentiss herää hypnoosista ja pakenee. BAU saapuu paikalle ottamaan Lewisin kiinni. Ajojahti päättyy siihen, kun Lewis tippuu katolta ja kuolee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Norsun muisti". Criminal Minds, 3. tuotantokausi, 16. jakso
  2. "Ajojahti". Criminal Minds, 5. tuotantokausi, 9. jakso


Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.