Luettelo suurista kansainvälisistä nykytaiteen näyttelyistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo kansainvälisistä nykytaiteen biennaaleista, triennaaleista, suurista toistuvista näyttelyistä ja taidefestivaaleista. Biennaali on joka toinen vuosi, triennaali joka kolmas ja kvadriennaali joka neljäs vuosi järjestettävä tapahtuma.[1]

Vanhin ja arvostetuin näistä on vuonna 1895 aloittanut Venetsian biennaali ja laajin noin 200 paikkaan ympäristössä sijoittuva Japanin Echigo-Tsumari-triennaali Japanissa.[2] Kasselissa, Saksassa järjestettävä documenta, São Paulon biennaali Brasiliassa, sekä Whitney biennaali New Yorkissa ovat myös vanhoja ja arvostettuja globaalin tason taidenäyttelyitä. Vuonna 1961 perustettu Ars-näyttely on suurista kansainvälisistä näyttelyistä kahdeksanneksi vanhin.

Taidetapahtumat ovat suuria myös yleisömääriltään. Esimerkiksi seitsemään Ars-näyttelyyn osallistui 1961–2006 yli 850 000 katsojaa. Vuonna 2010 järjestetyssä 17. Sydney biennaalissa kävi yli puoli miljoonaa katsojaa.[3]

Toistuvan näyttelyn toisiaan seuraavia osia kutsutaan editioiksi (engl. edition).

Nimi Sijainti Luonnehdinta Alkoi Editio/vuosi Verkkosivu
Aichi Triennale Nagoya-Aichi, Japani kansainvälinen nykytaiteen triennaali 2010 1/2010 http://aichitriennale.jp/en/
Animamix Biennial Taiwan ja Kiina Nykyanimaation ja sarjakuvan estetiikka, biennaali 2007 2/2009–2010 http://universes-in-universe.org/eng/bien/animamix
Ars Helsinki kansainvälinen nykytaide 1961 8/2011 http://www.kiasma.fi/index.php?id=2378
Asia Pacific Triennial of Contemporary Art, APT Brisbane, Australia Tyynenmeren Aasian nykytaiteen triennaali 1993 6/2009–2010 http://asiapacifictriennial.com/
Alexandria Biennial Aleksandria, Egypti Välimeren maiden biennaali 1955 25/2010 http://www.alexbiennale.gov.eg/#Aft...
Athens Biennale Ateena, Kreikka biennaali 2007 2/2009 http://www.athensbiennial.org/
Auckland Triennial Auckland, Uusi Seelanti Kansainvälinen nykytaiteen triennaali 2000 5/2013 http://www.aucklandtriennial.com/
Baltic Triennial of International Art Vilna, Liettua Baltian kansainvälinen nykytaiteen triennaali 2009 1/2009 http://www.cac.lt/en/exhibitions/triennial/691
Biennale Africaine de la Photographie Bamako, Mali Afrikan valokuvatriennaali 8/2009 http://www.fotoafrica.org/
Biennale de Paris Pariisi, Ranska ym. Pariisin biennaali, nykytaide 1959 17/2010–2012 http://www.biennaledeparis.org/
Beijing International Art Biennale, BIAB Peking, Kiina Pekingin kansainvälinen taidebiennaali 4/2010 http://www.bjbiennale.com.cn/en/
Berlin Biennale Berliini, Saksa Berliinin biennaali 1998 6/2010 http://www.berlinbiennale.info
International Biennial of Contemporary Art of Seville, BIACS Sevilla, Espanja Sevillan kansainvälinen nykytaiteen biennaali 3/2008 http://www.fundacionbiacs.com/fundacion/index.php?lan=eng
Bienal de Canarias Kanariansaaret, Espanja Arkkitehtuurin, taiteen ja maiseman biennaali 2/2010 http://www.bienaldecanarias.org/
Art East Bishkek, Kirgisia kansainvälinen nykytaiteen biennaali 4/2008 http://arteast.ktnet.kg
Biennial of Young Artists from Europe and the Mediterranean, Bjcem Skopje, Makedonia Euroopan ja Välimeren maiden nuorten taiteilijoiden biennaali 14/2009 http://www.bjcem.org/
Brussels Biennial Bryssel, Belgia Brysselin biennaali 1/2008 http://www.e-flux.com/shows/view/5611
Bucharest Biennale Bukarest, Romania Bukarestin kansainvälinen nykytaiteen biennaali 4/2010 http://www.bucharestbiennale.org
Busan Biennale Busan, Etelä-Korea biennaali 1999 5/2010 http://www.busanbiennale.org
Cairo Biennale Kairo, Egypti biennaali 1984 11/2008 http://www.cairobiennale.gov.eg/
SCAPE Christchurch Biennial Christchurch, Uusi Seelanti Julkisen tilan taidebiennaali 6/2010 http://www.scapebiennial.org.nz/
U-TURN, Kööpenhamina Kööpenhamina, Tanska kansainvälisen nykytaiteen kvadriennaali 1/2008 http://www.uturn-copenhagen.dk
Bienal de Cuenca Cuenca (Ecuador), Ecuador kansainvälinen biennaali 10/2009 http://www.bienaldecuenca.org/
Dak’Art, La Biennale d’Art Africain Contemporain de Dakar Dakar, Senegal Afrikkalaisen nykytaiteen biennaali 1990 9/2010 http://www.dakart.org/
Documenta Kassel, Saksa kansainvälisen nykytaiteen joka viides vuosi järjestettävä katsaus 1955 13/2013 http://www.documenta12.de/
The Echigo-Tsumari Art Triennial Tokamachi City ja Tsunan, Japani maailman suurin kansainvälinen taide festivaali triennaali 2000 4/2009 http://www.echigo-tsumari.jp/
C Festival dell’arte Contemporanea Faenza, Italia Nykytaiteelle ja sen puolustajille omistettu kansainvälinen festivaali 3/2010 http://www.festivalartecontemporanea.it/
Biennale für Internationale Lichtkunst Itä-Ruhrin alue, Saksa kansainvälinen valotaiteen biennaali 1/2010 http://www.biennale-lichtkunst.de
Guangzhou Triennial Guangzhou, Kiina triennaali 3/2008 http://www.gdmoa.org/gztriennial
Gwangju Biennale Gwangju, Etelä-Korea Gwangjun biennaali 1995 8/2010 http://gb.or.kr/?mid=sub_eng&mo...
Bienal de la Habana Havanna, Kuuba Havannan biennaali 1983 10/2009 http://www.bienalhabana.cult.cu
Periferic Iași, Romania Kansainvälinen taidebiennaali 1997 8/2008 http://www.periferic.org/
The International İstanbul Biennial Istanbul, Turkki Istanbulin kansainvälinen biennaali 1987 12/2011 http://www.iksv.org/bienal/english/
Liverpool Biennial Liverpool, Englanti Kansainvälinen nykytaiteen festivaali 1999 6/2010 http://www.biennial.com/
Biennale de Lyon Lyon, Ranska Lyonin biennaali 1995 10/2010 http://www.biennale-de-lyon.org/
Manifesta eri paikoissa Euroopassa, lokakuussa 2010 Murciassa, Espanjassa Eurooppalainen nykytaiteen biennaali 1996 9/2012 http://www.manifesta.org/
Bienal do Mercosul Porto Alegre, Brasilia Bienal do Mercosul 1996 7/2010 http://www.fundacaobienal.art.br/
Biennale de Montréal Montréal, Kanada Montréalin biennaali 7/2011 http://www.ciac.ca/
Moscow Biennale Moskova, Venäjä Moskovan nykytaiteen biennaali 2003 4/2011 http://4th.moscowbiennale.ru/en/
Skulptur Projekte Münster Münster, Saksa Münsterin kuvanveistoprojekti 1977 4/2007 http://www.skulptur-projekte.de/
Prospect New Orleans New Orleans, Yhdysvallat Kansainvälinen nykytaiteen biennaali 2010 2/2012 http://prospectneworleans.org/
NY Biennale Art NYBA New York, Yhdysvallat New Yorkin biennaali 1/2009 http://www.nybiennaleart.org
Bienal de Arte Panama Panama, Panama biennaali 8/2008 http://www.bienalpanama.org/
Philagrafika Philadelphia, Yhdysvallat Kansainvälinen nykytaiteen taidegrafiikan festivaali 1/2010 http://www.philagrafika2010.org
Praque Biennale Praha, Tšekki biennaali 4/2009 http://praguebiennale.org/
Les Ateliers de Rennes – Biennale d’Art Contemporain Rennes, Ranska Nykytaiteen biennaali 2008 2/2010 http://www.lesateliersderennes.fr/
Bienal de San Juan San Juan, Yhdysvallat triennaali 1970 13/2001 http://www.icp.gobierno.pr/bienal/t...
SITE Santa Fe International Biennial Santa Fe, Yhdysvallat biennaali 8/2010 http://thedissolve.net/viewpage/overview
São Paulon biennaali, Bienal de São Paulo São Paulo, Brasilia biennaali 1954 29/2010 http://bienalsaopaulo.globo.com/
Shanghai Biennale Shanghai, Kiina biennaali 1996 7/2008 http://www.shanghaibiennale.com
Sharjah Biennial Sharjah, Yhdistyneet Arabiemiraatit Kuvataiteiden ja elokuvan biennaali 1993 10/2011 http://www.universes-in-universe.de/car/sharjah/english.htm
Singapore Biennale Singapore Kansainvälinen nykytaiteen biennaali 3/2011 http://www.singaporebiennale.org
Sydney Biennale Sydney, Australia Kansainvälinen nykytaiteen festivaali 1973 17/2010 http://www.biennaleofsydney.com.au/
Taipei Biennial Taipei, Taiwan biennaali 10/2010 http://www.taipeibiennial.org/
Thessaloniki Biennale of Contemporary Art Thessaloniki, Kreikka biennaali 2007 2/2009 http://www.thessalonikibiennale.gr/
Utopics, Swiss Sculpture Exhibition Biel/Bienne, Sveitsi kuvanveistonäyttely 1954 11/2009 http://www.interversion.org/utopics/
Venetsian biennaali, Biennale di Venezia Venetsia, Italia kansainvälinen taidenäyttely 1895 54/2011 http://www.labiennale.org/
Videonale, Festival for Contemporary Video Art Bonn, Saksa Videotaiteen kansainvälinen festivaali 1984 13/2011 http://www.videonale.org
Whitney Biennial New York, Yhdysvallat Pohjoisamerikkalaista nykytaidetta, biennaali 1973 (1932) 75/2010 http://whitney.org/Exhibitions/2010Biennial
Yokohama Triennale Yokohama, Japani triennaali 2001 4/2011 http://www.yokohamatriennale.jp

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. List of Biennials Websites Kansainvälinen kuvataidearvostelijoiden yhdistys AICA. Viitattu 28.8.2010. (englanniksi)
  2. About Triennial Echiogo-Tsumari Art Field. Viitattu 30.8.2010. (englanniksi)
  3. Over Half a Million Visit 17th Biennale of Sydney 3.8.2010. News: Biennale of Sydney. Viitattu 30.8.2010. (englanniksi)