Luettelo maista, joissa on McDonald’s-ravintoloita

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Värillisistä maista löytyy McDonald's ravintoloita.

Tämä on luettelo maista, joissa on McDonald's -ravintoloita. McDonald's on maailman suurin pikaruokaketju. Maailmassa on yli 33 000 McDonald's -ravintolaa. Valtaosa Yhdysvaltain ulkopuolella sijaitsevista ravintoloista toimii franchise-periaatteella.

Maailman suurin väliaikainen McDonald's avattiin Lontoossa kesäolympialaisten 2012 aikana. Sen pinta-ala oli 3000 m². Suurin yhä olemassa oleva McDonald's sijaitsee luultavasti Will Rogers Turnpike -nimisen maksullisen tien varrella Yhdysvaltain Oklahomassa lähellä Vinita-nimistä pikkukaupunkia. Sen pinta-ala on 2706,7 m².

Maiden luettelo noudattaa yhtiön omia laskelmia ja sisältää useita epäitsenäisiä alueita.

Valtiot ja epäitsenäiset alueet, joissa on McDonald's -ravintoloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Valtio/Epäitsenäinen alue Päivämäärä Ensimmäisen ravintolan sijainti Tällä hetkellä toimivien ravintoloiden lukumäärä Lähde ja ajankohta Huomautuksia
1 Yhdysvallat 15. toukokuuta 1940 San Bernardino, Kalifornia 14 146 (lähde: joulukuu 2012)
2 Kanada 1. kesäkuuta 1967 Richmond, Brittiläinen Kolumbia 1 417 (lähde: joulukuu 2012)
3 Puerto Rico 10. marraskuuta 1967 San Juan 85 (lähde: tammikuu 2014) Ensimmäinen McDonald's Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Lopetti 1974 työselkkauksen jälkeen, mutta palasi ammattiliittoon kuulumattomalla työvoimalla 1980.
4 Yhdysvaltain Neitsytsaaret 4. syyskuuta 1970 St. Croix
5 Costa Rica 28. joulukuuta 1970 San Jose 50 (lähde: joulukuu 2012) Kolmas valtio (ei USA:n alusmaa) ja ensimmäinen ravintola pohjoisen Amerikan ulkopuolella
6 Australia 30. toukokuuta 1971 Yagoona, Uusi Etelä-Wales 916 (lähde: tammikuu 2014) Ensimmäinen ravintola itsenäisessä valtiossa Oseaniassa
7 Guam 10. kesäkuuta 1971 Dededo (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola Oseaniassa ja ensimmäinen ravintola Amerikan ulkopuolella.
8 Japani 20. heinäkuuta 1971 Tokio 3096 (lähde: nettisivu 2014) Ensimmäinen ravintola Aasiassa.
9 Alankomaat 21. elokuuta 1971 Zaandam 231 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola Euroopassa.
10 Panama 1. syyskuuta 1971 Panama City 52 (lähde: joulukuu 2012)
11 Saksa 22. marraskuuta 1971 München 1 440 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola Länsi-Saksassa: entisen Itä-Saksan ensimmäiset ravintolat avattiin 1991.
12 Ranska 30. kesäkuuta 1972 Creteil 1 258 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola avattiin Creteilissä 1972. McDonald's tosin tunnusti ensimmäisen ravintolan Strasbourgissa 1979.
13 El Salvador 20. heinäkuuta 1972 San Salvador 13 (lähde: joulukuu 2009) Lopetti El Salvadorin sisällissodan takia 1980, mutta palasi sodan jälkeen 1992.
14 Ruotsi 27. lokakuuta 1973 Tukholma (lähde: joulukuu 2013) Ensimmäinen ravintola Skandinaviassa.
15 Guatemala 6. kesäkuuta 1974 Guatemala 73 (lähde: nettisivu)
16 Curaçao 16. elokuuta 1974 Willemstad 5 lähde: joulukuu 2012
17 Englanti 1. lokakuuta 1974 Woolwich, Lontoo 1 200 (lähde: helmikuu 2014) Sisältää Mansaaren ja Jerseyn (kummassakin 1 ravintola)
18 Hongkong 8. tammikuuta 1975 Causeway Bay, Hongkongin saari 237 (lähde: 2014) Kuului tuolloin kruununsiirtomaihin/Britannian merentakaisiin alueisiin.
19 Bahama 4. elokuuta 1975 Nassau 3 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola itsenäisessä valtiossa Karibialla.
20 Uusi-Seelanti 7. kesäkuuta 1976 Porirua , Wellington 161 (lähde: syyskuu 2011) Perustajina Wally ja Hugh Morris. Ensimmäiset Eteläsaaren ravintolat avattiin molemmat Christchurchissa 3. marraskuuta 1987.
21 Sveitsi 20. lokakuuta 1976 Geneve 153 (lähde: joulukuu 2012)
22 Irlanti 9. toukokuuta 1977 Dublin 83 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen autokaista avattiin Dublinissa
23 Itävalta 21. heinäkuuta 1977 Schwarzenbergplatz, Wien 184 (lähde: joulukuu 2012)
24 Belgia 21. maaliskuuta 1978 Bryssel 65 (lähde: joulukuu 2012)
25 Brasilia 13. helmikuuta 1979 Rio de Janeiro 731 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola Etelä-Amerikassa
26 Singapore 20. lokakuuta 1979 Liat Towers, Orchard Road 125 (lähde: joulukuu 2012)
27 Espanja 10. maaliskuuta 1981 Madrid 444 (lähde: joulukuu 2012)
28 Tanska 15. huhtikuuta 1981 Kööpenhamina 86 (lähde: joulukuu 2012)
29 Filippiinit 27. syyskuuta 1981 Morayta, Sampaloc, Manila 400+ (lähde: tammikuu 2014)
30 Malesia 29. huhtikuuta 1982 Kuala Lumpur 314 (lähde: kesäkuu 2013) Ensimmäinen ravintola muslimienemmistöisessä maassa
31 Norja 18. marraskuuta 1983 Oslo 74 (lähde: joulukuu 2012)
32 Taiwan 28. tammikuuta 1984 Taipei 388 (lähde: 2013)
33 Andorra 29. kesäkuuta 1984 Andorra la Vella 4 (lähde: 2014)
34 Wales 3. joulukuuta 1984 Cardiff 62 (lähde: joulukuu 2012)
35 Suomi 14.joulukuuta 1984 Tampere 83 (lähde: joulukuu 2012)
36 Thaimaa 23. helmikuuta 1985 Bangkok 180 (lähde: joulukuu 2012)
37 Aruba 4. huhtikuuta 1985 Oranjestad 3 (lähde: joulukuu 2012)
38 Luxemburg 17. heinäkuuta 1985 Luxemburg 9 (lähde: 2013)
39 Venezuela 31. elokuuta 1985 Caracas 140 (lähde: 2013 nettisivu)
40 Italia 15. lokakuuta 1985 Bolzano 456 (lähde: joulukuu 2012)
41 Meksiko 29. lokakuuta 1985 México 500+ (lähde: 2011)
42 Kuuba 24. huhtikuuta 1986 Guantanamo Bay 1 (lähde: 2009) Avoinna ainoastaan tukikohdan henkilökunnalle. Tavallisilla kansalaisilla ei ole pääsyä. Ainoa ravintola Kuuban saarella.
43 Turkki 24. lokakuuta 1986 Istanbul 193 (lähde: syyskuu 2012) Ensimmäinen ravintola Suur-Lähi-idässä
44 Argentiina 24. marraskuuta 1986 Buenos Aires 200+ (lähde: 2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of countries with McDonald's restaurants