Luettelo liittovaltioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maailman liittovaltiot

Tämä on luettelo liittovaltioista eli valtioista, jotka koostuvat useista itsehallinnollisista alueista (joita nimitetään osavaltioiksi), joilla on keskitetty liittovaltion hallinto. Liittovaltiossa itsehallinnollisten osavaltioiden valtaa vähennetään perustuslaillisesti ja sitä ei voida vähentää keskitetyn hallinnon omalla päätöksellä. Yleensä liittovaltiot ovat monikulttuurisia tai kattavat laajan alueen. Osavaltioilla ei yleensä ole oikeutta erota yksipuolisella päätöksellä.

Luettelo liittovaltioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltio Pääkaupunki Provinssi/osavaltiot
Argentiinan lippu Argentiina[1] Buenos Aires 23 maakuntaa ja 1 liittopiiri
Australian lippu Australia[2] Canberra 6 osavaltiota ja 10 territoriota
Belgian lippu Belgia[3] Bryssel 3 provinssia
Flag of Flanders.svg Flanderi
Flag of Wallonia.svg Vallonia
Flag Belgium brussels.svg Brysselin pääkaupunkialue
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina[4] Sarajevo 2 entiteettiä
Bosnia ja Hertsegovinan federaatio
Serbitasavalta Serbitasavalta
Brasilian lippu Brasilia[5] Brasília 26 osavaltiota ja 1 liittopiiri
Etiopia[6] Addis Abeba 9 osavaltiota
Addis Abeba
Afar
Bišangul Gumuz
Dire Dawa
Etelävaltiot
Gambella
Harari
Oromia
Somali
Tigré
Intia[7] Delhi 28 osavaltiota ja 7 territoriota
Irak[8] Bagdad 18 maakuntaa
Itävalta[9] Wien 9 osavaltiota
Kanada[10] Ottawa 10 provinssia ja 3 territoriota
Komorit[11] Moroni 3 saariprovinssia
Flag of Anjouan.svg Anjouan
Flag of Grande Comore.svg Iso-Komori
Flag of Mohéli.svg Mohéli
Malesian lippu Malesia[12] Kuala Lumpur 13 osavaltiota
Flag of Johor.svg Johor
Flag of Kedah.svg Kedah
Flag of Kelantan.svg Kelantan
Flag of Malacca.svg Malakka
Flag of Negeri Sembilan.svg Negeri Sembilan
Flag of Pahang.svg Pahang
Flag of Penang (Malaysia).svg Penang
Flag of Perak.svg Perak
Flag of Perlis.svg Perlis
Flag of Sabah.svg Sabah
Flag of Sarawak.svg Sarawak
Flag of Selangor.svg Selangor
Flag of Terengganu.svg Terengganu
3 liittovaltion territoriota
Flag of Kuala Lumpur Malaysia.svg Kuala Lumpur
Flag of Labuan.svg Labuan
Flag of Putrajaya.svg Putrajaya
Meksikon lippu Meksiko[13] Mexico City 31 osavaltiota ja 1 pääkaupunkiterritorio
Mikronesian lippu Mikronesia[14] Palikir 4 osavaltiota
Flag of Chuuk.svg Chuuk
Kosrae Kosrae
Flag of Pohnpei.svg Pohnpei
Flag of Yap.svg Yap
Nepalin lippu Nepal [15] Katmandu 14 vyöhykettä
Nigerian lippu Nigeria[16] Abuja 36 osavaltiota ja 1 pääkaupunkiterritorio
Pakistanin lippu Pakistan[17] Islamabad 4 provinssia
Flag of Balochistan.svg Balochistan
Flag of Khyber Pakhtunkhwa.svg Khyber Pakhtunkhwa
Flag of Punjab.svg Punjab
Flag of Sindh.svg Sindh
2 territoriota
Pakistanin pääkaupunkialue
Flag of FATA.svg Pakistanin heimoalueet
Kashmirin hallintoalueet
Flag of Azad Kashmir.svg Azad Kashmir
Gilgit-Baltistan
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis[18] Basseterre 2 osavaltiota
Nevis Nevis
Saint Kitts
Saksan lippu Saksa[19] Berliini 16 osavaltiota
Sudanin lippu Sudan[20] Khartum 15 osavaltiota
Al Bahr al Ahmar
Al Jazirah
Al Qadarif
An Nil al Abyad
An Nil al Azraq
Ash Shamaliyah
Gharb Darfur
Janub Darfur
Kassala
Khartoum
Nahr an Nil
Sennar
Shamal Darfur
Flag of Switzerland.svg Sveitsi[21]


Bern 26 kantonia
Venezuelan lippu Venezuela[22] Caracas 23 osavaltiota ja 1 pääkaupunkiterritorio
Venäjän lippu Venäjä[23] Moskova 83 liittovaltiosubjektia
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat[24] Abu Dhabi 7 emiraattia
Flag of Abu Dhabi.svg Abu Dhabi
Flag of Ajman.svg Ajman
Flag of Dubai.svg Dubai
Flag of the United Arab Emirates.svg Fujaira
Flag of Sharjah.svg Ra’s al-Khaima
Flag of Sharjah.svg Sharjah
Flag of Umm al-Qaiwain.svg Umm al-Qaiwain
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat[25] Washington D.C. 50 osavaltiota, 1 liittopiiri ja 5 territoriota

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Argentina World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  2. Australia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  3. Belgium World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  4. Bosnia and Herzegovina World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  5. Brazil World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  6. Ethiopia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  7. India World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  8. Iraq World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  9. Austria World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  10. Canada World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  11. Comoros World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  12. Malaysia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  13. Mexico World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  14. Federated States of Micronesia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  15. Nepal World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  16. Nigeria World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  17. Pakistan World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  18. Saint Kitts and Newis World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  19. Germany World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  20. Sudan World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  21. Switzerland World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  22. Venezuela World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  23. Russia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  24. United Arab Emirates World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  25. Switzerland World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.