Luettelo kreikkalaisten maljakoiden malleista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli on luettelo antiikin Kreikan maljakoiden malleista. Aluksi artikkelissa on aakkosjärjestyksessä mallien nimet, sekä lyhyt kuvaus kustakin mallista. Seuraavaksi on kaavio maljakoiden malleista. Mallin nimen jälkeen on suluissa () numero, joka viittaa siihen maljakkoon, joka on kaaviossa. Lopuksi artikkelissa on kuvia, jotka ovat esimerkkejä niistä maljakoista, joita ei ole kaaviossa, mutta jotka on mainittu luettelossa.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylinterin muotoinen astia, jossa on kapea kaula ja leveä suu.

Kaksikorvainen pullea astia elintarvikkeiden ja nesteiden säilyttämiseen.

Pallomainen tai päärynämäinen parfyymipullo, jossa on kapea kaula ja leveä suu.

Nahkaista vesileiliä muistuttava astia.

Kattilamainen astia, jossa korureunustettu jalka, mutta ei kädensijoja.

Juoma-astia, jonka pohjassa pyöreä kohouma sormia varten.

Pyöreävartaloinen vesiastia, jossa kolme kädensijaa.

Hydrian muoto, jossa astian vartalo muodostaa yhtenäisen kaarevan linjan suusta jalkaan.

Juoma-astia, jossa kaksi korkeaa, astian suun yläpuolelle kohoavaa kädensijaa.

Viinin sekoitusmalja, jota käytettiin veden sekoittamiseen viiniin.

Laakea ja matala viinimalja, jossa hoikka jalka ja kaksi kädensijaa.

Kapeakaulainen kannu, jota käytettiin vesiastiana.

Dinoksen muotoinen astia, mutta siinä oli kaksi korvaa.

Lekythoksen muunnos, jossa oli kaksi kädensijaa ja kansi.

Ohut ja sylinterimäinen yksikorvainen hautamaljakko, jossa säilytettiin öljyä tai voiteita.

Samankaltainen kuin lekythos, mutta pyöreämpi.

Sukkulamainen hääseremonioissa käytetty astia, jossa oli kaksi kädensijaa.

Naisen rintaa muodoltaan muistuttava juoma-astia.

Viinikannu, jossa oli nokkamainen apilanlehden muotoinen suu.

Hoikkavartaloinen kannu, jonka kädensija nousee suun yläpuolella.

Kaksikorvainen pyöreä amforaa muistuttava astia.

Suuri ruukkumainen astia viljan ja öljyn säilyttämiseen.

Viinin jäähdyttämiseen tarkoitettu astia.

Korujen tai kauneudenhoitotuotteiden säilyttämiseen käytetty astia.

Sarven muotoinen juoma-astia.

Korkeaseinäinen syvä juoma-astia.

Suurehko pullea viinin säilytykseen ja sekoitukseen käytetty astia, jossa kaksi pientä vaakasuoraa kädensijaa ja kansi.

Muotoja ja tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkejä malleista, jotka eivät ole kaaviossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paavo Castrén & Leena Pietilä-Castrén: Antiikin käsikirja. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antiikin Kreikan maljojen mallit.