Luettelo kielitoimistoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo kielitoimistoista sisältää eri maissa toimivia laitoksia, jotka harjoittavat kielenhuoltoa.

kieli valtio/alue kielitoimisto
afrikaans Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Die Taalkommissie[1]
albanian kieli Albanian lippu Albania Akademia e Shkencave e Shqipërisë[2]
arabian kieli Algerian lippu Algeria
Syyrian lippu Syyria
Egyptin lippu Egypti
Jordania
Marokon lippu. Marokko
Irak
Tunisian lippu Tunisia
Sudanin lippu Sudan
Israelin lippu Israel
Somalian lippu Somalia
Academy of the Arabic language
aragonian kieli Flag of Aragon.svg Aragonia Academia de l'Aragonés[3]
armenian kieli Armenian lippu Armenia Armenian tiedeakatemia[4]
Asturian kieli Flag of Asturias (indoor).svg Asturia Academia de la Llingua Asturiana[5]
azerin kieli Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan Azerbaidžanin tiedeakatemia[6]
Bengalin kieli Bangladeshin lippu Bangladesh Bangla Academy (Dhaka)[7]
Intia Paschimbanga Bangla Akadem (Kolkata)
baskin kieli Flag of the Basque Country.svg Baskimaa Euskaltzaindia[8]
valkovenäjän kieli Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Valko-Venäjän tiedeakatemia[9]
berberikielet Marokon lippu. Marokko Institut Royal de la Culture Amazighe [10]
Algerian lippu Algeria Haut Commissariat à l'Amazighité[11]
bulgarian kieli Bulgarian lippu Bulgaria Bulgarian tiedeakatemia[12]
burman kieli Myanmarin lippu Myanmar Myanmar language Commission
katalaani Flag of Catalonia.svg Katalonia Institut d'Estudis Catalans[13]
Flag of the Valencian Community (2x3).svg Valencia Acadèmia Valenciana de la Llengua[14]
cebun kieli Filippiinit Visayan Academy of Arts and Letters
mandariinikiina Kiina National Language Regulating Committe[15]
Kiinan tasavalta National Languages Committee[16]
Singaporen lippu Singapore Promote Mandarin Council[17]
Malesian lippu Malesia Chinese Language Standardisation Council of Malaysia[18]
korni Flag of Cornwall.svg Cornwall Cornish language Partnership[19]
kroatian kieli Kroatia Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje[20]
tšekin kieli Tšekin lippu Tšekki Ústav pro jazyk česka[21]
tanskan kieli Tanskan lippu Tanska Dansk Sprognævn[22]
darin kieli Afganistanin lippu Afganistan Afganistanin tiedeakatemia [23]
hollannin kieli Alankomaiden lippu Alankomaat
Belgian lippu Belgia
Surinamen lippu Suriname
Nederlandse Taalunie [24]
dzongkhan kieli Bhutanin lippu Bhutan Dzongkha Development Commission[25]
viron kieli Viron lippu Viro Eesti Keele Instituut[26]
fäärin kieli Färsaaret Føroyska málnevndin[27]
filipino Filippiinit Commission on the Filipino language[28]
suomen kieli Suomen lippu Suomi Kotimaisten kielten keskus[29]
tataarin kieli Flag of Tatarstan.svg Tatarstan Tataarin kielen taide-tiede ja kirjallisuuden akatemia[30]
ketšua Perun lippu Peru Ketšuan kielen akatemia[31]
grönlannin kieli Grönlannin lippu Grönlanti Oqaasileriffik [32]
ranskan kieli Ranskan lippu Ranska Ranskan akatemia [33]
Flag of Quebec.svg Quebec Office québécois de la langue française[34]
Divehin kieli Malediivien lippu Malediivit Dhivehi Academy[35]
Akanin kieli Ghana Akan Orthography Committee[36]
Friulin kieli Friuli-Venezia Giulia Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane[37]
galego Flag of Galicia.svg Galicia Real Academia Galega[38]
saksan kieli Saksan lippu Saksa
Itävalta
Flag of Switzerland.svg Sveitsi
Liechtenstein
Dgbelgiens.svg Belgian saksankielinen yhteisö
Flag of South Tyrol.svgEtelä-Tiroli
Rat für deutsche Rechtschreibung[39]
singaleesin kieli Sri Lankan lippu Sri Lanka Hela Havula
Haitin kreoli Haiti Ministère de l'éducation nationale et de la formation professionnelle[40]
heprea Israelin lippu Israel Heprean kielen ja kirjallisuuden akatemia[41]
ladino Israelin lippu Israel Autoridad Nasionala del Ladino[42]
hindi Intia Central Hindi Directorate[43]
unkarin kieli Unkarin lippu Unkari Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete[44]
islannin kieli Islannin lippu Islanti Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum[45]
Igbon kieli Nigerian lippu Nigeria Society for Promoting Igbo language and Culture
Indonesian kieli Indonesia Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa[46]
iirin kieli Irlanti
Ulster banner.svg Pohjois-Irlanti
Foras na Gaeilge[47]
italian kieli Italia Accademia della Crusca[48]
japanin kieli Japani Japanin opetusministeriö (de facto)[49][50]
kazakin kieli Kazakstan Kazakstanin kulttuuriministeriö
kannada Intia Karnatakan osavaltion hallitus
kašubi Puolan lippu Puola Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka [51]
kveenin kieli Norjan lippu Norja Kainun institutti[52]
korean kieli Korean tasavalta National Institute of the Korean Language[53]
Korean demokraattinen kansantasavalta Sahoe Kwahagwon Ŏhak Yŏnguso
kreikan kieli Kreikka
Kypros
Center for the Greek Language[54]
latina Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio Opus Fundatum Latinitas [55]
latvian kieli Latvia Valsts Valodas Centrs[56]
liettuan kieli Liettua Valstybinė lietuvių kalbos komisija[57]
makedonian kieli Makedonian lippu. Makedonia Institut za makedonski jazik [58]
malaijin kieli Malesian lippu Malesia
Brunein lippu Brunei
Dewan Bahasa dan Pustaka[59][60]
maltan kieli Maltan lippu. Malta Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti[61]
manksin kieli Flag of the Isle of Mann.svg Mansaari Coonceil ny Gaelgey[62]
maorin kieli Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Māori language Commission[63]
mirandeesi Portugalin lippu Portugali Anstituto de la Lhéngua Mirandesa
Nepalin kieli Nepalin lippu Nepal Language Academy of Nepal
norjan kieli Norjan lippu Norja Norsk språkråd[64]
oksitaani Ranskan lippu Ranska
Espanjan lippu Espanja
Monacon lippu Monaco
Italia
Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana[65]
paštun kieli Afganistanin lippu Afganistan
Pakistanin lippu Pakistan
Afganistanin tiedeakatemia[66]
Pashto Academy [67]
Persian kieli Iran
Tadžikistanin lippu Tadžikistan
Afganistanin lippu Afganistan
Uzbekistanin lippu Uzbekistan
Persian kielen ja kirjallisuuden akatemia [68]
puolan kieli Puolan lippu Puola Rada Języka Polskiego[69]
portugalin kieli Brasilian lippu Brasilia Brasilian kirjallisuuden akatemia[70]
Portugalin lippu Portugali Academia das Ciências de Lisboa[71]
Romanian kieli Romanian lippu Romania Academia Româna[72]
Moldovan lippu Moldova Academia de Ştiinţe a Moldovei[73]
venäjän kieli Venäjän lippu Venäjä Venäjän tiedeakatemia[74]
Skotin kieli Skotlannin lippu Skotlanti Scots Tung[75]
gaeli Skotlannin lippu Skotlanti Bòrd na Gàidhlig[76]
Serbian kieli Serbian lippu Serbia
Montenegron lippu Montenegro
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina
Board for Standardization of the Serbian Language[77]
Sindhin kieli Pakistanin lippu Pakistan Sindhi language Authority[78]
Slovakian kieli Slovakian lippu Slovakia Slovakian tiedeakatemia [79]
Sloveenin kieli Slovenian lippu Slovenia Slovenian taide-ja tiedeakatemia[80]
Sorbi Saksan lippu Saksa Serbski institut[81]
espanjan kieli Espanjan lippu Espanja
Kolumbia
Ecuadorin lippu Ecuador
Meksikon lippu Meksiko
El Salvadorin lippu El Salvador
Venezuelan lippu Venezuela
Chilen lippu Chile
Perun lippu Peru
Guatemala
Costa Rican lippu Costa Rica
Panaman lippu Panama
Kuuba
Paraguayn lippu Paraguay
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta
Bolivian lippu Bolivia
Nicaraguan lippu Nicaragua
Argentiinan lippu Argentiina
Uruguayn lippu Uruguay
Honduras
Puerto Ricon lippu Puerto Rico
Asociación de Academias de la Lengua Española[82]
Swahilin kieli Tansanian lippu Tansania Baraza la Kiswahili la Taifa
Kenia Chama cha Kiswahili cha Taifa
ruotsin kieli Ruotsin lippu Ruotsi Språkrådet[83]
Suomen lippu Suomi Kotimaisten kielten keskus[84]
Tamilin kieli Intia Thanjavur Tamil University [85]
Telugun kieli Intia Telugu Academy [86]
Tetum Itä-Timor Itä-Timorin yliopisto
Thain kieli Thaimaan lippu Thaimaa Ratchabandittayasathan[87]
turkin kieli Turkin lippu Turkki Türk Dil Kurumu[88]
Ukrainan kieli Ukrainan lippu Ukraina Natsional’na akademiya nauk Ukrayiny[89]
urdu Pakistanin lippu Pakistan National language Authority [90]
Intia National Council for Promotion of Urdu language[91]
Võro Viron lippu Viro Võron instituutti[92]
walesin kieli Walesin lippu Wales Bwrdd yr Iaith Gymraeg[93]
friisin kieli Frisian flag.svg Friisinmaa Fryske Akademy[94]
Wolofin kieli Senegalin lippu Senegal Centre de linguistique appliquée de Dakar[95]
Jiddiš Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Yidisher Visnshaftlekher Institut[96]
joruban kieli Nigerian lippu Nigeria The Yoruba Academy

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taalkommissie akademie.org.za. Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns. Viitattu 3.3.2012.
  2. akad.edu.al Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Viitattu 3.3.2012.
  3. akad.edu.al Academia de l'Aragonés. Viitattu 3.3.2012.
  4. sci.am Armenian National Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  5. academiadelallingua.com Academia de la Llingua. Viitattu 3.3.2012.
  6. science.gov.az Azerbaijan National Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  7. banglaacademy.org.bd Bangla Academy. Viitattu 3.3.2012.
  8. euskaltzaindia.net Euskaltzaindia. Viitattu 3.3.2012.
  9. nasb.gov.by National Academy of Sciences of Belarus. Viitattu 3.3.2012.
  10. ircam.ma Institut Royal de la Culture Amazighe. Viitattu 3.3.2012.
  11. hcamazighite.org Haut Commissariat à l'Amazighité. Viitattu 3.3.2012.
  12. bas.bg Bulgarian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  13. iec.cat Institut d'Estudis Catalans. Viitattu 3.3.2012.
  14. avl.gva.es Acadèmia Valenciana de la Llengua. Viitattu 3.3.2012.
  15. china-language.gov.cn National Language Regulating Committee. Viitattu 3.3.2012.
  16. edu.tw. National Language Committee. Viitattu 3.3.2012.
  17. mandarin.org Promote Mandarin Council. Viitattu 3.3.2012.
  18. yufan.net.my Chinese Language Standardisation Council of Malaysia. Viitattu 3.3.2012.
  19. magakernow.org.uk Cornish language Partnership. Viitattu 3.3.2012.
  20. ihjj.hr Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Viitattu 3.3.2012.
  21. ujc.cas.cz Ústav pro jazyk český. Viitattu 3.3.2012.
  22. dsn.dk Dansk Sprognævn. Viitattu 3.3.2012.
  23. interacademies.net Academy of Sciences of Afghanistan. Viitattu 3.3.2012.
  24. taalunieversum.org Nederlandse Taalunie. Viitattu 3.3.2012.
  25. dzongkha.gov.bt Dzongkha Development Commission. Viitattu 3.3.2012.
  26. portaal.eki.ee Eesti Keele Instituut. Viitattu 3.3.2012.
  27. fmn.fo Føroyska málnevndin. Viitattu 3.3.2012.
  28. WikangFilipino.gov.ph Commission on the Filipino Language. Viitattu 3.3.2012.
  29. kotus.fi Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 3.3.2012.
  30. www.ijil.antat.ru Тел, әдәбият һәм сәнгать институты. Viitattu 08.01.2013.
  31. www.mcultura.gob.pe Academia Mayor de la Lengua Quechua - Ministerio de Cultura Peru. Viitattu 08.01.2013.
  32. www.oqaasileriffik.gl Oqaasileriffik. Viitattu 08.01.2013.
  33. academie-francaise.fr Académie française. Viitattu 3.3.2012.
  34. oqlf.gouv.qc.ca Office québécois de la langue française. Viitattu 3.3.2012.
  35. dhivehiacademy.edu.mv Dhivehi Academy. Viitattu 3.3.2012.
  36. www.akan.org Akan Orthography Committee. Viitattu 3.3.2012.
  37. arlef.it Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane. Viitattu 3.3.2012.
  38. realacademiagalega.org Real Academia Galega. Viitattu 3.3.2012.
  39. rechtschreibrat.com Rat für deutsche Rechtschreibung. Viitattu 3.3.2012.
  40. men.public.lu Ministère de l'éducation nationale et de la formation professionnelle. Viitattu 3.3.2012.
  41. hebrew-academy.huji.ac.il Academy of the Hebrew Language. Viitattu 3.3.2012.
  42. aki-yerushalayim.co.il Autoridad Nasionala del Ladino. Viitattu 3.3.2012.
  43. hindinideshalaya.nic.in Central Hindi Directorate. Viitattu 3.3.2012.
  44. nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete. Viitattu 3.3.2012.
  45. www.arnastofnun.is Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum. Viitattu 08.01.2013.
  46. pusatbahasa.kemdiknas.go Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa. Viitattu 3.3.2012.
  47. forasngaeilge.ie Foras na Gaeilge. Viitattu 3.3.2012.
  48. accademiadellacrusca.it Accademia della Crusca. Viitattu 3.3.2012.
  49. mext.go.jp Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Viitattu 5.7.2012.
  50. bunka.go.jp Agency for Cultural Affairs. Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Viitattu 5.7.2012.
  51. kaszubi.pl Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka. Viitattu 3.3.2012.
  52. kvenskinstitutt.no Kainun institutti. Viitattu 24.3.2012.
  53. korean.go.kr National Institute of the Korean Language. Viitattu 3.3.2012.
  54. korean.go.kr Κέντρον Ελληνικής Γλώσσας. Viitattu 08.01.2013.
  55. vatican.va Opus Fundatum Latinitas. Viitattu 3.3.2012.
  56. vcc.gov.lv Valsts Valodas Centrs. Viitattu 3.3.2012.
  57. vlkk.lt Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Viitattu 3.3.2012.
  58. ukim.edu.mk Institut za makedonski jazik. Viitattu 3.3.2012.
  59. dbp.gov.my Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  60. dbp.gov.bn Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  61. kunsilltalmalti.gov.mt Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti. Viitattu 3.3.2012.
  62. manxheritage.org Coonceil ny Gaelgey. Viitattu 3.3.2012.
  63. tetaurawhiri.govt.nz Māori language Commission. Viitattu 3.3.2012.
  64. sprakrad.no Norsk språkråd. Viitattu 3.3.2012.
  65. aporloc.free.fr Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana. Viitattu 3.3.2012.
  66. interacademies.net Academy of Sciences of Afghanistan. Viitattu 3.3.2012.
  67. persianacademy.edu.pk Pashto Academy. Viitattu 3.3.2012.
  68. persianacademy.ir Academy of Persian Language and Literature. Viitattu 3.3.2012.
  69. rjp.pan.pl Rada Języka Polskiego. Viitattu 3.3.2012.
  70. academia.org.br Academia Brasileira de Letras. Viitattu 3.3.2012.
  71. acad-ciencias.pt Academia das Ciências de Lisboa, Classe de Letras. Viitattu 3.3.2012.
  72. acad.ro Academia Româna. Viitattu 3.3.2012.
  73. asm.md Academia de Ştiinţe a Moldovei. Viitattu 3.3.2012.
  74. Russian Language Institute Russian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  75. scotslanguage.com Scots Tung. Viitattu 3.3.2012.
  76. savegaelic.org Bòrd na Gàidhlig. Viitattu 3.3.2012.
  77. rastko.rs Board for Standardization of the Serbian Language. Viitattu 3.3.2012.
  78. sindhila.org Sindhi language Authority. Viitattu 3.3.2012.
  79. Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenská akadémia vied. Viitattu 3.3.2012.
  80. sazu.si Slovenian Academy of Sciences and Arts. Viitattu 3.3.2012.
  81. serbski-institut.de Serbski institut. Viitattu 3.3.2012.
  82. asale.org Asociación de Academias de la Lengua Española. Viitattu 3.3.2012.
  83. sprakradet.se Språkrådet. Viitattu 3.3.2012.
  84. kotus.fi Institutet för de inhemska språken. Viitattu 3.3.2012.
  85. tamiluniversity.ac.in Thanjavur Tamil University. Viitattu 3.3.2012.
  86. telguacademy.net Telugu Academy. Viitattu 3.3.2012.
  87. royin.go.th Ratchabandittayasathan. Viitattu 3.3.2012.
  88. tdk.gov.tr Türk Dil Kurumu. Viitattu 3.3.2012.
  89. nas.gov.ua Natsional’na akademiya nauk Ukrayiny. Viitattu 3.3.2012.
  90. nla.gov.pk National Language Authority. Viitattu 3.3.2012.
  91. urducouncil.nic.in National Council for Promotion of Urdu language. Viitattu 3.3.2012.
  92. wi.ee Võro Instituut. Viitattu 3.3.2012.
  93. byig-wlb.org.uk Bwrdd yr Iaith Gymraeg. Viitattu 3.3.2012.
  94. fryske-akademy.nl Fryske Akademy. Viitattu 3.3.2012.
  95. clad.ucad.sn Centre de linguistique appliquée de Dakar. Viitattu 3.3.2012.
  96. yivoinstitute.org Yidisher Visnshaftlekher Institut. Viitattu 3.3.2012.