Luettelo käynnissä olevista sodista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maat joissa on meneillään konflikti
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  Alle 1000 kuollutta vuosittain

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa menehtyy vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Yli 10 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2014
1999 Nigerian šariakonflikti Nigerian lippu Nigeria &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000+ Nousua [2]
2011 Syyrian sisällissota Syyrian lippu Syyria &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 [3] &&&&&&&&&&076021.&&&&0076 021 Muuttumaton [4]
2011 Etelä-Sudanin konflikti Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan &&&&&&&&&&050000.&&&&0050 000 [5] &&&&&&&&&&040000.&&&&0040 000 Nousua
2011 Irakin levottomuudet Irak &&&&&&&&&&043476.&&&&0043 476 [6] &&&&&&&&&&017073.&&&&0017 073 Nousua

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2014
1948 Israelin–Palestiinan konflikti Israelin lippu Israel, Palestiinan lippu Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [7] &&&&&&&&&&&02202.&&&&002 202 Nousua [8]
1991 Somalian sisällissota Somalian lippu Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [9] &&&&&&&&&&&04425.&&&&004 425 Nousua [10]
2001 Afganistanin sota Afganistanin lippu Afganistan &&&&&&&&&&066000.&&&&0066 000 &&&&&&&&&&&08841.&&&&008 841 Nousua [11]
2002 Keski-Afrikan kriisi Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&&07600.&&&&007 600 &&&&&&&&&&&05184.&&&&005 184 Nousua [12]
2003 Darfurin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [13] &&&&&&&&&&&03888.&&&&003 888 Nousua [10]
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&056067.&&&&0056 067 [14] &&&&&&&&&&&05496.&&&&005 496 Muuttumaton [14]
2004 Jemenin shiialevottomuudet Jemen &&&&&&&&&&025000.&&&&0025 000 &&&&&&&&&&&07700.&&&&007 700 Nousua [15]
2006 Meksikon huumesota Meksikon lippu Meksiko &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [16] &&&&&&&&&&&06875.&&&&006 875 Laskua
2014 Itä-Ukrainan kriisi Ukrainan lippu Ukraina &&&&&&&&&&&04707.&&&&004 707 [17] &&&&&&&&&&&04707.&&&&004 707 Nousua
2014 Libyan levottomuudet Libya &&&&&&&&&&&02825.&&&&002 825 [18] &&&&&&&&&&&02825.&&&&002 825 Nousua

Yli 100 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2014
1947 Kashmirin konflikti Intia, Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [19] &&&&&&&&&&&&0193.&&&&00193 Muuttumaton [20]
1948 Kolumbian sisällissota Kolumbia &&&&&&&&&0420000.&&&&00420 000 [21] &&&&&&&&&&&&0449.&&&&00449 Muuttumaton
1960 Katangan levottomuudet Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0100000.&&&&00100 000 &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300 Nousua
1964 Koillis-Intian kapinointi Intia &&&&&&&&&&025000.&&&&0025 000 &&&&&&&&&&&&0465.&&&&00465 Nousua [22]
1967 Naxaliittien kapina Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [23] &&&&&&&&&&&&0314.&&&&00314 Laskua [24]
1989 Xinjiangin konflikti Kiina &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000 &&&&&&&&&&&&0500.&&&&00500 Nousua
1996 ADF:n kapinointi Ugandan lippu Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&01345.&&&&001 345 &&&&&&&&&&&&0350.&&&&00350 Nousua
2000 Terrorismin vastainen sota Jemenissä Jemen &&&&&&&&&&&03711.&&&&003 711 &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 Nousua
2004 Balochistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&&03679.&&&&003 679 &&&&&&&&&&&&0339.&&&&00339 Nousua
2007 Kivun konflikti Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 Nousua
2009 Pohjois-Kaukasian levottomuudet Venäjän lippu Venäjä &&&&&&&&&&&02198.&&&&002 198 &&&&&&&&&&&&0280.&&&&00280 Laskua
2009 Sudanin heimotaistelut Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&04900.&&&&004 900 &&&&&&&&&&&&0995.&&&&00995 Nousua
2011 Siinain levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000 &&&&&&&&&&&&0759.&&&&00759 Nousua
2012 Malin sisällissota Malin lippu. Mali &&&&&&&&&&&02416.&&&&002 416 &&&&&&&&&&&&0380.&&&&00380 Laskua

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]