Luettelo käynnissä olevista sodista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo käynnissä olevista sodista.

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2011
1948 Kolumbian sisällissota Kolumbia 150 000[1] 3 667+[2][3]
2001 Afganistanin sota Afganistanin lippu Afganistan 600 000–2 000 000lähde? 9 023+[4][5]
1991 Somalian sisällissota Somalian lippu Somalia 350 000–1 000 000[6] 1 400+[7]
2004 Luoteis-Pakistanin sota Pakistanin lippu Pakistan 39 110[8] 6 142[8]
2006 Meksikon huumesota Meksikon lippu Meksiko 60 420[9] 19 396[9]
2011 Etelä-Kordofanin konflikti Sudanin lippu Sudan, Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 1 500+[10] 1 500+[10]
2011 Jemenin levottomuudet Jemen 1 480[11] 1 480[11]
2011 Syyrian sisällissota Syyrian lippu Syyria 6 874[12] 5 000+[13]

Muut konfliktit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä
1948 Myanmarin sisäinen tilanne Myanmarin lippu Myanmar ~121 000
1948 Arabien–Israelin konflikti Israelin lippu Israel ja Flag of the Arab League.svg Useat Arabiliiton valtiot (vaihtuneet ajan myötä). 120 000+[14]
1964 Koillis-Intian kapinointi Intia ~25 000[15]
1967 Naxaliitti-maolainen kapina Intia 10 500+
1969[16] Filippiinien kapinointi[17] Filippiinit ~120 000[18]
1978 Turkin ja Kurdistanin työväenpuolueen konflikti Turkin lippu Turkki, Irak 45 000–[19] 100,000[20][21][22]
1987 Herran vastarinta-armeijan kapinointi Ugandan lippu Uganda, Sudanin lippu Sudan, Kongon demokraattinen tasavalta ja Keski-Afrikan tasavalta ~12 000
1989 Kapinointi Jammussa ja Kashmirissa Intia ~68 000[23]
1990 Casamancen konflikti Senegalin lippu Senegal ~1 000
2002 Kapinointi Maghrebissa Algerian lippu Algeria, Malin lippu. Mali, Mauritanian lippu. Mauritania ja Marokon lippu. Marokko 6 000+
2004 Shiialaisten kapinointi Jemenissä Jemen 12 833–16 439[24][25][26]
2004 Nigerin suiston konflikti Nigerian lippu Nigeria 4 000–5 000[27]
2004 Balochistanin konflikti Iran ja Pakistanin lippu Pakistan 2 500+
2004 Iran–Vapaa Elämä Kurdistanissa -puolueen konflikti Iran 150–300
2004 Etelä-Thaimaan kapinointi Thaimaan lippu Thaimaa ~4 100
2005 Tšadin neljäs sisällissota Tšadin lippu Tšad 1 140+
2008 Kambodža ja Thaimaan rajakiista Kambodža ja Thaimaan lippu Thaimaa 19–212
2009 Pohjois-Kaukasuksen kapinointi Venäjän lippu Venäjä 1 110+
2009 Etelä-Jememin kapinointi Jemen 180+
2009 Sudanin paimentolaiskonfliktit Sudanin lippu Sudan, Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 2 000–2 500[28]
2010 Jemenin al-Qaida -tehoisku Jemen 510+

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Herbolzheimer, Kristian: After Alfonso Cano's death, Colombia must rethink its path to peace 8.11.2011. (englanniksi)
  2. Cast, Sarah: Colombian military claims to have killed 3,500 criminals in 2011 6.7.2011. (englanniksi)
  3. Cuatro policías muertos en ataque de las FARC en Cauca 7.7.2011. (espanjaksi)
  4. Chesser, Susan G.: Afghanistan Casualties: Military Forces and Civilians 18.1.2012. (englanniksi)
  5. 566 coalition troops die in Afghan war in 2011 31.12.2011. (englanniksi)
  6. Pike, John: Somalia Civil War 7.11.2011. (englanniksi)
  7. Grubeck, Nikolaus; Peacock, Tillie; Fulton, Wayne: CIVILIAN HARM IN SOMALIA: Creating an Appropriate Response (englanniksi)
  8. a b Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2012 22.1.2012. (englanniksi)
  9. a b Quinto año de gobierno: 60 mil 420 ejecuciones 12.12.2011. (espanjaksi)
  10. a b Uma, Julius N.: UN report: 1,500 killed and 73,000 displaced in S. Sudan conflicts 5.9.2011. (englanniksi)
  11. a b Yemen: Almost 1500 killed since protests began 3.10.2011. (englanniksi)
  12. Mroue, Bassem: Activists accuse Syria of ‘torture chambers’ in prisons 5.1.2011. (englanniksi)
  13. Syria faces suspension from Arab League 11.12.2011. (englanniksi)
  14. Armed Conflicts Report: Israel-Palestine (1948 - first combat deaths), January 2010
  15. War Profile ­ Iraq/US (PDF) Viitattu 2011-03-21.
  16. Kiistanalainen, konfliktin jotkin perussyyt ovat peräisin 1900-luvun alusta
  17. Guide to the Philippines conflict BBC
  18. The Mindanao Conflict in the Philippines: Roots, Costs, and Potential Peace Dividend (PDF) Viitattu 2011-03-21.
  19. Turkish jets attack PKK militants
  20. Los Angeles Times TURKEY: Kurdish teenager convicted as terrorist for attending demonstration
  21. Humanitarian Law Project v. U.S. Dept. of Justice (PDF) Viitattu 2011-03-21.
  22. Turkey, US, and the PKK Kurdishaspect.com. Viitattu 2011-03-21.
  23. Associated Press[vanhentunut linkki]
  24. Armed Conflicts Report - Yemen Ploughshares.ca. Viitattu 2011-03-21.
  25. Bloody 2009- Yemen Post English Newspaper Online Yemenpost.net. Viitattu 2011-03-21.
  26. Saudi: Bodies of 20 soldiers found on Yemen border
  27. Armed Conflicts Report - Nigeria Ploughshares.ca. Viitattu 2011-03-21.
  28. Scores killed in Sudan tribal clash