Luettelo joista pituuden mukaan

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo joista virtaaman mukaan
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maailman pisimmistä joista. Pituus on laskettu sivujoen lähteestä, mikäli näin saatu pituus on varsinaista jokea suurempi. Jokien ilmoitettu pituus vaihtelee jonkin verran tietolähteestä ja mittaustavasta riippuen, eikä jokien keskinäinen sijoitus ole yksiselitteinen. Virtaama on laskettu kuutiometreinä sekunnissa joen suuaukolta tai sen läheisyydestä.

Nimi Maanosa Pituus Valuma-alue (km²) Virtaama (m³/s)
Niili Afrikka 6 650 km[1] 2 870 000 -
Amazon Etelä-Amerikka 6 259–7 040 km[2][3] 6 915 000 120 000[4]
Jangtse Kiina 6 300[5]–6 379 km[6] 1 800 000 31 900[7]
MississippiMissouriJefferson Pohjois-Amerikka 5 971 km[6][8] 2 980 000 16 200[7]
Keltainenjoki Kiina 5 464 km[9]
ObIrtyš Aasia 5 410 km[6] 2 990 000 12 800[7]
JeniseiAngaraSelenga Aasia 5 075 km[6] 2 580 000 19 600[7]
Kongo Afrikka 4 700 km[6][10] 3 680 000 34 000[11]
Lena Venäjä 4 400 km[6][12] 2 490 000 17 100[7]
Amur Aasia 4 352 km[6] 1 855 000 11 400[7]
Mekong Kaakkois-Aasia 4 345 km[6] - 16 000[7]
Mackenzie Kanada 4 240 km[6] 1 790 000
Niger Afrikka 4 168 km[6] 2 090 000 -
Paraná Etelä-Amerikka 4 000 km[6] 3 100 000 25 700[7]
Murray–Darling Australia 3 750 km[6] - -
Volga Venäjä 3 531 km[6] 1 380 000 -
São Francisco Brasilia 3 200 km[6] - -
Yukon Pohjois-Amerikka 3 185 km[6] - -
Indus Etelä-Aasia 3 180 km[6] - -
SyrdarjaNaryn Keski-Aasia 3 100 km[6]
Ganges Aasia - 1 730 000 14 270[13]
Zambezi Afrikka - 1 330 000 -
Orinoco Etelä-Amerikka - - 31 900[7]
Brahmaputra Aasia - - 19 200[14]
Irrawaddy Kaakkois-Aasia - - 15 400[7]
Xi Jiang Kiina - - 13 600[7]

Luettelossa ei ole erikseen mukana sivujokia, jotka pituutensa tai virtaamansa puolesta sinne sijoittuisivat. Tällaisia ovat Obin sivujoki Irtyš (4 248 km[6], 12. sija), Mississippin sivujoki Missouri (4 088 km[6]), 14. sija) ja Amazonin sivujoki MadeiraMamoré (3 350 km[6], 17. sija). Amazonin sivujoki Madeira sijoittuisi 17 000 m³/s:n virtaamallaan luettelossa sijalle 9.

Jokien pituuden mittaaminen on vaikeaa, sillä niillä on fraktaalinen luonne – mitä tarkemmin mitataan, sitä pidemmältä joki vaikuttaa. On myös vaikea määritellä joen alku- ja loppupiste, koska monet yläjuoksun haarat voivat olla kuivina osan vuodesta. Laajoilla suistoalueilla on useita haaroja, joiden pituus vaihtelee. Eräät suuret joet laajenevat vähitellen lahdiksi saavuttaessaan rannikon.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]