Luettelo historiallisista valtioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Historian kuluessa monet valtiot ja valtakunnat on nimetty uudelleen, liitetty johonkin toiseen, lakkautettu tai jaettu osiin.

Sisällysluettelo

Varhaishistoria (noin ennen vuotta 800 eaa.)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etu-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assyrian valtakunta vuosina 824 eaa. ja 671 eaa. Kartassa näkyvät myös Fryygia, Lyydia ja Urartu.
Elam
  • Sumerialaiset kaupunkivaltiot (noin 3500 eaa. — noin 2000 eaa.)
  • Akkad (noin 2350 eaa. — noin 2150 eaa.), gutilaisten valloittama
  • Assyria (noin 2000 eaa. — 606 eaa.), Babylonian ja Meedian valloittama)
  • Babylonia (1792 eaa. — 1595 eaa.), Heettiläisten valloittama)[1]
    • ns. Uusbabylonian valtakunta (626 eaa. — 539 eaa.), Persian valloittama[1]
  • Makan (noin 2300 eaa. - noin 1300 eaa.)
  • Mitanni (noin 1500 eaa. – noin 1360 eaa.), Assyrian valloittama
  • Fryygia (1100 – 600 eaa.), Lyydian valloittama
  • Lyydia (1200 – 546 eaa.) Persian valloittama

Pohjois-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Egypti (syntyi noin 3000 eaa.)
    • Ylä-Egypti
    • Ala-Egypti, Ylä-Egyptin valloittama, jonka jälkeen syntyi yhtenäinen Egyptin valtakunta
    • Vanha valtakunta (2649 – 2134 eaa.)
    • Ensimmäinen välikausi (2134 — 2040 eaa.), jakaantui osiin
    • Keskivaltakunta (2040 – 1640 eaa.)
    • Toinen välikausi (1640 – 1532 eaa.) Hyksot valloittavat Ala-Egyptin
    • Uusi valtakunta (1532 – 1070 eaa.), jakaantui osiin
  • Kerma (noin 1700 eaa. – 1520 eaa.), Egyptin valloittama

Kreeta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minolaisen Kreetan valtiot (3000–1450 eaa):

  • Knossos
  • Faistos
  • Khania
  • Mallia

Kiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shang-dynastian aikainen Kiina.
  • Xia kuningaskunta (2100 – 1600 eaa.), Shang-dynastian kukistama
  • Shang kuningaskunta (noin 1766 eaa - 1122 eaa.), Zhou valtakunnan kukistama[4]
  • Zhou kuningaskunta (1122 eaa. - 481 eaa.), hajosi löyhästi liittoutuneiksi pikkuvaltioksi 770 eaa. (ns. taistelevien valtioiden aika). ja 481 eaa. Zhou-dynastia lakkaa olemasta kokonaa.[4]

Väli-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisiä esiklassisen mayakulttuurin kaupunkivaltioita:

  • Nakbe (n. 1400 eaa. - n. 100-200 jaa.), hylättiin

Antiikin aika (noin 800 eaa. - 500 jaa.)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin Kreikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kaupunkivaltiot

Antiikin Kreikan kaupungit 300-luvun eaa. puolivälissä.

Osa Antiikin Kreikan kaupungeista perustettiin jo mykeneläisen kulttuurin aikana. Tärkeitä kreikkalaisia kaupunkivaltioita olivat muun muassa:

Aleksanteri Suuren valtakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri Suuren valtakunta jakaantui aluksi Antigonoksen, Seleukoksen, Ptolemaioksen, Kassandroksen ja Lysimakhoksen perustamiin kuningaskuntiin.

Aleksanteri Suuren valloittama valtakunta ulottui Euroopan, Aasian ja Afrikan aluelle. Se hajosi pian hänen kuolemansa jälkeen pienempiin osiin.

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian valtiot noin 400 jaa.
  • Funanin kuningaskunta (1. vuosisata jaa. - 600-luku jaa.), Chenlan valloittama
  • Kantolin kunigaskunta (400-luvulla)
  • Koguryo (37 eaa. – 668 jaa.), Sillan ja Kiinan Tang-dynastian tuhoama
  • Silla (57 eaa. – 935 jaa.), Goryeon valloittama

Etelä-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intian Mahajanapadat eli suuret valtiot 600-luvulla eaa.

Etu-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Arabia ja Aksum noin 230 eaa.

Kaukasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikaisia Kaukasian valtioita.
  • Egrisin kuningaskunta, myös Kolkhis/Kolkheti (noin 300-luku eaa. – 66 eaa.), Rooman valloittama
  • Lazican kuningaskunta, myös Egrisi (noin 200-luku – 562), Bysantin valloittama
  • Iberian kuningaskunta (302 eaa. – 580 jaa.), Sassanidien valtakunnan valloittama
  • Albanian kuningaskunta (400-luku eaa. – 800-luku jaa.), Rashidunin kalifaatin valloittama
  • Armenian kuningaskunta (331 eaa. – 428 jaa.), Rooman ja Sassanidien valtakuntien jakama vuonna 328, kuningaskunta säilyi Sassanidien alaisuudessa vuoteen 428 asti.

Kiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelevien valtioiden aika 481 - 221 eaa:[4]

Taistelevien valtioiden aika Kiinassa
  • Shu
  • Han, Qinin valtaama 230 eaa.
  • Wei, Qinin valtaama 225 eaa.
  • Chu, Qinin valtaama 223 eaa.
  • Zhou
  • Song
  • Lu
  • Qi, Qinin valtaama 221 eaa.
  • Zhao, Qinin valtaama 222 eaa.
  • Zhong-Shan
  • Yan, Qinin valtaama 222 eaa.
  • Qin valloittaa muut taistelevat valtiot vuoteen 221 eaa. mennessä ja hallitsija ottaa käyttöön nimen keisari,[4] mutta ajautuu sisällissotaan ja lakkaa olemasta 206 eaa. Sisällissodan aikana vallasta taistelevat Chun, Zhaon, Wun, Qin, Yanin, Länsi-Chun ja Hanin kuninkaat.
  • Han (206 eaa. – 220 jaa.) voittaa sisällissodan valloittaessaan Länsi-Chun, mutta hajoaa kolmeen valtioon sotilasjohtajien otettua vallan.
  • Nam Việt (258 – 111 eaa.), Han-dynastian valloittama
  • Wei-kuningaskunta (220 – 265), vallankaappaus ja Jin-dynastian perustaminen
  • Shu Han -kuningaskunta (221 – 263), Wei-kuningaskunnan valloittama
  • Wu-kuningaskunta (222 – 280), Jin-dynastian valloittama
  • Jin-dynastia (265 – 420), yhdisti kolmen kuningaskunnan alueet, mutta hajosi osiin.

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väli-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiklassisen mayakulttuurin kaupunkivaltioita:

  • El Mirador (n. 600 eaa. - n. 150 jaa.), hylättiin
  • Cival (n. 600 eaa. - n. 100-200 jaa.), hylättiin
  • Cerros (n. 50 eaa. - 400 jaa.), hylättiin

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moche-kuningaskunta (100 eaa. - 600 jaa.), Huarien valloittama[8]

Keskiaika (noin 500-luku - 1400-luku)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frankkien valtakunta Kaarle Suuren aikaan.
  • Frankkien valtakunta
  • Friisia (noin 600 – 734), Frankkien valtakunnan valloittama
  • Brycheiniog (400-luvun loppu – 1070), n. 650 – 740 unionissa Dyfedin kanssa, Normannien valloittama
  • Dogfeiling (445 – n. 700), syntyi Gwyneddin itärajalle, liitettiin takaisin Gwyneddiin
  • Ergyng (400-luvun loppu – n. 650), muodostui osista Glywysingia ja Gwenttiä, yhdistyi Gwentin kanssa
  • Meirionnydd (n. 400-luku – n. 800-luku), liitettiin Gwyneddiin
  • Rhufoniog (445 – 540), liitettiin takaisin Gwyneddiin
  • Rhos (n. 400-luku – n. 800-luku), liitettiin Gwyneddiin
  • Dunoding (n. 460 – 925), liitettiin Gwyneddiin
  • Glywysing (– 942), yhdistyi Gwentin kanssa Morgannwgiksi
  • Gwent (n. 500 – 942), yhdistyi Glywysingin kanssa Morgannwgiksi
  • Seisyllwg (680 – 920), yhdistyi Dyfedin kanssa muodostaen Deheubarthin
  • Ceredigion (400-luku – 900-luvun alku), liitettiin Deheubarthiin
  • Dyfed (n. 410 – 920), yhdistyi Seisyllwgin kanssa Deheubarthiksi
  • Deheubarth (920 – 1197), muodostui Seisyllwgin ja Dyfedin yhdistyessä, jakaantui osiin
  • Morgannwg (942 – 1091), muodostui Glywysingin ja Gwentin yhdistyessä, Normannien valloittama
  • Gwynllwg (400-luku – 1090), Normannien valloittama
  • Gwynedd (400-luku – 1282), Englannin valloittama
  • Powys (400-luku – 1160), jakaantui kahtia Ala- ja Ylä-Powysiin
  • Powys Fadog, Ala-Powys, (1160 – 1277), muodostui Powysin jakautuessa kahtia, Englannin valloittama
  • Powys Wenwynwyn, Ylä-Powys (1160 – 1283), muodostui Powysin jakautuessa kahtia, antautui Englannille

Etelä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Balkan 800-luvun alussa.
  • Travunia (noin 800-luku – 1018), liitettiin Dukljaan
  • Pagania (noin 800-luku - 900-luku), liitettiin Raškaan
  • Duklja (1000-luku – 1148), liitettiin Raškaan
  • Zahumlje tai Hum (850-luku – 1150), liitettiin Raškaan
  • Raškan tai Serbian ruhtinaskunta (768 – 1217), muodostettiin Serbian kuningaskunnaksi
  • Serbian kuningaskunta (1217 – 1346),
  • Serbian keisarikunta (1346 – 1371), jakaantui osiin
  • Moravian Serbia (1371 – 1403), Ottomaanien valtakunnan vasalliksi, jonka jälkeen alueelle perustettiin Serbian despotaatti
  • Brankovića (1371 – 1412), liitettiin Serbian despotaattiin
  • Serbian despotaatti
  • Zetan ruhtinaskunta
  • Prilepin kuningaskunta (1371–1395), Ottomaanien valtakunnan valloittama
  • Velbazhdin ruhtinaskunta (1371–1395), Ottomaanien valtakunnan valloittama
  • Serbian despotaatti (1402 – 1540), liitettiin Ottomaanien valtakuntaan
  • Bosnian kuningaskunta (n. 1300-luku – n. 1400-luku), Osmanien valtakunnan valloittama.[11]
  • Hertegovina (1448–1483), Osmanien valtakunnan valloittama.[12]
  • Pannonian Kroatian ruhtinaskunta (noin 600-luku – 925), yhdistyi Dalmatian Kroatian kanssa Kroatian kuningaskunnaksi
  • Dalmatian Kroatian ruhtinaskunta (noin 700-luku – 925), yhdistyi Pannonian Kroatian kanssa Kroatian kuningaskunnaksi
  • Kroatian kuningaskunta (925 – 1102), 1102–1527 personaaliunionissa Unkarin kanssa, jonka jälkeen Itävallan alaisuuteen
  • Aragonia (n. 1000-luku–1479), yhdistettiin Kastiliaan.
  • Asturian kuningaskunta
  • Navarran kuningaskunta
  • Leónin kuningaskunta
  • Kastilia
  • Córdoban kalifaatti
  • Taifa-kuningaskunnat

Keski-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Islanti (noin 900 - 1264), sisällissodan heikentämänä liitettiin Norjaan
  • Tanska-Norja (1380 - 1536), Norja menetti statuksensa kuningaskuntana 1536 ja rinnastettiin Tanskan maakuntiin
  • Kalmarin unioni (1397–1523), valtioliitto hajosi Ruotsiksi ja Tanska-Norjaksi

Itä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bysantin valtakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen ristiretken jälkeen perustetut valtiot.

Rooman valtakunta hajosi 400-luvulla itäiseen ja läntiseen osaan. Länsi-Rooman viimeinen keisari syrjäytettiin vuonna 476 ja tämän jälkeen Rooman perintöä jatkoi Itä-Rooma josta käytetään myös nimitystä Bysantti.

Vuonna 1204 tapahtuneen neljännen ristiretken jälkeen Bysantin valtakunta hajosi pienempiin osiin:

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähi-itä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristiretkivaltiot.

Kaukasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski- ja Pohjois-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Balhaen kuningaskunta (698 – 926), Liao-dynastian valloitti länsiosan ja perusti alueelle Dongdan kuningaskunnan, itäosat Goryeolle
  • Taebongin kuningaskunta (901–918), Goryeon valloittama
  • Dongdan kuningaskunta (926 – 936), liitettiin Liaon kuningaskuntaan
  • Hubaekjen kuningaskunta (892–936), Goryeon valloittama
  • Goryeon kuningaskunta (918 – 1392),

Etelä-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaakkois-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Champan kuningaskunta (192 – 1832), Vietnamin valloittama pääasiassa 1471, lopullisesti 1832
  • Chenlan kuningaskunta (500-luku - 681), jakaantui Maa- ja Vesi-Chenlaan
  • Vesi-Chenla (681 - 790), Sailendran valloittama
  • Maa-Chenla (681 - 715), jakaantui useiksi pieniksi kuningaskunniksi
  • Shambpupura
  • Mataramin kuningaskunta (732 – 1006), Srivijayan tuhoama
  • Kahuripanin kuningaskunta (1019 - 1045), jakaantui Kedirin ja Janggalan kunigaskunniksi
  • Janggalan kunigaskunta (1045 - 1117), yhdistettiin Kedirin kuningaskuntaan
  • Kedirin kuningaskunta (1045 – 1221)
  • Sukhothain kuningaskunta (1238 – 1583), liitettiin Ayutthayan kuningaskuntaan
  • Singhasariin kuningaskunta (1222 – 1293), jakaantui Majapahitin ja Pajajaranin kuningaskunniksi
  • Srivijayan kuningaskunta (600-luku – 1300-luku), Majapahitin kuningaskunnan valloittama
  • Majapahitin kuningaskunta (1293 – 1527), Demakin sulttaanikunnan valloittama
  • Khmerien valtakunta (802 – 1431), Ayutthayan kuningaskunnan tuhoama

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi- Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski- ja Etelä-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väli-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azteekkivaltio vuonna 1519.

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wari (myös Huari, 500 - 1000), jakaantui pikkuvaltioksi[8]
  • Tiwanaku-valtakunta (375 - 1000), jakaantui pikkuvaltioiksi[8]
  • Chimú-valtakunta (noin 1200 - 1470), Inkavaltion valloittama[8]
  • Inkavaltakunta (noin 1200 - 1535), Espanjan valloittama[8]

Varhainen uusiaika (1500-luku - 1800-luku)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itävallan Habsburgien monarkia (1526–1804), julistautui Itävallan keisarikunnaksi
  • Itävallan keisarikunta (1804 – 1867), muodostettiin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaksi
    • Kroatian kuningaskunta (1527 – 1868), yhdistettiin Slavonian kuningaskunnan kanssa Kroatia-Slavonian kuningaskunnaksi
    • Slavonian kuningaskunta (1744 – 1868), yhdistettiin Kroatian kuningaskunnan kanssa Kroatia-Slavonian kuningaskunnaksi
  • Norjan kuningaskunta (17. toukokuuta – 4. marraskuuta 1814), liittyi Ruotsin kanssa Ruotsi-Norjan personaaliunioniksi

Länsi-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Kaukasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intian alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaakkois-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois- ja Keski-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski- ja Itä-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Afrikan valtioita noin 1750.

Pohjois-Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alger, osittain itsenäinen noin 1610
  • Tunisia, osittain itsenäinen noin 1705
  • Tripoli, osittain itsenäinen 1714
  • Kyrenaika, osittain itsenäinen 1714
  • Egypti, osittain itsenäinen 1805
  • Mahdi-valtio Sudanissa (1885-1898)

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kalifornian tasavalta, erosi Meksikosta kesäkuussa 1846, Yhdysvallat otti sen hallintaansa heinäkuussa.
  • Texasin tasavalta, itsenäistyi Meksikosta 1836, liitettiin Yhdysvaltoihin 1845.
  • Floridan tasavalta, liitettiin nykyisiin Mississipin ja Alabaman osavaltioihin.
  • Vermont (1777-1791), liittyi osavaltiona Yhdysvaltoihin.
  • Etelä-Carolinan tasavalta (20. joulukuuta 1860 – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista,[23] muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton.
  • Mississippin tasavalta, (9. tammikuuta – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista, muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton.
  • Floridan tasavalta, (10. tammikuuta – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista,[24] muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton.
  • Alabaman tasavalta, (11. tammikuuta – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista,[25] muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton.
  • Georgian tasavalta, (19. tammikuuta – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista,[26] muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton.
  • Louisianan tasavalta, (26. tammikuuta – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista, muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton.
  • Teksasin tasavalta, (1. helmikuuta – 8. helmikuuta 1861), julistautui itsenäiseksi Yhdysvalloista, muodosti muiden itsenäiseksi julistautuneiden Etelävaltioiden kanssa Amerikan valtioliiton (Teksasin kansanäänestys 23. helmikuuta 1861)
  • Amerikan valtioliitto, usein vain Konfederaatio, (8. helmikuuta 1861 – 5. toukokuuta 1865), Yhdysvalloista itsenäisiksi julistautuneiden etelävaltioiden Etelä-Carolinan, Mississippin, Floridan, Alabaman, Georgian, Louisianan ja Teksasin muodostama valtioliitto, johon myöhemmin liittyivät vielä Virginia,[27] Arkansas, Pohjois-Carolina ja Tennessee. Yhdysvaltojen hallitusta tukeneiden pohjoisvaltioiden valloitama ja miehittämä. Konfederaatioon liittyneet osavaltiot hyväksyttiin takaisin osaksi Yhdysvaltoja 1866 - 1870.

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaika (1900-luvulta nykypäivään)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Islannin kuningaskunta (1918 – 1944), personaaliunionissa Tanskan kanssa, 1940 Saksa miehitti Tanskan ja Yhdistynyt kuningaskunta Islannin, Islanti julistautui itsenäiseksi tasavallaksi vuonna 1944 kansanäänestyksen jälkeen
  • Ruotsi-Norjan personaaliunioni (1814 – 1905), hajosi Norjan itsenäistyessä
  • Suomen sosialistinen työväentasavalta (tammikuu – toukokuu 1918), Suomen sisällissodan aikana punaisten hallitsema osa Suomea, Suomen tasavallan joukkojen valtaama
  • Suomen Kansanvaltainen Tasavalta (1939 – 1940), Neuvostoliiton perustama nukkevaltio Suomen rinnalle

Keski-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävalta-Unkarin loppu Pariisin rauhansopimuksen jälkeen

Itä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kreetan valtio (1898 – 1913), liittyi Kreikkaan.[29]
  • Pindoksen ruhtinaskunta (19411944), Italian perustama
  • Sloveenien, kroaattien ja serbien valtio (1918), yhdistyi Serbian ja Montenegron kuningaskuntien kanssa Serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunnaksi
  • Jugoslavian kuningaskunta (1918 – 1941/1943), vuodesta 1918 vuoteen 1929 nimenä Serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta. Saksan, Bulgarian, Italian ja Unkarin valloittama 1941 ja jakama. Kuningaskunta oli kuitenkin olemassa muodollisesti vuoteen 1943 asti jolloin julistettiin Demokraattinen federatiivinen Jugoslavia
  • Itsenäinen Kroatian valtio (1941 – 1945), Saksan ja Italian perustama satelliittivaltio, kommunistipartisaanien valloittama ja liittäminen Demokraattiseen federatiiviseen Jugoslaviaan
  • Serbia (1941 – 1944), Saksan perustama satelliittivaltio, kommunistipartisaanien valloittama ja liittäminen Demokraattiseen federatiiviseen Jugoslaviaan
  • Montenegron kuningaskunta (1941 – 1944), Italian satelliittivaltio vuoteen 1943, jonka jälkeen Saksan satelliittivaltio vuoteen 1944. Kommunistipartisaanien valloittama ja liittäminen Demokraattiseen federatiiviseen Jugoslaviaan.
  • Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta (1943 – 1992), vuosina 1943-1945 nimenä Demokraattinen federatiivinen Jugoslavia. Hajosi Slovenian, Kroatian ja Makedonian itsenäistyessä 1991 ja Bosnia-Hertsegovinan 1992, jonka jälkeen jäljelle jääneestä osasta muodostettiin Jugoslavian liittotasavalta 1992.
  • Krajinan serbitasavalta (1991 – 1995), Kroatian serbien perustama ja Kroatian valloittama
  • Jugoslavian liittotasavalta (1992 – 2003), muodostettiin Serbian ja Montenegron valtioliitoksi
  • Serbia ja Montenegro (2003 – 2006), hajosi Montenegron itsenäistyessä

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähi-itä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Haywood, John: Maailmanhistorian Atlas. Alkuteos: World atlas of the past. Suom. Tuominen, Aksu. Köln: Könemann, 2000. 3-8290-3364-8.
  • Ahola V, Kuhlman I. ja Luotio J. (toim.): Tietojätti 2000. (5. painos). Helsinki: Gummerus, 1999. ISBN 951-20-5809-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Haywood 2000, s. 24-25
  2. Tietojätti 2000, s. 526
  3. a b c d e f Haywood 2000, s. 30-33
  4. a b c d Haywood 2000, s. 58-61
  5. Encyclopedia Britannica: Magadha 20.2.2011. Encyclopædia Britannica, Inc..
  6. Haywood 2000, s. 57
  7. a b c d e f g h i j k l Haywood 2000, s. 104-107
  8. a b c d e Haywood 2000, s. 108-111
  9. Roesdahl, Else: Viikingit, s. 244. (Vikingernes verden, 1986). Suom. Virrankoski, Hannu. Helsinki: Otava, 1993. ISBN 951-1-11802-1.
  10. Haywood 2000, s. 84
  11. Tietojätti 2000, s. 102
  12. Tietojätti 2000, s. 264
  13. Minikamera kurkisti mayahaudan sisään Historia-lehti. 13.10.2011. Bonnier Publications. Viitattu 10.4.2012.
  14. a b Mayat ikuistivat kuolemaan tuomitut Tieteen kuvalehti. 15.02.2012. Bonnier Publications. Viitattu 10.4.2012.
  15. Larsen, Mikkel: Opas: Mayojen maailma Historia-lehti. 02.08.2010. Bonnier Publications. Viitattu 10.4.2012.
  16. Tietojätti 2000, s. 768
  17. Hovi, Kalervo: Puolan historia, s. 71. Otava, 1993. ISBN 951-1-11207-4.
  18. History of Dagestan, vol. 1-4. Moscow, 1967-69.
  19. Tietojätti 2000, s. 532
  20. Tietojättti 2000, s. 58
  21. Tietojätti 2000, s. 485
  22. Tietojätti 2000, s. 488
  23. The South Carolina Ordinance of Secession, 20 December 1860 Teaching American History in South Carolina. Viitattu 19.4.2012. (englanniksi)
  24. Ordinance of Secession, 1861 Florida Memory. Florida Department of State, Division of Library and Information Services. Viitattu 19.4.2012. (englanniksi)
  25. CONSTITUTION OF 1861, An Ordinance to Disolve the Union between the State of Alabama and other States united under the compact styled "The Constitution of the United States of America." Alabama State Legislature. Viitattu 19.4.2012. (englanniksi)
  26. Ordinance of Secession GeorgiaInfo. Digital Library of Georgia. Viitattu 19.4.2012. (englanniksi)
  27. Ordinance of Secession Virginia Memory. Library of Virginia. Viitattu 19.4.2012. (englanniksi)
  28. a b Mawdsley, Evan: The Russain Civil War, s. 118. Pegasus Books, 2007. ISBN 1933648155. Teoksen verkkoversio (viitattu 6.3.2011). (englanniksi)
  29. Bennett, Lindsay: Kreeta, s. 21. Engl. alkuteos: Crete, suom. Sevón, Marja; Valtonen, Tero (päivitykset). Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2003. ISBN 951-31-2706-0.
  30. Tietojätti 2000, s. 509 & 766-768
  31. Tietojätti 2000, s. 768
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Historiallisten valtioiden vanhoja karttoja.