Luettelo eniten tuottaneista elokuvista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuulen viemää oli kaikkein eniten tuottanein elokuva 25 vuoden ajan, ja inflaatiokorjattuna se on ansainnut enemmän kuin mikään muu elokuva.

Elokuvat tuottavat tuloja useista eri tulolähteistä mukaan lukien teatterinäytöksistä, DVD- ja Blu-ray-myynnistä, esittämisoikeuksista televisiossa ja markkinoinnista. Elokuvateattereiden lipputulot ovat kuitenkin tärkein ja pääasiallinen mittari, kun määritellään elokuvan menestystä. Tämä johtuu vanhan käytännön lisäksi siitä, että lipputulotiedot ovat helposti saatavilla verrattuna muihin tulolähteisiin. Tämä luettelo listaa kaikkien aikojen eniten lipputuloja saaneet elokuvat ja elokuvasarjat, ja näyttää miten lipputulot ovat kasvaneet ajan myötä. Luettelo ei listaa muista tulolähteistä saatuja tuloja.

Perinteisesti sotaelokuvat, musikaalit ja historialliset draamat ovat olleet kaikkein suosituimpia genrejä, mutta 2000-luvulla elokuvasarjat ovat menestyneet parhaiten. Kaikki Harry Potter -elokuvat ja Peter Jacksonin Keski-Maahan sijoittuvat elokuvat ovat viidenkymmenen menestyneimmän elokuvan joukossa, minkä lisäksi Transformers ja Pirates of the Caribbean ovat olleet suosittuja. Myös supersankarielokuvat kiinnostavat elokuvayleisöä: DC Comicsin Teräsmies ja Batman sekä Marvel Comicsin sarjakuviin perustuvat elokuvat, kuten Hämähäkkimies, X-Men ja Marvel Cinematic Universen elokuvat, ovat menestyneet pääosin hyvin. Kymmenen tuottaneimman elokuvan joukosta vain kaksi, James Cameronin ohjaamat elokuvat Titanic ja Avatar, on sellaisia, joita ei ole sovitettu aiemmin olemassa olleesta materiaalista. Myös animaatioelokuvat ovat suosittuja: Disney on menestynyt elokuvilla Frozen – huurteinen seikkailu (kaikkein eniten tuottanut animaatioelokuva) ja Leijonakuningas, minkä lisäksi yhtiön Pixar-elokuvista Toy Story -elokuvat ja Nemoa etsimässä ovat saaneet eniten suosiota.

Vaikka inflaatio on kuluttanut pois useimpien 1960- ja 70-luvun elokuvien menestyksen, tuolta ajalta on yhä olemassa elokuvasarjoja, jotka saavat uusia elokuvia vieläkin. Esimerkiksi uusia Teräsmies, James Bond ja Star Trek -elokuvia julkaistaan ajoittain, samalla kun Tähtien sota ja Apinoiden planeetta -elokuvasarjat herätettiin eloon pitkän tauon jälkeen; myös Indiana Jones teki menestyksekkään paluun valkokankaalle kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Jotkut tuottaneimman elokuvan titteliä hallinneista vanhemmista elokuvista eivät kykene kilpailemaan nykyelokuvien kanssa, vaikkakin niiden tuotto on nykyrahassakin huomattava. Esimerkiksi Tuulen viemää, joka oli kaikkein eniten tuottanut elokuva 25 vuoden ajan, ei mahdu edes 50 parhaan joukkoon, mutta inflaatiokorjattuna se olisi yhä kaikkein eniten tuottanut elokuva. Kaikki tuotot on ilmaistu Yhdysvaltain dollareilla niiden nimellisillä arvoilla ellei toisin mainita.

Eniten tuottaneet elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä luettelossa elokuvat on listattu niiden elokuvateattereissa saamien tulojen mukaan. Kaksikymmentä elokuvaa on saavuttanut yli miljardin dollarin lipputulot, joista Avatar on ensimmäisellä sijalla. Lippuhinnan inflaatiota, väestön suuruutta tai lippujen ostamistrendejä ei ole otettu huomioon.

     tarkoittaa, että elokuvaa näytetään yhä teattereissa.
Eniten tuottaneet elokuvat[1]
Sij. Nimi Maailmanlaajuinen tuotto Vuosi Lähde
1 Avatar 2 787 965 087 $ 2009 [# 1]
2 Titanic 2 186 772 302 $ 1997 [# 2]
3 The Avengers 1 518 594 910 $ 2012 [# 3]
4 Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 1 341 511 219 $ 2011 [# 4]
5 Fast & Furious 7 1 308 077 000 $ 2015 [# 5]
6 Frozen – huurteinen seikkailu 1 279 852 693 $ 2013 [# 6]
7 Iron Man 3 1 215 439 994 $ 2013 [# 7]
8 Transformers: Kuun pimeä puoli 1 123 794 079 $ 2011 [# 8]
9 Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu 1 119 929 521 $ 2003 [# 9]
10 007 Skyfall 1 108 561 013 $ 2012 [# 10]
11 Transformers – Tuhon aikakausi 1 091 405 097 $ 2014 [# 11]
12 Yön ritarin paluu 1 084 439 099 $ 2012 [# 12]
13 Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu 1 066 179 725 $ 2006 [# 13]
14 Toy Story 3 1 063 171 911 $ 2010 [# 14]
15 Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä 1 045 713 802 $ 2011 [# 15]
16 Jurassic Park 1 029 939 903 $ 1993 [# 16]
17 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka 1 027 044 677 $ 1999 [# 17]
18 Liisa Ihmemaassa 1 025 467 110 $ 2010 [# 18]
19 Hobitti – Odottamaton matka 1 017 003 568 $ 2012 [# 19]
20 Yön ritari 1 004 558 444 $ 2008 [# 20]
21 Leijonakuningas 987 483 777 $ 1994 [# 21]
22 Harry Potter ja viisasten kivi 974 755 371 $ 2001 [# 22]
23 Itse ilkimys 2 970 761 885 $ 2013 [# 23]
24 Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla 963 420 425 $ 2007 [# 24]
25 Hobitti – Smaugin autioittama maa 960 366 855 $ 2013 [# 25]

Eniten tuottaneet elokuvat – inflaatiokorjattu lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eniten tuottaneet elokuvat – inflaatiokorjattu lista[2]
Sij. Nimi Maailmanlaajuinen tuotto
(2014 $)
Vuosi
1 Tuulen viemää 3 440 000 000 $ 1939
2 Avatar 3 020 000 000 $ 2009
3 Tähtien sota 2 825 000 000 $ 1977
4 Titanic 2 516 000 000 $ 1997
5 Sound of Music 2 366 000 000 $ 1965
6 E.T. 2 310 000 000 $ 1982
7 Kymmenen käskyä 2 187 000 000 $ 1956
8 Tohtori Živago 2 073 000 000 $ 1965
9 Tappajahai 2 027 000 000 $ 1975
10 Lumikki ja seitsemän kääpiötä 1 819 000 000 $ 1937

Tuottoisimpana olleet elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottoisimpana olleet elokuvat
Vuosi Nimi Ennätystuotto Lähde
1915 Kansakunnan synty 5 200 000 $ [# 26]
1940 Tuulen viemää 32 000 000 $ [# 27]
1966 Sound of Music 114 600 000 $ [# 28]
1971 Tuulen viemää 116 000 000 $ [# 29]
1972 Kummisetä 127 600 000–142 000 000 $ [# 30][# 31]
1976 Tappajahai 193 700 000 $ [# 32]
1978 Tähtien sota 410 000 000 / 268 500 000 $ [# 33][# 30]
1982 530 000 000 $ [# 34]
1983 E.T. 619 000 000–664 000 000 $ [# 34][# 35]
1993 Jurassic Park 914 691 118 $ [# 16]
1998 Titanic 1 843 201 268 $ [# 2]
2010 Avatar 2 787 965 087 $ [# 1]

Eniten tuottaneet elokuvasarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

     tarkoittaa, että jotain elokuvasarjan elokuvista näytetään yhä teattereissa.
Eniten tuottaneet elokuvasarjat (Sarjan elokuvat saa näkyviin painamalla ”Näytä”)
Sij. Sarja Maailmanlaajuinen
tuotto
Elokuvien
määrä
Keskimäärin Eniten tuottanut elokuva
1 8 965 428 947 $ Kuoleman varjelukset, osa 2 (1 341 511 219 $)
2 11 668 353 883 $ The Avengers (1 518 594 910 $)
3 25 246 384 041 $ Skyfall (1 108 561 013 $)
4 7 840 066 083 $ Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (1 119 929 521 $)
5 7 626 051 410 $ Pimeä uhka (1 027 044 427 $)
6 5 792 651 901 $ Spider-Man 3 (890 871 626 $)
7 10 380 554 353 $ Yön ritarin paluu (1 084 439 099 $)
8 5 753 412 459 $ Kuun pimeä puoli (1 123 794 079 $)
9 4 932 394 492 $ Kuolleen miehen kirstu (1 066 179 725 $)
10 7 526 880 143 $ Fast & Furious 7 (1 308 077 000 $)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Block, Alex Ben & Wilson, Lucy Autrey: George Lucas's Blockbusting: A Decade-by-Decade Survey of Timeless Movies Including Untold Secrets of Their Financial and Cultural Success. Harper Collins, 2010. ISBN 978-0-06196-345-2. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. All Time Worldwide Box Office Grosses Box Office Mojo. Viitattu 13.4.2015. (englanniksi)
  2. Guinness World Records, s. 160–161. Guinness World Records, 2014. ISBN 9781908843708. (englanniksi)

Tuottolähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Avatar (2009) Box Office Mojo. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  2. a b Titanic
    • Koko tuotto: Titanic (1997) Box Office Mojo. ”$2,185,372,302” Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
    • Alkuperäinen julkaisu: Titanic (1997) Box Office Mojo. Arkistoitu 21.3.2012. ”$1,843,201,268” (englanniksi)
  3. Marvel’s The Avengers (2012) Box Office Mojo. Viitattu 21.5.2012. (englanniksi)
  4. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (2011) Box Office Mojo. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  5. Furious 7 (2015) Box Office Mojo. Viitattu 26.4.2015. (englanniksi)
  6. Frozen (2013) Box Office Mojo. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  7. Iron Man 3 (2013) Box Office Mojo. Viitattu 23.9.2013. (englanniksi)
  8. Transformers: Dark of the Moon (2011) Box Office Mojo. Viitattu 2.8.2011. (englanniksi)
  9. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) Box Office Mojo. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)
  10. Skyfall Box Office Mojo. Viitattu 31.3.2012. (englanniksi)
  11. Transformers: Age of Extinction (2014) Box Office Mojo. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  12. The Dark Knight Rises (2012) Box Office Mojo. Viitattu 13.11.2012. (englanniksi)
  13. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) Box Office Mojo. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)
  14. Toy Story 3 (2010) Box Office Mojo. Viitattu 4.2.2011. (englanniksi)
  15. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) Box Office Mojo. Viitattu 2.8.2011. (englanniksi)
  16. a b Jurassic Park
  17. Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
  18. Alice in Wonderland (2010) Box Office Mojo. Viitattu 4.2.2011. (englanniksi)
  19. The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) Box Office Mojo. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  20. The Dark Knight (2008) Box Office Mojo. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)
  21. Leijonakuningas
    • Koko tuotto: The Lion King (1994) Box Office Mojo. ”$987,483,777” Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
    • IMAX-julkaisu (2002): The Lion King (IMAX) Box Office Mojo. ”North America:$15,686,215; Overseas: $1,191,429” Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
    • Tuotto ennen 3D-julkaisua (2011): The Lion King (1994) Box Office Mojo. Arkistoitu 23.6.2011. ”$783,841,776” (englanniksi)
  22. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) Box Office Mojo. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)
  23. Despicable Me 2 (2013) Box Office Mojo. (englanniksi)
  24. Pirates of the Caribbean: At World's End (2007) Box Office Mojo. (englanniksi)
  25. The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) Box Office Mojo. (englanniksi)
  26. Wasko, Janet: ”D.W. Griffiths and the banks: a case study in film financing”, The Hollywood Film Industry: A Reader, s. 34. ”Various accounts have cited $15 to $18 million profits during the first few years of release, while in a letter to a potential investor in the proposed sound version, Aitken noted that a $15 to $18 million box-office gross was a 'conservative estimate'. For years Variety has listed The Birth of a Nation's total rental at $50 million. (This reflects the total amount paid to the distributor, not box-office gross.) This 'trade legend' has finally been acknowledged by Variety as a 'whopper myth', and the amount has been revised to $5 million. That figure seems far more feasible, as reports of earnings in the Griffith collection list gross receipts for 1915–1919 at slightly more than $5.2 million (including foreign distribution) and total earnings after deducting general office expenses, but not royalties, at about $2 million.”. Routledge, 1986. ISBN 9780710097309. (englanniksi)
  27. Miller, Frank & Stafford, Jeff: Gone With the Wind (1939) – Articles 5.1.2007. Turner Classic Movies. Arkistoitu 26.9.2013. (englanniksi)
  28. Block & Wilson 2010, s. 434.
    • The Sound of Music: "Domestic Rentals: $68.4; Foreign Rentals: $46.2; Production Cost: $8.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
  29. (”As of the end of 1971, GWTW stood as the all-time money-drawing movie, with a take of $116 million, and, with this year's reissues, it should continue to run ahead of the second place contender and all-time kaffee-mit-schlag spectacle.”) The Atlantic Monthly, 1973, 231. vsk, s. 2. (englanniksi)
  30. a b Block & Wilson 2010, s. 527.
    • Star Wars: Ep IV A New Hope: "Domestic Rentals: $127.0; Foreign Rentals: $141.5; Production Cost: $13.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • The Godfather: "Domestic Rentals: $85.6; Foreign Rentals: $42.0; Production Cost: $7.2 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Fiddler on the Roof: "Domestic Rentals: $34.0; Foreign Rentals: $11.1; Production Cost: $9.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Rocky: "Domestic Rentals: $56.0; Foreign Rentals: $21.1; Production Cost: $1.6 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)." (englanniksi)
  31. (”Coppola is King Midas, the most individually powerful U.S. filmmaker . His credits include directing the first Godfather (worldwide earnings: $142 million, ahead of Gone with the Wind, The Sound of Music and The Exorcist)”) New Times, 1974, 2. vsk. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  32. Kilday, Gregg: Director of 'Jaws II' Abandons His 'Ship'. The Victoria Advocate, 5.7.1977, s. 6B. (englanniksi)
  33. Harmetz, Aljean: The Saga Beyond 'Star Wars'. ("Star Wars" has brought 20th Century-Fox approximately $250 million in film rentals ... "Star Wars" grossed $410 million, and his share was enough to allow him to finance its sequel, "The Empire Strikes Back," himself.) The New York Times, 18.5.1980. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.4.2015. Arkistoitu 31.1.2012. (englanniksi)
  34. a b Wuntch, Philip: Return of E.T.. (Its worldwide box-office gross was $619 million, toppling the record of $530 million set by Star Wars.) The Dallas Morning News, 19.7.1985. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.4.2015. Arkistoitu 6.3.2012. (englanniksi)
  35. Block & Wilson 2010, s. 609. ”Steven Spielberg, by far the most successful director of the decade, had the highest-grossing movie with 1982's E.T.: The Extra-Terrestrial, which grossed over $664 million in worldwide box office on initial release.” (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]