Luettelo avaruusjärjestöistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Avaruusjärjestö tai avaruushallinto on joko yhden maan tai useiden valtioiden yhteinen organisaatio, joka johtaa ja rahoittaa avaruustoimintaa. Avaruusjärjestöihin ei lasketa asevoimien avaruustoimintaa ja sotilaallisen avaruustoiminnan hallintoa.

Osa avaruusjärjestöistä on valtion virastoja kuten Yhdysvaltain NASA, valtion säätöitä tai yhtiötä kuten Ranskan CNES. Toisinaan - esim. Saksan tapauksessa DLR - avaruusjärjestöt ovat tutkimuskeskuksia, jotka sekä ohjaavat ja rahoittavat että myös ovat itse satelliittien rakentajia. Nämäkin organisaatiot ovat valtion budjettitalouden sääntöjen ohjauksessa. Avaruustoiminnan ollessa vähäisempää, sen hallinto on voitu delegoida vastuuministeriöiltä esim. yliopistoon, kuten Tanskan tapauksessa. Esim. Suomen, Espanjan ja Irlannin kohdalla avaruushallinto on delegoitu teknologian kehittämisen rahoitusorganisaatioon.

Eri maiden avaruustoiminnan kapasiteetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusmaa-käsite syntyi 1950-luvulla. Sen kriteerit ovat tiukasti ottaen: Maa on laukaissut omalla kantoraketilla, oman satelliitin omasta laukaisukeskuksesta, joka voi olla ko. maassa tai sen hallinnassa muualla. Kyky toteuttaa miehitettyjä avaruuslentoja samoin ehdoin merkitsee vahvempaa avaruusmaata. Väljempi kriteeristö: Valtio on rakentanut oman satelliitin ja operoi sitä. Alla oleva taulukko peilaa eri maiden kyvykkyyttä toteuttaa itsenäisesti erilaisia avaruuslentoja.

Väri kuvaa järjestön toimintakapasiteettia seuraavasti:

  Omistaa, valmistaa ja käyttää miehitettyjä avaruusaluksia; omistaa, valmistaa ja laukaisee kantoraketteja tai avaruussukkuloita; omistaa, valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Omistaa, valmistaa ja laukaisee kantoraketteja tai avaruussukkuloita; valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Ei mitään edellisistä kyvyistä, mutta voi omistaa muualla valmistettuja satelliitteja ja operoida niitä
Nimi Lyhenne Maa Perustettu Lakkautettu Kotisivu Viite
Aasian ja Tyynenmeren monenkeskistä yhteistyötä avaruustekniikka ja sovellukset
(kiinaksi: 亚太空间技术应用多边合作会议‎)
AP-MCSTA Kiina
Pakistanin lippu Pakistan
Thaimaan lippu Thaimaa
helmikuu 1992 www.apmcsta.org [1]
Aasian ja Tyynenmeren alueellinen avaruusjärjestön foorumi
(japaniksi: アジア太平洋地域宇宙機関会議)
APRSAF Australian lippu Australia
Bangladeshin lippu Bangladesh
Bhutanin lippu Bhutan
Brunein lippu Brunei
Filippiinit
Indonesia
Intia
Japani
Kambodža
Kanada
Kiina
Korean tasavalta
Laos
Malesian lippu Malesia
Mongolian lippu Mongolia
Myanmarin lippu Myanmar
Flag of Nepal.svg Nepal
Pakistanin lippu Pakistan
Ranskan lippu Ranska
Saksan lippu Saksa
Singaporen lippu Singapore
Sri Lankan lippu Sri Lanka
Thaimaan lippu Thaimaa
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Venäjän lippu Venäjä
Vietnamin lippu Vietnam
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1993 - www.aprsaf.org [2]
Aasian-Tyynenmeren avaruusyhteistyöjärjestö
(kiinaksi: 亚太空间合作组织)
APSCO Bangladeshin lippu Bangladesh
Indonesia
Iran
Kiina
Pakistanin lippu Pakistan
Perun lippu Peru
Thaimaan lippu Thaimaa
Turkin lippu Turkki
2005-10-2828. lokakuuta 2005 - www.apmcsta.org [3]
Alankomaiden avaruustutkimusinstituutti
(hollanniksi: Stichting Ruimteonderzoek Nederland)
SRON Alankomaiden lippu Alankomaat 1983 www.sron.nl
Agentschap NL<br / Edeltäjät ensin NIVR (hollanniksi: Nederlands Institut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart), 2009 alkaen SenterNovem Alankomaiden lippu Alankomaat Agentschap NL lähde?
Algerian avaruusjärjestö
(arabiaksi: الوكالة الفضائية الجزائرية‎)
(ranskaksi: Agence Spatiale Algérienne
ASAL Algerian lippu Algeria 2002-01-1616. tammikuuta 2002 www.asal-dz.org lähde?
Argentiinan avaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Actividades Espaciales)
CONAE Argentiinan lippu Argentiina 1991 www.conae.gov.ar [1]
Argentiinan avaruustutkimuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Investigaciones Espaciales)
CNIE Argentiinan lippu Argentiina 1961 1991 [1]
Azerbaidžanin ilma- ja avaruuskeskus
(azeriksi: Azərbaycan Milli Aerokosmik Agentliyinin)
AMAKA Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 1992-02-2121. helmikuuta 1992 www.science.az/en/amaka/agentlik/index.htm
Bangladeshin avaruustutkimuksen ja kaukohavainnon järjestö
englanniksi: Space Research and Remote Sensing Organization)
SPARRSO Bangladeshin lippu Bangladesh 1980 sparrso.gov.bd [2]
Belgian avaruustutkimusinstituutti
(hollanniksi: Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie)
(ranskaksi: Institut d’Aéronomie Spatiale de Belgique)
BIRA-IASB Belgian lippu Belgia 1964-11-2525. marraskuuta 1964 www.aeronomie.be [3]
Bolivian avaruusjärjestö Bolivian lippu Bolivia Helmikuu 2010
Brasilian avaruusjärjestö
(portugaliksi: Agência Espacial Brasileira)
AEB Brasilian lippu Brasilia 1994-02-1010. helmikuuta 1994 www.aeb.gov.br [4]
Britannian avaruuskeskus, jonka korvaa v. 2010-2011 UK Space Agency
(englanniksi: British National Space Centre)
BNSC Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1985-11-2020. marraskuuta 1985 www.bnsc.gov.uk lähde?
Bulgarian tiedeakatemian alainen avaruustutkimusinstituutti
(bulgariaksi: Българска академия на науките; Институт за космически изследвания)
ИКИ-БАН
SRI-BAS
Bulgarian lippu Bulgaria 1969 www.space.bas.bg lähde?
Consultative Committee for Space Data Systems CCSDS Italian lippu Agenzia Spaziale Italiana (ASI)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu British National Space Centre (BNSC)
Kanadan lippu Canadian Space Agency (CSA)
Ranskan lippu Centre National d’Études Spatiales (CNES)
Kiinan lippu China National Space Administration (CNSA)
Saksan lippu Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR)
Euroopan avaruusjärjestön logo.svg European Space Agency (ESA)
Brasilian lippu Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)
Japanin lippu Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
Yhdysvaltain lippu National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Venäjän lippu Russian Federal Space Agency (RFSA)
1982 public.ccsds.org [4]
Ecuadorin avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Espacial Civil Ecuatoriana)
EXA Ecuadorin lippu Ecuador 2007-11-011. marraskuuta 2007 exa.ec
National Authority for Remote Sensing and Space Sciences
(arabiaksi: الهيئة العامة للاستشعار عن بعد وعلوم الفضاء)
NARRS Egyptin lippu Egypti 1994 www.narss.sci.eg lähde?
Espanjan ilmailu- ja avaruustekniikan instituutti
(espanjaksi: Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial)
INTA Espanjan lippu Espanja 1942 www.inta.es lähde?
Etelä-Afrikan avaruusjärjestö
(englanniksi: South African National Space Agency)
SANSA Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
Euroopan avaruusjärjestö
(englanniksi: European Space Agency)
ESA Itävalta
Belgian lippu Belgia
Tanskan lippu Tanska
Suomen lippu Suomi
Ranskan lippu Ranska
Saksan lippu Saksa
Kreikka
Irlanti
Italia
Luxemburg
Alankomaiden lippu Alankomaat
Norjan lippu Norja
Portugalin lippu Portugali
Espanjan lippu Espanja
Ruotsin lippu Ruotsi
Flag of Switzerland.svg Sveitsi
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
1975 www.esa.int [5][6]
Indonesian ilmailu- ja avaruusinstituutti (indonesiaksi: Lembaga Antariksa dan Penerbangan Nasional) LAPAN Indonesia 1964-11-2727. marraskuuta 1964 www.lapan.go.id lähde?
Intian avaruustutkimusjärjestö
(hindiksi: भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन)
इसरो
ISRO
Intia 1969-08-1515. elokuuta 1969 www.isro.org lähde?
Iranin avaruusjärjestö
(persiaksi: سازمان فضایی ایران)
ISA Iran 2004 www.isa.ir lähde?
Israelin avaruusjärjestö
(hepreaksi: ‏סוכנות החלל הישראלית‎)
סל"ה
ISA
Israelin lippu Israel huhtikuu 1983 lähde?
Italian avaruusjärjestö
(italiaksi: Agenzia Spaziale Italiana)
ASI Italia 1988 www.asi.it lähde?
Itävallan avaruusjärjestö, osa FFG:tä
(saksaksi: Agentur für Luft- und Raumfahrt)
ASL Itävalta 1972-07-1212. heinäkuuta 1972 www.ffg.at [7][8]
Japanin avaruusjärjestö
(japaniksi: 宇宙航空研究開発機構)
JAXA Japani 2003-10-011. lokakuuta 2003 www.jaxa.jp [9]lähde?
Kanadan avaruusjärjestö
(englanniksi: Canadian Space Agency)
(ranskaksi: Agence spatiale canadienne)
CSA eli ASC Kanada 1989-03-011. maaliskuuta 1989 www.space.gc.ca lähde?
Kazakstanin avaruustutkimusinstituutti SRI Kazakstan 1991 nffc.infospace.ru/inform/sri-kaz.htm lähde?
Kiinan kansantasavallan avaruushallinto
(kiinaksi: 中国国家航天局)
CNSA Kiina 1993-04-2222. huhtikuuta 1993 www.cnsa.gov.cn [10]
Kiinan tasavallan avaruusjärjestö
(kiinaksi: 國家太空中心)
NSPO Kiinan tasavalta lokakuu 1991 www.nspo.org.tw lähde?
Kolumbian avaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Colombiana del Espacio)
CCE Kolumbia 2006-07-1818. heinäkuuta 2006 www.cce.gov.co lähde?
Korean avaruusteknologian komitea
(koreaksi: 조선우주공간기술위원회‎)
engl. KCST Korean demokraattinen kansantasavalta 1980-luvulla? lähde?
Korean ilma- ja avaruustutkimuksen instituutti
(koreaksi: 조선우주공간기술위원회)
KARI Korean tasavalta 1981 www.kari.kr lähde?
Kreikan avaruussjärjestö
(kreikaksi: Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης)
ΙΔΕΤ
ISARS
Kreikka 1955 www.space.noa.gr lähde?
Malesian avaruusjärjestö
(malaijiksi: Agensi Angkasa Negara)
ANGKASA Malesian lippu Malesia 2002 www.angkasa.gov.my [11]
Meksikon avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Espacial Mexicana)
AEXA tai
AEM
Meksikon lippu Meksiko As of 2009 pending approval lähde?
Meksikon ulkoavaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional del Espacio Exterior)
CONEE Meksikon lippu Meksiko 1976 lähde?
Mongolian kaukohavaintokeskus NRSC Meksikon lippu Meksiko 1976 lähde?
Nigerian avaruusjärjestö NASRDA Nigerian lippu Nigeria 1998 www.nasrda.net lähde?
Norjan avaruuskeskus
(norjaksi: Norsk Romsenter)
NRS
NSC
Norjan lippu Norja 1987 www.spacecentre.no lähde?
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation CSIRO Australian lippu Australia 1926 www.csiro.au [12]
Pakistanin avaruus- ja kaukohavaintotutkimuksen komissio
(urduksi: پاکستان خلائی و بالافضائی تحقی)
سپارکو
SUPARCO
Pakistanin lippu Pakistan 1961-09-1616. syyskuuta 1961 www.suparco.gov.pk lähde?
Perun ilma- ja avaruustutkimuksen kehityskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Investigación y Desarrollo Aeroespacial)
CONIDA Perun lippu Peru 1974-06-1111. kesäkuuta 1974 www.condia.gob.pe lähde?
Portugalian avaruusseura
(portugaliksi: Companhia Espacial Portuguesa)
CEP
PSC
Portugalin lippu Portugali 1989 www.cep.pt lähde?
Puolan avaruustutkimuskeskus
(puolaksi: Centrum Badań Kosmicznych PAN)
CBK-PAN
SRC
Puolan lippu Puola 1977 www.cbk.waw.pl lähde?
Ranskan avaruustutkimuskeskus
(ranskaksi: Centre National d'Études Spatiales)
CNES Ranskan lippu Ranska joulukuu 1961 www.cnes.fr lähde?
Romanian avaruusjärjestö
(romaniksi: Agenţia Spaţială Română)
ASR
ROSA
Romanian lippu Romania 1991 www.rosa.ro lähde?
Ruotsin avaruushallinto
(ruotsiksi: Rymdstyrelse)
SNSB Ruotsin lippu Ruotsi 1972 www.snsb.se lähde?
Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus
(saksaksi: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
DLR Saksan lippu Saksa 1969 www.dlr.de lähde?
Sveitsin avaruustoimisto
englanniksi: Swiss Space Office)
SSO Flag of Switzerland.svg Sveitsi www.sso.admin.ch lähde?
Tanskan avaruustutkimusinstituutti (tanskaksi: Dansk Rumforskningsinstitut) DRKI
DSRI
Tanskan lippu Tanska 2005-01-011. tammikuuta 2005 2006-12-3131. joulukuuta 2006 http://www.space.dtu.dk/ lähde?
Tanskan teknillisen yliopiston avaruustutkimusinstituutti (tanskaksi: Danmarks Tekniske Universitet - Institut for Rumforskning og -teknologi) DTU Space Tanskan lippu Tanska 2006-01-011. tammikuuta 2006 http://www.space.dtu.dk/
Thaimaan paikkatiedon ja avaruuteknologian kehityskeskus
(thaiksi: สำนักงานพัฒนาเทคโนโลยีอวกาศและภูมิสารสนเทศ)
GISTDA Thaimaan lippu Thaimaa 2002-11-022. marraskuuta 2002 www.gistda.or.th lähde?
Tšekin avaruustoimisto
(tšekiksi: Česká kosmická kancelář)
ČKK
CSO
Tšekin lippu Tšekki marraskuu 2003 www.czechspace.cz lähde?
Tunisian kaukohavaintokeskus
(arabiaksi: المركز الوطني للإستشعار عن بعد‎)
CNT Tunisian lippu Tunisia 1988 www.cnt.nat.tn lähde?
Ukrainan avaruusjärjestö
ukrainaksi: Національне космічне агентство України)
НКАУ
НКАУ
NSAU
Ukrainan lippu Ukraina 1992-03-022. maaliskuuta 1992 www.nkau.gov.ua lähde?
Unkarin avaruustoimisto
(unkariksi: Magyar Űrkutatási Iroda)
MŰI
HSO
Unkarin lippu Unkari tammikuu 1992 www.hso.hu lähde?
Uruguayn ilmailu- ja avaruustutkimuskeskus
(espanjaksi: Centro de Investigación y Difusión Aeronáutico-Espacial)
CIDA-E align="left" | Uruguayn lippu Uruguay 1975-08-055. elokuuta 1975 www.rosa.ro lähde?
Venezuelan avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Bolivariana para Actividades Espaciales)
ABAE Venezuelan lippu Venezuela 2008-01-011. tammikuuta 2008 www.dlr.de lähde?
Venäjän avaruusjärjestö
(venäjäksi: Федеральное космическое агентство)
РФКА (Roscosmos)
RFSA
Venäjän lippu Venäjä v. 1992 www.roscosmos.ru lähde?
Neuvostoliiton avaruusohjelma CCCP Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1950-luvun alussa v. 1991 lopussa lähde?
Yhdistyneiden kansakuntien ulkoavaruusasioiden osasto
englanniksi: United Nations Office for Outer Space Affairs)
UNOOSA Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat 1958-12-1313. joulukuuta 1958 www.unoosa.org [13]
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto
englanniksi: National Aeronautics and Space Administration)
NASA Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 1958-10-011. lokakuuta 1958 www.nasa.gov [14]

Suurimmat siviiliavaruusjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla oleva taulukko listaa eri valtioiden rahallisen panostuksen avaruustoimintaan. Yhdysvaltain kohdalla Yhdysvaltain ilmavoimien ja CIAn yhteenlaskettu panostus on suurempi kuin listatan mainitsema NASAn panostus. Muiden maiden kohdalla sotilaallinen avaruustoiminta on ainakin osin mukana taulukon tiedoissa. Useiden maiden - etenkin Venäjä, Intia ja Kiina - listatut euro- tai dollarimääräiset luvut antavat harhaanjohtavan pienen volyymin verrattuna kyseisten maiden tekemiin avaruuslentojen määrään, alalla toimivien insinöörien ja tutkijoiden määrään jne. verrattuina.

Maa Järjestö Budjetti
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat NASA 16 miljardia dollaria
Flag of Europe.svg Euroopan Unioni ESA (Euroopan avaruusjärjestö) 4,26 miljardia dollaria
Ranskan lippu Ranska CNES (Centre national d’études spatiales) 2,49 miljardia dollaria
Japani JAXA (Japanin avaruusjärjestö) 2,0 miljardia dollaria
Venäjän lippu Venäjä RKA (Venäjän avaruujärjestö) 1,4 miljardia dollaria
Italia ASI (Agenzia Spaziale Italiana) 1,35 miljardia dollaria
Saksan lippu Saksa DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt in der Helmholz-Gemeinschaft) 1,242 miljardia dollaria
Intia ISRO (Indian Space Research Organization) 815 miljoonaa dollaria
Kiina CNSA (Kiinan avaruushallinto) 500 miljoonaa dollaria
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta BNSC (British National Space Centre-> UK Space Agency) 414 miljoonaa dollaria[15]
Kanada CSA (Canadian Space Agency) 321 miljoonaa dollaria
Ukrainan lippu Ukraina Ukrainan avaruusjärjestö (NSAU, National Space Agency of Ukraine) 250-300 miljoonaa dollaria
Belgian lippu Belgia Belgian science policy and space policy 230 miljoonaa dollaria
Brasilian lippu Brasilia AEB (Brazilian Space Agency) 219 miljoonaa dollaria[16]
Espanjan lippu Espanja CDTI (Espanjan teknologiakeskus) 175 miljoonaa dollaria
Alankomaiden lippu Alankomaat NIVR Alankomaiden ilmailu- ja avaruusinstituutti->SenterNovem-> Netherlands Space Office (Agenschap NL:n osa) 160 miljoonaa dollaria
Korean tasavalta KARI (Korea Aerospace Research Institute) 150 miljoonaa dollaria
Flag of Switzerland.svg Sveitsi SSO (Swiss Space Office) 110 miljoonaa dollaria
Ruotsin lippu Ruotsi Ruotsin avaruushallinto (Rymdstyrelse) 100 miljoonaa dollaria
Koko maailma yhteensä 31,8 miljardia dollaria

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo avaruusjärjestöistä.