Luettelo Viron kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Virossa sijaitsevista kaupungeista. Luettelon yhteydessä on myös kartta, josta kaupunkien sijainti käy ilmi.

Luettelo Viron suurimmista kaupungesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 alussa Viron kaupungeissa asui yhteensä 866 986 henkeä.[1] Kaupunkeja oli yhteensä 47 kappaletta.

Kahdessa suurimmassa kaupungissa eli Tallinnassa ja Tarttossa asui tuolloin yli 100 000 henkeä. Keskikokoisia 30–100 tuhannen asukkaan kaupunkeja oli kolme: Narva, Kohtla-Järve ja Pärnu. Asukasluvultaan 10–30 tuhannen asukkaan kaupunkeja oli yhdeksän. Enemmistö Viron kaupungeista on siis pieni, alle 10 000 hengen kaupunkeja.

Oheisessa taulukossa nämä kaupungit ovat järjestettävissä nimen, vuoden 2011 alun asukasluvun, perustamisvuoden tai maakuntansa mukaan järjestykseen:

Kaupunki Väkiluku (2011)[1] Kaupunginoikeudet Lääni
Tallinna 400 292 1248 Harjumaa
Tartto 103 740 1262 (mennessä) Tartumaa
Narva 65 536 1345 Itä-Virumaa
Kohtla-Järve 44 107 1946 Itä-Virumaa
Pärnu 43 966 1318 Pärnumaa
Viljandi 19 880 1283 Viljandimaa
Rakvere 16 580 1302 Länsi-Virumaa
Maardu 16 552 1980 Harjumaa
Sillamäe 16 052 1957 Itä-Virumaa
Kuressaare 14 989 1563 Saaremaa
Võru 14 311 1784 Võrumaa
Valga 13 629 1584 Valgamaa
Haapsalu 11 604 1279 Läänemaa
Jõhvi 11 025 1938 Itä-Virumaa
Paide 9 764 1291 Järvamaa
Keila 9 454 1938 Harjumaa
Põlva 6 584 1993 Põlvamaa
Kiviõli 6 539 1946 Itä-Virumaa
Tapa 6 344 1926 Länsi-Virumaa
Jõgeva 6 334 1938 Jõgevamaa
Türi 5 936 1926 Järvamaa
Elva 5 749 1938 Tartumaa
Rapla 5 648 1993 Raplamaa
Saue 5 289 1993 Harjumaa
Põltsamaa 4 639 1926 Jõgevamaa
Paldiski 4 101 1783 Harjumaa
Sindi 3 972 1938 Pärnumaa
Kunda 3 652 1938 Länsi-Virumaa
Kärdla 3 635 1938 Hiidenmaa
Loksa 3 384 1993 Harjumaa
Kehra 3 092 1993 Harjumaa
Tõrva 3 090 1926 Valgamaa
Räpina 2 830 1993 Põlvamaa
Lihula 2 626 1993 Läänemaa
Narva-Jõesuu 2 591 1993 Itä-Virumaa
Tamsalu 2 504 1993 Länsi-Virumaa
Kilingi-Nõmme 2 075 1938 Pärnumaa
Otepää 2 070 1936 Valgamaa
Karksi-Nuia 1 931 1993 Viljandimaa
Püssi 1 792 1993 Itä-Virumaa
Mustvee 1 583 1938 Jõgevamaa
Võhma 1 490 1993 Viljandimaa
Antsla 1 371 1938 Võrumaa
Abja-Paluoja 1 301 1993 Viljandimaa
Suure-Jaani 1 219 1938 Viljandimaa
Kallaste 1 106 1938 Tartumaa
Mõisaküla 1 002 1938 Viljandimaa

Kaupunkien sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron kaupungit
Oheinen kartta kuvaa, missä Viron 25 suurinta kaupunkia sijaitsevat; mukana ovat myös kaikki Viron maakuntakeskukset. Klikkaamalla kaupungin nimeä tai sen paikkaa osoittavaa karttasymbolia, pääsee siirtymään vastaavaan artikkeliin. Kaupungin koon mukaan karttasymboli vaihtuu:
City locator 14 2.svg = yli 100 000 asukkaan kaupungit: 2 kpl, Tallinna ja Tartto
City locator 14.svg = 30 000...100 000 asukkaan kaupungit: 3 kpl, Narva, Kohtla-Järve ja Pärnu
City locator 15.svg = 10 000...30 000 asukkaan kaupungit: 9 kpl
City locator 5.svg = alle 10 000 asukkaan kaupungit: enemmistö Viron yhteensä 47 kaupungista (vain osa näistä toistaiseksi kartalla)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Statistical Database: Population Statistics Estonia, Tallinn. Viitattu 25.2.2012. (englanniksi)