Luettelo Venäjän keisarikunnan hallinnollisista alueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Venäjän keisarikunnan hallinnollisista alueista Luettelossa ovat vuonna 1914 valtakuntaan kuuluneet kuvernementit ja oblastit (alueet) sekä niiden perustamisvuodet ja keskuskaupungit. Huomaa, että muina aikoina Venäjän keisarikunnassa esiintyi myös muun nimisiä kuvernementtejä ja alueita.

Kuvernementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallintoalue Venäjäksi Translitterointi Pääkaupunki Perustamisvuosi Edeltäjä/muuta
Arkangelin kuvernementti Архангельская губерния Arhangelskaja gubernija Arkangeli 1796
Astrakanin kuvernementti Астраханская губерния Astrahanskaja gubernija Astrakan 1796 (1717–1785)
Aunuksen kuvernementti Олонецкая губерния Olonetskaja gubernija Petroskoi 1801
Bakun kuvernementti Бакинская губерния Bakinskaja gubernija Baku 1859 Bakun kaanikunta Persialta 1813 Gulistanin rauhassa
Bessarabian kuvernementti Бессарабская губерния Bessarabskaja gubernija Kišinjov 1873
Grodnon kuvernementti Гродненская губерния Grodnenskaja gubernija Grodno (Hrodna) 1801
Harkovan kuvernementti Харьковская губерния Harkosvakaja gubernija Harkova 1835
Hersonin kuvernementti Херсонская губерния Hersonskaja gubernija Herson 1803
Irkutskin kuvernementti Иркутская губерния Irkustkaja gubernija Irkutsk 1764
Jaroslavlin kuvernementti Ярославская губерния Jaroslavskaja gubernija Jaroslavl 1796
Jekaterinoslavin kuvernementti Екатеринославская губерния Jekaterinoslavskaja gubernija Jekaterinoslav (nyk. Dnipropetrovsk) 1802
Jelizavetpolin kuvernementti Елизаветпольская губерния Jelizavetpolskaja gubernija Jelizavetpol (nyk. Gjandža) 1868
Jeniseiskin kuvernementti Енисейская губерния Jeniseiskaja gubernija Krasnojarsk 1822
Jerevanin kuvernementti Эриванская губерния Erivanskaja gubernija Jerevan 1849
Kalugan kuvernementti Калужская губерния Kalužskaja gubernija Kaluga 1796
Kaunasin kuvernementti Ковенская губерния Kovenskaja gubernija Kaunas (Kovno) 1842
Kazanin kuvernementti Казанская губерния Kazanskaja gubernija Kasaani (Kazan) 1796 (1708–1781)
Kiovan kuvernementti Киевская губерния Kijevskaja gubernija Kiova 1796 (1708–1781)
Kostroman kuvernementti Костромская губерния Kostromskaja gubernija Kostroma 1778
Kurskin kuvernementti Курская губерния Kurskaja gubernija Kursk 1796
Kutaisin kuvernementti Кутаисская губерния Kutaisskaja gubernija Kutaisi 1846
Kuurinmaan kuvernementti Курляндская губерния Kurljandskaja gubernija Mitau (nyk. Jelgava) 1796
Liivinmaan kuvernementti Лифляндская губерния Lifljandskaja gubernija Riika 1783
Minskin kuvernementti Минская губерния Minskaja gubernija Minsk 1796 (1793–1795)
Mogiljovin kuvernementti Могилёвская губерния Mogiljovskaja gubernija Mogiljov (Mahiljou) 1802 (1773–1778)
Moskovan kuvernementti Московская губерния Moskovskaja gubernija Moskova 1708
Nižni Novgorodin kuvernementti Нижегородская губерния Nižegorodskaja gubernija Nižni Novgorod 1796 (1719–1779)
Novgorodin kuvernementti Новгородская губерния Novgorodskaja gubernija Novgorod 1796 (1727–1776
Orenburgin kuvernementti Оренбургская губерния Orenburgskaja gubernija Orenburg 1796
Orjolin kuvernementti Орловская губерния Orlovskaja gubernija Orjol 1796
Penzan kuvernementti Пензенская губерния Penzenskaja gubernija Penza 1801 (1796–1797)
Permin kuvernementti Пермская губерния Permskaja gubernija Perm 1796
Pietarin kuvernementti Санкт-Петербургская губерния Sankt-Peterburgskaja gubernija Pietari 1708
Pihkovan kuvernementti Псковская губерния Pskovskaja gubernija Pihkova 1796 (1772–1777)
Podolian kuvernementti Подольская губерния Podolskaja gubernija Kamenets-Podolski 1796
Pultavan kuvernementti Полтавская губерния Poltavskaja gubernija Pultava 1802
Rjazanin kuvernementti Рязанская губерния Rjazanskaja gubernija Rjazan 1796
Samaran kuvernementti Самарская губерния Samarskaja gubernija Samara 1850
Saratovin kuvernementti Саратовская губерния Saratovskaja gubernija Saratov 1797
Simbirskin kuvernementti Симбирская губерния Simbirskaja gubernija Simbirsk (nyk. Uljanovsk) 1796
Smolenskin kuvernementti Смоленская губерния Smolenskaja gubernija Smolensk 1796 (1708–1713)
Stavropolin kuvernementti Ставропольская губерния Stavropolskaja gubernija Stavropol 1847
Tambovin kuvernementti Тамбовская губерния Tambovskaja gubernija Tambov 1796
Taurian kuvernementti (Krim) Таврическая губерния Tavritšeskaja gubernija Simferopol 1802
Tbilisin kuvernementti Тифлисская губерния Tiflisskaja gubernija Tbilisi (Tiflis) 1849
Tobolskin kuvernementti Тобольская губерния Tobolskaja gubernija Tobolsk 1796
Tomskin kuvernementti Томская губерния Tomskaja gubernija Tomsk 1804
Tšernigovin kuvernementti Черниговская губерния Tšernigovskaja gubernija Tšernigov (Tšernihiv) 1796
Tšernomorskajan kuvernementti Черноморская губерния Tšernomorskaja gubernija Novorossijsk 1896
Tulan kuvernementti Тульская губерния Tulskaja gubernija Tula 1796
Tverin kuvernementti Тверская губерния Tverskaja gubernija Tver 1796
Ufan kuvernementti Уфимская губерния Ufimskaja gubernija Ufa 1865
Vilnan kuvernementti Виленская губерния Vilenskaja gubernija Vilna 1802 (1795–1797)
Viron kuvernementti Эстляндская губерния Estljandskaja gubernija Tallinna (Rääveli) 1783
Vitebskin kuvernementti Витебская губерния Vitebskaja gubernija Vitebsk 1802
Vjatkan kuvernementti Вятская губерния Vjatskaja gubernija Vjatka (nyk. Kirov) 1796
Vladimirin kuvernementti Владимирская губерния Vladimirskaja gubernija Vladimir 1796
Vologdan kuvernementti Вологодская губерния Vologodskaja gubernija Vologda 1796
Volynian kuvernementti Волынская губерния Volynskaja gubernija Žitomir (Žytomyr) 1796 (1792)
Voronežin kuvernementti Воронежская губерния Voronežskaja gubernija Voronež 1796 (1725–1779)

Oblastit eli alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallintoalue Venäjäksi Translitterointi Pääkaupunki Perustamisvuosi Edeltäjä/muuta
Akmolinskin oblasti Акмолинская область Akmolinskaja oblast Omsk 1868
Amurin oblasti Амурская область Amurskaja oblast Blagoveštšensk 1858
Batumin oblasti Батумская область Batumskaja oblast Batumi 1878
Dagestanin oblasti Дагестанская область Dagestanskaja oblast Temir-Han-Šura (nyk. Buinaksk) 1860
Donin kasakoiden oblasti Область войска Донского Oblast voiska Donskogo Novotšerkassk 1870
Ferganan oblasti Ферганская область Ferganskaja oblast Kokand 1876
Jakutskin oblasti Якутская область Jakutskaja oblast Jakutsk 1851
Kamtšatkan oblasti Камчатская область Kamtšatskaja oblast Petropavlovsk 1909 (1849–1856)
Karsin oblasti Карсская область Karsskaja oblast Kars 1854
Kubanin oblasti Кубанская область Kubanskaja oblast Jekaterinodar (nyk. Krasnodar) 1860
Primorjen oblasti Приморская область Primorskaja oblast Habarovsk 1856
Sahalinin oblasti Сахалинская область Sahalinskaja oblast Aleksandrovsk 1909
Samarkandin oblasti Самаркандская область Samarkandskaja oblast Samarkand 1887
Semipalatinskin oblasti Семипалатинская область Semipalatinskaja oblast Semipalatinsk 1854
Semiretšjen oblasti Семиреченская область Semiretšenskaja oblast Vernyi (nyk. Almaty) 1867
Syrdarjan oblasti Сыр-Дарьинская область Syr-Darinskaja oblast Taškent 1867
Taka-Baikalin oblasti Забайкальская область Zabaikalskaja oblast Tšita 1851
Taka-Kaspian oblasti Закаспийская область Zakaspijskaja oblast Ašhabad 1882
Terekin oblasti Терская область Terskaja oblast Vladikavkaz 1860
Turgain oblasti Тургайская область Turgainskaja oblast Kustanai 1868
Uralskin oblasti Уральская область Uralskaja oblast Uralsk 1868

Kongressi-Puola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kongressi-Puola oli vuonna 1893 jaettu hallinnollisesti seuraaviin kuvernementteihin:

Lublinin ja Siedlcen kuvernementtien osista muodostettiin vuonna 1912 Chełmin kuvernementti, joka ei kuitenkaan tullut kuulumaan Kongressi-Puolaan, vaan muiden Venäjän kuvernementtien joukkoon.

Suomen suuriruhtinaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen suuriruhtinaskunta jakautui lääneihin, joita olivat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]