Luettelo Viipurin kauppiassuvuista

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo Vanhan Suomen kauppiassuvuista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Vanhan Suomen kauppiassuvuista.

Useat viipurilaiset kauppiassuvut ovat lähtöisin Saksasta ja Itämeren alasaksin kielisiltä alueilta.[1] Merkittävä määrä saksalaisporvareita asui myös Haminassa.

Saksalaiset ja saksankieliset suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viipurin kauppa, erityisesti tukku ja ulkomaankauppa, sekä kaupungin hallinto oli keskiajalta alkaen saksalaisten sukujen hallussa.[2][3] Saksankielisen väestön määrä pysyi kaupungin kasvaessa noin 300 henkilössä, ja oli suurimmillaan vuonna 1939 noin 1 000 henkeä.[2] Avioliitot solmittiin suurelta osin tämän ryhmän sisällä. Merkittävä määrä saksalaisia asui lisäksi läänin kartanoissa sekä Haminassa ja Vehkalahdella, jonne Viipurin porvareita muutti isonvihan jälkeen. Valtakielenä säilyi saksa 1800-luvun puoleen väliin saakka, jonka jälkeen ruotsi alkoi vallata alaa.[2] Merkittäviä saksalaissukuja olivat mm. seuraavat:

Herman Bröijerin sinetti, Lyypekistä saapunut Böijer nai pormestari Tönne Nylandin tyttären, ja kohosi itse pormestariksi jo 1595.
Vitus Beringin vaimon Anna Christinan kirje isälleen Mattias Pylselle Ohotskista Ohotanmeren rannalta

Virka-aateli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalaiset kauppiassuvut muodostivat merkittävän osan Vanhan Suomen virka-aatelia.[37] Suomen ritarihuoneen järjestäydyttyä vuonna 1818 Viipurin virka-aatelisista anomuksesta[38] introdusoitiin neljän suvun edustajia, nimittäin von Daehn (1834),[38] Stewen (~1840), von Winther ja von Wulffert (1855).[39] Lisäksi aatelissäätyyn kohosivat Bröijer (1647, nimellä Rosenbröijer) ja Cröell (1653, nimellä Rosencröell) sekä von Boisman (1808), Thessleff (1812),[40] Bützow (1832),[41] von Tesche (1854) ja Bruun (1863).

Ruotsinkieliset suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viipurin ruotsinkieliset säätyläissuvut toimivat pääosin virkamiehinä ja pappeina.[2] Merkittävinä kauppiassukuina mainitaan kuitenkin seuraavat:

Venäläiset suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aarno Tertti: Suomen saksalaiset kauppiassuvut Genos 54 (1983), s. 81-100
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Hans Andersin: Ruotsalais-saksalainen aika Wiipurissa
  3. a b c d e f g h i j Forsiuksen suvun juuret vanhassa Viipurissa
  4. a b c d e f g h i j k K. Grotenfelt: Piispa Paavali Juustenin jälkeläisistä Suomen Sukutukimusseuran Vuosikirja I (1917), s. 6-10.
  5. Boisman (1400 - ) - §
  6. Friherrliga ätten nr 56 Bruun - Suomen ritarihuone
  7. Viipurin puhelinluettelo 1938 - osa B
  8. Kansallisbiografia: Bruun (1600 - ), Bruun, Christian (1789 - 1864)
  9. Kauppaneuvos Ludvig Bruun (1814–1886) Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  10. Kari Auranen: Herman Bröijer (n. 1565-1633): Viipurin porvari ja pormestari Sukuviesti 5/2000
  11. Viipurista vauhtia Pietarin edeltäjälle - Turun Sanomat 18.5.2003
  12. Adliga ätten nr 187 Rosenböijer - Suomen Ritarihuone
  13. Jälkipolvitaulu: Bröijer Herman * 1568 Lyypekki † 1633
  14. Taistelu Viipurista
  15. Wappen der von Bützow Das Geschlecht der von Bützow geholt zu den ältesten im Lande. Ein Henricus de Bützow wohl ohne Zweifel der Stammvater des Geschlechts tritt schon mit dem Regierungsantritte des Fürsten Borwin I im I 1179 als Lehnträger des Schlosses Marlow auf vgl Jahrb II S 21. Mikrälius zählt das Geschlecht zu den ältesten und vornehmsten in Pommern.
  16. Adelsfamilien in Mecklenburg
  17. Stammlinie von Bützow
  18. Grosserer G. Bützow-Rohde
  19. A.J. Europaeuksen jälkeläisten sukusanomat 2003 nro 1 (85)
  20. Krohn-suvun vaellustarina Viitattu 22.2.2014.
  21. Dippell, Wilhelm (1853 - 1906) - Kansallisbiografia
  22. Aterinten historia
  23. a b c d Luettelo niistä Viipurin yhteiskoulun osakeyhtiön osakkeen-omistajista, jotka ovat osakemaksunsa täydellisesti suorittaneet
  24. Hackman (1600 - ) - Kansallisbiografia
  25. Örnulf Tigerstedt: Kauppahuone Hackman - Erään vanhan Viipurin kauppiassuvun vaiheet 1790 - 1879, Otava 1940, 1952
  26. Tertti, Aarno: Viipurin Hertz-suku Suomen Sukututkimusseuran Vuosikirja 42(1986), s. 93-143; (Lainaus)
  27. Jaenisch (1700 - 1900) - Kansallisbiografia
  28. Suomalaisten sukunimien syntyvaiheista - Sukunimiluettelo
  29. Mielck - vanha Viipurilainen kauppiassuku
  30. Aarno Tertti: Pieniä löytöjä - Små fynd - Dannenberg Genos 47 (1976), s. 52
  31. 1. Schmidt - Cröell
  32. Hans Schmidt Johannes Johannis, Viburgensis - Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852
  33. Arno Forsius: Lydia Maria Sesemann (1845—1925) — ensimmäinen tohtoriksi väitellyt suomalainen nainen Viitattu 12.12.2007.
  34. Starckjohann (1800 - ) - Kansallisbiografia
  35. Haminalaisia sahaporvareita vanhankaupunginkoskella
  36. Winter (1600 - ) - Kansallisbiografia
  37. Vanhan Suomen sotilas- ja virka-aatelin luettelot v:lta 1812
  38. a b von Daehn, Johan Jakob - Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917
  39. Tito Gronow: Den ryska adeln i Finland under autonomins tid
  40. Adliga ätten nr 182 Thesleff - Suomen Ritarihuone
  41. [1]
  42. Alfthan (1600 - ) - Kansallisbiografia
  43. Weckrooth, Johan (1709 - 1756) - Kansallisbiografia
  44. Jääskeläinen Lempi - Lempi Jääskeläinen on kirjoittanut Weckroothin suvusta historiallisen romaanisarjan, joka on julkaistu nimellä Weckroothin perhe (1944), ranskan kielelä nimellä La famille Weckrooth (1946) ASIN B0000DV9KC
  45. 1900-1940 Puotipojasta kauppaneuvos
  46. Pikisaaren historia
  47. Viipurin puhelinluettelo 1938 - osa Sa-So

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hartmut Boockmann & al. Deutsche Geschichte im Osten Europas: Rußland ISBN 3886807789
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.