Luettelo Ukrainan kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ukrainassa oli vuoden 2001 väestönlaskennan aikaan 454 kaupunkia. Niistä viidessä asui yli miljoona ihmistä. Yli 100 000 asukkaan kaupunkeja oli yhteensä 46. [1] Kaupungeista kaksi - Kiova ja Sevastopol - on suoraan valtion keskushallinnon alaisuudessa maakuntien tapaan. Suuri osa (178) kaupungeista toimii aluehallinnon alaisuudessa (ukr. Місто обласного значення). Enemmistö erityisesti pienemmistä kaupungeista on hallintopiirin eli raionin alaisia (ukr. Місто районного значення, yhteensä 279 kpl).

Suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheiseen taulukkoon on kerätty Ukrainan vuoden 2001 väestönlaskennan suurimmat kaupungit. Uudemman väestönlaskennan puuttuessa, toisessa sarakkeessa esitetään Ukrainan tilastokeskuksen arvio kaupunkien vuoden 2013 alun väkiluvusta.[2]

Vuonna 2013 Ukrainassa oli enää kolme miljoonakaupunkia: Kiova, Harkova ja Odessa. Merkittäviä, yli 500 000 asukkaan aluekeskuksia olivat lisäksi Dnipropetrovsk, Donetsk, Zaporižžja ja Lviv.[2]

Nimi Ukrainalainen nimi,
kyrillinen
Alue Asukkaita
2001
Asukkaita
2013 (arvio)[2]
Kiova Київ Kiova &&&&&&&&02611327.&&&&002 611 327 &&&&&&&&02845023.&&&&002 845 023
Harkova Харків Harkovan alue &&&&&&&&01470902.&&&&001 470 902 &&&&&&&&01451028.&&&&001 451 028
Dnipropetrovsk Дніпропетровськ Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&01065008.&&&&001 065 008 &&&&&&&&&0997754.&&&&00997 754
Odessa Одеса Odessan alue &&&&&&&&01029049.&&&&001 029 049 &&&&&&&&01014852.&&&&001 014 852
Donetsk Донецьк Donetskin alue &&&&&&&&01016194.&&&&001 016 194 &&&&&&&&&0953217.&&&&00953 217
Zaporižžja Запоріжжя Zaporižžjan alue &&&&&&&&&0815256.&&&&00815 256 &&&&&&&&&0770672.&&&&00770 672
Lviv Львів Lvivin alue &&&&&&&&&0732818.&&&&00732 818 &&&&&&&&&0730272.&&&&00730 272
Kryvyi Rih Кривий ріг Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&0668980.&&&&00668 980 &&&&&&&&&0656478.&&&&00656 478
Mykolajiv Миколаїв Mykolajivin alue &&&&&&&&&0514136.&&&&00514 136 &&&&&&&&&0496188.&&&&00496 188
Mariupol Маріуполь Donetskin alue &&&&&&&&&0492176.&&&&00492 176 &&&&&&&&&0461810.&&&&00461 810
Luhansk Луганськ Luhanskin alue &&&&&&&&&0463097.&&&&00463 097 &&&&&&&&&0425848.&&&&00425 848
Makijivka Макіївка Donetskin alue &&&&&&&&&0389589.&&&&00389 589 &&&&&&&&&0353918.&&&&00353 918
Vinnytsja Вінниця Vinnytsjan alue &&&&&&&&&0356665.&&&&00356 665 &&&&&&&&&0371698.&&&&00371 698
Simferopol Сімферополь Krimin autonominen tasavalta &&&&&&&&&0343644.&&&&00343 644 &&&&&&&&&0337285.&&&&00337 285
Sevastopol Севастополь Sevastopol &&&&&&&&&0342451.&&&&00342 451 &&&&&&&&&0342580.&&&&00342 580
H'erson Херсон Hersonin alue &&&&&&&&&0328360.&&&&00328 360 &&&&&&&&&0299052.&&&&00299 052
Pultava Полтава Pultavan alue &&&&&&&&&0317998.&&&&00317 998 &&&&&&&&&0296852.&&&&00296 852
Tšernihiv Чернігів Tšernihivin alue &&&&&&&&&0304994.&&&&00304 994 &&&&&&&&&0296089.&&&&00296 089
Tšerkasy Черкаси Tšerkasyn alue &&&&&&&&&0295414.&&&&00295 414 &&&&&&&&&0285605.&&&&00285 605
Sumy Суми Sumyn alue &&&&&&&&&0293141.&&&&00293 141 &&&&&&&&&0269177.&&&&00269 177
Horlivka Горлівка Donetskin alue &&&&&&&&&0292250.&&&&00292 250 &&&&&&&&&0256714.&&&&00256 714
Žytomyr Жито́мир Žytomyrin alue &&&&&&&&&0284236.&&&&00284 236 &&&&&&&&&0271303.&&&&00271 303
Dniprodzeržynsk Дніпродзержинськ Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&0255841.&&&&00255 841 &&&&&&&&&0241880.&&&&00241 880
Kirovohrad Кіровоград Kirovohradin alue &&&&&&&&&0254103.&&&&00254 103 &&&&&&&&&0234322.&&&&00234 322
H'melnytskyi Хмельницький H'melnytskyin alue &&&&&&&&&0253994.&&&&00253 994 &&&&&&&&&0264988.&&&&00264 988
Rivne Рівне Rivnen alue &&&&&&&&&0248813.&&&&00248 813 &&&&&&&&&0250333.&&&&00250 333
Tšernivtsi Чернівці Tšernivtsin alue &&&&&&&&&0240621.&&&&00240 621 &&&&&&&&&0258842.&&&&00258 842
Krementšuk Кременчук Pultavan alue &&&&&&&&&0234073.&&&&00234 073 &&&&&&&&&0225892.&&&&00225 892
Ternopil Тернопіль Ternopilin alue &&&&&&&&&0227755.&&&&00227 755 &&&&&&&&&0217118.&&&&00217 118
Ivano-Frankivsk Івано-Франківськ Ivano-Frankivskin alue &&&&&&&&&0218359.&&&&00218 359 &&&&&&&&&0226018.&&&&00226 018
Lutsk Луцьк Volynian alue &&&&&&&&&0208816.&&&&00208 816 &&&&&&&&&0214727.&&&&00214 727
Bila Tserkva Біла Церква Kiovan alue &&&&&&&&&0200131.&&&&00200 131 &&&&&&&&&0210919.&&&&00210 919
Kramatorsk Краматорськ Donetskin alue &&&&&&&&&0181025.&&&&00181 025 &&&&&&&&&0164283.&&&&00164 283
Melitopol Мелітополь Zaporižžjan alue &&&&&&&&&0160657.&&&&00160 657 &&&&&&&&&0156984.&&&&00156 984
Kertš Керч Krimin autonominen tasavalta &&&&&&&&&0157007.&&&&00157 007 &&&&&&&&&0145265.&&&&00145 265
Nikopol Нікополь Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&0136280.&&&&00136 280 &&&&&&&&&0118720.&&&&00118 720
Slovjansk
(Svjatohirsk)
Слов'янськ (2003 jälkeen
tovin Святогірськ)
Donetskin alue &&&&&&&&&0124829.&&&&00124 829 &&&&&&&&&0117445.&&&&00117 445
Berdjansk Бердянськ Zaporižžjan alue &&&&&&&&&0121692.&&&&00121 692 &&&&&&&&&0116034.&&&&00116 034
Sjeverodonetsk Сєверодонецьк Luhanskin alue &&&&&&&&&0119940.&&&&00119 940 &&&&&&&&&0109466.&&&&00109 466
Altševsk Алчевськ Luhanskin alue &&&&&&&&&0119193.&&&&00119 193 &&&&&&&&&0111360.&&&&00111 360
Pavlohrad Павлоград Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&0118816.&&&&00118 816 &&&&&&&&&0110070.&&&&00110 070
Užhorod Ужгород Taka-Karpatian alue &&&&&&&&&0117317.&&&&00117 317 &&&&&&&&&0116349.&&&&00116 349
Lysytšansk Лисичанськ Luhanskin alue &&&&&&&&&0115229.&&&&00115 229 &&&&&&&&&0104314.&&&&00104 314
Jevpatorija Євпаторія Krimin autonominen tasavalta &&&&&&&&&0105915.&&&&00105 915 &&&&&&&&&0106877.&&&&00106 877
Jenakijeve Єнакієве Donetskin alue &&&&&&&&&0103997.&&&&00103 997 &&&&&&&&&&082629.&&&&0082 629
Kamjanets-Podilskyi Кам'янець-Подільський H'melnytskyin alue &&&&&&&&&&099610.&&&&0099 610 &&&&&&&&&0102743.&&&&00102 743
Kostjantynivka Костянтинівка Donetskin alue &&&&&&&&&&095111.&&&&0095 111 &&&&&&&&&&077066.&&&&0077 066
Krasnyi Lutš Красний Луч Luhanskin alue &&&&&&&&&&094875.&&&&0094 875 &&&&&&&&&&082765.&&&&0082 765
Oleksandrija Олександрія Kirovohradin alue &&&&&&&&&&093357.&&&&0093 357 &&&&&&&&&&082819.&&&&0082 819
Konotop Конотоп Sumyn alue &&&&&&&&&&092657.&&&&0092 657 &&&&&&&&&&088787.&&&&0088 787
Stah'anov
aiemmin Kadiivka
Стаханов Luhanskin alue &&&&&&&&&&090152.&&&&0090 152 &&&&&&&&&&077593.&&&&0077 593
Uman Умань Tšerkasyn alue &&&&&&&&&&088735.&&&&0088 735 &&&&&&&&&&087111.&&&&0087 111
Berdytšiv Бердичів Žytomyrin alue &&&&&&&&&&087575.&&&&0087 575 &&&&&&&&&&078523.&&&&0078 523
Šostka Шостка Sumyn alue &&&&&&&&&&087130.&&&&0087 130 &&&&&&&&&&079058.&&&&0079 058
Brovary Бровари Kiovan alue &&&&&&&&&&086839.&&&&0086 839 &&&&&&&&&&098250.&&&&0098 250
Izmajil Ізмаїл Odessan alue &&&&&&&&&&084815.&&&&0084 815 &&&&&&&&&&073007.&&&&0073 007
Artemivsk Артемівськ Donetskin alue &&&&&&&&&&082916.&&&&0082 916 &&&&&&&&&&077620.&&&&0077 620
Mukatševe Мукачеве Taka-Karpatian alue &&&&&&&&&&082346.&&&&0082 346 &&&&&&&&&&084992.&&&&0084 992
Jalta Ялта Krimin autonominen tasavalta &&&&&&&&&&081654.&&&&0081 654 &&&&&&&&&&078115.&&&&0078 115
Drohobytš Дрогобич Lvivin alue &&&&&&&&&&079119.&&&&0079 119 &&&&&&&&&&077080.&&&&0077 080
Nižyn Ніжин Tšernihivin alue &&&&&&&&&&076625.&&&&0076 625 &&&&&&&&&&073282.&&&&0073 282
Feodosija Феодосія Krimin autonominen tasavalta &&&&&&&&&&074669.&&&&0074 669 &&&&&&&&&&069461.&&&&0069 461
Sverdlovsk Свердловськ Luhanskin alue &&&&&&&&&&072531.&&&&0072 531 &&&&&&&&&&065276.&&&&0065 276
Novomoskovsk Новомосковськ Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&&072439.&&&&0072 439 &&&&&&&&&&070787.&&&&0070 787
Torez Торез Donetskin alue &&&&&&&&&&072346.&&&&0072 346 &&&&&&&&&&057998.&&&&0057 998
Tšervonohrad Червоноград Lvivin alue &&&&&&&&&&070568.&&&&0070 568 &&&&&&&&&&068000.&&&&0068 000
Pervomaisk Первомайськ Mykolajivin alue &&&&&&&&&&070170.&&&&0070 170 &&&&&&&&&&066671.&&&&0066 671
Smila Сміла Tšerkasyn alue &&&&&&&&&&069681.&&&&0069 681 &&&&&&&&&&068636.&&&&0068 636
Krasnoarmijsk Красноармійськ Donetskin alue &&&&&&&&&&069154.&&&&0069 154 &&&&&&&&&&064895.&&&&0064 895
Kaluš Калуш Ivano-Frankivskin alue &&&&&&&&&&067902.&&&&0067 902 &&&&&&&&&&067585.&&&&0067 585
Korosten Коростень Žytomyrin alue &&&&&&&&&&066669.&&&&0066 669 &&&&&&&&&&065503.&&&&0065 503
Kovel Ковель Volynian alue &&&&&&&&&&066401.&&&&0066 401 &&&&&&&&&&068912.&&&&0068 912
Rubižne Рубіжне Luhanskin alue &&&&&&&&&&065322.&&&&0065 322 &&&&&&&&&&060374.&&&&0060 374
Pryluky Прилуки Tšernihivin alue &&&&&&&&&&064861.&&&&0064 861 &&&&&&&&&&058475.&&&&0058 475
Družkivka Дружківка Donetskin alue &&&&&&&&&&064557.&&&&0064 557 &&&&&&&&&&059863.&&&&0059 863
H'artsyzk Харцизьк Donetskin alue &&&&&&&&&&064175.&&&&0064 175 &&&&&&&&&&059315.&&&&0059 315
Lozova Лозова Harkovan alue &&&&&&&&&&064041.&&&&0064 041 &&&&&&&&&&058307.&&&&0058 307
Antratsyt Антрацит Luhanskin alue &&&&&&&&&&063698.&&&&0063 698 &&&&&&&&&&054640.&&&&0054 640
Stryi Стрий Lvivin alue &&&&&&&&&&062479.&&&&0062 479 &&&&&&&&&&060126.&&&&0060 126
Kolomyja Коломия Ivano-Frankivskin alue &&&&&&&&&&061989.&&&&0061 989 &&&&&&&&&&061428.&&&&0061 428
Šah'tarsk Шахтарськ Donetskin alue &&&&&&&&&&059589.&&&&0059 589 &&&&&&&&&&051007.&&&&0051 007
Snižne Сніжне Donetskin alue &&&&&&&&&&058496.&&&&0058 496 &&&&&&&&&&048485.&&&&0048 485
Novohrad-Volynskyi Новоград-Волинський Žytomyrin alue &&&&&&&&&&056259.&&&&0056 259 &&&&&&&&&&055991.&&&&0055 991
Enerhodar Енергодар Zaporižžjan alue &&&&&&&&&&056242.&&&&0056 242 &&&&&&&&&&054708.&&&&0054 708
Izjum Ізюм Harkovan alue &&&&&&&&&&056114.&&&&0056 114 &&&&&&&&&&051511.&&&&0051 511
Dymytrov Димитров Donetskin alue &&&&&&&&&&054787.&&&&0054 787 &&&&&&&&&&049646.&&&&0049 646
Brjanka Брянка Luhanskin alue &&&&&&&&&&054767.&&&&0054 767 &&&&&&&&&&047512.&&&&0047 512
Illitšivsk Іллічівськ Odessan alue &&&&&&&&&&054151.&&&&0054 151 &&&&&&&&&&059718.&&&&0059 718
Boryspil Бориспіль Kiovan alue &&&&&&&&&&053975.&&&&0053 975 &&&&&&&&&&059545.&&&&0059 545
Novovolynsk Нововолинськ Volynian alue &&&&&&&&&&053838.&&&&0053 838 &&&&&&&&&&053199.&&&&0053 199
Rovenky Ровеньки Luhanskin alue &&&&&&&&&&053725.&&&&0053 725 &&&&&&&&&&047852.&&&&0047 852
Žovti Vody Жовті Води Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&&053582.&&&&0053 582 &&&&&&&&&&047509.&&&&0047 509
Lubny Лубни Pultavan alue &&&&&&&&&&052572.&&&&0052 572 &&&&&&&&&&047643.&&&&0047 643
Nova Kah'ovka Нова Каховка Hersonin alue &&&&&&&&&&052137.&&&&0052 137 &&&&&&&&&&047852.&&&&0047 852
Fastiv Фастів Kiovan alue &&&&&&&&&&051976.&&&&0051 976 &&&&&&&&&&048237.&&&&0048 237
Bilhorod-Dnistrovskyi Білгород-Дністровський Odessan alue &&&&&&&&&&051890.&&&&0051 890 &&&&&&&&&&050246.&&&&0050 246
Komsomolsk Комсомольськ Pultavan alue &&&&&&&&&&051740.&&&&0051 740 &&&&&&&&&&051730.&&&&0051 730
Krasnodon Краснодон Luhanskin alue &&&&&&&&&&050560.&&&&0050 560 &&&&&&&&&&044283.&&&&0044 283
Romny Ромни Sumyn alue &&&&&&&&&&050448.&&&&0050 448 &&&&&&&&&&042616.&&&&0042 616
Oh'tyrka Охтирка Sumyn alue &&&&&&&&&&050399.&&&&0050 399 &&&&&&&&&&049047.&&&&0049 047
Svitlovodsk Світловодськ Kirovohradin alue &&&&&&&&&&050094.&&&&0050 094 &&&&&&&&&&046613.&&&&0046 613
Marhanets Марганець Dnipropetrovskin alue &&&&&&&&&&049592.&&&&0049 592 &&&&&&&&&&048546.&&&&0048 546


Ukrainan kaupungit ja niiden asukasluku vuoden 2001 väestönlaskussa (tuhansia) (ukrainaksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About number and composition population of UKRAINE by All-Ukrainian Population Census'2001 data (Väkiluvusta ja väestön jakautumisesta Ukrainan yleisen väestönlaskennan 2001 aineiston mukaan) State Statistics Committee of Ukraine. Viitattu 3.10.2011. (englanniksi)
  2. a b c Devžavna služba statystyky Ukrajiny: Tšyselnist najavnoho naselennja Ukrajiny na 1 sitšnja 2013 roku (pdf) (Ukrainan paikkakuntien viralliset väkilukuarviot 1.1.2013) 2013. Kiova: Deržavna služba statystyky Ukrajiny (Ukrainan tilastokeskus), ukrcensus.gov.ua. Viitattu 2.3.2014. (ukrainaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]