Luettelo Sveitsin rautatieyhtiöistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on yhteenveto Sveitsin rautatieyhtiöistä, sekä rataverkon omistajista että liikenteenharjoittajista (operaattoreista). Luettelo perustuu liikenneministeriön (Bundesamt für Verkehr, BAV) toimijaluetteloon [1] sekä Sveitsin rautatiekartastoon [2]. Listassa on esitetty vuoden 2010 lopulla toimivat rautatieyhtiöt, joilla on verkkotoimilupa (Eisenbahndinfrastrukturkonzession, 63 kpl) tai henkilöliikenteen kuljetustoimilupa (Personenbeförderungskonzession, 58 kpl). Luettelossa on vain osa tavaraliikenneoperaattoreista.

Yhtiön nimestä on esitetty virallinen nimi, joka löytyy oikeusministeriön (Bundesamt für Justiz) kaupparekisteristä [3]. Nimi on yleensä esitetty vain yhdellä kielellä, vaikka yhtiöllä olisi eri kielisiä nimiä. Rautatie- tai junayhtiön nimen virallinen lyhenne löytyy liikenneministeriön sivuilta. Yhtiön internet-sivulinkki on ensisijaisesti englanninkieliselle sivulle.

Listassa on sekä kapearaiteiset että normaalilevyiset rautatiet. Myös museoratoja ja raitioteitä on mukana. Funikulaareja ei ole tässä listassa.

Yritys Lyhenne Aloitti/ lopetti Rata-

verkon
haltija

Henkilö-

liikenne-
toimija

Kotisivu Huomautuksia
Aare Seeland Mobil AG ASm 1907- x x http://www.aare-seeland-mobil.ch/aare_seeland_mobil/english-page
AlpTransit Gotthard AG ATG 1998- http://www.alptransit.ch/en/?no_cache=1 Gotthardin pohjatunnelin rakentaja
Appenzeller Bahnen AG AB 2006- x x http://appenzellerbahnen.ch/contento/ RHB+RhW+TB 1.1.2006 alkaen
Basler Verkehrs-Betriebe BVB x x http://www.bvb-basel.ch/
BDWM Transport AG BDWM 1876- x x http://www.bdwm.ch/ Zürich S17: Wohlen-Dietikon
Bergbahn Lauterbrunnen-Mürren AG BLM 1891- x x http://www.jungfrau.ch/unternehmen/bahnen/blm/portraet/ Grütschalp-Mürten
Berner Oberland-Bahnen AG BOB 1890- x x http://www.jungfrau.ch/unternehmen/bahnen/bob/portraet/ Interlaken - Grindelwald/Lauterbrunnen ja Wilderswil - Schynige Platte
BLS AG BLS 2006- x x http://www.bls.ch/e/homepage/index.php BLS Lötschbergbahn + RM v. 2006
BLS Netz AG BLS 2006- x - http://www.bls.ch/e/infrastruktur/streckennetz.php
BLT Baselland Transport AG BLT 1974- x x http://www.blt.ch/Homepage/default.aspx
Brienz Rothorn Bahn AG BRB 2006- x x http://www.brienz-rothorn-bahn.ch/en.html Brienz - Rothorn Kulm
Chemin de fer de l'Etat de Genève CFEG 1888- x x http://www.alp-rail.net/en/ceva.php Sveitsin puoleinen osuus radasta Annemasse(F) - Genève-Eaux-Vives
Chemin de fer-musée Blonay-Chamby Société coopérative BC 1968- - x http://www.blonay-chamby.ch/index-en.php/ museoreitti Blonay–Chamby
City Night Line CNL 2002- - - http://www.bahn.de/nachtzugreise/view/en/index.shtml Deutsche Bahnin yöjunia CNL-tuotenimellä Zürichiin ja Brigiin
Compagnie des chemins de fer du Jura (C.J.) CJ 1884- x x http://www.les-cj.ch/default.asp?Language=DE
Compagnie des Transports en commun de Neuchâtel et environs SA TN 1890- x x http://www.tnneuchatel.ch/
Compagnie du chemin de fer Lausanne-Echallens-Bercher SA LEB 1873- x x http://www.leb.ch/ Lausanne-Bercher
Compagnie du Chemin de fer Montreux Oberland bernois SA MOB 1901- x x http://www.goldenpass.ch/goldenpass_companies Montreux-Zweisimmen-Lenk
Compagnie du chemin de fer Nyon-St-Cergue-Morez SA NStCM 1912- x x http://www.tprnov.ch/pages/nstcm Nyon - Morez
Compagnie du Chemin de fer Vevey-Chexbres SA VCh 1904- x - Vevey-Chexbres
Dampfbahn-Verein Zürcher Oberland DVZO 2000 x x http://www.dvzo.ch/ Bauma-Bäretswil-Hinwil
Dolderbahn-Betriebs-AG Db 1895- x x http://www.stadt-zuerich.ch/vbz/de/index/die_vbz/mitbetreute_bahnen/dolderbahn.html Römerhof - Dolder
Deutsche Bahn AG, DB Netz AG, DB Fernverkehr AG DB 1994 x x http://www.deutschebahn.com/site/bahn/en/start.html Saksan valtion yhtiö, infraa Baselissa, Schaffhausenissa ja Konstanzissa
DFB-Dampfbahn-Furka-Bergstrecke DFB 1990- x x http://www.furka-bergstrecke.ch/eng/index.php museorata Realp-Oberalp
Ferrovia Monte Generoso AG MG 1890- x x http://www.montegeneroso.ch/en/13/homepage.aspx Capolago - Vetta
Ferrovie Luganesi FLP 1912- x x http://www.flpsa.ch/ Lugano - Ponte Tresa
Forchbahn AG FB 1912- x x http://www.forchbahn.ch/ Zürich S18: Stadelhofen-Esslingen
Frauenfeld-Wil-Bahn AG FW 1887- x x http://www.fw-bahn.ch/contento/ Frauenfeld-Wil
Gornergrat Bahn AG GGB 1889- x x http://www.gornergratbahn.ch/en/Pages/default.aspx Zermatt-Gornergrat
Hafenbahn des Kanton Basel-Stadt HBS 1924 x - http://www.admin.ch/cp/d/36CA8436.7D826B19@mbox.gsuvek.admin.ch.html Reinin-satamaratoja Baselissa
Hafenbahn des Kanton Basel-Landschaft HBL 1940 x - http://port-of-switzerland.ch/site/index.php?option=com_content&view=article&id=283:hafenareal&catid=62:aufgaben&Itemid=95 Reinin-satamaratoja Baselissa
Internationale Rheinregulierung IRR 1892- http://www.rheinregulierung.at Sveitsin ja Itävallan Reinin-säännöstely-yhtiö; tavara- ja museoliikennettä
Jungfraubahn AG JB 1898- x x http://www.jungfrau.ch/unternehmen/bahnen/jungfraubahn/portraet/ Kleine Scheidegg - Jungfraujoch
Kraftwerke Oberhasli AG MIB 1912- x x http://www.grimselwelt.ch/bahnen/meiringen-innertkirchen-bahn Meiringen-Innertkirchen
Métro Lausanne-Ouchy S.A. LO x x http://www.lausanne.ch/view.asp?DomID=64648
Matterhorn Gotthard Verkehrs AG, Matterhorn Gotthard Infrastruktur AG MGB, MGI 2003- x x http://www.matterhorngotthardbahn.ch/de/Pages/default.aspx BVZ+FO 1.1.2003
Oensingen-Balsthal-Bahn AG OeBB 1899- x - http://www.oebb.ch/ Oensingen - Balsthal
Pilatus-Bahnen PB 1889- x x http://www.pilatus.ch/content-n146-sE.html Alpnachstad – Pilatus Kulm
Regionalverkehr Bern-Solothurn AG RBS 1898- x x http://www.rbs.ch/unternehmen_english.php
RegionAlps SA RA 2003- - x http://www.regionalps.ch/zug-wallis/regionalps.html St-Gindolph - Martigny - Brig/Le Châble/Orsiéres
Rete Ferroviaria Italiana RFI 2000- http://www.rfi.it/cms/v/index.jsp?vgnextoid=4c5890e4d9aba110VgnVCM1000003f16f90aRCRD/ Italian valtion yhtiö; infraa rajalla
Riffelalp Resort AG RiT x x http://www.riffelalp.com/d/hotel/tram.html hotellirata
Rigi Bahnen AG RB 1992- x x http://www.rigi.ch/en/welcome.cfm ARB+VRB yhdistyivät vuonna 1992
Rhätische Bahn AG RhB 1895- x x http://www.rhb.ch/index.php?id=891?&L=4
SBB GmbH SBB-D 2003- - x http://www.sbb-deutschland.de/
Schweizerische Bundesbahnen SBB SBB-CFF-FFS 1902- x x http://www.sbb.ch/ valtiollinen rautatieyhtiö
Schweizerische Südostbahn AG SOB 1870- x x http://www.sob.ch/
Sensetalbahn AG STB 1904- x - http://www.stb-bus.ch/con_regionalverkehr/frs-infrastruktur.htm Flamatt–Gümmenen
Schweizerische Eidgenossenschaft CH 1968 Courtemalche-Bure (armeijan tukikohta)
Sihltal Zürich Uetliberg Bahn SZU AG SZU 1875- x x http://www.szu.ch/ Zürich: S4 ja S10
Società Esercizio Ferroviario Turistico (SEFT) SEFT 1907- x x http://www.seft-fm.ch/ museorata Castione-Cama
Società per le Ferrovie Autolinee Regionali Ticinesi (FART) Società Anonima FART 1907- x x http://www.centovalli.ch/ Centovalli; Locarno-Domodossola
Société Nationale des Chemins de fer Français SNCF 1831- http://sncf.com/en_EN/flash/ Ranskan valtion yhtiö; operoi mm. Geneveen
Stiftung Museumsbahn Stein am Rhein - Etzwilen - Hemishofen - Ramsen & Rielasingen - Singen (SEHR & RS) SEHR 1875- x - http://www.etzwilen-singen.ch/ Etzwilen-Singen(D)
Städtische Verkehrsbetriebe Bern (SVB) SVB 1888- x x http://www.bernmobil.ch/Seiten/aktuell/?oid=1213&lang=de Bernmobil
Sursee-Triengen Bahn AG ST 1912- x - http://www.dampfzug.ch/index.php?idcat=1 tavara- ja museoliikennettä
Thurbo AG THURBO 2002- x x http://www.thurbo.ch/home.html Mittelthurgaubahnin (MThB) seuraaja
TMR Transports de Martigny et Régions SA TMR 1906- x x http://cms.tmrsa.ch/index.php?id=12&language=3 MO+MC v. 2001
Transports de la région Morges-Bière-Cossonay (MBC) SA MBC 1895- x x http://www.mbc.ch/ Morges-Apples/L'Isle
Transports Montreux-Vevey-Riviera SA MVR 1902- x x http://www.goldenpass.ch/goldenpass_companies Montreux - Rochers-de-Naye, Vevey - Les Pléiades
Transports publics du Chablais SA TPC 1898- x x http://www.tpc.ch/ AL+AOMC+ASD+BVB v. 1999 [4]
Transports publics Fribourgeois TPF 1868- [5] x x http://www.tpf.ch/index.php?id=1&L=1 GFM+TF v. 2000
TRAVYS - Transports Vallée-de-Joux - Yverdon-les-Bains - Sainte-Croix S.A. TRAVYS 1856- x x http://www.travys.ch/
Trenitalia FS 1905- http://www.ferroviedellostato.it/homepage_en.html Italian valtion yhtiö; liikennettä rajalla
TRN SA TRN 1883- x x http://www.trn.ch/ Transports Régionaux Neuchâtelois
Waldenburgerbahn AG WB 1880- x x http://www.waldenburgerbahn.ch/unternehmen.htm Waldenburg-Liestal
VBG Verkehrsbetriebe Glattal AG VBG 1993- x - http://www.vbg.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=331&Itemid=239
Verkehrsbetriebe Zürich VBZ x x http://www.stadt-zuerich.ch/vbz/de/index.html Zürichin kaupungin liikennelaitos
Wengernalpbahn AG WAB 1893- x x http://www.jungfrau.ch/unternehmen/bahnen/wab/portraet/ Wengen-Grindelwald
Wynental- und Suhrentalbahn (WSB) WSB 1901- x x http://www.aar.ch/index.php
zb Zentralbahn AG zb 1888- x x http://www.zentralbahn.ch/ Brünigbahn + LSE v. 2005; Luzern - Engelberg / Interlaken Ost
Österreichische Bundesbahnen ÖBB 1947 x x http://www.oebb.at/en/index.jsp Itävallan valtion yhtiö, infraa rajalla

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]