Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista käsittää kaikki Väestörekisterikeskukseen rekisteröidyt yhdyskunnat. Luetteloon eivät sisälly kansankirkot Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko. Lisäksi on huomioitava, että monet seurakunnat (esimerkiksi vapaissa suunnissa) eivät ole rekisteröityneet uskonnollisiksi yhdyskunniksi tai kuulu rekisteröityneeseen yhdyskuntaan. Myöskään kaikista yhdyskuntiin liittymisistä tai yhdyskunnista eroista ei välttämättä ole ilmoitettu Väestörekisterikeskukseen. Näin luetteloa ei voi suoraan käyttää tunnustuskuntien jäsenmäärien laskemiseen.

Suomessa rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdyskunnan nimi Jäsenmäärä 2007[1] Jäsenmäärä 2010[2] Jäsenmäärä 2012[3] Jäsenmäärä 2013[4]
Jehovan todistajat &&&&&&&&&&018071.&&&&0018 071 &&&&&&&&&&019094.&&&&0019 094 &&&&&&&&&&018826.&&&&0018 826 &&&&&&&&&&018697.&&&&0018 697
Suomen Vapaakirkko &&&&&&&&&&013786.&&&&0013 786 &&&&&&&&&&014249.&&&&0014 249 &&&&&&&&&&014691.&&&&0014 691 &&&&&&&&&&014814.&&&&0014 814
Katolinen kirkko Suomessa &&&&&&&&&&&09117.&&&&009 117 &&&&&&&&&&010640.&&&&0010 640 &&&&&&&&&&011530.&&&&0011 530 &&&&&&&&&&011994.&&&&0011 994
Suomen Helluntaikirkko &&&&&&&&&&&03251.&&&&003 251 &&&&&&&&&&&06104.&&&&006 104 &&&&&&&&&&&07264.&&&&007 264 &&&&&&&&&&&07643.&&&&007 643
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko &&&&&&&&&&&03246.&&&&003 246 &&&&&&&&&&&03225.&&&&003 225 &&&&&&&&&&&03403.&&&&003 403 &&&&&&&&&&&03282.&&&&003 282
Suomen Adventtikirkko &&&&&&&&&&&03813.&&&&003 813 &&&&&&&&&&&03501.&&&&003 501 &&&&&&&&&&&03299.&&&&003 299 &&&&&&&&&&&03238.&&&&003 238
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta &&&&&&&&&&&01585.&&&&001 585 &&&&&&&&&&&02018.&&&&002 018 &&&&&&&&&&&02403.&&&&002 403 &&&&&&&&&&&02578.&&&&002 578
Helsinki Islam Keskus &&&&&&&&&&&01482.&&&&001 482 &&&&&&&&&&&02002.&&&&002 002 &&&&&&&&&&&02106.&&&&002 106 &&&&&&&&&&&02145.&&&&002 145
Suomen islamilainen yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0769.&&&&00769 &&&&&&&&&&&01277.&&&&001 277 &&&&&&&&&&&01469.&&&&001 469 &&&&&&&&&&&01532.&&&&001 532
Suomen Baptistikirkko &&&&&&&&&&&01498.&&&&001 498 &&&&&&&&&&&01475.&&&&001 475 &&&&&&&&&&&01450.&&&&001 450 &&&&&&&&&&&01442.&&&&001 442
Tampereen islamin yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0721.&&&&00721 &&&&&&&&&&&&0873.&&&&00873 &&&&&&&&&&&01103.&&&&001 103 &&&&&&&&&&&01210.&&&&001 210
Helsingin juutalainen seurakunta &&&&&&&&&&&01059.&&&&001 059 &&&&&&&&&&&01092.&&&&001 092 &&&&&&&&&&&01068.&&&&001 068 &&&&&&&&&&&01054.&&&&001 054
Finlands svenska baptistsamfund &&&&&&&&&&&&0901.&&&&00901 &&&&&&&&&&&&0881.&&&&00881 &&&&&&&&&&&&0882.&&&&00882 &&&&&&&&&&&&0868.&&&&00868
Suomen Metodistikirkko &&&&&&&&&&&&0676.&&&&00676 &&&&&&&&&&&&0715.&&&&00715 &&&&&&&&&&&&0762.&&&&00762 &&&&&&&&&&&&0807.&&&&00807
The Islamic Rahma Center in Finland &&&&&&&&&&&&0559.&&&&00559 &&&&&&&&&&&&0588.&&&&00588 &&&&&&&&&&&&0628.&&&&00628 &&&&&&&&&&&&0693.&&&&00693
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0206.&&&&00206 &&&&&&&&&&&&0574.&&&&00574 &&&&&&&&&&&&0677.&&&&00677
Resalat Islamilainen Yhdyskunta - Suomen Ähl-e Beit &&&&&&&&&&&&0247.&&&&00247 &&&&&&&&&&&&0589.&&&&00589 &&&&&&&&&&&&0632.&&&&00632 &&&&&&&&&&&&0662.&&&&00662
Suomen vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0604.&&&&00604
Finlands svenska metodistkyrka &&&&&&&&&&&&0595.&&&&00595 &&&&&&&&&&&&0586.&&&&00586 &&&&&&&&&&&&0590.&&&&00590 &&&&&&&&&&&&0593.&&&&00593
Suomen Bahai-yhteisö &&&&&&&&&&&&0528.&&&&00528 &&&&&&&&&&&&0568.&&&&00568 &&&&&&&&&&&&0557.&&&&00557 &&&&&&&&&&&&0566.&&&&00566
Suomen Islam-seurakunta &&&&&&&&&&&&0574.&&&&00574 &&&&&&&&&&&&0557.&&&&00557 &&&&&&&&&&&&0536.&&&&00536 &&&&&&&&&&&&0521.&&&&00521
Suomen Vapaa Evankelis-luterilainen Seurakuntaliitto &&&&&&&&&&&&0522.&&&&00522 &&&&&&&&&&&&0507.&&&&00507
Ortodoksinen Pokrovan seurakunta &&&&&&&&&&&&0352.&&&&00352
Helsingin Islam Seurakunta &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308
Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308
Suomen Kristiyhteisö &&&&&&&&&&&&0207.&&&&00207
Missionskyrkan i Finland &&&&&&&&&&&&0168.&&&&00168
Luterilainen Sanan Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161
Finlands svenska pingstsamfund &&&&&&&&&&&&0143.&&&&00143
Suomen vapaa katolinen kirkko &&&&&&&&&&&&0139.&&&&00139
Savon Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0137.&&&&00137
Turun juutalainen seurakunta &&&&&&&&&&&&0120.&&&&00120
Keski-Suomen Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0109.&&&&00109
Anjuman-e-Islahul-Muslimeen of Turku &&&&&&&&&&&&&097.&&&&0097
Islamic Multicultural Dawah Centre &&&&&&&&&&&&&091.&&&&0091
Suomen Anglikaaninen kirkko &&&&&&&&&&&&&090.&&&&0090
Satamaseurakunta &&&&&&&&&&&&&085.&&&&0085
Tampereen islamilainen seurakunta &&&&&&&&&&&&&083.&&&&0083
Krishnaliike Iskcon Suomessa &&&&&&&&&&&&&074.&&&&0074
Suomen Islam-Keskus &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066
Vörå Frikyrkoförsamling &&&&&&&&&&&&&061.&&&&0061
Suomen Shiiamuslimit &&&&&&&&&&&&&048.&&&&0048
Danakosha Finland &&&&&&&&&&&&&046.&&&&0046
Buddhalainen Dharmakeskus &&&&&&&&&&&&&039.&&&&0039
Imam Ali Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&&037.&&&&0037
Suomen Uusapostolinen Kirkko &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033
Pohjois-Karjalan Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Linkkiseurakunta &&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031
Palpung Yeshe Gatshal Finland &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027
Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025
Spaso-Preobrazenskaja &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025
The Church of Pentecost International &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024
Jumalanäidin suojeluksen seurakunta &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024
Salon Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
Islam ja Rakkaus &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
Karhun kansa
Islamilainen Al-Hudaa Yhdyskunta Suomessa alle 20
Kimbangun kirkkokunta alle 20
Redeemed Christian Church of God alle 20
Seitsemännen Päivän Adventistit Uskonpuhdistusliike alle 20
Totuuden Ystävät alle 20

Suomessa on lähes 300 uskonnollista yhteisöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan uskonnollisen moninaisuuden lisääntyminen on yleiseurooppalainen ilmiö. Suomessa oli vuoden 2008 alussa lähes 300 uskonnollista yhteisöä. Rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuului 1,3 % väestöstä eli 66 800 asukasta. Vaikka uskonto on tullut uudelleen ihmisten kiinnostuksen kohteeksi, se ei tarkoita, että uskonnollisuus olisi kasvanut. Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului yli 81 % väestöstä. Uskonnollisten yhteisöjen määrää ovat lisänneet paitsi maahanmuuttajien mukanaan tuomat uskonnot myös uudenlaiset hengelliset virtaukset. Erityiseen suosioon ovat nousseet monet itämaisperäiset liikkeet ja helluntailais-karismaattinen kristillisyys. Maahanmuuttajista kolme neljäsosaa on kristittyjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 31.12.2007 Väestörekisterikeskus. Viitattu 23.6.2008. (Webarchive.org)
  2. Uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät 31.12.2010 (23.3.2011) Ateistit.fi. Viitattu 25.6.2013.
  3. Uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät 31.12.2012 12.10.2013. Ateistit.fi. Viitattu 18.12.2013.
  4. Uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät 31.12.2013 14.4.2014. Ateistit.fi. Viitattu 29.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]