Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista käsittää kaikki Väestörekisterikeskukseen rekisteröidyt yhdyskunnat. Luetteloon eivät sisälly kansankirkot Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko. Lisäksi on huomioitava, että monet seurakunnat (esimerkiksi vapaissa suunnissa) eivät ole rekisteröityneet uskonnollisiksi yhdyskunniksi tai kuulu rekisteröityneeseen yhdyskuntaan. Myöskään kaikista yhdyskuntiin liittymisistä tai yhdyskunnista eroista ei välttämättä ole ilmoitettu Väestörekisterikeskukseen. Näin luetteloa ei voi suoraan käyttää tunnustuskuntien jäsenmäärien laskemiseen.

Suomessa rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdyskunnan nimi Jäsenmäärä 2007[1] Jäsenmäärä 2010[2] Jäsenmäärä 2012[3]
Jehovan todistajat &&&&&&&&&&018071.&&&&0018 071 &&&&&&&&&&019094.&&&&0019 094 &&&&&&&&&&018826.&&&&0018 826
Suomen Vapaakirkko &&&&&&&&&&013786.&&&&0013 786 &&&&&&&&&&014249.&&&&0014 249 &&&&&&&&&&014691.&&&&0014 691
Katolinen kirkko Suomessa &&&&&&&&&&&09117.&&&&009 117 &&&&&&&&&&010640.&&&&0010 640 &&&&&&&&&&011530.&&&&0011 530
Suomen Helluntaikirkko &&&&&&&&&&&03251.&&&&003 251 &&&&&&&&&&&06104.&&&&006 104 &&&&&&&&&&&07264.&&&&007 264
Suomen Adventtikirkko &&&&&&&&&&&03813.&&&&003 813 &&&&&&&&&&&03501.&&&&003 501 &&&&&&&&&&&03299.&&&&003 299
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko &&&&&&&&&&&03246.&&&&003 246 &&&&&&&&&&&03225.&&&&003 225 &&&&&&&&&&&03403.&&&&003 403
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta &&&&&&&&&&&01585.&&&&001 585 &&&&&&&&&&&02018.&&&&002 018 &&&&&&&&&&&02403.&&&&002 403
Helsinki Islam Keskus &&&&&&&&&&&01482.&&&&001 482 &&&&&&&&&&&02002.&&&&002 002 &&&&&&&&&&&02106.&&&&002 106
Suomen islamilainen yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0769.&&&&00769 &&&&&&&&&&&01277.&&&&001 277 &&&&&&&&&&&01469.&&&&001 469
Suomen Baptistikirkko &&&&&&&&&&&01498.&&&&001 498 &&&&&&&&&&&01475.&&&&001 475 &&&&&&&&&&&01450.&&&&001 450
Tampereen islamin yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0721.&&&&00721 &&&&&&&&&&&&0873.&&&&00873 &&&&&&&&&&&01103.&&&&001 103
Helsingin juutalainen seurakunta &&&&&&&&&&&01059.&&&&001 059 &&&&&&&&&&&01092.&&&&001 092 &&&&&&&&&&&01068.&&&&001 068
Finlands svenska baptistsamfund &&&&&&&&&&&&0901.&&&&00901 &&&&&&&&&&&&0881.&&&&00881 &&&&&&&&&&&&0882.&&&&00882
Suomen Metodistikirkko &&&&&&&&&&&&0676.&&&&00676 &&&&&&&&&&&&0715.&&&&00715 &&&&&&&&&&&&0762.&&&&00762
Resalat Islamilainen Yhdyskunta - Suomen Ähl-e Beit &&&&&&&&&&&&0247.&&&&00247 &&&&&&&&&&&&0589.&&&&00589 &&&&&&&&&&&&0632.&&&&00632
The Islamic Rahma Center in Finland &&&&&&&&&&&&0559.&&&&00559 &&&&&&&&&&&&0588.&&&&00588 &&&&&&&&&&&&0628.&&&&00628
Finlands svenska metodistkyrka &&&&&&&&&&&&0595.&&&&00595 &&&&&&&&&&&&0586.&&&&00586 &&&&&&&&&&&&0590.&&&&00590
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0206.&&&&00206 &&&&&&&&&&&&0574.&&&&00574
Suomen Bahai Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0528.&&&&00528 &&&&&&&&&&&&0568.&&&&00568 &&&&&&&&&&&&0557.&&&&00557
Suomen Islam-seurakunta &&&&&&&&&&&&0574.&&&&00574 &&&&&&&&&&&&0557.&&&&00557 &&&&&&&&&&&&0536.&&&&00536
Suomen Vapaa Evankelis-luterilainen Seurakuntaliitto &&&&&&&&&&&&0522.&&&&00522 &&&&&&&&&&&&0507.&&&&00507
Ortodoksinen Pokrovan seurakunta &&&&&&&&&&&&0352.&&&&00352
Helsingin Islam Seurakunta &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308
Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308
Suomen Kristiyhteisö &&&&&&&&&&&&0207.&&&&00207
Missionskyrkan i Finland &&&&&&&&&&&&0168.&&&&00168
Luterilainen Sanan Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161
Finlands svenska pingstsamfund &&&&&&&&&&&&0143.&&&&00143
Suomen vapaa katolinen kirkko &&&&&&&&&&&&0139.&&&&00139
Savon Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0137.&&&&00137
Turun juutalainen seurakunta &&&&&&&&&&&&0120.&&&&00120
Keski-Suomen Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&0109.&&&&00109
Anjuman-e-Islahul-Muslimeen of Turku &&&&&&&&&&&&&097.&&&&0097
Islamic Multicultural Dawah Centre &&&&&&&&&&&&&091.&&&&0091
Suomen Anglikaaninen kirkko &&&&&&&&&&&&&090.&&&&0090
Satamaseurakunta &&&&&&&&&&&&&085.&&&&0085
Tampereen islamilainen seurakunta &&&&&&&&&&&&&083.&&&&0083
Krishnaliike Iskcon Suomessa &&&&&&&&&&&&&074.&&&&0074
Suomen Islam-Keskus &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066
Vörå Frikyrkoförsamling &&&&&&&&&&&&&061.&&&&0061
Suomen Shiiamuslimit &&&&&&&&&&&&&048.&&&&0048
Danakosha Finland &&&&&&&&&&&&&046.&&&&0046
Buddhalainen Dharmakeskus &&&&&&&&&&&&&039.&&&&0039
Imam Ali Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&&037.&&&&0037
Suomen Uusapostolinen Kirkko &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033
Pohjois-Karjalan Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Linkkiseurakunta &&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031
Palpung Yeshe Gatshal Finland &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027
Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025
Spaso-Preobrazenskaja &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025
The Church of Pentecost International &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024
Jumalanäidin suojeluksen seurakunta &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024
Salon Islamilainen Yhdyskunta &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
Islam ja Rakkaus &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
Karhun kansa
Islamilainen Al-Hudaa Yhdyskunta Suomessa alle 20
Kimbangun kirkkokunta alle 20
Redeemed Christian Church of God alle 20
Seitsemännen Päivän Adventistit Uskonpuhdistusliike alle 20
Totuuden Ystävät alle 20

Suomessa on lähes 300 uskonnollista yhteisöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan uskonnollisen moninaisuuden lisääntyminen on yleiseurooppalainen ilmiö. Suomessa oli vuoden 2008 alussa lähes 300 uskonnollista yhteisöä. Rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuului 1,3 % väestöstä eli 66 800 asukasta. Vaikka uskonto on tullut uudelleen ihmisten kiinnostuksen kohteeksi, se ei tarkoita, että uskonnollisuus olisi kasvanut. Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului yli 81 % väestöstä. Uskonnollisten yhteisöjen määrää ovat lisänneet paitsi maahanmuuttajien mukanaan tuomat uskonnot myös uudenlaiset hengelliset virtaukset. Erityiseen suosioon ovat nousseet monet itämaisperäiset liikkeet ja helluntailais-karismaattinen kristillisyys. Maahanmuuttajista kolme neljäsosaa on kristittyjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 31.12.2007 Väestörekisterikeskus. Viitattu 23.6.2008. (Webarchive.org)
  2. Uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät 31.12.2010 (23.3.2011) Ateistit.fi. Viitattu 25.6.2013.
  3. Uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät 31.12.2012 12.10.2013. Ateistit.fi. Viitattu 18.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]