Luettelo Suomen kartanoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen kartanoista aakkosjärjestyksessä. Luettelossa on mukana myös luovutetuille alueille jääneitä kartanoita.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Ahlbackan kartano Hattula 1500-luvun alku nykyinen päärakennus 1806 vuoden 1924 uudistus D. Frölander-Ulf [1]
Ahvenkosken kartano Pyhtää 1539 nykyinen päärakennus 18921895 ja 1911 nykyinen muoto C. Armfelt [2]
Ala-Lemun kartano Kaarina 1567 nykyinen päärakennus 1767 Christian Friedrich Schröder [3]
Albergan kartano Espoo 1620-luku nykyinen päärakennus 18741876 Frans Ludvig Calonius [4]
Alikartano (Frugård) Mäntsälä 1608 nykyinen päärakennus 1805. Vanha, yhä pystyssä oleva päärakennus 1730-luku [5]
Amberlan kartano Vehmaa 1540 nykyinen päärakennus 1922 [6]
Anjalan kartano Kouvola 1608 nykyinen päärakennus 1700–1800-lukujen vaihteessa [7]
Annilan kartano Mikkeli 1540-luku tai aiemin [8]
Anolan kartano Nakkila 1400-luku nykyinen päärakennus 1937-1938 arkkitehti Jarl Eklund [9]
Arolan kartano Kylmäkoski päärakennuksen vanhimmat osat vuodelta 1756
Auvaisbergin kartano Kaarina ainakin 1647 [10]

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Backaksen kartano Vantaa 1500-luku nykyinen päärakennus 1818 [11]
Bastvikin kartano Espoo 1700-luvun jälkipuolisko 1800-luvulla 1920-luvun uudistus Väinö Toivio [12]
Billnäsin kartano Pohja edeltänyt ruukki perustettiin 1641. nykyinen päärakennus 19161917 Lars Sonck [13]
Bodomin kartano Espoo Ainakin 1492. nykyinen päärakennus rakennettiin vuonna 1793, ja sen ulkoasua on muokattu vuosina 1885 ja 1929-1930. [14]
Bosgård Porvoo
Brakilan kartano Hamina 1700-luvulla valmistunut päärakennus paloi kesällä 2008. [15]
Brinkhallin kartano Turku rälssisäteriksi 1576 nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1793 Gabriel von Bonsdorff [16]
Bussilan kartano Piikkiö

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Degerön kartano Helsinki 1600-luku nykyinen päärakennus 1800-luvulta [17]

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Espoon kartano Espoo 1556 nykyinen päärakennus valmistui 1700-luvun lopulla, peruskorjattiin vuonna 1914. [18]
Erkylän kartano Hausjärvi <1540-luku nykyinen päärakennus 1845-1851 Anders Fredrik Granstedt [19]
Erstan kartano Nastola 1650-luku nykyinen päärakennus on 1830-luvulta. [20]

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Fagernäsin kartano Kuopio 1500-luku [21]
Fagervik Inkoo 1646 nykyinen päärakennus 1773 Christian Friedrich Schröder [22]
Fiskarsin kartano Raasepori
Frugårdin kartano Joroinen 1663 nykyinen päärakennus 1784 Carl Wijnblad [23]
Furuvikin kartano Parainen 1600-luku nykyinen päärakennus 1906 [24]

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Gumbölen kartano Espoo 1500-luku nykyinen päärakennus 1840-luvulta.

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Haalin kartano Pertteli 1639 nykyinen päärakennus 1896 [25][26]
Haarlan kartano Perniö 1470-luku nykyinen päärakennus 18281830 [27]
Haaroisten kartano Loimaa 1500-luku todennäköisesti 1770-luvulla Christian Friedrich Schröder [28]
Hagalundin kartano Espoo
Hahkialan kartano Hauho 1400-luku nyk. päärakennus 1917 [29]
Haikon kartano Porvoo 1300-luku nyk. päärakennus 1913 Armas Lindgren [30]
Hakkari Lempäälä nyk. päärakennus 1820-luku Carl Ludwig Engel? [31]
Hakoisten kartano Janakkala esihistoriallinen / rautakausi. Suomen vanhimpia rälssitiloja, alun perin linnavuori. nyk. päärakennus 1800-luvun alku [32]
Hakunilan kartano Vantaa
Haminalahti Kuopio 1700-luvulla 1848–1850 Magnus von Wright, todennäköisesti [33]
Harjattulan kartano Turku
Harakanhovin kartano Imatra
Harjun kartano Somero
Harjun kartano Virolahti
Harvialan kartano Janakkala
Hatanpään kartano Tampere nyk. päärakennus 18831885 Sebastian Gripenberg
Hautjärven kartano Mäntsälä nyk. päärakennus 1800-luvun alku
Hiiden kartano Janakkala
Hiiskulan kartano Vihti
Herttoniemen kartano Helsinki vuoden 1815 muutostyöt Pehr Granstedt [34]
Hirsjärven kartano Somero nyk. päärakennus 1840-luvulta
Hirvihaaran kartano Mäntsälä 1918
Hirvilahden kartano Perniö 1400-luvun alku nykyinen päärakennus 1848, päärakennuksen alla holvikellarit 1400-1500 - luvulta
Hommanäsin kartano Porvoo
Honkolan kartano Urjala nyk. päärakennus 1830
Hovin kartano Vihti 1539 nykyinen päärak korotettu toinen kerros 1920
Hovilan kartano Sysmä 1800-luvun alku tai 1700-luvun loppu
Hovilan kartano Somero
Hovimäen kartano Enonkoski 1854
Hoviniemen kartano Joroinen 1650-luvulla Kaksikerroksinen puinen päärakennus on vuodelta 1870, se on uusittu 1923. [35]
Huhkon kartano Raisio 1500-luku Huhkon kartanosta on jäljellä vain päärakennus. Sen vanhimmat osat ovat 1700-luvulta, mutta nykyinen empire-tyylinen ulkonäkö on peräisin noin vuosilta 1837–1842. [36]
Hyvikkälän kartano Janakkala
Hämeenkylän kartano Vantaa
Härkälän kartano Somero
Håkansbölen kartano Vantaa nykyinen päärakennus 1905 Armas Lindgren

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Ilolan kartano Porvoo
Inkalan kartano Hämeenlinna
Inkereen kartano Pertteli päärakennus 1800-luvun alusta
Innilän kartano Lempäälä nykyinen päärakennus 1945
Irjalan kartano Janakkala
Ispoisten kartano Turku 1500-luku päärakennus 1740-luvulta, nykyasu 1914-15

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Joenniemen kartano Mänttä 1935 Jarl Eklund
Joensuun kartano Halikko
Jokelan kartano Hämeenkoski
Jokioisten kartano Jokioinen
Jollaksen kartano Helsinki
Jonkan kartano Vampula
Joroisniemen kartano (Braseborg) Joroinen 1748 Puinen päärakennus rakennettu vaiheittain 1700-luvulta 1840-luvulle. [37]
Jutikkalan kartano Sääksmäki
Jurvalan kartano Somero
Juvan kartano Tarvasjoki
Järppilän kartano Taivassalo
Järvikylän kartano Joroinen

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Kaarilan kartano Tampere nykyinen päärakennus on vuodelta 1887, vanhempi rakennus 1700-luvulta [38]
Kankaisten kartano Masku Kartanolinna on valmistunut 1500-luvun puolivälin tienoilla, rakennuksen kellari mahdollisesti jo 1400-luvun lopulla [39]
Karhulan kartano Kotka nykyinen päärakennus vuodelta 1891 Claes & Carlo Rich. Björnborg [40]
Karolineburgin kartano Kajaani nykyinen päärakennus vuodelta 1836 [41]
Kartanonkylän kartano Ypäjä
Karunan kartano Sauvo Nykyinen päärakennus on vuodelta 1556. Vaurioitui Isonvihan aikana pahoin. Kunnostettiin 1700-luvun lopulla, ja muutettiin 1800-luvun lopulla uusgotiikan ja romantiikan ihanteiden mukaan. [42]
Katajiston kartano Hämeenlinna
Katisten kartano Hämeenlinna 1862
Kelhon kartano Lempäälä 1920
Kepolan kartano Köyliö nykyinen päärakennus 1922 arkkitehti Arvid Tollet [43]
Kernaalan kartano Janakkala
Kiialan kartano Porvoo 1796
Kiiskilän hovi Viipurin maalaiskunta 1820 Villiers
Kimalan kartano Somero
Kinttulan kartano Orimattila 1691 1837-1838 Anders Fredrik Granstedt [44]
Kirkniemen kartano Lohja
Kirstulan kartano Hämeenlinna 1813
Kivirannan kartano Huittinen 1500-luvun alku päärakennus 1793 [45]
Knuutilan kartano Nokia
Koitsanlahden Hovi Parikkala
Koiviston kartano Pori 1557
Koivumäen kartano Kuopio
Kokemäenkartano Kokemäki 1300-luku
Kolkkila Vähäkyrö
Koiskalan kartano Lahti 1650 Päärakennus 1840-luvulta, laajennettu 1890, nykyinen ulkoasu 1936.
Konttilan kartano Janakkala
Kopilan kartano Somero
Koskenhovin kartano (Forsgård) Joroinen 1751 Päärakennus rakennettu 1844-1890 [46]
Koskenkylän kartano (Forsby Gård) Pernaja
Koskipään kartano Hartola
Kotkanhovin kartano (Kotkan kartano) Joroinen 1651 Päärakennus rakennettu alun perin 1823, uusittu kokonaan kaksikerroksiseksi kivirakennukseksi 1930 [47]
Kristineströmin kartano Ylitornio
Kuitia Parainen Kivilinna 1480-luvulta
Kukkolan kartano Lempäälä
Kuljun kartano Lempäälä
Kulloon kartano Porvoo
Kulosaaren kartano Helsinki Päärakennus 1810-luvulta
Kumpulan kartano Helsinki 1844
Kuokkalan kartano Jyväskylä
Kuumolan kartano Janakkala
Kuurilan kartano Kalvola Päärakennus vuodelta 1925
Kuusaan hovi Muolaa
Kuusiston kartano Kaarina 1738
Kyminkartano Kotka Päärakennus 1790-luvulta
Kytäjän kartano Hyvinkää Päärakennus vuodelta 1878
Kyrkstadin Kartano Virkkala
Kärkkisten kartano Sauvo
Kärkniemen kartano Sauvo
Königstedtin kartano Vantaa 1816
Köyliönkartano
(Vanhakartano)
Köyliö 1100–1200-luku, perimätiedon mukaan alun perin mahtimies Lallin kartano päärakennus 1817 [48]

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Laakspohjan kartano Lohja 1556 Valter ja Ivar Thomé
Lahden kartano Somero Päärakennus vuodelta 1898
Laitialan kartano Hollola 1882
Lapilan kartano Naantali rokokoo-ajan arkitehtuuri, valmistunut 1763 Christian Friedrich Schröder
Lastusten kartano Lempäälä Päärakennus vuodelta 1784
Laukon kartano Vesilahti
Laukon kartano Perniö päärakennus 1840-luvulta
Lehtisten kartano Mietoinen
Lempisaari Askainen Päärakennus vuodelta 1767
Leppäkosken kartano Janakkala Päärakennus 1800-luvun alulta. Sivurakennukset, joista vain pohjoispuolinen on säilynyt, on vuodelta 1855.
Lihasulan kartano Kangasala
Linnaisten kartano Mäntsälä 1600-luku Päärakennus 1960-luvulta
Linnaisten kartano Vantaa 1500-luku päärakennus noin 1800 [49]
Liuksialan kartano Kangasala Päärakennus on vuodelta 1804.
Louhisaaren kartano Askainen Kartanolinna valmistui vuonna 1655.
Lyttylän kartano Pori 1614 [50]
Långsjön kartano Somero klassistinen päärakennus 1926 Jarl Ungern
Löyttymäen kartano Janakkala

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Maikkulan kartano Oulu
Mallusniemen kartano Orimattila 1600-luvulla vanhin osa 1700-luvulta [51]
Malmgårdin kartano Pernaja
Malminkartano Helsinki
Mattelmäen kartano Kaarina
Maunulan kartano Urjala
Meilahden kartano Helsinki
Melkkilän kartano Perniö päärakennus vuodelta 1775
Messilän kartano Hollola
Metsänkylän kartano Hattula
Mommilan kartano Hausjärvi nykyinen päärakennus 1859
Monikkalan kartano Janakkala
Monnoinen Lemu
Mukkulan kartano Lahti nykyinen päärakennus 1700-luvun loppupuolelta
Munkkiniemen kartano Helsinki Alkuperäisessä muodossaan 1700-luvulta, laajennettu 1839 Vuoden 1839 muutostyöt Carl Ludvig Engel
Mustion linna Karjaa rakennettu vuosina 1783–1792
Myrskylän kartano Myrskylä
Mäntsälän kartano Mäntsälä

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Nautelan kartano Lieto
Niemen kartano Kalvola
Niemenlautan kartano Säkkijärvi
Nissbackan kartano Vantaa
Niukkalan hovi Uukuniemi 1600-luvulla valmistunut päärakennus jossa asuu krevillisen Berg-suvun jäseniä
Nordenlundin kartano Sysmä 1813
Nuhjalan kartano Vehmaa
Numlahden kartano Nurmijärvi
Nuutajärven kartano Urjala
Nyynäinen Masku Päärakennus 1700-luvun alkupuolella, tod.näk. 1720-luvulla

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Oittaan kartano Espoo
Olkkalan kartano Vihti
Olkkolan kartano Savitaipale nykyinen päärakennus 1906
Orisbergin kartano Isokyrö nykyinen päärakennus valmistui 1810-luvulla P. G. Holm

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Paattion kartano Kemi
Paarskylän kartano Perniö päärakennus 1800-luvun alusta
Paddaisten kartano Sauvo 1762 Christian Friedrich Schröder
Palhon kartano Vesilahti
Palikaisten kartano Somero
Palttilan kartano Laitila
Parkun kartano Rantasalmi Päärakennus 1700-luvulla
Pekkalan kartano Joensuu 1881
Perheniemen kartano Iitti
Pihlavan kartano Pöytyä
Pohjankartano Perniö nykyinen päärakennus 1929 Toivo Paatela
Poitsilan kartano Hamina
Porin kuninkaankartano Pori 1558
Porlammin kartano Lapinjärvi
Prestbackan kartano Askola
Pukkilan kartano Piikkiö nykyinen päärakennus 1762
Puolimatkan kartano Köyliö 1812 päärakennus 1870-luku [52] [53]
Puotilan kartano Helsinki nykyinen päärakennus 1800-luvulla
Pyhänkorvan kartano Kokemäki 1300-luku [54]
Pyhäniemen kartano Hollola nykyinen päärakennus 1780
Päisterpään kartano Sauvo

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Raadelman kartano Piikkiö
Raalan kartano Nurmijärvi nykyinen päärakennus 1848
Rabbelugnin kartano Kouvola 1820
Rapalan kartano Sysmä
Rapola Sääksmäki päärakennus 1813
Ratulan kartano Orimattila 1639 päärakennus 1780-luvulla [55]
Rehakan kartani Janakkala
Reitkallin kartano Hamina 1820
Riilahden kartano Tammisaari nykyinen päärakennus 18031806 Pehr Granstedt
Ritoniemen kartano Ruovesi
Ruhan kartano Orimattila 1660 nykyinen päärakennus 1750-luvulla [56]
Rutumin kartano Lapinjärvi 1794
Ruukin kartano Ruukki, Siikajoki

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Saaren kartano Mynämäki nykyinen päärakennus 1779 Christian Friedrich Schröder
Saaren kartano Mäntsälä
Saaren kartano Tammela 1599 nykyinen päärakennus 1805-1820 [57]
Saaren kartano Ulvila 1500-luvulla nykyinen päärakennus 1805 [58]
Sahalan kartano Rautalampi
Salahmin kartano Salahmi, Vieremä
Sannäsin kartano Porvoo rakennettu 1836-1837
Sanssin kartano Kauhajoki
Sapalahden kartano Halikko Vanhimmat osat 1673
Saustilan kartano Sauvo
Sauvalan kartano Janakkala
Savikon kartano Kitee
Seestan kartano Nastola
Sippolan hovi Kouvola 1836
Sjökullan kartano Lapinjärvi 1896
Sjundbyn kartano Siuntio
Sotavallan kartano Lempäälä
Spurilan kartano Paimio
Stansvikin kartano Helsinki 18031804 [59]
Stendalin kartano Joroinen 1600-luvulla Päärakennus rakennettu 1880-luvulla, peruskorjattu 1962 [60]
Strömman kartano Perniö
Strömsin kartano Helsinki 1910
Suitian kartano Siuntio
Sukkisten kartano Nousiainen
Summan kartano Hamina
Sunniemen kartano Ulvila 1330-luku uudempi päärakennus 1888 Arvo Suomenmaa [61] [62]
Suorlahden hovikartano Kitee
Suurkylän kartano Sysmä 1801
Suur-Sarviladen kartano Pernaja 16721683
Sälinkään kartano Mäntsälä
Söderkullan kartano Sipoo nykyinen päärakennus 1908 Karl Lindahl
Söderlångvikin kartano Dragsfjärd uusi päärakennus 19341935 W. G. Palmqvist
Söderskog Espoo vanha päärakennus 1600- ja 1700-luvun taitteesta

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Takkulan kartano Huittinen päärakennus 1796 Gabriel von Bonsdorff [63]
Talin kartano Helsinki 1820-luvulta
Tammenpään kartano Halikko 18621868
Tapilan kartano Sauvo
Tavastilan kartano Kotka
Tavinsalmen kuninkaankartano Maaninka 1543-1545 [64]
Teijon kartano Perniö päärakennus vuodelta 1770
Teiskolan kartano Tampere Päärakennus valmistui 1810
Terriniemen kartano Orimattila 1769 1910 [65]
Tertin kartano Mikkeli 1540 J.L.Lybeck
Tervakosken kartano Janakkala
Tervikin kartano Loviisa 1636
Tiittalan kartano Sulkava 1836 C. L. Engel
Tjusterbyn kartano Loviisa 1400-luku
Toivan kartano Janakkala
Toivonojan kartano Nastola 1876
Torstilan kartano Joroinen 1681 Nykyinen päärakennus vuodelta 1894 Leander Ikonen [66]
Träskändan kartano Espoo
Tuomarinkylän kartano Helsinki 1700-luvun keskivaiheilla päärakennus 1790 [67]
Tuorlan kartano Kaarina 1800-luku
Tynkkylänjoen kartano Savonlinna
Törnävän kartano Seinäjoki

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Urajärven kartano Asikkala
Urpolan kartano Humppila
Urpolan kartano Mikkeli
Uusi-Hautaa Kylmäkoski

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Vaanilan kartano Lohja
Vaanin kartano Eura Päärakennuksen vanhimmat osat 1700-luvulta [68]
Vanajan kartano Hämeenlinna
Vanantaan kartano Janakkala 1900-1901
Vanha-Hautaa Kylmäkoski
Vanhalinna Lieto
Veitakkalan kartano Salo
Venäjän kartano Humppila
Viialan kartano Viiala
Viikin Latokartano Helsinki
Viksbergin kartano Paimio
Villilän kartano Nakkila
Vilniemen kartano Hamina
Viralan kartano Janakkala
Virtaan Vanha-Kartano Sysmä
Vitikkala Jämsä
Voipaalan kartano Sääksmäki
Vuojoen kartano Eurajoki
Vuoltee Kokemäki nykyinen päärakennus 1928 Arvid Tollet
Vuorentaan kartano Halikko
Vuosaaren kartano Helsinki
Vääksyn kartano Kangasala

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Westerkullan kartano Vantaa nykyinen päärakennus 1820-luvulla
Wisahovi Hämeenlinna
Wiurilan kartano Halikko 1811 Carlos Bassi
Wredeby Kouvola uusi päärakennus 19381939 Sven Kuhlefelt
Wuolteen kartano Hauho

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Ylilemun kartano Kaarina
Yläneen kartano Yläne 1380-luvulla 1790-luvulla [69]
Yyterin kartano Pori

Å[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Åvikin kartano Somero 1747 päärakennus vuodelta 1802 [70]

Ö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartano Sijainti Perustettu Rakennettu Arkkitehti Lähde
Östersundomin kartano Sipoo 1600-luvun alkupuolella nykyinen päärakennus 1878 Theodor Decker [71]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ahlbackan kartano
  2. Ahvenkosken historiallinen ympäristö
  3. Ala-Lemun kartano
  4. Albergan kartano
  5. Alikartano (Frugård)
  6. Amberlan kartano
  7. Anjalan kartanomuseo
  8. Annila Golf
  9. Museovirasto/Anolan kartano
  10. Taloista (sukuseuraekenberg
  11. Backaksen Kartano
  12. Bastvikin kartano
  13. Billnäsin kartano (Villa Billnäs)
  14. Bodomin kartano
  15. Kartano paloi Haminassa - yksi kuoli
  16. Brinkhall gård
  17. Deger
  18. Esbogård | Espoonkartano
  19. Erkylän kartano ja kulttuurimaisema
  20. Erstan kartano
  21. Fagernäsin kartanon juhlatila, Kuopio
  22. Fagervik - historia
  23. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  24. Furuvik kartano
  25. Jutikkala, Eino & Nikander, Gabriel (toim.): Suomen kartanot ja suurtilat II, s. 373-374. Helsinki: Kivi, 1941.
  26. Oja, Aulis: Perttelin historia, s. 245-246. [Pertteli]: Pertttelin kunta ja seurakunta, 1958.
  27. SALON SEUDUN MAAKUNTAKAAVA
  28. Haaroisten kartano ja kulttuurimaisema
  29. Hahkialan kartano
  30. Haikon kartano
  31. Villa Hakkari
  32. Hakoisten kartano
  33. Haminalahden kulttuurimaisema
  34. Herttoniemen kartano
  35. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  36. Huhkon kartano
  37. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  38. Tampere-seura.fi
  39. Kankaisten kartanolinna
  40. Karhulan hovin historiaa
  41. Kartanohotelli Karolineburg
  42. Karunan kartano
  43. Museovirasto/Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo
  44. Kinttulan kartano
  45. Kivirannan kartano
  46. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  47. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  48. Museovirasto/Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo
  49. Linnaisten kartano. Viitattu 25.3.2013.
  50. Ahlaisten kyläsuunnitelma vuosille 2007–2013. Viitattu 26.2.2013.
  51. Mallusniemen kartanon kulttuurimaisema
  52. Satakuntaliitto/Satakuntalaiset kulttuuriympäristöt
  53. Museovirasto/Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo
  54. Kokemäen osayleiskaava-alueen rakennusinventointi 2010
  55. Ratulan kartano
  56. Ruhan kartano
  57. Saaren kartano
  58. Ulvilan kirkko ja ympäristö
  59. Helsingin höyrylaivareittien kesähuvila-asutus
  60. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  61. aarteita Ulvilasta
  62. Ulvilan kaupunki/Kirkot, arkkitehtuuri
  63. Museovirasto/Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo
  64. Tavinsalmen kuninkaankartano
  65. Terriniemen kartano
  66. Etelä-Savon kartanot : Joroinen
  67. Tuomarinkylän kartano
  68. Satakuntalaiset kulttuuriympäristöt, Satakuntaliitto. Viitattu 26.2.2013.
  69. Yläneen Vanhakartano ja viljelymaisema
  70. Åvikin kartano ja lasitehtaan paikka
  71. Östersundomin kartano, kappeli ja Björkuddenin huvila