Luettelo Ranskan ympäriajon voittajista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Taulukossa on Ranskan ympäriajon voittajat. Keltaista paitaa (maillot jaune) kantaa kokonaiskilpailun johtaja, punapilkkupaitaa (maillot à pois rouges) mäkikilpailun ykkösmies, vihreää paitaa (maillot vert) pistekilpailun paras, joka käytännössä on kirimies ja valkoista paitaa (maillot blanc) kantaa kilpailun paras nuori kilpailija, joka on alle 25-vuotias 1. tammikuuta kuluvana vuonna.

Aiemmin oli oma punainen paita (maillot rouge) parhaalle välikirimiehelle. Välikirikilpailua käytiin vuodesta 1971 alkaen ja siitä luovuttiin vuoden 1989 jälkeen. Tällöin yhdistettiin välikiripisteet vihreän paidan kirikilpailuun. Punainen paita oli käytössä välikirikilpailun symbolina vuosina 1984–1989.

Vuodesta 1968 alkaen oli käytössä yhdistelmäpaita (maillot combinaison) kilpailijalle, joka oli parhaiten sijoittunut kaikkien erilliskilpailuiden yhteistuloksissa. Tästäkin paidasta luovuttiin vuoden 1989 jälkeen. Paitaa ei käytetty kaikkina vuosina ja vuosina 1980–1982 kyseisen paidan kilpailu käytiin sponsorin mukaan nimettynä 'TF1 Grand Prix' -nimellä.

Yrittelijäimmän ajajan titteli (prix de combativité) on jaettu lähes joka vuonna vuodesta 1959 alkaen. Arviointiperusteet ovat vaihdelleet vuosien aikana, nykyään mukana on kaikki etapit lukuun ottamatta aika-ajoja. Eniten pisteitä saa irtiotoista ja niiden yrityksistä. Erillistä paitaa ei tässä tapauksessa ole käytössä, vaan tunnuksena toimii valkoinen kilpailunumero punaisella pohjalla. Normaalisti käytössä on musta kilpailunumero valkoisella pohjalla.

Vuonna 2003 ympäriajon 100-vuotisjuhlakilpailussa kilpailtiin kuuden ensimmäisessäkin ympäriajossa mukana olleen etapin yhteistuloksesta. Voiton vei Australian Stuart O'Grady.

Vuodesta 2006 alkaen kilpailua johtava joukkue on käyttänyt keltapohjaisia kilpailunumeroita normaalien valkopohjaisten sijaan. Joukkuekilpailuun tuloksiin huomioidaan etapin kolme parasta ajajaa jokaisesta joukkueesta.

Huomioitavaa

  • Kaikki Lance Armstrongin tulokset mitätöitiin lokakuussa 2012 dopingin takia.[1]
  • Vuonna 2010 kilpailun voittanut Alberto Contador jäi kiinni dopingista ja menetti voittonsa.
  • Vuonna 2008 mäkikilpailun voittanut itävaltalainen Bernhard Kohl kärähti Tourin jälkeen dopingista, jolloin kokonaiskilpailun voittaja Carlos Sastresta tuli myös mäkikilpailun voittaja. Kokonaiskilpailun kolmanneksi nousi venäläinen Denis Menšov.
  • Vuonna 2006 kilpailun voittanut Floyd Landis kärähti dopingista ja Óscar Pereiro Sío nousi voittajaksi.
  • Vuoden 1996 Bjarne Riisin voitto mitätöitiin dopingin vuoksi kesäkuussa 2007, mutta palautettiin seuraavana vuonna. Riis myönsi käyttäneensä tuolloin dopingia, mutta Kansainvälisen pyöräilyliiton sääntöjen mukaan rikkomuksista voidaan rangaista vain 10 vuotta taaksepäin.
  • Vuonna 1997 Peter Luttenberger sai valkoisen paidan, vaikka oli 2. paras nuori, koska paras nuori Jan Ullrich voitti keltaisen paidan.
  • Vuonna 1986 ei palkittu parasta nuorta vaan paras ensikertalainen.
  • Paras vuoristoetappien erikoismies on huomioitu vuodesta 1933 lähtien, mutta punapilkkupaita esiintyi Tour de France:ssa ensimmäisen kerran vasta 1975.
  • Kilpailua johtavan ajajan keltainen paita oli ensimmäistä kertaa käytössä vuonna 1919.


Vuosi Classement général
Maillot jaune
(kokonaiskilpailun voittaja)
2. 3. Grand Prix de la montagne
Maillot à pois rouges
(mäkikilpailun voittaja)
Classement par points
Maillot vert
(pistekilpailun voittaja)
Classement des jeunes
Maillot blanc
(paras nuori kilpailija)
2013 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Chris Froome Kolumbian lippu Nairo Quintana Espanjan lippu Joaquim Rodríguez Kolumbian lippu Nairo Quintana Slovakian lippu Peter Sagan Kolumbian lippu Nairo Quintana
2012 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Bradley Wiggins Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Chris Froome Italian lippu Vincenzo Nibali Ranskan lippu Thomas Voeckler Slovakian lippu Peter Sagan Yhdysvaltain lippu Tejay van Garderen
2011 Australian lippu Cadel Evans Luxemburgin lippu Andy Schleck Luxemburgin lippu Fränk Schleck Espanjan lippu Samuel Sánchez Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Mark Cavendish Ranskan lippu Pierre Rolland
2010 Luxemburgin lippu Andy Schleck* Venäjän lippu Denis Menšov Espanjan lippu Samuel Sánchez Ranskan lippu Anthony Charteau Italian lippu Alessandro Petacchi Luxemburgin lippu Andy Schleck
2009 Espanjan lippu Alberto Contador Luxemburgin lippu Andy Schleck Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Italian lippu Franco Pellizotti Norjan lippu Thor Hushovd Luxemburgin lippu Andy Schleck
2008 Espanjan lippu Carlos Sastre Australian lippu Cadel Evans Venäjän lippu Denis Menšov* Espanjan lippu Carlos Sastre* Espanjan lippu Óscar Freire Luxemburgin lippu Andy Schleck
2007 Espanjan lippu Alberto Contador Australian lippu Cadel Evans Yhdysvaltain lippu Levi Leipheimer Kolumbian lippu Mauricio Soler Belgian lippu Tom Boonen Espanjan lippu Alberto Contador
2006 Espanjan lippu Óscar Pereiro Sío* Saksan lippu Andreas Klöden Espanjan lippu Carlos Sastre Tanskan lippu Michael Rasmussen Australian lippu Robbie McEwen Italian lippu Damiano Cunego
2005 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Italian lippu Ivan Basso Saksan lippu Jan Ullrich Tanskan lippu Michael Rasmussen Norjan lippu Thor Hushovd Ukrainan lippu Jaroslav Popovytš
2004 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Saksan lippu Andreas Klöden Italian lippu Ivan Basso Ranskan lippu Richard Virenque Australian lippu Robbie McEwen Venäjän lippu Vladimir Karpets
2003 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Saksan lippu Jan Ullrich Kazakstanin lippu Aleksandr Vinokurov Ranskan lippu Richard Virenque Australian lippu Baden Cooke Venäjän lippu Denis Menšov
2002 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Espanjan lippu Joseba Beloki Liettuan lippu Raimondas Rumsas Ranskan lippu Laurent Jalabert Australian lippu Robbie McEwen Italian lippu Ivan Basso
2001 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Saksan lippu Jan Ullrich Espanjan lippu Joseba Beloki Ranskan lippu Laurent Jalabert Saksan lippu Erik Zabel Espanjan lippu Oscar Sevilla
2000 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Saksan lippu Jan Ullrich Espanjan lippu Joseba Beloki Kolumbian lippu Santiago Botero Saksan lippu Erik Zabel Espanjan lippu Francisco Mancebo
1999 Yhdysvaltain lippu Lance Armstrong Sveitsin lippu Alex Zülle Espanjan lippu Fernando Escartín Ranskan lippu Richard Virenque Saksan lippu Erik Zabel Ranskan lippu Benoit Salmon
1998 Italian lippu Marco Pantani Saksan lippu Jan Ullrich Yhdysvaltain lippu Bobby Julich Ranskan lippu Christophe Rinero Saksan lippu Erik Zabel Saksan lippu Jan Ullrich
1997 Saksan lippu Jan Ullrich Ranskan lippu Richard Virenque Italian lippu Marco Pantani Ranskan lippu Richard Virenque Saksan lippu Erik Zabel Itävallan lippu Peter Luttenberger*
1996 Tanskan lippu Bjarne Riis* Saksan lippu Jan Ullrich Ranskan lippu Richard Virenque Ranskan lippu Richard Virenque Saksan lippu Erik Zabel Saksan lippu Jan Ullrich
1995 Espanjan lippu Miguel Indurain Sveitsin lippu Alex Zülle Tanskan lippu Bjarne Riis Ranskan lippu Richard Virenque Ranskan lippu Laurent Jalabert Italian lippu Marco Pantani
1994 Espanjan lippu Miguel Indurain Latvian lippu Pjotr Ugrjumov Italian lippu Marco Pantani Ranskan lippu Richard Virenque Uzbekistanin lippu Djamolidine Abdoujaparov Italian lippu Marco Pantani
1993 Espanjan lippu Miguel Indurain Sveitsin lippu Tony Rominger Puolan lippu Zenon Jaskula Sveitsin lippu Tony Rominger Uzbekistanin lippu Djamolidine Abdoujaparov Espanjan lippu Antonio Martin
1992 Espanjan lippu Miguel Indurain Italian lippu Claudio Chiappucci Italian lippu Gianni Bugno Italian lippu Claudio Chiappucci Ranskan lippu Laurent Jalabert Alankomaiden lippu Eddy Bouwmans
1991 Espanjan lippu Miguel Indurain Italian lippu Gianni Bugno Italian lippu Claudio Chiappucci Italian lippu Claudio Chiappucci Neuvostoliiton lippu Djamolidine Abdoujaparov Kolumbian lippu Álvaro Mejía
1990 Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Italian lippu Claudio Chiappucci Alankomaiden lippu Erik Breukink Ranskan lippu Thierry Claveyrolat Saksan demokraattisen tasavallan lippu Olaf Ludwig Ranskan lippu Gilles Delion
1989 Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Ranskan lippu Laurent Fignon Espanjan lippu Pedro Delgado Alankomaiden lippu Gert-Jan Theunisse Irlannin lippu Seán Kelly Ranskan lippu Fabrice Philipot
1988 Espanjan lippu Pedro Delgado Alankomaiden lippu Steven Rooks Kolumbian lippu Fabio Parra Alankomaiden lippu Steven Rooks Belgian lippu Eddy Planckaert Alankomaiden lippu Erik Breukink
1987 Irlannin lippu Stephen Roche Espanjan lippu Pedro Delgado Ranskan lippu Jean-François Bernard Kolumbian lippu Luis "Lucho" Herrera Alankomaiden lippu Jean-Paul van Poppel Meksikon lippu Raul Alcala
1986 Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Ranskan lippu Bernard Hinault Sveitsin lippu Urs Zimmermann Ranskan lippu Bernard Hinault Belgian lippu Eric Vanderaerden Yhdysvaltain lippu Andrew Hampsten*
1985 Ranskan lippu Bernard Hinault Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Irlannin lippu Stephen Roche Kolumbian lippu Luis "Lucho" Herrera Irlannin lippu Seán Kelly Kolumbian lippu Fabio Parra
1984 Ranskan lippu Laurent Fignon Ranskan lippu Bernard Hinault Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Skotlannin lippu Robert Millar Belgian lippu Frank Hoste Yhdysvaltain lippu Greg LeMond
1983 Ranskan lippu Laurent Fignon Espanjan lippu Angel Arroyo Alankomaiden lippu Peter Winnen Belgian lippu Lucien Van Impe Irlannin lippu Seán Kelly Ranskan lippu Laurent Fignon
1982 Ranskan lippu Bernard Hinault Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Alankomaiden lippu Johan van der Velde Ranskan lippu Bernard Vallet Irlannin lippu Seán Kelly Australian lippu Phil Anderson
1981 Ranskan lippu Bernard Hinault Belgian lippu Lucien Van Impe Ranskan lippu Robert Alban Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Freddy Maertens Alankomaiden lippu Peter Winnen
1980 Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Alankomaiden lippu Hennie Kuiper Ranskan lippu Raymond Martin Ranskan lippu Raymond Martin Belgian lippu Rudy Pevenage Alankomaiden lippu Johan van der Velde
1979 Ranskan lippu Bernard Hinault Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Portugalin lippu Joaquim Agostinho Italian lippu Giovanni Battaglin Ranskan lippu Bernard Hinault Ranskan lippu Jean-René Bernaudeau
1978 Ranskan lippu Bernard Hinault Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Portugalin lippu Joaquim Agostinho Ranskan lippu Mariano Martinez Belgian lippu Freddy Maertens Alankomaiden lippu Henk Lubberding
1977 Ranskan lippu Bernard Thévenet Alankomaiden lippu Hennie Kuiper Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Lucien Van Impe Ranskan lippu Jacques Esclassan Saksan liittotasavallan lippu Dietrich Thurau
1976 Belgian lippu Lucien Van Impe Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Ranskan lippu Raymond Poulidor Italian lippu Giancarlo Bellini Belgian lippu Freddy Maertens Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Enrique Martinez-Heredia
1975 Ranskan lippu Bernard Thévenet Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Rik Van Linden Italian lippu Francesco Moser
1974 Belgian lippu Eddy Merckx Ranskan lippu Raymond Poulidor Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Vicente Lopez-Carril Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Domingo Perurena Belgian lippu Patrick Sercu
1973 Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Luis Ocaña Ranskan lippu Bernard Thévenet Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. José-Manuel Fuente Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Pedro Torres Belgian lippu Herman Van Springel
1972 Belgian lippu Eddy Merckx Italian lippu Felice Gimondi Ranskan lippu Raymond Poulidor Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Eddy Merckx
1971 Belgian lippu Eddy Merckx Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Lucien Van Impe Belgian lippu Eddy Merckx
1970 Belgian lippu Eddy Merckx Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Ruotsin lippu Gösta Pettersson Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Walter Godefroot
1969 Belgian lippu Eddy Merckx Ranskan lippu Roger Pingeon Ranskan lippu Raymond Poulidor Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Eddy Merckx
1968 Alankomaiden lippu Jan Janssen Belgian lippu Herman Van Springel Belgian lippu Ferdinand Bracke Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Aurelio Gonzales Italian lippu Franco Bitossi
1967 Ranskan lippu Roger Pingeon Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Julio Jimenez Italian lippu Franco Balmamion Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Julio Jimenez Alankomaiden lippu Jan Janssen
1966 Ranskan lippu Lucien Aimar Alankomaiden lippu Jan Janssen Ranskan lippu Raymond Poulidor Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Julio Jimenez Belgian lippu Willy Planckaert
1965 Italian lippu Felice Gimondi Ranskan lippu Raymond Poulidor Italian lippu Gianni Motta Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Julio Jimenez Alankomaiden lippu Jan Janssen
1964 Ranskan lippu Jacques Anquetil Ranskan lippu Raymond Poulidor Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Alankomaiden lippu Jan Janssen
1963 Ranskan lippu Jacques Anquetil Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. José Perez-Frances Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Belgian lippu Rik Van Looy
1962 Ranskan lippu Jacques Anquetil Belgian lippu Joseph Planckaert Ranskan lippu Raymond Poulidor Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Saksan liittotasavallan lippu Rudi Altig
1961 Ranskan lippu Jacques Anquetil Italian lippu Guido Carlesi Luxemburgin lippu Charly Gaul Italian lippu Imerio Massignan Ranskan lippu André Darrigade
1960 Italian lippu Gastone Nencini Italian lippu Graziano Battistini Belgian lippu Jean "Jan" Adriaenssens Italian lippu Imerio Massignan Ranskan lippu Jean Graczyk
1959 Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Ranskan lippu Henry Anglade Ranskan lippu Jacques Anquetil Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Ranskan lippu André Darrigade
1958 Luxemburgin lippu Charly Gaul Italian lippu Vito Favero Ranskan lippu Raphaël Géminiani Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Ranskan lippu Jean Graczyk
1957 Ranskan lippu Jacques Anquetil Belgian lippu Marcel Janssens Itävallan lippu Adolf Christian Italian lippu Gastone Nencini Ranskan lippu Jean Forestier
1956 Ranskan lippu Roger Walkowiak Ranskan lippu Gilbert Bauvin Belgian lippu Jean "Jan" Adriaenssens Luxemburgin lippu Charly Gaul Belgian lippu Stan Ockers
1955 Ranskan lippu Louis "Louison" Bobet Belgian lippu Jean Brankart Luxemburgin lippu Charly Gaul Luxemburgin lippu Charly Gaul Belgian lippu Stan Ockers
1954 Ranskan lippu Louis "Louison" Bobet Sveitsin lippu Ferdi Kübler Sveitsin lippu Fritz Schär Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Federico Bahamontes Sveitsin lippu Ferdi Kübler
1953 Ranskan lippu Louis "Louison" Bobet Ranskan lippu Jean Malléjac Italian lippu Giancarlo Astrua Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Jésus Lorono Sveitsin lippu Fritz Schär
1952 Italian lippu Fausto Coppi Belgian lippu Stan Ockers Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Bernardo Ruiz Italian lippu Fausto Coppi
1951 Sveitsin lippu Hugo Koblet Ranskan lippu Raphaël Géminiani Ranskan lippu Lucien Lazarides Ranskan lippu Raphaël Géminiani
1950 Sveitsin lippu Ferdi Kübler Belgian lippu Stan Ockers Ranskan lippu Louis "Louison" Bobet Ranskan lippu Louis "Louison" Bobet
1949 Italian lippu Fausto Coppi Italian lippu Gino Bartali Ranskan lippu Jacques Marinelli Italian lippu Fausto Coppi
1948 Italian lippu Gino Bartali Belgian lippu Brik Schotte Ranskan lippu Guy Lapébie Italian lippu Gino Bartali
1947 Ranskan lippu Jean Robic Ranskan lippu Edouard Fachleitner Italian lippu Pierre Brambilla Italian lippu Pierre Brambilla
1946 toinen maailmansota
1945
1944
1943
1942
1941
1940
1939 Belgian lippu Sylvère Maes Ranskan lippu René Vietto Belgian lippu Lucien Vlaemynck Belgian lippu Sylvère Maes
1938 Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Gino Bartali Belgian lippu Félicien Vervaecke Ranskan lippu Victor Cosson Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Gino Bartali
1937 Ranskan lippu Roger Lapébie Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Mario Vicini Sveitsin lippu Léo Amberg Belgian lippu Félicien Vervaecke
1936 Belgian lippu Sylvère Maes Ranskan lippu Antonin Magne Belgian lippu Félicien Vervaecke Espanjan vuosina 1931–1938 käytössä ollut lippu. Julian Berrendero
1935 Belgian lippu Romain Maes Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Ambrogio Morelli Belgian lippu Félicien Vervaecke Belgian lippu Félicien Vervaecke
1934 Ranskan lippu Antonin Magne Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Giuseppe Martano Ranskan lippu Roger Lapébie Ranskan lippu René Vietto
1933 Ranskan lippu Georges Speicher Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Learco Guerra Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Giuseppe Martano Espanjan vuosina 1931–1938 käytössä ollut lippu. Vicente Trueba
1932 Ranskan lippu André Leducq Saksan lippu, joka oli käytössä vuosina 1919–1933 (Weimarin tasavalta). Kurt Stöpel Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Francesco Camusso
1931 Ranskan lippu Antonin Magne Belgian lippu Jef Demuysere Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Antonio Pesenti
1930 Ranskan lippu André Leducq Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Learco Guerra Ranskan lippu Antonin Magne
1929 Belgian lippu Maurice de Waele Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Giuseppe Pancera Belgian lippu Jef Demuysere
1928 Luxemburgin lippu Nicolas Frantz Ranskan lippu André Leducq Belgian lippu Maurice de Waele
1927 Luxemburgin lippu Nicolas Frantz Belgian lippu Maurice de Waele Belgian lippu Julien Vervaecke
1926 Belgian lippu Lucien Buysse Luxemburgin lippu Nicolas Frantz Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Bartolomeo Aymo
1925 Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Ottavio Bottecchia Belgian lippu Lucien Buysse Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Bartolomeo Aymo
1924 Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Ottavio Bottecchia Luxemburgin lippu Nicolas Frantz Belgian lippu Lucien Buysse
1923 Ranskan lippu Henri Pelissier Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Ottavio Bottecchia Ranskan lippu Romain Bellenger
1922 Belgian lippu Firmin Lambot Ranskan lippu Jean Alavoine Belgian lippu Félix Sellier
1921 Belgian lippu Léon Scieur Belgian lippu Hector Heusghem Ranskan lippu Honoré Barthelemy
1920 Belgian lippu Philippe Thys Belgian lippu Hector Heusghem Belgian lippu Firmin Lambot
1919 Belgian lippu Firmin Lambot Ranskan lippu Jean Alavoine Ranskan lippu Eugène Christophe
1918 ensimmäinen maailmansota
1917
1916
1915
1914 Belgian lippu Philippe Thys Ranskan lippu Henri Pelissier Ranskan lippu Jean Alavoine
1913 Belgian lippu Philippe Thys Ranskan lippu Gustave Garrigou Belgian lippu Marcel Buysse
1912 Belgian lippu Odile Defraye Ranskan lippu Eugène Christophe Ranskan lippu Gustave Garrigou
1911 Ranskan lippu Gustave Garrigou Ranskan lippu Paul Duboc Ranskan lippu Emile Georget
1910 Ranskan lippu Octave Lapize Luxemburgin lippu François Faber Ranskan lippu Gustave Garrigou
1909 Luxemburgin lippu François Faber Ranskan lippu Gustave Garrigou Ranskan lippu Jean Alavoine
1908 Ranskan lippu Lucien "Petit-Breton" Mazan Luxemburgin lippu François Faber Ranskan lippu Georges Passerieu
1907 Ranskan lippu Lucien "Petit-Breton" Mazan Ranskan lippu Gustave Garrigou Ranskan lippu Emile Georget
1906 Ranskan lippu René Pottier Ranskan lippu Georges Passerieu Ranskan lippu Louis Trousselier
1905 Ranskan lippu Louis Trousselier Ranskan lippu Hyppolite Aucouturier Ranskan lippu Jean-Baptiste Dortignacq
1904 Ranskan lippu Henri Cornet Ranskan lippu Jean-Baptiste Dortignacq Ranskan lippu Alois Catteau
1903 Ranskan lippu Maurice Garin Ranskan lippu Lucien Pothier Ranskan lippu Fernand Augereau


Kilpailun johtaja
Mäkikilpailun johtaja
Kirikilpailun johtaja
Nuorten kilpailun johtaja
Yrittelijäin ajaja
Joukkuekilpailua johtava joukkue
Välikirikilpailun johtaja (ei käytössä)
Yhdistelmäkilpailun johtaja (ei käytössä)
Vuosi Classement par équipe
Classement général
(kokonaiskilpailun voittajajoukkue)
Prix de la combativité
Nombre rouge
(yritteliäin ajaja)
Classement par équipe
Classement etapes
Présence Classification
Maillot combinaison
Maillot rouge
2013 Tanskan lippu Team Saxo-Tinkoff Ranskan lippu Christophe Riblon
2012 Luxemburgin lippu RadioShack-Nissan-Trek Tanskan lippu Chris Anker Sørensen
2011 Yhdysvaltain lippu Garmin-Cervélo Ranskan lippu Jérémy Roy
2010 Yhdysvaltain lippu Team RadioShack Ranskan lippu Sylvain Chavanel
2009 Kazakstanin lippu Astana Team Italian lippu Franco Pellizotti
2008 Tanskan lippu Team CSC-Saxo Bank Ranskan lippu Sylvain Chavanel
2007 Yhdysvaltain lippu Discovery Channel Espanjan lippu Amets Txurruka
2006 Saksan lippu T-Mobile Team Espanjan lippu David de la Fuente
2005 Saksan lippu T-Mobile Team Espanjan lippu Óscar Pereiro
2004 Saksan lippu T-Mobile Team Ranskan lippu Richard Virenque
2003 Tanskan lippu Team CSC Kazakstanin lippu Alexander Vinokourov
2002 Espanjan lippu ONCE-Eroski Ranskan lippu Laurent Jalabert
2001 Espanjan lippu Kelme-Costa Blanca Ranskan lippu Laurent Jalabert
2000 Espanjan lippu Kelme-Costa Blanca Alankomaiden lippu Erik Dekker
1999 Espanjan lippu Banesto Ranskan lippu Jacky Durand
1998 Ranskan lippu Cofidis Ranskan lippu Jacky Durand
1997 Saksan lippu Telekom Ranskan lippu Richard Virenque
1996 Sveitsin lippu Festina Ranskan lippu Richard Virenque
1995 Espanjan lippu ONCE Kolumbian lippu Hernán Buenahora
1994 Sveitsin lippu Festina Italian lippu Eros Poli
1993 Italian lippu Carrera Italian lippu Massimo Ghirotto
1992 Italian lippu Carrera-Jeans Tassoni Italian lippu Claudio Chiappucci
1991 Espanjan lippu Banesto Italian lippu Claudio Chiappucci
1990 Yhdysvaltain lippu Z Clothing Espanjan lippu Eduardo Chozas
1989 Alankomaiden lippu PDM Ranskan lippu Laurent Fignon Alankomaiden lippu Steven Rooks Irlannin lippu Seán Kelly
1988 Alankomaiden lippu PDM Ranskan lippu Jérôme Simon Alankomaiden lippu PDM Alankomaiden lippu Steven Rooks Alankomaiden lippu Frans Maassen
1987 Ranskan lippu Systeme U Espanjan lippu Pedro Delgado Ranskan lippu Systeme U Ranskan lippu Jean-François Bernard Ranskan lippu Gilbert Duclos-Lasalle
1986 Ranskan lippu La Vie Claire Ranskan lippu Bernard Hinault Alankomaiden lippu Panasonic Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Alankomaiden lippu Gerrit Solleveld
1985 Ranskan lippu La Vie Claire Alankomaiden lippu Maarten Ducrot Ranskan lippu La Vie Claire Yhdysvaltain lippu Greg LeMond Belgian lippu Jozef Lieckens
1984 Ranskan lippu Renault Ranskan lippu Bernard Hinault Alankomaiden lippu Panasonic-Raleigh Alankomaiden lippu Jacques Hanegraaf
1983 Alankomaiden lippu Ti-Raleigh Sveitsin lippu Serge Demierre Alankomaiden lippu Ti-Raleigh Irlannin lippu Seán Kelly
1982 Ranskan lippu Coop-Mercier Ranskan lippu Régis Clère Alankomaiden lippu Ti-Raleigh Ranskan lippu Bernard Hinault Irlannin lippu Seán Kelly
1981 Ranskan lippu Peugeot Ranskan lippu Bernard Hinault Ranskan lippu Peugeot Ranskan lippu Bernard Hinault Belgian lippu Freddy Maertens
1980 Ranskan lippu Miko-Mercier Ranskan lippu Christian Levavasseur Alankomaiden lippu Ti-Raleigh Belgian lippu Ludo Peeters Belgian lippu Rudy Pevenage
1979 Ranskan lippu Renault-Gitane Ranskan lippu Renault-Gitane Belgian lippu Willy Teirlinck
1978 Ranskan lippu Miko-Mercier-Hutchinson Alankomaiden lippu Ti-Raleigh Ranskan lippu Jacques Bossis
1977 Alankomaiden lippu Ti-Raleigh Alankomaiden lippu Gerrie Knetemann Ranskan lippu Pierre Villemaine
1976 Ranskan lippu Kas Ranskan lippu Raymond Delisle Ranskan lippu Gan-Mercier Ranskan lippu Robert Mintkiewicz
1975 Ranskan lippu Gan-Mercier Belgian lippu Marc Demeyer
1974 Ranskan lippu Kas Belgian lippu Eddy Merckx Ranskan lippu Gan-Mercier Belgian lippu Eddy Merckx Englannin lippu Barry Hoban
1973 Ranskan lippu Bic Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Luis Ocaña Ranskan lippu Gan-Mercier Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk Belgian lippu Marc Demeyer
1972 Ranskan lippu Gan-Mercier Ranskan lippu Cyrille Guimard Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Willy Teirlinck
1971 Ranskan lippu Bic Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Pieter Nassen
1970 Italian lippu Salvarini Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Eddy Merckx
1969 Italian lippu FAEMA Belgian lippu Eddy Merckx Belgian lippu Eddy Merckx
1968 Espanjan vuosina 1945–1977 käytössä ollut lippu. Espanja Ranskan lippu Roger Pingeon Italian lippu Franco Bitossi
1967 Ranskan lippu Ranska 1 Ranskan lippu Désiré Letort
1966 Saksan lippu Rudi Altig
1965 Ranskan lippu Kas Italian lippu Felice Gimondi
1964 Ranskan lippu Pelforth
1963 Belgian lippu Rik Van Looy
1962 Ranskan lippu Heylett-St Raphaël Ranskan lippu Heylett-St Raphaël
1961 Ranskan lippu Ranska Ranskan lippu Ranska
1960 Ranskan lippu Ranska
1959 Belgian lippu Belgia Ranskan lippu Gérard Saint
1958 Belgian lippu Belgia
1957 Ranskan lippu Ranska
1956 Belgian lippu Belgia
1955 Ranskan lippu Ranska
1954 Sveitsin lippu Sveitsi
1953 Alankomaiden lippu Alankomaat
1952 Italian lippu Italia
1951 Ranskan lippu Ranska
1950 Belgian lippu Belgia
1949 Italian lippu Italia
1948 Belgian lippu Belgia
1947 Italian lippu Italia
1946 toinen maailmansota
1945
1944
1943
1942
1941
1940
1939 Belgian lippu Belgia B
1938 Belgian lippu Belgia
1937 Ranskan lippu Ranska
1936 Belgian lippu Belgia
1935 Belgian lippu Belgia
1934 Ranskan lippu Ranska
1933 Ranskan lippu Ranska
1932 Italian vuosina 1861–1946 käytössä ollut lippu. Italia
1931 Belgian lippu Belgia
1930 Ranskan lippu Ranska


Vuosi Most Friendly Rider Best Teammate Fair Play Europe Sans Frontières Le Centenaire Prix de l'Europe Elargie
2003 Australian lippu Stuart O'Grady Tšekin lippu René Andrle
1994 Uzbekistanin lippu Dzamolidine Abdužaparov
1992 Venäjä vuosina 1991–1993 käytössä ollut lippu. Vjatšeslav Ekimov
1987 Ranskan lippu Frédéric Brun
1986 Espanjan lippu Peio Ruiz Cabestany Italian lippu Bruno Leali Alankomaiden lippu Joop Zoetemelk
1985 Puolan lippu Czesław Lang Ranskan lippu Thierry Claveyrolat
1984 Ranskan lippu Bernard Bourreau
1980 Espanjan vuosina 1977–1981 käytössä ollut lippu. Vincente Belda
1977 Saksan liittotasavallan lippu Dietrich Thurau Belgian lippu Joseph Bruyère

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Armstrong stripped of all seven Tour de France wins by UCI BBC Sport. Viitattu 22 lokakuuta 2012.