Luettelo Porin patsaista ja muistomerkeistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Porin patsaista ja muistomerkeistä sisältää Porin kaupungin alueella julkisissa paikoissa sijaitsevia patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Mukana on lisäksi vuosien 1918 ja 1939–1944 sotien hautamuistomerkkejä. Yksityishaudoilla olevia muistomerkkejä on myös sisällytetty luetteloon, mikäli ne ovat tunnetun taiteilijan töitä tai jonkin ulkopuolisen yhteisön tai yhdistyksen pystyttämiä. Luettelo ei ole täydellinen.

Patsas tai muistomerkki Sijainti Tekijä tai pystyttäjä Vuosi Kuva Viite
Aalto Kaupunginsairaalan piha Eero Hiironen 1980 [1]
Ahlaisten sankarihautamuistomerkki Ahlaisten hautausmaa Yrjö Rosola Ahlainen sh.JPG [2]
Ahlaisten punaisten muistomerkki Ahlaisten uusi hautausmaa 1940-luku [3]
Ajan liekki Pihlavan terveysasema Onni Kerola 2002 [4]
Akseli Gallen-Kallelan patsas Pohjoispuisto Heikki Nieminen 1965 [4]
Ankkuri Reposaaren kirkon puisto 1800-luku/1925 Reposaaren ankkuri.JPG
Aurinkokello Sibeliuspuisto Poikien ammattikoulun oppilaat 1930 [5]
Eetu Salinin patsas Itäpuisto Aimo Tukiainen 1955 [4]
Elin Danielson-Gambogin muistomerkki Noormarkun Klubin puisto Anja Karkku-Hohti 2011 Elin Danielson-Gambogi muistomerkki Noormarkussa.jpg [6]
Emil von Qvantenin muistolaatta Pohjoispuisto 8
F. A. Juseliuksen muistoreliefi Yrjönkatu 7:n porttikäytävä Kain Tapper 1961 [4]
Hacklinin sodassa upotettujen kauppalaivojen muistomerkki Reposaaren kirkon puisto Wäinö Aaltonen 1952 Hacklinin laivojen muistomerkki.JPG [2]
Hopeahäät Päärnäisten sairaskodin sisäpiha Heikki Konttinen 1976 [4]
Hj. Nortamon patsas Porin Teatterin seinusta Yrjö Liipola 1938/1946 Hj Nortamo patsas Pori.jpg [4]
Hävittäjälentolaivue 21:n muistomerkki Porin lentoasema [5]
Ihmiselämää-keramiikkareliefi Sampolan palvelukeskus Kerttu Horila 1981 [4]
Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta Antinkatu 6 Porin kaupunki ja Solo ry 2008 [7]
Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki Porin lentoasema 2009 [8]
Istuva poika 400-vuotiskodin piha Kauko Räike 1959 [4]
Itkevä tyttö Porin tyttölyseon sisäpiha Emil Cedercreutz 1928/2006 [4]
Juhana-herttuan reliefi Kaupungintalon sisäpiha Emil Cedercreutz 1931/2008 [9]
Juhana-herttuan patsas Hallituskatu 9 Sofia Saari 2008 Juhana-herttua.JPG [9]
Kasvu Uudenkoiviston vanhustentalon sisäpiha Terho Sakki 1974 [4]
Keihäänheittäjä Porin stadionin pääsisäänkäynti Kalervo Kallio 1966 Keihäänheittäjä.JPG [4]
Keski-Porin kirkon sankarihautamuistomerkki Keski-Porin kirkon puisto Aimo Tukiainen 1952 Pori sh.JPG [4]
Koliahteen muistomerkki Koliahde (Yhdystie 2555) [10]
Kompositio Porin kaupunginkirjasto Eero Hiironen 1976 [4]
Kultakäkönen (Karjalaan jääneiden muistomerkki) Keski-Porin kirkon puisto Aimo Tukiainen 1955 [4]
Kuoppakaupungin muistolaatta Vesitorni Porin kaupunki 2002 Kuoppakaupungin muistolaatta.JPG
Kurki Liinaharjan vanhainkoti Armas Hutri 1969 [4]
Kölvattnet (Vanavesi) Mikaelsgården Pertti Mäkinen 2009 Kölvattnet.JPG [11]
Lassilan sankarihautamuistomerkki (Isänmaan puolesta) Lassilan hautausmaa Erik Bryggman 1951 [2]
Lattomeren sankarihautamuistomerkki Lattomeren hautausmaa Lattomeren rukoushuoneyhdistys 1952 [2]
Lattomeren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Lattomeren hautausmaa Nakkilan ja Ulvilan kunnat, seurakunnat ja työväenjärjestöt 1959 [3]
Lempi Rosenlew-museon edusta Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat 2008 Rosenlew-museo.jpg [12]
Lokki Porin taidemuseon edusta Harry Kivijärvi 1987 Lokki.JPG [4]
Maire Eetunaukio Kerttu Horila 2010 Maire.JPG [13]
Menehtyneiden kalastajien muistomerkki Reposaaren kalasatama Satakunnan Merihistoriallinen Seura 2010 Menehtyneiden kalastajien muistolle.JPG
Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki Käppärän hautausmaa Kaj Nordman ja Unto Salo 1985 Menneiden aikojen muistomerkki.JPG [14]
Meren kivet Reposaaren hautausmaa Olavi Vaahtera ja Toivo Henriksson Meren kivet.JPG [15]
Merikappelin muistomerkki Kappeliluoto Reposaaren seurakunta Merikappelin muistomerkki.JPG [16]
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki Vähärauma Neuvostoliiton valtio 1940-luku [17]
Noormarkun punaisten muistomerkki Noormarkun hautausmaa Noormarkun työväenyhdistykset 1946 [3]
Noormarkun sankarihautamuistomerkki Noormarkun hautausmaa Erik Bryggman 1951 [2]
Nuorukainen ja ankkuri (Werner Hacklinin hautamuistomerkki) Reposaaren hautausmaa Kalervo Kallio 1958 Nuorukainen ja ankkuri.JPG [4]
Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaa Reposaaren seurakunta 1993 Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaalla.JPG [15]
Polyfonia Eteläranta Eila Hiltunen 1987 [4]
Porilaisen merenkulun ja satamien muistomerkki Kirjurinluoto Porin kaupunki ja Satakunnan museo 1994 Ankkuri Kirjurin kärjessä 2.jpg [18]
Porin entisten kirkkojen muistomerkki Satakunnan museon edusta Porin kaupunki- ja maaseurakunta 1938 Entisten kirkkojen muistomerkki.JPG [5]
Porin ilmavalvonnan 1939–1944 muistolaatta Vesitorni Lottaperinne Pori ry Porin ilmavalvonnan muistolaatta.JPG
Porin lyseon teloitusten muistomerkki Porin Lyseon sisäpiha Porin Lyseon muistomerkki.JPG [5]
Porin palon 1852 muistolaatta Porin Teatterin seinä Pori-seura 1967 Porin Palon muistolaatta.JPG [19]
Porin perinnetykki 76 K 02 Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Porin seudun tykistökilta 1990 [20]
Porin portti Eteläpuisto Per Kirkeby 1993 Porin Portti.JPG [4]
Porin triviaalikoulun muistolaatta Hallituskatu 11 (Porin Oluttehdas) Pori-seura 1968 Porin triviaalikoulu.jpg
Porin työväentalon muistoreliefi Annankatu 13 Aarne Elomaa 1978 [4]
Porin VPK:n 150-vuotismuistomerkki Itäpuisto Sofia Saari 2013 Porin VPK muistomerkki.JPG [21]
Päivänkierto Satakunnan keskussairaalan edusta Taiteilijaryhmä Ars Sata 1990 [4]
Raatihuoneen kattoveistokset Raatihuone 1891 Pori town hall, 2006.jpg [22]
Raatihuoneenpuiston suihkulähde Raatihuoneenpuisto Jaakko Laaksovirta 1938 Pori town hall.jpg [23]
Reposaaren konepajan muistomerkki Eikanpuisto Porin kaupunki 2008 Reposaaren konepajan muistomerkki.JPG
Reposaaren loma-asuntomessujen muistolaatta Eikanpuisto Osuuskunta Suomen Asuntomessut 2008 Reposaaren asuntomessujen muistolaatta.JPG
Reposaaren sankarihautamuistomerkki Reposaaren hautausmaa Irma ja Matti Aaltonen 1951 Reposaaren sankarihauta.JPG [2]
Reposaaren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Reposaaren hautausmaa Reposaaren työväenjärjestöt ja Porin kaupunki Reposaaren punaisten muistomerkki.JPG [3]
Risto Rytin rintakuva Puistojen risteys Sofia Saari 2009 [24]
Rosenlewin tehtaiden pommituksessa kuolleiden muistomerkki Käppärän hautausmaa 1940 Grave of Rosenlew workers.JPG [14]
Rumpalipatsas Itäpuisto Kauko Räike 1961 [4]
Satakunnan karhu Raatihuoneenpuisto Emil Cedercreutz 1938 Satakunnan karhu.JPG [4]
Seinämaalaus Gallen-Kallelankatu 6 m-city 2012 Porin seinämaalaus.JPG [25]
Seinämaalaus Postitalo Otto Maja 2013 Otto Majan seinämaalaus.JPG [26]
Selim Palmgrenin rintakuva Raatihuoneenpuisto Lauri Leppänen 1955 [4]
Sisällissodassa surmansa saaneiden SKP:n jäsenten muistomerkki Käppärän hautausmaa SKP muistomerkki.JPG [27]
Sukkula Pohjoisranta Kain Tapper 1958 [4]
Summan taistelun muistomerkki Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Pentti Nykopp 1958 [4]
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta Ahlaisten hautausmaa [27]
Taiteen tammi Keskusaukio Terho Sakki 1968 [4]
Toisessa valossa Porin keskustan uimahalli Laura Lilja 2012 [28]
Toriparlamentti Kauppatori Pertti Mäkinen 2008 [29]
Torpedovene S 2:n muistomerkki Reposaaren kirkon puisto Wäinö Aaltonen 1930 Torpedovene S2 muistomerkki.JPG [4]
Toverihaudan muistomerkki Käppärän hautausmaa Porin työväenjärjestöt 1938 [3]
Tyttö, lintu ja kala Käppärän hautausmaa Aimo Tukiainen 1954 Tyttö. lintu ja kala.JPG [4]
Uimaan Meri-Porin uimahalli Onni Kerola 1974/1986 [4]
Ulkomaalaisten merimiesten hautamuistomerkki Reposaaren hautausmaa Reposaaren seurakunta Ulkomaalaisten merimiesten muistomerkki.JPG [15]
Vaivaisukko Noormarkun kirkko Pauli Österlund 1950-luku [30]
Vapaussodan muistomerkki Keski-Porin kirkon puisto Emil Cedercreutz 1920 [4]
Vampire-suihkuhävittäjien muistomerkki Porin lentoasema Marko Tienhaara 2013 Vampire -muistomerkki.jpg [31]
Vanhan Turuntien muistomerkki Vanhan hautausmaan vierusta Tielaitos ja Porin kaupunki 1997 Vanhan Turuntien muistomerkki.JPG [32]
Vetovoima Kirjurinluoto Taiteilijaryhmä Ynnä+ 1999 Vetovoima Kirjurinluodossa.jpg [4]
Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki Keski-Porin kirkon puisto [27]
Väinö Tannerin muistoreliefi (Valtiomies) Itäpuisto Kari Juva 2006 [4]
Yli metsien ja merien Porin kaupunginkirjasto Sandra Sitron 2008 [33]
Äestäjä Cygnaeuksen koulun puisto Emil Cedercreutz 1920 Cygnaeuksen koulu (Pori).jpg [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eero Hiirosen kotisivut Viitattu 24.7.2013.
  2. a b c d e f Suomen sotamuistomerkit 1939–1945 Viitattu 24.7.2013.
  3. a b c d e Työväenmuseo Werstas – Punaisten muistomerkit Viitattu 24.7.2013.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah Porin taidemuseon Veistosvaellus Viitattu 24.7.2013.
  5. a b c d Porin muistomerkkejä Viitattu 25.7.2013.
  6. Danielson-Gambogi sai muistomerkin Noormarkkuun 21.10.2011. Yle Uutiset. Viitattu 24.7.2013.
  7. Dannyn lapsuudenkoti Porissa sai muistolaatan 17.7.2008. Turun Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  8. 70 vuotta ensilennosta 2.9.2009. Uusi Pori. Viitattu 25.7.2013.
  9. a b Juhana-herttua saa patsaan ja reliefin Poriin 1.2.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  10. "1918 lumi oli punaista" Blogspot.com/Reetta V. Viitattu 25.7.2013.
  11. Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år 10.11.2009. Yle Åboland. Viitattu 25.7.2013.
  12. Rosenlew-museon kotisivut Viitattu 25.7.2013.
  13. Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla 28.6.2010. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  14. a b Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Käppärän hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  15. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Reposaaren hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  16. Museoviraston kulttuuriympäristörekisteriportaali Viitattu 25.7.2013.
  17. Neuvostoarmeijan 319 sotilasta 16.5.2010. Geocaching.com. Viitattu 25.7.2013.
  18. Kokemäenjoen käyttötieto Viitattu 25.7.2013.
  19. Pori-seuran kuvagalleria Viitattu 25.7.2013.
  20. Porin seudun tykistökilta Viitattu 25.7.2013.
  21. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 25.7.2013.
  22. Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa 15.3.2012. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  23. Porin kaupunki – Raatihuoneenpuisto Viitattu 25.7.2013.
  24. Mauno Koivisto paljastaa Rytin patsaan Porissa 12.5.2009. Savon Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  25. Porin keskustaan valtava seinämaalaus 12.4.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  26. Paulig ja katutaiteilija Otto Maja yhteistyössä – Porin Postitalon seinä uusiksi! 14.7.2013. Paulig Café. Viitattu 25.7.2013.
  27. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Sankarihaudat Viitattu 25.7.2013.
  28. Liljan valoteos voittoon Porin uimahallin taidekisassa 29.11.2011. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  29. Toriparlamentti-patsas paljastetaan Porin Päivän lauantainaLaura 16.9.2008. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2013.
  30. Vaivaisäijä Arhippa. Viitattu 25.7.2013.
  31. Suihkukoneaika alkoi Suomessa 60 vuotta sitten - Vampire palasi taivaalle 23.1.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  32. Museovirasto – Vanhan Turuntien muistomerkki viitattu 26.7.2013.
  33. Raumars taiteilijavierailijaohjelma Viitattu 25.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]