Luettelo Neuvostoliiton sukellusveneiden NATO-koodeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

NATO on lentokoneiden tapaan antanut myös Neuvostoliiton sukellusveneille englanninkieliset tunnukset.[1]

Taistelusukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dieselsähköiset (Podvodnaya Lodka - PL)
Ydinkäyttöiset (Podvodnaya Lodka Atomnaya - PLA)
  • "November" (Projekti 627 - Kit-luokka (ven. Кит))
  • "Echo I" (Projekti 629T) (Projekti 629 aluksista tehtyjä)
  • "Victor"
  • "Alfa" (Projekti 705 - Lira-luokka (ven. Лира))
  • "Mike" (Projekti 685 - Plavnik-luokka (ven. Плавник))
  • "Sierra"
    • "Sierra-I" (Projekti 945 - Barrakuda-luokka (ven. Барракуда))
    • "Sierra-II" (Projekti 945A - Kondor-luokka (ven. Кондор))
  • "Akula"
    • "Akula-I" (Projekti 971 - Shchuka-B-luokka)
    • "Akula-II"
  • "Graney" (Projekti 885 - Yasen-luokka (ven. Ясень))

Ballistisin ohjuksin varustetut sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dieselsähköiset (Podvodnaya Lodka Raketnaya Ballisticheskaya - PLRB)
  • "Zulu V" (Projekti AV-611) 5 venettä
  • "Golf"
    • "Golf I" (Projekti 629) 22 venettä
    • "Golf II" (Projekti 629A) 14 venettä (Projekti 629 veneistä muutettuja)
Ydinkäyttöiset (Podvodnaya Lodka Atomnaya Raketnaya Ballisticheskaya - PLARB)
  • "Hotel"
    • "Hotel I" (Projekti 658) 8 venettä
    • "Hotel II" (Projekti 658M) 7 venettä (Projekti 658 veneistä muutettuja)
  • "Yankee"
    • "Yankee I" (Projekti 667A, Navaga) 34 venettä
    • "Yankee II" (Projekti 667AM, Navaga-M) 1 vene (Projekti 667A veneestä muutettu)
  • "Delta"
    • "Delta I" (Projekti 667B, Murena) 18 venettä
    • "Delta II" (Projekti 667BD, Murena-M) 4 venettä
    • "Delta III" (Projekti 667BDR, Kalmar) 14 venettä
    • "Delta IV" (Projekti 667BDRM, Delfin) 7 venettä
  • "Typhoon" (Projekti 941, Akula) 6 venettä
  • "Dolgorukiy" (Projekti 955, Borei) 2 venettä koeajoissa, 1 vene rakenteilla, 8 suunniteltu

Risteilyohjuksin varustetut sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dieselsähköiset (Podvodnaya Lodka Raketnaya Krylataya - PLRK)
Ydinkäyttöiset (Podvodnaya Lodka Atomnaya Raketnaya Krylataya - PLARK)
  • "Echo"
  • "Charlie"
  • "Papa" (Projekti 661, Anchar-luokka (ven. Анчар))
  • "Yankee-Sidecar"(Projekti 667M/Andromeda-luokka) (Projekti 667A aluksista muutettu)
  • "Yankee-Notch"(Projekti 667AT/Grusha-luokka) (Projekti 667A aluksista muutettu)
  • "Oscar"
    • "Oscar-I" (Projekti 949, Antey-luokka (ven. Антей))
    • "Oscar-II" (Projekti 949A, Granit-luokka (ven. Гранит)

Kokeelliset ja erikoistehtäviin valmistetut sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Golf" (Projekti 629E) (Projekti 629A aluksista muutettu)
  • "Bravo" (Projekti 690 - Kefal-luokka)
  • "India" (Projekti 940 - Lenok-luokka)
  • "Lima" (Projekti 1840)
  • "Beluga" (Projekti 1710)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

}