Luettelo Moldavian ruhtinaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Moldavian ruhtinaista ensimmäisistä maininnoista keskiajalla vuoteen 1859, jolloin Moldavia ja Valakia yhdistyivät personaaliunionissa muodostaen pohjan nykyiselle Romanian valtiolle.


Lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija Muotokuva Vuosi Monarkia Arvonimi Huom
Hallitsijat 1300 -luvulla.
1. Dragoș[1] DragosIofMoldavia.jpg
noin 13521353
Ludvig I Suuri Ruhtinas
2. Sas[1]
13541358
Voivodi Dragoșin poika.
3. Balc[1]
1359
Voivodi Sasin poika
4. Bogdan I[1] Bogdan I of Moldavia.jpg
13591365
Voivodi Pajarisukua
5. Lațcu[1] Latcu al Moldovei.jpg
13651373
Voivodi Bogdan I:sen poika.
6. Costea Komea[1]
13731375
VOivodi
7. Pietari II Komea[1] Petru I Musat.jpg
13751391
Voivodi Costean poika
8. Roman I[1] Roman I Musat.jpg
13911394
Voivodi
9. Ștefan I[1] Stamp of Moldova 345.gif
13941399
Voivodi
10. Iuga[1]
13991400
Voivodi
Hallitsijat 1400 -luvulla.
11. Alexandru cel Bun[1] AlexandruCelBun-Neamt.JPG
14001432
Voivodi Roman I poika
12. Iliaș[1]
14321433
Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
13. Ștefan II[1]
14331435
Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
14. Iliaș
14351436
Voivodi Toinen kausi
15. Iliaș
14361442
Voivodi Kolmas kausi, yhdessä Ștefan II:n kanssa.
15. Ștefan II
14361442
Voivodi Toinen kausi, yhdessä Iliașin kanssa.
16. Ștefan II
14421447
Voivodi Kolmas kausi.
17. Petru III[1]
1447
Voivodi Aleksanteri hyvän poika. Ensimmäinen kausi. Murhattiin.
18. Roman II[1]
14471448
Hallitsija Iliașin poika.
19. Petru III
14481449
Hallitsija Toinen kausi, murhattiin.
19. Ciubăr Vodă
1448
Ylimys
19. Alexăndrel [1]
1449
Hallitsija Ensimmäinen kausi.
20. Bogdan II[1] Stamp of Moldova 357.gif
14491451
Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika.
21. Petru III Aron[1] Stamp of Moldova 278.gif
14511452
Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
22. Alexăndrel
14521454
Hallitsija Toinen kausi.
23. Petru III Aron Stamp of Moldova 278.gif
14541455
Hallitsija Toinen kausi.
24. Alexăndrel
1455
Hallitsija Kolmas kausi.
25. Petru III Aron Stamp of Moldova 278.gif
14551457
Hallitsija Kolmas kausi.
26. Ștefan cel Mare[1] Stefan cel Mare.jpg
14571504
Hallitsija Bogdan II:n poika
Hallitsijat 1500 -luvulla.
27. Bogdan Yksisilmä[1] Stamp of Moldova 403.gif
15041517
Hallitsija Tapani Suuren poika
28. Tapani IV Nuori[1] 033 - Bogdan cel Orb, Stefanita, Petru Rares.jpg
15171527
Hallitsija Bogdan yksisilmän poika.
29. Pietari IV Harvahapsi[1] Rares.jpg
15271538
Hallitsija Tapani Suuren poika. Ensimmäinen kausi.
30. Tapani V Heinäsirkka[1]
15381540
Hallitsija
31. Alexandru III Cornea[1]
15401541
Hallitsija
32. Pietari IV Harvahapsi Rares.jpg
15411546
Hallitsija Toinen kausi.
33. Iliaș II Harvahapsi[1] IliasRares.jpg
15461551
Hallitsija Pietari IV Harvahapsen poika.
34. Tapani VI Harvahapsi[1] 057 - Stefan Rares.jpg
15511552
Hallitsija Pietari IV Harvahapsen toinen poika.
35. Ioan Joldea[1]
1552
Hallitsija Pajarisukua
36. Alexandru Lăpușneanu[1] Stamp of Moldova 143.gif
15521561
Hallitsija Bogdan yksisilmän poika. Ensimmäinen kausi.
37. Ioan Iacob Heraclid[1] Iacob Eraclid Despot.jpg
15611563
Despoottivoivodi Murhattiin.
38. Tapani VII[1]
15631564
Despoottivoivodi Pajarisukua, teloitettiin.
39. Alexandru Lăpușneanu Stamp of Moldova 143.gif
15641568
Hallitsija Toinen kausi.
40. Bogdan IV Lăpușneanu[2] Stamp of Moldova 360.gif
15681572
Hallitsija Alexandru Lăpușneanun poika.
41. Juhana III Kauhea[2] Ioan Voda.jpg
15721574
Hallitsija
42. Pietari V Nilkuttaja[2] 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg
15741577
Voivodi / Prinssi Valakian Mircea III:n poika. Ensimmäinen kausi.
43. Iivana Hevosenkenkä[2] Ivan Pidkova only portrait.jpg
1577
Voivodi Teloitettiin.
44. Pietari V Nilkuttaja 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg
15781579
Voivodi / Prinssi Toinen kausi.
45. Jaakko Saksi[2]
15791582
Voivodi Pietari Harvahapsen avioton lapsi.
46. Pietari V Nilkuttaja 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg
15821591
Voivodi / Prinssi Kolmas kausi.
47. Aaron Tyranni[2]
15911592
Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika. Ensimmäinen kausi.
48. Aleksanteri IV Paha[2]
1592
Voivodi Bogdan IV Lăpușneanu:n poika.
49. Pietari Kasakka[2]
1592
Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika.
50. Aaron Tyranni
15921595
Voivodi Toinen kausi.
51. Tapani VIII[2] 063 - Stefan Razvan.jpg
1595
Voivodi
52. Ieremia Movilă[2] Stamp of Moldova 192.gif|
15951600
Voivodi Pietari IV Harvahapsen tyttären poika. Ensimmäinen kausi.
Hallitsijat 1600 -luvulla.
53. Mihail Viteazul[2] MihaiViteazul.jpg
1600
Voivodi Oli samaan aikaan myös Valakian voivodi.
54. Ieremia Movilă Stamp of Moldova 192.gif|
16001606
Voivodi Toinen kausi.
55. Simion Movilă[2] Stamp of Moldova 255.gif
16061607
Voivodi Ieremia Movilăn veli.
56. Mihail Movilă[2]
1607
Voivodi Simion Movilăn poika.
57. Constantin Movilă[2]
16071611]
Voivodi
58. Tapani IX[2] Stamp of Moldova 229.gif
16111615
Voivodi Ensimmäinen kausi.
59. Alexandru Movilă[2]
16151616
Voivodi Ieremia Movilăn poika.
60. Radu Mihnea[2] Stamp of Moldova 444.gif
16161619
Voivodi Valakianvoivodi Mihnea Turcitulin poika. Ensimmäinen kausi.
61. Gaspar Graziani[2] GasparGratiani.jpg
16191620
Voivodi Kroatialainen seikkailija.
62. Alexandru Iliaș[2]
16201621
Voivodi Ensimmäinen kausi.
63. Tapani IX Stamp of Moldova 229.gif
16211623
Voivodi Toinen kausi.
64. Radu Mihnea Stamp of Moldova 444.gif
16231626
Voivodi Toinen kausi.
65. Miron Barnovschi-Movilă[2] Stamp of Moldova 362.gif
16261629
Voivodi Simion Movilăn sisaren poika. Ensimmäinen kausi.
66. Aleksanteri Lapsiruhtinas[2]
16291630
Prinssi Radu Mihnean poika.
67. Moise Movilă[2]
16301631
Voivodi Simion Movilăn poika. Ensimmäinen kausi.
68. Alexandru Iliaș
16311633
Voivodi Toinen kausi.
69. Miron Barnovschi-Movilă Stamp of Moldova 362.gif
1633
Voivodi Teloitettiin virassa.
70. Moise Movilă
16331634
Voivodi Toinen kausi.
71. Vasile Susi[2] Vasile Lupu.png
16341653
Voivodi Albaani.
72. Gheorghe Ștefan[2] 106 - Gheorghe Stefan.jpg
16531658
Voivodi Pajarisukua.
73. Gheorghe Ghica[2] 114 - Gheorghe Ghica.jpg
16581659
Voivodi Albaani.
74. Constantin Șerban Basarab[2] Arolsen Klebeband 02 219.jpg
1659
Voivodi Valakianvoivodi Radu Şerban poika. Ensimmäinen kausi.
75. Ștefăniță Susi[2] Stefanica lupu.jpg
16591661
Voivodi Vasile Suden poika. Ensimmäinen kausi.
76. Constantin Șerban Basarab Arolsen Klebeband 02 219.jpg
1661
Voivodi Toinen kausi.
77. Ștefăniță Susi Stefanica lupu.jpg
1661
Voivodi Toinen kausi.
78. Eustatie Dabija[2]
16611665
Voivodi Pajarisukua.
79. Gheorghe Duca[2] Stamp of Moldova 114.gif
16651666
Voivodi Eustatie Dabijan vävy.
80. Iliaș III Aleksanteri[2] Stamp of Moldova 423.gif
16661668
Voivodi Alexandru Iliașin poika.
81. Gheorghe Duca[2] 121 - Gheorghe Duca.jpg
1668 - 1672
Voivodi Ensimmäinen kausi
82. Ștefan Petriceicu[2]
16721673
Voivodi Ensimmäinen kausi
83. Dumitrașcu Cantacuzino[2]
1673
Voivodi Ensimmäinen kausi
84. Ștefan Petriceicu[2]
16731675
Voivodi Toinen kausi
85. Dumitrașcu Cantacuzino[2]
1675
Voivodi Toinen kausi
86. Antonie Ruset[2]
16751678
Voivodi Toinen kausi
87. Gheorghe Duca[2] 121 - Gheorghe Duca.jpg
1678 - 1683
Voivodi Toinen kausi
88. Ștefan Petriceicu[2]
16831684
Voivodi Kolmas kausi
89. Dumitrașcu Cantacuzino[2]
1684 - 1685
Voivodi Kolmas kausi
90. Constantin Cantemir[2] Stamp of Moldova 273.gif
1685 - 1693
Voivodi
91. Dimitrie Cantemir[2] Dimitrie Cantemir - Foto01.jpg
1693
Voivodi
92. Constantin Duca[2]
1693 - 1695
Voivodi Ensimmäinen kausi
93. Antioh Cantemir[2] Stamp of Moldova md414.jpg
1695 - 1700
Voivodi Ensimmäinen kausi
Hallitsijat 1700 -luvulla.
94. Constantin Duca[2]
1700 - 1703
Voivodi Toinen kausi
95. Ioan Buhuș[3]
1703
Viransijainen Ensimmäinen kausi
96. Mihai Racoviță[3] Mihai racovita.gif
1703 - 1705
Voivodi Ensimmäinen kausi
97. Antioh Cantemir[2] Stamp of Moldova md414.jpg
1705 - 1707
Voivodi Toinen kausi
98. Mihai Racoviță[3] Mihai racovita.gif
1707 - 1709
Voivodi Toinen kausi
99. Ioan Buhuș[3]
1709
Viransijainen Toinen kausi
100. Nicolae Mavrocordat[3] Nicolae Mavrocordat.jpg
1709 - 1710
Voivodi Ensimmäinen kausi
101. Dimitrie Cantemir[3] Dimitrie Cantemir - Foto01.jpg
1710 - 1711
Voivodi
102. Lupu Costachi[3]
1711
Caimacam
103. Ioan Mavrocordat[3]
1711
Voivodi
104. Nicolae Mavrocordat[3] Nicolae Mavrocordat.jpg
1711 - 1715
Voivodi Toinen kausi
105. Mihai Racoviță[3] Mihai racovita.gif
1715 - 1726
Voivodi Kolmas kausi
106. Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg
1726 - 1733
Prinssi Ensimmäinen kausi
107.Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg
1733 - 1735
Prinssi Ensimmäinen kausi
108. Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg
1735 - 1739
Prinssi Toinen kausi.
109. Venäjän miehitys
1739
110. Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg
1739 - 1741
Prinssi Kolmas kausi.
111.Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg
1741 - 1743
Prinssi Toinen kausi
112.Ioan Mavrocordat[3]
1743 - 1747
Prinssi
113.Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg
1739 - 1741
Prinssi Neljäs kausi.
114.Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg
1748 - 1749
Prinssi Kolmas kausi
115. Iordache Stavrachi[3]
1749
Caimacam
116. Constantin Racoviță[3]
1749 - 1753
Prinssi Ensimmäinen kausi
117.Matei Ghica[3] 150 px
1753 - 1756
Prinssi
118. Constantin Racoviță[3]
1756 - 1757
Prinssi Toinen kausi
119. Scarlat Ghica[3] Scarlat Ghica portrait.jpg
1757 - 1758
Prinssi
120. Toan Teodor Callimachi[3] Ioan Callimachi.jpg
1758 - 1761
Prinssi
121.Grigore Callimachi[3] Stamp of Moldova RM443..jpg
1761 - 1764
Prinssi Ensimmäinen kausi.
122. Grigore III Ghica[3] Grigore II Ghica.gif
1764 - 1767
Prinssi Ensimmäinen kausi.
123. Grigore Callimachi[3] Stamp of Moldova RM443..jpg
1767 - 1769
Prinssi Toinen kausi.
124. Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg
1769
Prinssi
125. Venäjän miehitys
1769 - 1774
126. Grigore III Ghica[3] Grigore II Ghica.gif
1774 - 1777
Prinssi Toinen kausi
127. Constantin Moruzi[3] Constantin Moruzi.jpg
1777 - 1782
Prinssi
128. Alexandru I Mavrocordat[3]
1782 - 1785
Prinssi
129. Alexandru II Mavrocordat[3]
1785 - 1786
Prinssi
130. Alexandru Ipsilanti[3] Alexandru Ipsilanti.jpg
1786 - 1788
Prinssi
131. Itävallan miehitys
1787 - 1791
132. Emanuel Giani-Ruset[3]
1788 - 1789
133. Venäjän miehitys
1788 - 1791
134. Alexandru Moruzi[3] Alexandros Mourouzis.jpg
1792
Prinssi
135. Mihai Suțu[3] Mihai Sutu Lemercier 1819.jpg
1792 - 1795
Prinssi Ensimmäinen kausi.
136. Alexandru Callimachi[3] Alexandru Callimachi.jpg
1795 - 1799
Prinssi
137. Constantin Ipsilanti[3] Constantin Ipsilanti.jpg
1799 - 1801
Prinssi
Hallitsijat 1800 -luvulla.
138. Alexandru Suțu Alexandru Sutu.jpg
1801 - 1802
Prinssi
139. Caimacamit
1802
Caimacami
140. Alexandru Moruzi Alexandros Mourouzis.jpg
1802 - 1806
Prinssi Ensimmäinen kausi.
141. Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi.jpg
1806
Prinssi Ensimmäinen varsinainen kausi.
142. Alexandru Moruzi Alexandros Mourouzis.jpg
1806 - 1807
Prinssi Toinen kausi.
143. Venäjän miehitys
1806 - 1812
144. Alexandru Hangerli
1807
Prinssi
145. Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi.jpg
1807 - 1810
Prinssi Toinen kausi, vaikkei varsinaisesti hallinnut miehityksen vuoksi.
146. Iordache Ruset-Roznovanu
1806
Caimacam
147. Veniamin Costache MitropVeniaminCostachi.jpg
1807 - 1812
Caimacam
148. Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi.jpg
1812 - 1819
Prinssi Kolmas kausi.
149. Mihail Suțu
1819 - 1821
Prinssi
150. Caimacamit Manu ja Rizo
1819
Caimacami
151. Mihai Suțu Mihai Sutu Lemercier 1819.jpg
1819 - 1821
Prinssi
152. Alexander Ypsilanti
1821
153. Veniamin Costache
1821
Caimam
154. Ștefan Vogoride Stefanbogoridi.png
1821 - 1822
Caimam
155. Turkin miehitys
1821 - 1822
156. Ioniță Sandu Sturdza Stamp of Moldova md632.jpg
1822 - 1828
Prinssi
157. Venäjän miehitys
1828 - 1834
158. Mihail Sturdza Mihail Sturdza.jpg
1834 - 1849
Prinssi
159. Grigore Alexandru Ghica Stamp of Moldova md629.jpg
1849 - 1853
Prinssi Ensimmäinen kausi
160. Venäjän miehitys
1853 - 1854
161. Grigore Alexandru Ghica Stamp of Moldova md629.jpg
1854 - 1856
Prinssi Toinen kausi
162. Teodor Balș
1856 - 1857
Caimam
163. Nicolae Vogoride Nikola-Bogoridi.jpg
1858 - 1859
Caimam
164. Ștefan Catargiu
(luopui vallasta 1858, seuraaja I. A. Cantacuzino);
Vasile Sturdza ja Anastasie Panu
1858 - 1859
Caimam Henkilöt hallitsivat kolmistaan.
165. Alexandru Ioan I Cuza Alexandru Ioan Cuza - Photo by Carol Popp de Szathmáry.jpg
1859

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700 -luvulle.. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Markó, László: 'A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon. Budapest: Helikon Kiadó Kft., 2006. ISBN 963-547-085-1. (unkariksi)
  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Gloucestershire: Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Harjula, s.247
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as Harjula, s. 248
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Harjula, s.249