Luettelo Moldavian ruhtinaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Moldavian ruhtinaista ensimmäisistä maininnoista keskiajalla vuoteen 1859, jolloin Moldavia ja Valakia yhdistyivät personaaliunionissa muodostaen pohjan nykyiselle Romanian valtiolle.


Lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija Muotokuva Vuosi Monarkia Arvonimi Huom
Hallitsijat 1300 -luvulla.
1. Dragoș[1] DragosIofMoldavia.jpg
noin 13521353
Ludvig I Suuri Ruhtinas
2. Sas[1]
13541358
Voivodi Dragoșin poika.
3. Balc[1]
1359
Voivodi Sasin poika
4. Bogdan I[1] Bogdan I of Moldavia.jpg
13591365
Voivodi Pajarisukua
5. Lațcu[1] Latcu al Moldovei.jpg
13651373
Voivodi Bogdan I:sen poika.
6. Costea Komea[1]
13731375
VOivodi
7. Pietari II Komea[1] Petru I Musat.jpg
13751391
Voivodi Costean poika
8. Roman I[1] Roman I Musat.jpg
13911394
Voivodi
9. Ștefan I[1] Stamp of Moldova 345.gif
13941399
Voivodi
10. Iuga[1]
13991400
Voivodi
Hallitsijat 1400 -luvulla.
11. Alexandru cel Bun[1] AlexandruCelBun-Neamt.JPG
14001432
Voivodi Roman I poika
12. Iliaș[1]
14321433
Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
13. Ștefan II[1]
14331435
Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
14. Iliaș
14351436
Voivodi Toinen kausi
15. Iliaș
14361442
Voivodi Kolmas kausi, yhdessä Ștefan II:n kanssa.
15. Ștefan II
14361442
Voivodi Toinen kausi, yhdessä Iliașin kanssa.
16. Ștefan II
14421447
Voivodi Kolmas kausi.
17. Petru III[1]
1447
Voivodi Aleksanteri hyvän poika. Ensimmäinen kausi. Murhattiin.
18. Roman II[1]
14471448
Hallitsija Iliașin poika.
19. Petru III
14481449
Hallitsija Toinen kausi, murhattiin.
19. Ciubăr Vodă
1448
Ylimys
19. Alexăndrel [1]
1449
Hallitsija Ensimmäinen kausi.
20. Bogdan II[1] Stamp of Moldova 357.gif
14491451
Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika.
21. Petru III Aron[1] Stamp of Moldova 278.gif
14511452
Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
22. Alexăndrel
14521454
Hallitsija Toinen kausi.
23. Petru III Aron Stamp of Moldova 278.gif
14541455
Hallitsija Toinen kausi.
24. Alexăndrel
1455
Hallitsija Kolmas kausi.
25. Petru III Aron Stamp of Moldova 278.gif
14551457
Hallitsija Kolmas kausi.
26. Ștefan cel Mare[1] Stefan cel Mare.jpg
14571504
Hallitsija Bogdan II:n poika
Hallitsijat 1500 -luvulla.
27. Bogdan Yksisilmä[1] Stamp of Moldova 403.gif
15041517
Hallitsija Tapani Suuren poika
28. Tapani IV Nuori[1] 033 - Bogdan cel Orb, Stefanita, Petru Rares.jpg
15171527
Hallitsija Bogdan yksisilmän poika.
29. Pietari IV Harvahapsi[1] Rares.jpg
15271538
Hallitsija Tapani Suuren poika. Ensimmäinen kausi.
30. Tapani V Heinäsirkka[1]
15381540
Hallitsija
31. Alexandru III Cornea[1]
15401541
Hallitsija
32. Pietari IV Harvahapsi Rares.jpg
15411546
Hallitsija Toinen kausi.
33. Iliaș II Harvahapsi[1] IliasRares.jpg
15461551
Hallitsija Pietari IV Harvahapsen poika.
34. Tapani VI Harvahapsi[1] 057 - Stefan Rares.jpg
15511552
Hallitsija Pietari IV Harvahapsen toinen poika.
35. Ioan Joldea[1]
1552
Hallitsija Pajarisukua
36. Alexandru Lăpușneanu[1] Stamp of Moldova 143.gif
15521561
Hallitsija Bogdan yksisilmän poika. Ensimmäinen kausi.
37. Ioan Iacob Heraclid[1] Iacob Eraclid Despot.jpg
15611563
Despoottivoivodi Murhattiin.
38. Tapani VII[1]
15631564
Despoottivoivodi Pajarisukua, teloitettiin.
39. Alexandru Lăpușneanu Stamp of Moldova 143.gif
15641568
Hallitsija Toinen kausi.
40. Bogdan IV Lăpușneanu[2] Stamp of Moldova 360.gif
15681572
Hallitsija Alexandru Lăpușneanun poika.
41. Juhana III Kauhea[2] Ioan Voda.jpg
15721574
Hallitsija
42. Pietari V Nilkuttaja[2] 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg
15741577
Voivodi / Prinssi Valakian Mircea III:n poika. Ensimmäinen kausi.
43. Iivana Hevosenkenkä[2] Ivan Pidkova only portrait.jpg
1577
Voivodi Teloitettiin.
44. Pietari V Nilkuttaja 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg
15781579
Voivodi / Prinssi Toinen kausi.
45. Jaakko Saksi[2]
15791582
Voivodi Pietari Harvahapsen avioton lapsi.
46. Pietari V Nilkuttaja 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg
15821591
Voivodi / Prinssi Kolmas kausi.
47. Aaron Tyranni[2]
15911592
Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika. Ensimmäinen kausi.
48. Aleksanteri IV Paha[2]
1592
Voivodi Bogdan IV Lăpușneanu:n poika.
49. Pietari Kasakka[2]
1592
Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika.
50. Aaron Tyranni
15921595
Voivodi Toinen kausi.
51. Tapani VIII[2] 063 - Stefan Razvan.jpg
1595
Voivodi
52. Ieremia Movilă[2] Stamp of Moldova 192.gif|
15951600
Voivodi Pietari IV Harvahapsen tyttären poika. Ensimmäinen kausi.
Hallitsijat 1600 -luvulla.
53. Mihail Viteazul[2] MihaiViteazul.jpg
1600
Voivodi Oli samaan aikaan myös Valakian voivodi.
54. Ieremia Movilă Stamp of Moldova 192.gif|
16001606
Voivodi Toinen kausi.
55. Simion Movilă[2] Stamp of Moldova 255.gif
16061607
Voivodi Ieremia Movilăn veli.
56. Mihail Movilă[2]
1607
Voivodi Simion Movilăn poika.
57. Constantin Movilă[2]
16071611]
Voivodi
58. Tapani IX[2] Stamp of Moldova 229.gif
16111615
Voivodi Ensimmäinen kausi.
59. Alexandru Movilă[2]
16151616
Voivodi Ieremia Movilăn poika.
60. Radu Mihnea[2] Stamp of Moldova 444.gif
16161619
Voivodi Valakianvoivodi Mihnea Turcitulin poika. Ensimmäinen kausi.
61. Gaspar Graziani[2] GasparGratiani.jpg
16191620
Voivodi Kroatialainen seikkailija.
62. Alexandru Iliaș[2]
16201621
Voivodi Ensimmäinen kausi.
63. Tapani IX Stamp of Moldova 229.gif
16211623
Voivodi Toinen kausi.
64. Radu Mihnea Stamp of Moldova 444.gif
16231626
Voivodi Toinen kausi.
65. Miron Barnovschi-Movilă[2] Stamp of Moldova 362.gif
16261629
Voivodi Simion Movilăn sisaren poika. Ensimmäinen kausi.
66. Aleksanteri Lapsiruhtinas[2]
16291630
Prinssi Radu Mihnean poika.
67. Moise Movilă[2]
16301631
Voivodi Simion Movilăn poika. Ensimmäinen kausi.
68. Alexandru Iliaș
16311633
Voivodi Toinen kausi.
69. Miron Barnovschi-Movilă Stamp of Moldova 362.gif
1633
Voivodi Teloitettiin virassa.
70. Moise Movilă
16331634
Voivodi Toinen kausi.
71. Vasile Susi[2] Vasile Lupu.png
16341653
Voivodi Albaani.
72. Gheorghe Ștefan[2] 106 - Gheorghe Stefan.jpg
16531658
Voivodi Pajarisukua.
73. Gheorghe Ghica[2] 114 - Gheorghe Ghica.jpg
16581659
Voivodi Albaani.
74. Constantin Șerban Basarab[2] Arolsen Klebeband 02 219.jpg
1659
Voivodi Valakianvoivodi Radu Şerban poika. Ensimmäinen kausi.
75. Ștefăniță Susi[2] Stefanica lupu.jpg
16591661
Voivodi Vasile Suden poika. Ensimmäinen kausi.
76. Constantin Șerban Basarab Arolsen Klebeband 02 219.jpg
1661
Voivodi Toinen kausi.
77. Ștefăniță Susi Stefanica lupu.jpg
1661
Voivodi Toinen kausi.
78. Eustatie Dabija[2]
16611665
Voivodi Pajarisukua.
79. Gheorghe Duca[2] Stamp of Moldova 114.gif
16651666
Voivodi Eustatie Dabijan vävy.
80. Iliaș III Aleksanteri[2] Stamp of Moldova 423.gif
16661668
Voivodi Alexandru Iliașin poika.
16681672 Gheorghe Duca
16721673 Ștefan Petriceicu
1673 Dumitrașcu Cantacuzino
16731674 Ștefan Petriceicu
16741675 Dumitrașcu Cantacuzino
16751678 Antonie Ruset (Rosetti)
16781683 Gheorghe Duca
16831684 Ștefan Petriceicu
16841685 Dumitrașcu Cantacuzino
16851693 Constantin Cantemir
1693 Dimitrie Cantemir
16931695 Constantin Duca
16951700 Antioh Cantemir
17001703 Constantin Duca
1703 Kansleri Ioan Buhuș
17031705 Mihai Racoviță
17051707 Antioh Cantemir
17071709 Mihai Racoviță
17091710 Kansleri Ioan Buhuș
17091710 Nicolae Mavrocordat
17101711 Dimitrie Cantemir
1711 Caimacam Lupu Costachi
1711 Dragoman Ioan Mavrocordat
17111715 Nicolae Mavrocordat
17151726 Mihai Racoviță
17261733 Grigore II Ghica
17331735 Constantin Mavrocordat
17351739 Grigore II Ghica
1739 Venäjän miehitys
17391741 Grigore II Ghica
17411743 Constantin Mavrocordat
17431747 Ioan Mavrocordat
17471748 Grigore II Ghica
17481749 Constantin Mavrocordat
1749 Iordache Stavrachi
17491753 Constantin Racoviță
17531756 Matei Ghica
17561757 Constantin Racoviță
17571758 Scarlat Ghica
17581761 Toan Teodor Callimachi
17611764 Grigore Callimachi
17641767 Grigore III Ghica
17671769 Grigore Callimachi
1769 Constantin Mavrocordat
17691774 Venäjän miehitys
17741777 Grigore III Ghica
17771782 Constantin Moruzi
17821785 Alexandru Mavrocordat (Delibey)
17851786 Alexandru Mavrocordat (Firaris)
17861788 Alexandru Ipsilanti
17871791 Itävallan miehitys
17881789 Emanuel Giani-Ruset
17881791 Venäjän miehitys
1792 Alexandru Moruzi
17921795 Mihai Suțu
17951799 Alexandru Callimachi
17991801 Constantin Ipsilanti
18011802 Alexandru Suțu
1802 KansleriIordache Conta ja muut caimacamit
18021806 Alexandru Moruzi
1806 Scarlat Callimachi
18061807 Alexandru Moruzi
18061812 Venäjän miehitys
1807 Alexandru Hangerli
18071810 Scarlat Callimachi (ei varsinaisesti hallinnut)
1806 Iordache Ruset-Roznovanu caimacam
18071812 Metropolitan Veniamin Costache ja muut caimacamit
18121819 Scarlat Callimachi
18191821 Mihail Suțu
1819 Senesalkit Manu ja Rizo (?)
1821 Metropoliitta Veniamin Costache
1821 Alexander Ypsilantin Eteria
18211822 Caimacam Ștefan Vogoride
18211822 Turkin miehitys
18221828 Ioniță Sandu Sturdza
18281834 Venäjän miehitys
18341849 Mihail Sturdza
18491853 Grigore Alexandru Ghica
18531854 Venäjän miehitys
18541856 Grigore Alexandru Ghica
1856 Poikkeuksellinen hallintoneuvosto (?)
18561857 Teodor Balș
18571858 Nicolae Vogoride
18581859 Caimacamit hallitsevat kolmestaan: Ștefan Catargiu
(luopui vallasta 1858, seuraaja I. A. Cantacuzino);
Vasile Sturdza ja Anastasie Panu
1859 Alexandru Ioan I Cuza

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700 -luvulle.. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Markó, László: 'A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon. Budapest: Helikon Kiadó Kft., 2006. ISBN 963-547-085-1. (unkariksi)
  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Gloucestershire: Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Harjula, s.247
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Harjula, s. 248