Manitoban varakuvernööri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Manitoban varakuvernöörin lippu

Manitoban varakuvernööri on Brittiläisen kansainyhteisön monarkin (tällä hetkellä Elisabet II) edustaja Manitoban provinssissa Kanadassa. Kanadan pääministeri Stephen Harper nimitti nykyisen varakuvernöörin Philip S. Leen virkaan 19. kesäkuuta 2009, hän lausui virkavalansa 1. heinäkuuta.[1]

Varakuvernöörin nimittää Kanadan kenraalikuvernööri pääministerin ehdotuksesta neuvoteltuaan nimityksestä provinssin pääministerin kanssa. Kauden pituudeksi on Kanadan perustuslaissa määritelty viisi vuotta, mutta kenraalikuvernööri voi pääministerin pyynnöstä jatkaa kautta.[2][3]

Varakuvernöörin tehtävät ovat lähinnä edustuksellisia. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös jakaa useita palkintoja ja tunnustuksia kansalaisille. Hänestä tulee automaattisesti Order of Manitoban kansleri ja seremoniallisesti nimittää uudet jäsenet. [4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manitoban varakuvernöörin virka perustettiin vuonna 1870 jolloin Manitoban provinssi luotiin ja liityi osaksi Kanadan valtioliittoa.[5] Varakuvernöörinä on toiminut 24 henkilöä viran perustamisesta lähtien, joiden joukossa provinssin ensimmäinen naispuolinen varakuvernööri Pearl McGonigal ja ensimmäinen métis varakuvernööri W. Yvon Dumont.

Vuosina 1870–1876 varakuvernöörin vastuualueeseen Manitoban lisäksi kuului Luoteisterritoriot. Vuosina 1876–1905 vastuualueeseen kuului Manitoba ja Keewatinin hallintoalue

Luettelo Manitoban varakuvernööreistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varakuvernööri Virka-aika
Adams George Archibald[6] 1870-1872 (*)
Alexander Morris[7] 1872-1877
Joseph Edouard Cauchon[8] 1877-1882
James Cox Aikins[9] 1882-1888
John Christian Schultz[10] 1888-1895
James Colebrooke Patterson[11] 1895-1900
Daniel Hunter McMillan[12] 1900-1911
Douglas Colin Cameron[13] 1911-1916
James Albert Manning Aikins[14] 1916-1926
Theodore Arthur Burrows[15] 1926-1929
James Duncan McGregor[16] 1929-1934
William Johnston Tupper[17] 1934-1940
Roland Fairbairn McWilliams[18] 1940-1953
John Stewart McDiarmid[19] 1953-1960
Errick French Willis[20] 1960-1965
Richard Spink Bowles[21] 1965-1970
William John McKeag[22] 1970-1976
Francis Lawrence Jobin[23] 1976-1981
Pearl McGonigal[24] 1981-1986
George Johnson[25] 1986-1993
W. Yvon Dumont[26] 1993-1999
Peter M. Liba[27] 1999-2004
John Harvard[28] 2004-2009
Philip Lee[29] 2009-

(*) Francis Godschall Johnson nimitettiin varakuvernööriksi 9. huhtikuuta 1872, mutta nimitys peruttiin ennen virkavalan suorittamista. Joissakin lähteissä hänen nimensä on mukana listoilla.[30]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Office of the Prime Minister: PM names Philip S. Lee as next Lieutenant Governor of Manitoba 19.6.2009. Ottawa, Ontario: Canada News Centre. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi),(ranskaksi)
  2. Term of office 18.12.2008. The Honourable Pierre Duchesne. Lieutenant Governor of Québec. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi),(ranskaksi)
  3. John C. Bouck: Boucks Law Blog (Kappale 4) 30.6.2009. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi)
  4. Office of the Prime Minister: Order of Manitoba Lieutenant Governor of Manitoba. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi),(ranskaksi)
  5. Kuningatar Victoria : Manitoba Act, 1870 12.5.1870. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi)
  6. Adams George Archibald (1814-1893) 29.5.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  7. Alexander Morris (1826-1889) 26.8.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  8. Joseph Edouard Cauchon (1816-1885) The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  9. James Cox Aikins (1823-1904) 20.1.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  10. John Christian Schultz (1840-1896) 22.4.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  11. James Colebrooke Patterson (1839-1929) The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  12. Daniel Hunter McMillan (1846-1933) 13.6.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  13. Douglas Colin Cameron (1854-1921) 19.4.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  14. James Albert Manning Aikins (1851-1929) 7.6.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  15. Theodore Arthur Burrows (1857-1929) 4.6.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  16. James Duncan McGregor (1860-1935) 28.5.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  17. William Johnston Tupper (1862-1947) 30.5.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  18. Roland Fairbairn McWilliams (1874-1957) 11.4.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  19. John Stewart McDiarmid (1882-1965) 18.12.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  20. Errick French Willis (1896-1967) 16.12.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  21. Richard Spink Bowles (1912-1988) 14.6.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  22. William John “Jack” McKeag (1928-2007) 21.12.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  23. Francis Lawrence “Bud” Jobin (1914-1995) 14.6.2009. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  24. The Honourable Pearl McGonigal, C.M., O.M., C.D., LL.D. 2.10.2000. Library and Archives Canada. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi),(ranskaksi)
  25. The Honourable George Johnson, O.C., M.D. Lieutenant Governor of Manitoba. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi),(ranskaksi)
  26. The Honourable W. Yvon Dumont, Public Service National Aboriginal Achievement Foundation. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  27. Peter M. Liba (1940-2007) 21.12.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  28. The Honourable John Harvard 2005. University of Manitoba. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
  29. Office of the Prime Minister: PM names Philip S. Lee as next Lieutenant Governor of Manitoba 19.6.2009. Ottawa, Ontario: Canada News Centre. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi),(ranskaksi)
  30. Francis Godschall Johnson (1817-1894) 20.3.2008. The Manitoba Historical Society. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]