Luettelo Lontoon metron entisistä ja avaamatta jääneistä asemista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lontoon metrossa on useita asemia, jotka on suljettu tai joita ei koskaan ole avattu. Asemien sulkemiselle on useita syitä, esimerkiksi liian matala käyttäjämäärä, aseman siirtäminen tai korvaaminen toisella asemalla ja aseman siirtäminen osaksi National Railin tai London Overgroundin verkostoa.

Osa suljetuista asemarakennuksista on yhä olemassa, tosin toisessa käytössä tai hylättynä. Monet asemat on purettu ja niiden tilalla on nykyisin muita rakennuksia. Useilla yhä avoinna olevilla asemilla on myös käyttämättömiä laitureita. Jotkin suljetut asemat ja laiturit kuuluvat Lontoon metron osiin, joita vuokrataan kuvauskäyttöön, esimerkkinä Aldwychin metroasema.[1]

Entiset asemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä asemat kuuluivat joskus Lontoon metron verkostoon. Monet on suljettu kokonaan, mutta osalla asemista on vielä National Railin junaliikennettä.

Asema Linjat Suljettu Sulkemisen tyyppi Nykyinen tila Muuta
Aldgate East District 30.10.1938 Asema siirretty Purettu Siirrettiin, jotta radan risteykseen ei tulisi liian tiukka mutka.
Aldwych Piccadilly 30.9.1994 Asema ja reitti suljettu Rakennus yhä jäljellä,
laitureita käytetään elokuvien kuvaukseen
Suljettiin matalan matkustajamäärän ja suunnitellun hissien vaihdon hinnan vuoksi.
Aylesbury Metropolitan 10.9.1961 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Amershamista tuli linjan pääteasema, kun sähköveturivetoiset junat vaihdettiin metrojuniin.
Blake Hall Central 31.10.1981 Asema ja reitti suljettu Rakennus asuinkäytössä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Brill Metropolitan 30.11.1935 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
British Museum Central 24.9.1933 Asema suljettu Purettu Suljettiin, kun Holborniin avattiin Central Linen laiturit.
Brompton Road Piccadilly 29.7.1934 Asema suljettu Enimmäkseen purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän ja lähelle avatun Knightsbridgen metroaseman sisäänkäynnin vuoksi.
Bushey Bakerloo 24.9.1982 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Vain ruuhka-aikoina kulkenut liikenne lopetettiin halpoja lippuja ajaneen Fares Fair -politiikan loputtua.
Carpenders Park Bakerloo 24.9.1982 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Vain ruuhka-aikoina kulkenut liikenne lopetettiin halpoja lippuja ajaneen Fares Fair -politiikan loputtua.
Castle Hill (Ealing Dean) District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Liikenne lopetettiin matalan matkustajamäärän vuoksi. Asema on nykyisin nimeltään West Ealing.
Charing Cross Jubilee 19.11.1999 Osittain suljettu Muu asema käytössä Jubilee Linen laiturit poistettiin käytöstä, kun linjaa jatkettiin Stratfordiin.
City Road Northern 8.8.1922 Asema suljettu Enimmäkseen purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Down Street Piccadilly 21.5.1932 Asema suljettu Rakennus jäljellä Suljettiin matalan matkustajamäärän ja lähelle siirrettyjen Green Parkin metroaseman ja Hyde Park Cornerin metroaseman sisäänkäyntien vuoksi.
Drayton Park Northern 16.8.1976 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Northern Linen Highburyn haara muutettiin rautatieksi.
Earl’s Court District 31.1.1878 Asema siirretty Purettu Alkuperäinen asema purettiin, kun asemaa siirrettiin länteen.
Essex Road Northern 16.8.1976 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Northern Linen Highburyn haara muutettiin rautatieksi.
Granborough Road Metropolitan 4.7.1936 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Great Missenden Metropolitan 10.9.1961 Liikenne lopetettu Purettu Amershamista tuli linjan pääteasema, kun sähköveturivetoiset junat vaihdettiin metrojuniin.
Grove Road (Hammersmith) Metropolitan 31.12.1906 Liikenne lopetettu Purettu myöhemmin Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi. Purettiin, kun London and South Western Railway lopetti liikenteen asemalle vuonna 1916.
Hanwell District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Hatch End Bakerloo 24.9.1982 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Vain ruuhka-aikoina kulkenut liikenne lopetettiin halpoja lippuja ajaneen Fares Fair -politiikan loputtua.
Hayes District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi. Asema on nykyisin nimeltään Hayes & Harlington.
Headstone Lane Bakerloo 24.9.1982 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Vain ruuhka-aikoina kulkenut liikenne lopetettiin halpoja lippuja ajaneen Fares Fair -politiikan loputtua.
Hillingdon Metropolitan
Piccadilly
5.12.1992 Asema siirretty Purettu Asema siirrettiin, jotta A40-tietä voitiin leventää.
Holborn Piccadilly 30.9.1994 Osittain suljettu Muu asema käytössä Lakkautetun Aldwychin haaran kaksi laituria ovat käyttämättöminä.
Hounslow Town District 1.5.1909 Asema ja reitti suljettu Purettu Asema ja sinne johtanut Metropolitan District Railwayn haara suljettiin, kun Hounslow Eastin metroasema avattiin lähelle.
King's Cross St. Pancras Metropolitan 9.3.1941 Asema siirretty Rakennus yhä jäljellä Alkuperäiset laiturit sijaitsivat itään nykyisistä. Niitä siirrettiin, jotta vaihtaminen olisi helpompaa.
King William Street Northern 24.2.1900 Asema ja reitti suljettu Purettu, laiturit jäljellä Päätepysäkkinä toiminut asema suljettiin, kun linjaa jatkettiin Bankiin. Asemalaitureita käytettiin sodan aikana pommisuojana.
Langley District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Liikenne lopetettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Leigh-on-Sea District 30.9.1939 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Ajoittainen liikenne lopetettiin osana sotaan valmistautumista eikä enää jatkettu.
Lord's Metropolitan 19.11.1939 Asema suljettu Purettu Suljettiin kapasiteetin kasvattamiseksi, kun St. John's Woodin metroasema avattiin lähelle.
Mark Lane Circle
District
4.2.1967 Asema siirretty Rakennus yhä jäljellä Suljettiin, kun lähelle avattiin Tower Hillin metroasema, josta oli paremmat vaihtoyhteydet.
Marlborough Road Metropolitan 19.11.1939 Asema suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin kapasiteetin kasvattamiseksi, kun St. John's Woodin metroasema avattiin lähelle.
New Cross East London 22.12.2007 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Linja siirrettiin osaksi London Overgroundia.
New Cross Gate East London 22.12.2007 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Linja siirrettiin osaksi London Overgroundia.
Northfields & Little Ealing Piccadilly 18.5.1932 Asema siirretty Purettu Asema siirrettiin, jotta Piccadilly Linen junat pääsivät uudelle Northfieldsin varikolle.
North Weald Central 30.9.1994 Asema ja reitti suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi. Avattiin uudelleen vuonna 2004 osana Epping Ongar Railwayta.
Ongar Central 30.9.1994 Asema ja reitti suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi. Avattiin uudelleen vuonna 2004 osana Epping Ongar Railwayta.
Osterley & Spring Grove Piccadilly 24.3.1934 Asema siirretty Rakennus kauppakäytössä, laiturit osittain jäljellä Suljettiin, kun uusi Osterleyn asema avattiin kapasiteetin kasvattamiseksi.
Park Royal & Twyford Abbey Piccadilly 5.7.1931 Asema siirretty Purettu Suljettiin, kun asemaa siirrettiin sisäänkäynnin helpottamiseksi.
Preston Road Metropolitan 2.1.1932 Asema siirretty Purettu Asemasta länteen rakennettiin pieni seisake, kun aseman laiturimäärää kasvatettiin kahdesta neljään.
Quainton Road Metropolitan 5.7.1936 Asema suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Rotherhithe East London 22.12.2007 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Linja siirrettiin osaksi London Overgroundia.
St. Mary's (Whitechapel Road) District 30.4.1938 Asema suljettu Pommitettiin toisessa maailmansodassa, purettu Suljettiin, kun Aldgate Eastin metroasema siirrettiin lähemmäs. Käytettiin pommisuojana sodan aikana.
Shadwell East London 22.12.2007 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Linja siirrettiin osaksi London Overgroundia.
Shepherd's Bush Hammersmith & City 31.3.1914 Asema siirretty Purettu Aseman korvasivat uusi Shepherd's Bushin (nykyisin Shepherd's Bush Market) ja Goldhawk Roadin metroasemat.
Shoeburyness District 30.9.1939 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Ajoittainen liikenne lopetettiin osana sotaan valmistautumista eikä enää jatkettu.
Shoreditch East London 9.6.2006 Asema ja reitti suljettu Rakennus yhä jäljellä Asema suljettiin, jotta linjaa voitiin jatkaa uutta linjausta pitkin. Sen korvasi London Overgroundin asema Shoreditch High Street.
Slough District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Liikenne lopetettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
South Acton District 28.2.1959 Asema ja reitti suljettu Purettu Lyhyt District Linen haara suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Southend Central District 30.9.1939 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Ajoittainen liikenne lopetettiin osana sotaan valmistautumista eikä enää jatkettu.
Southall District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Liikenne lopetettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
South Harrow Piccadilly 4.7.1935 Asema siirretty Rakennus yhä jäljellä Asemaa siirrettiin vähän matkaa pohjoiseen.
South Kentish Town Northern 5.6.1924 Asema suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin metron voimalaitoksella tapahtuneen lakon takia eikä enää avattu matalan matkustajamäärän vuoksi.
Stoke Mandeville Metropolitan 10.9.1961 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Amershamista tuli linjan pääteasema, kun sähköveturivetoiset junat vaihdettiin metrojuniin.
Surrey Quays East London 22.12.2007 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Linja siirrettiin osaksi London Overgroundia.
Swiss Cottage Metropolitan 17.8.1940 Asema suljettu Purettu Asema suljettiin osana sotaan valmistautumista eikä enää avattu.
Tower of London Circle
District
12.10.1884 Asema siirretty Purettu Nykyisen Tower Hillin metroaseman paikalla sijainnut asema korvattiin Mark Lanen metroasemalla.
Uxbridge Metropolitan
Piccadilly
3.12.1938 Asema siirretty Purettu Asema siirrettiin uuden reitin varteen lähemmäs Uxbridgen keskustaa.
Uxbridge Road Metropolitan 19.10.1940 Asema suljettu Purettu Asema suljettiin toisen maailmansodan pommitusten jälkeen.
Verney Junction Metropolitan 4.7.1936 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Waddesdon Metropolitan 5.7.1936 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Waddesdon Road Metropolitan 30.11.1935 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Wapping East London 22.12.2007 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Linja siirrettiin osaksi London Overgroundia.
Watford High Street Bakerloo 24.9.1982 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Vain ruuhka-aikoina kulkenut liikenne lopetettiin halpoja lippuja ajaneen Fares Fair -politiikan loputtua.
Watford Junction Bakerloo 24.9.1982 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Vain ruuhka-aikoina kulkenut liikenne lopetettiin halpoja lippuja ajaneen Fares Fair -politiikan loputtua.
Wendover Metropolitan 10.9.1961 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Amershamista tuli linjan pääteasema, kun sähköveturivetoiset junat vaihdettiin metrojuniin.
Westbourne Park Metropolitan 31.10.1871 Asema siirretty Purettu Suljettiin, kun nykyinen asema avattiin.
Westcott Metropolitan 30.11.1935 Asema ja reitti suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
West Drayton District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Windsor District 30.9.1885 Liikenne lopetettu National Railin käytössä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi. Asema on nykyisin nimeltään Windsor & Eton Central.
Winslow Road Metropolitan 4.7.1936 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
White City Hammersmith & City 24.10.1959 Asema suljettu Purettu Asema suljettiin tulipalon jälkeen. Wood Lanen metroasema sijaitsee lähellä entistä asemaa.
Wood Lane Central 22.11.1947 Asema siirretty Purettu Asema korvattiin White Cityn metroasemalla.
Wood Siding Metropolitan 30.11.1935 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
Wotton Metropolitan 30.11.1935 Asema ja reitti suljettu Purettu Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.
York Road Piccadilly 17.9.1932 Asema suljettu Rakennus yhä jäljellä Suljettiin matalan matkustajamäärän vuoksi.

Avaamatta jääneet asemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näiden asemien rakentamista tai metroverkkoon liittämistä suunniteltiin ja siihen oli myönnetty lupa, mutta suunnitelmat muuttuivat tai rahat loppuivat useimmissa tapauksissa ennen rakennustöiden aloittamista.

Asema Linja Suunniteltu Suunnitelma
hylätty
Ehdotus Muuta
Alexandra Palace Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Brixton City & Brixton Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Brockley Hill Northern 1936 1953 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa. Aseman rakentaminen ehdittiin aloittaa.
Brondesbury North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Bushey Heath Northern 1936 1949 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Camberwell Bakerloo 1931 1950 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Metropolitan Linen laajennussuunnitelmaa.
Charing Cross Metropolitan District Railway 1897 1908 Uusi asema uudella reitillä Osa suunniteltua pikametrolinjaa, joka olisi kulkenut syvällä maan alla. Asemalta olisi ollut yhteys MDR:n pinta-asemalle (nykyisin nimeltään Embankment).
Cranley Gardens Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Cricklewood North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Crouch End Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Denham Central 1937 1948 Linjan jatke Osa hylättyä Central Linen jatkosuunnitelmaa, asema nykyisin National Railin käytössä.
Elstree South Northern 1936 1949 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Emlyn Road Central 1913 1919 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Central Linen laajennussuunnitelmaa.
Fenchurch Street Jubilee 1964 1989 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Jubilee Linen alkuperäissuunnitelman toista vaihetta.
Hammersmith Grove Central 1919 1920-luku Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Central Linen laajennusta Richmondiin.
Harefield Road Central 1937 1948 Uusi asema Great Western Railwaylle kuuluneella reitillä Osa hylättyä Central Linen jatkosuunnitelmaa.
Harringay Great Northern & Strand Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Rakennussuunnitelmat peruttiin, kun rautatieyhtiö yhdistettiin Brompton & Piccadilly Circus Railwayhin (nykyisin Piccadilly Line).
Harrow Road North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Heathfield Terrace Central 1913 1919 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Central Linen laajennusta Richmondiin.
Highgate Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa. Asema ehdittiin rakentaa uudelleen ennen suunnitelmien hylkäämistä.
Hornsey Great Northern & Strand Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Rakennussuunnitelmat peruttiin, kun rautatieyhtiö yhdistettiin Brompton & Piccadilly Circus Railwayhin (nykyisin Piccadilly Line).
Hyde Park Corner North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Suunniteltu vaihtoyhteys Piccadilly Linen asemalle.
Kennington Cross City & Brixton Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Kilburn North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui. Jubilee Linella on nykyisin samanniminen asema.
Lambeth Road City & Brixton Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
London Bridge City & Brixton Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui. Northern Linella on nykyisin samanniminen asema.
Lorn Road City & Brixton Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Lothbury Great Northern & City Railway 1902 1914 Uusi asema uudella reitillä Uudistetussa suunnitelmassa asemalle ei ollut tarvetta. Tätäkään suunnitelmaa ei lopulta toteutettu.
Ludgate Circus Jubilee 1964 1980 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Jubilee Linen alkuperäissuunnitelman toista vaihetta.
Maida Vale North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui. Bakerloo Linella on nykyisin samanniminen asema.
Mansion House Metropolitan District Railway 1897 1908 Uusi asema uudella reitillä Osa suunniteltua pikametrolinjaa, joka olisi kulkenut syvällä maan alla. Asemalta olisi ollut yhteys MDR:n pinta-asemalle.
Marble Arch North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Suunniteltu vaihtoyhteys Central Linen asemalle.
Mill Hill (The Hale) Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Muswell Hill Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
North End Northern 1903 1906 Uusi asema uudella reitillä Laituritaso rakennettiin osittain, mutta rakennustyöt lopetettiin odotetun matalan matkustajamäärän vuoksi. Linja avattiin suunnitelmien mukaan vuonna 1907 ja se kulkee aseman läpi.
Paddenswick Road Central 1913 1919 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Central Linen laajennusta Richmondiin.
Rylett Road Central 1913 1919 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Central Linen laajennusta Richmondiin.
St George's Circus City & Brixton Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Stroud Green Northern 1935 1954 Aseman siirto LNER:ltä Osa hylättyä Northern Linen laajennussuunnitelmaa.
Turnham Green Central 1913 1919 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Central Linen laajennusta Richmondiin.
Walworth Bakerloo 1931 1950 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Bakerloo Linen laajennussuunnitelmaa.
Watford Central Metropolitan 1927 Uusi asema uudella reitillä Osa hylättyä Metropolitan Linen laajennussuunnitelmaa.
West End North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Yhtiö ei saanut kerättyä rahoitusta ja rakennuslupa vanhentui.
Wood Green Great Northern & Strand Railway 1898 1902 Uusi asema uudella reitillä Rakennussuunnitelmat peruttiin, kun rautatieyhtiö yhdistettiin Brompton & Piccadilly Circus Railwayhin (nykyisin Piccadilly Line).
Victoria North West London Railway 1899 1908 Uusi asema uudella reitillä Suunniteltu vaihtoyhteys District Linen asemalle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. London Underground Film Office Transport for London. Viitattu 6.10.2013. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of former and unopened London Underground stations