Luettelo Kiinan kansantasavallan kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Kiinan kansantasavallassa sijaitsevista kaupungeista. Luettelo on kaksiosainen. Ensin on listattu suurimmat kaupungit väkilukunsa mukaan. Artikkelin toinen osa sisältää laajemman luettelon kaupungeista. Jälkimmäinen luettelo on ainakin alkuvaiheessa puutteellinen.

Luettelo Kiinan suurimmista kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukossa on lueteltu Kiinan asukasluvultaan suurimmat kaupungit. Luettelo sisältää toistaiseksi kaupungit, joiden hallinnollisella alueella asui vuoden 2010 väestönlaskennan mukaan yli 2 miljoonan asukasta.[1] Kaupungeista neljä on myös maakuntatason hallinnollisia kuntia, nämä on esitetty vahvennettuna.
Lista on keskeneräinen. (Nimien kiinankielisen muodon voisi yhtenäistää (kaupunkisana tms. kaikkiin)).

Nimi Nimi Kiinan
kielellä[1]
Maakunta tai
muu hallintoalue
Väestö
1990[1]
Väestö
2000[1]
Väestö
2010[1]
Shanghai 上海 Shanghai &&&&&&&&08205598.&&&&008 205 598 &&&&&&&015758892.&&&&0015 758 892 &&&&&&&022315426.&&&&0022 315 426
&&&&&&&023019148.&&&&0023 019 148[2]
Peking 北京 Peking &&&&&&&&07362426.&&&&007 362 426 &&&&&&&&08503385.&&&&008 503 385 &&&&&&&011716000.&&&&0011 716 000
&&&&&&&019612368.&&&&0019 612 368[2]
Tianjin 天津 Tianjin &&&&&&&&05804023.&&&&005 804 023 &&&&&&&&08146128.&&&&008 146 128 &&&&&&&011090314.&&&&0011 090 314
&&&&&&&012938224.&&&&0012 938 224[2]
Kanton (Guangzhou) 广州 Guangzhou &&&&&&&&03918010.&&&&003 918 010 &&&&&&&&08524826.&&&&008 524 826 &&&&&&&011070654.&&&&0011 070 654
Shenzhen 深圳 Guangdong &&&&&&&&&0875176.&&&&00875 176 &&&&&&&&07008831.&&&&007 008 831 &&&&&&&010357938.&&&&0010 357 938
Wuhan 武汉 Hubei &&&&&&&&03832536.&&&&003 832 536 &&&&&&&&08312700.&&&&008 312 700 &&&&&&&&09785392.&&&&009 785 392
Dongguan 东莞 Guangdong &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&06445777.&&&&006 445 777 &&&&&&&&08220237.&&&&008 220 237
Chengdu 成都 Sichuan &&&&&&&&03483834.&&&&003 483 834 &&&&&&&&05267817.&&&&005 267 817 &&&&&&&&07677122.&&&&007 677 122
Chongqing 重庆 Chongqing &&&&&&&&03122704.&&&&003 122 704 &&&&&&&&06158790.&&&&006 158 790 &&&&&&&&07457600.&&&&007 457 600
&&&&&&&028846170.&&&&0028 846 170[2]
Foshan 佛山 Kanton &&&&&&&&&0429410.&&&&00429 410 &&&&&&&&05337709.&&&&005 337 709 &&&&&&&&07194311.&&&&007 194 311
Nanjing 南京 Jiangsu &&&&&&&&02610594.&&&&002 610 594 &&&&&&&&05098340.&&&&005 098 340 &&&&&&&&07165628.&&&&007 165 628
Hongkong 香港 Hongkong &&&&&&&&05900000.&&&&005 900 000
(arvio)
&&&&&&&&06900000.&&&&006 900 000
(arvio)
&&&&&&&&07100000.&&&&007 100 000
(arvio)
Xi'an 西安 Shaanxi &&&&&&&&02872539.&&&&002 872 539 &&&&&&&&05345777.&&&&005 345 777 &&&&&&&&06501189.&&&&006 501 189
Hangzhou 杭州 Zhejiang &&&&&&&&02589504.&&&&002 589 504 &&&&&&&&04502382.&&&&004 502 382 &&&&&&&&06242000.&&&&006 242 000
Harbin 哈尔滨 Heilongjiang &&&&&&&&03597404.&&&&003 597 404 &&&&&&&&04113708.&&&&004 113 708 &&&&&&&&05878939.&&&&005 878 939
Shantou 汕头 Guangdong &&&&&&&&&0884543.&&&&00884 543 &&&&&&&&04600927.&&&&004 600 927 &&&&&&&&05330764.&&&&005 330 764
Jinan 济南市 Shandong &&&&&&&&02403946.&&&&002 403 946 &&&&&&&&03506513.&&&&003 506 513 &&&&&&&&04335989.&&&&004 335 989
Zhengzhou 郑州市 Henan &&&&&&&&01752374.&&&&001 752 374 &&&&&&&&02589387.&&&&002 589 387 &&&&&&&&04253913.&&&&004 253 913
Changchun 长春市 Jilin &&&&&&&&02980870.&&&&002 980 870 &&&&&&&&03225557.&&&&003 225 557 &&&&&&&&04193073.&&&&004 193 073
Dalian 大连市 Liaoning &&&&&&&&03473832.&&&&003 473 832 &&&&&&&&03245191.&&&&003 245 191 &&&&&&&&04087733.&&&&004 087 733
Kunming 昆明市 Yunnan &&&&&&&&01611969.&&&&001 611 969 &&&&&&&&03035406.&&&&003 035 406 &&&&&&&&03855346.&&&&003 855 346
Qingdao 青岛市 Shandong &&&&&&&&05124868.&&&&005 124 868 &&&&&&&&02720972.&&&&002 720 972 &&&&&&&&03718835.&&&&003 718 835
Wuxi 无锡市 Jiangsu &&&&&&&&03181985.&&&&003 181 985 &&&&&&&&02606839.&&&&002 606 839 &&&&&&&&03543719.&&&&003 543 719
Xiamen 厦门市 Fujian &&&&&&&&&0639436.&&&&00639 436 &&&&&&&&02053070.&&&&002 053 070 &&&&&&&&03531347.&&&&003 531 347
Ningbo 宁波市 Zhejiang &&&&&&&&03350851.&&&&003 350 851 &&&&&&&&02422126.&&&&002 422 126 &&&&&&&&03491597.&&&&003 491 597
Nanning 南宁市 Guangxi &&&&&&&&01159099.&&&&001 159 099 &&&&&&&&02875335.&&&&002 875 335 &&&&&&&&03437171.&&&&003 437 171
Taiyuan 太原市 Shanxi &&&&&&&&02224580.&&&&002 224 580 &&&&&&&&02558382.&&&&002 558 382 &&&&&&&&03426519.&&&&003 426 519
Tangshan 唐山市 Hebei &&&&&&&&01484515.&&&&001 484 515 &&&&&&&&02978018.&&&&002 978 018 &&&&&&&&03372102.&&&&003 372 102
Hefei 合肥市 Anhui &&&&&&&&01099523.&&&&001 099 523 &&&&&&&&01659075.&&&&001 659 075 &&&&&&&&03310268.&&&&003 310 268
Changzhou 常州市 Jiangsu &&&&&&&&&0729893.&&&&00729 893 &&&&&&&&02502049.&&&&002 502 049 &&&&&&&&03290918.&&&&003 290 918
Zibo 淄博市 Shandong &&&&&&&&02484206.&&&&002 484 206 &&&&&&&&02817479.&&&&002 817 479 &&&&&&&&03129228.&&&&003 129 228
Zhongshan 珠海市 Guangdong &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&02363322.&&&&002 363 322 &&&&&&&&03121275.&&&&003 121 275
Changsha 长沙市 Hunan &&&&&&&&01328950.&&&&001 328 950 &&&&&&&&02122873.&&&&002 122 873 &&&&&&&&03093980.&&&&003 093 980
Xuzhou 徐州市 Jiangsu &&&&&&&&01827306.&&&&001 827 306 &&&&&&&&02942115.&&&&002 942 115 &&&&&&&&03053778.&&&&003 053 778
Wenzhou 温州市 Zhejiang &&&&&&&&01650419.&&&&001 650 419 &&&&&&&&01915548.&&&&001 915 548 &&&&&&&&03039439.&&&&003 039 439
Guiyang 贵阳市 Guizhou &&&&&&&&01664709.&&&&001 664 709 &&&&&&&&02374270.&&&&002 374 270 &&&&&&&&03034750.&&&&003 034 750
Wulumuqi (Ürümqi) 乌鲁木齐市 Sinkiang &&&&&&&&01160775.&&&&001 160 775 &&&&&&&&01753298.&&&&001 753 298 &&&&&&&&03029372.&&&&003 029 372
Fuzhou (Fujian) 福州市 Fujian &&&&&&&&01395739.&&&&001 395 739 &&&&&&&&02124435.&&&&002 124 435 &&&&&&&&02921762.&&&&002 921 762
Shijiazhuang 石家庄市 Hebei &&&&&&&&01372109.&&&&001 372 109 &&&&&&&&01969975.&&&&001 969 975 &&&&&&&&02834942.&&&&002 834 942
Huai'an 淮安市 Jiangsu &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&02593915.&&&&002 593 915 &&&&&&&&02635406.&&&&002 635 406
Lanzhou 兰州市 Gansu &&&&&&&&01617761.&&&&001 617 761 &&&&&&&&02087703.&&&&002 087 703 &&&&&&&&02628426.&&&&002 628 426
Nanchang 南昌市 Jiangxi &&&&&&&&01262031.&&&&001 262 031 &&&&&&&&01844253.&&&&001 844 253 &&&&&&&&02357839.&&&&002 357 839
Huizhou 惠州市 Guangdong &&&&&&&&&0274689.&&&&00274 689 &&&&&&&&01454508.&&&&001 454 508 &&&&&&&&02344634.&&&&002 344 634
Linyi 临沂市 Shandong &&&&&&&&01590160.&&&&001 590 160 &&&&&&&&01938510.&&&&001 938 510 &&&&&&&&02303648.&&&&002 303 648
Nantong 南通市 Jiangsu &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&02142884.&&&&002 142 884 &&&&&&&&02274113.&&&&002 274 113
Yantai 烟台市 Shandong &&&&&&&&03204669.&&&&003 204 669 &&&&&&&&01724404.&&&&001 724 404 &&&&&&&&02227733.&&&&002 227 733
Xiangyang 襄阳市 Hubei &&&&&&&&02985978.&&&&002 985 978 &&&&&&&&02160972.&&&&002 160 972 &&&&&&&&02199690.&&&&002 199 690
Zaozhuang 枣庄市 Shandong &&&&&&&&03191974.&&&&003 191 974 0Virhe lausekkeessa: tunnistamaton välimerkki ”,”.0Virhe lausekkeessa: tunnistamaton välimerkki ”,”1 996 98 &&&&&&&&02125481.&&&&002 125 481
Baotou 包头市 Sisä-Mongolia &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&01671181.&&&&001 671 181 &&&&&&&&02096851.&&&&002 096 851
Puning 普宁市 Guangdong &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&01856402.&&&&001 856 402 &&&&&&&&02055552.&&&&002 055 552
Weifang 潍坊市 Shandong &&&&&&&&03037535.&&&&003 037 535 &&&&&&&&01380300.&&&&001 380 300 &&&&&&&&02044028.&&&&002 044 028

Luettelo Kiinan kansantasavallan kaupungeista maakunnittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo Kiinan kansantasavallassa sijaitsevista kaupungeista. Kaupungit ovat järjestetty niiden provinssin mukaan. Muukaan on alkuvaiheessa tarkoitus sisällyttää ainakin kaikki prefektuuritason kaupungit, myöhemmässä vaiheessa myös piirikuntatason kaupungit.

Anhui[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fujian[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gansu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guangdong[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guangxi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guizhou[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heilongjiang[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubei[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiangsu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiangxi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jilin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liaoning[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qinghai[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shaanxi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shandong[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shanxi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sichuan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yunnan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zhejiang[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e China - Main cities geohive.com. Viitattu 2013-04-19. (englanniksi)
  2. a b c d Communiqué of the National Bureau of Statistics of People's Republic of China on Major Figures of the 2010 Population Census stats.gov.cn. Viitattu 2013-04-19. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]