Luettelo Kazakstanin kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Kazakstanissa sijaitsevista kaupungeista. Kazakstanissa on yhteensä 87 kaupunkia.

Kaupungeista kaksi suurinta eli Almaty ja Astana on suoraan Kazakstanin tasavallan alaisuudessa hallinnollisten alueiden (maakuntien) tapaan. Muut suuremmat kaupungit ovat aluehallinnon alaisuudessa. Pienimmät kaupungit ovat pääsääntöisesti hallintoalueiden kunnallispiirin paikallishallinnon alaisuudessa.[1]

Suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Almatyn liikekeskustaa yöllä
Arolle rakennetun Astanan keskustaa
Pala Šymkentin vanhaa kaupunkia yöllä
Moskeija Aqtöben kaupungissa
Venäjälle vuokratun Baikonurin avaruuskeskusalueen Baikonur

Oheinen taulukko listaa Kazakstanin suurimmat, vuonna 2012 vähintään noin 40 000 asukkaan kaupungit:[1]

Nimi Kazakin
kielinen nimi[1]
Venäläinen nimi,
kyrillinen[1]
Hallinnollinen
alue[1]
Väestö
1959[2]
Väestö
1970[3]
Väestö
1979[4]
Väestö
1989[5][6]
Väestö
1999[7]
Väestö
2009[7]
Väestö
2012[1]
Almaty (Alma-Ata) Алматы Алматы Almaty &&&&&&&&&0457709.&&&&00457 709 &&&&&&&&&0729633.&&&&00729 633 &&&&&&&&&0909644.&&&&00909 644 &&&&&&&&01121395.&&&&001 121 395 &&&&&&&&01130621.&&&&001 130 621 &&&&&&&&01365632.&&&&001 365 632 &&&&&&&&01450327.&&&&001 450 327
Astana Астана Астана Astana &&&&&&&&&0102276.&&&&00102 276 &&&&&&&&&0179514.&&&&00179 514 &&&&&&&&&0233638.&&&&00233 638 &&&&&&&&&0276003.&&&&00276 003 &&&&&&&&&0328341.&&&&00328 341 &&&&&&&&&0613006.&&&&00613 006 &&&&&&&&&0742918.&&&&00742 918
Šymkent Шымкент Шымкент Etelä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&0153241.&&&&00153 241 &&&&&&&&&0247064.&&&&00247 064 &&&&&&&&&0321535.&&&&00321 535 &&&&&&&&&0380091.&&&&00380 091 &&&&&&&&&0423902.&&&&00423 902 &&&&&&&&&0603499.&&&&00603 499 &&&&&&&&&0642602.&&&&00642 602
Karaganda (Qarağandı) Қарағанды Караганда Karagandan alue &&&&&&&&&0397083.&&&&00397 083 &&&&&&&&&0523271.&&&&00523 271 &&&&&&&&&0571877.&&&&00571 877 &&&&&&&&&0507318.&&&&00507 318 &&&&&&&&&0436864.&&&&00436 864 &&&&&&&&&0459778.&&&&00459 778 &&&&&&&&&0475370.&&&&00475 370
Aqtöbe Ақтөбе Актобе Aqtöben alue &&&&&&&&&&096680.&&&&0096 680 &&&&&&&&&0149914.&&&&00149 914 &&&&&&&&&0190569.&&&&00190 569 &&&&&&&&&0252978.&&&&00252 978 &&&&&&&&&0253088.&&&&00253 088 &&&&&&&&&0345687.&&&&00345 687 &&&&&&&&&0367391.&&&&00367 391
Taraz Тараз Тараз Jambılin alue &&&&&&&&&0113346.&&&&00113 346 &&&&&&&&&0187164.&&&&00187 164 &&&&&&&&&0263793.&&&&00263 793 &&&&&&&&&0303961.&&&&00303 961 &&&&&&&&&0330125.&&&&00330 125 &&&&&&&&&0320634.&&&&00320 634 &&&&&&&&&0326113.&&&&00326 113
Pavlodar Павлодар Павлодар Pavlodarin alue &&&&&&&&&&090096.&&&&0090 096 &&&&&&&&&0187070.&&&&00187 070 &&&&&&&&&0272895.&&&&00272 895 &&&&&&&&&0329681.&&&&00329 681 &&&&&&&&&0300503.&&&&00300 503 &&&&&&&&&0317289.&&&&00317 289 &&&&&&&&&0322305.&&&&00322 305
Öskemen Өскемен Усть-Каменогорск Itä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&0150371.&&&&00150 371 &&&&&&&&&0230340.&&&&00230 340 &&&&&&&&&0274287.&&&&00274 287 &&&&&&&&&0322221.&&&&00322 221 &&&&&&&&&0310950.&&&&00310 950 &&&&&&&&&0303720.&&&&00303 720 &&&&&&&&&0309534.&&&&00309 534
Semey Семей Семей (Семипалатинск) Itä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&0156110.&&&&00156 110 &&&&&&&&&0235735.&&&&00235 735 &&&&&&&&&0282574.&&&&00282 574 &&&&&&&&&0317112.&&&&00317 112 &&&&&&&&&0269574.&&&&00269 574 &&&&&&&&&0299264.&&&&00299 264 &&&&&&&&&0305795.&&&&00305 795
Oral (Uralsk) Орал Уральск Länsi-Kazakstanin alue &&&&&&&&&0103914.&&&&00103 914 &&&&&&&&&0134162.&&&&00134 162 &&&&&&&&&0167352.&&&&00167 352 &&&&&&&&&0199522.&&&&00199 522 &&&&&&&&&0194905.&&&&00194 905 &&&&&&&&&0202161.&&&&00202 161 &&&&&&&&&0218136.&&&&00218 136
Qostanay Қостанай Костанай Qostanayn alue &&&&&&&&&&086382.&&&&0086 382 &&&&&&&&&0123517.&&&&00123 517 &&&&&&&&&0164500.&&&&00164 500 &&&&&&&&&0223558.&&&&00223 558 &&&&&&&&&0222816.&&&&00222 816 &&&&&&&&&0214961.&&&&00214 961 &&&&&&&&&0216390.&&&&00216 390
Petropavl Петропавл Петропавловск Pohjois-Kazakstanin alue &&&&&&&&&0131453.&&&&00131 453 &&&&&&&&&0172911.&&&&00172 911 &&&&&&&&&0206559.&&&&00206 559 &&&&&&&&&0239606.&&&&00239 606 &&&&&&&&&0203523.&&&&00203 523 &&&&&&&&&0201446.&&&&00201 446 &&&&&&&&&0203803.&&&&00203 803
Kyzyl-Orda
(Qızılorda, Qysylorda)
Қызылорда Кызылорда Kyzyl-Ordan alue &&&&&&&&&&065902.&&&&0065 902 &&&&&&&&&0122373.&&&&00122 373 &&&&&&&&&0156128.&&&&00156 128 &&&&&&&&&0150425.&&&&00150 425 &&&&&&&&&0157364.&&&&00157 364 &&&&&&&&&0188682.&&&&00188 682 &&&&&&&&&0201719.&&&&00201 719
Atıraw Атырау Атырау Atıraw'n alue &&&&&&&&&&078143.&&&&0078 143 &&&&&&&&&0114277.&&&&00114 277 &&&&&&&&&0130916.&&&&00130 916 &&&&&&&&&0147234.&&&&00147 234 &&&&&&&&&0143184.&&&&00143 184 &&&&&&&&&0165387.&&&&00165 387 &&&&&&&&&0182866.&&&&00182 866
Aqtaw Ақтау Актау Mañğıstaw'n alue &&&&&&&&&&&09171.&&&&009 171 &&&&&&&&&&059015.&&&&0059 015 &&&&&&&&&0110575.&&&&00110 575 &&&&&&&&&0160744.&&&&00160 744 &&&&&&&&&0143396.&&&&00143 396 &&&&&&&&&0166962.&&&&00166 962 &&&&&&&&&0177703.&&&&00177 703
Temirtaw Теміртау Темиртау Karagandan alue &&&&&&&&&&076725.&&&&0076 725 &&&&&&&&&0166479.&&&&00166 479 &&&&&&&&&0213026.&&&&00213 026 &&&&&&&&&0212382.&&&&00212 382 &&&&&&&&&0170481.&&&&00170 481 &&&&&&&&&0169590.&&&&00169 590 &&&&&&&&&0173729.&&&&00173 729
Türkistan Түркістан Туркестан Etelä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&038152.&&&&0038 152 &&&&&&&&&&053965.&&&&0053 965 &&&&&&&&&&066741.&&&&0066 741 &&&&&&&&&&078285.&&&&0078 285 &&&&&&&&&0102505.&&&&00102 505 &&&&&&&&&0142899.&&&&00142 899 &&&&&&&&&0150595.&&&&00150 595
Kökşetaw Көкшетау Кокшетау Aqmolan alue &&&&&&&&&&052909.&&&&0052 909 &&&&&&&&&&080564.&&&&0080 564 &&&&&&&&&0103162.&&&&00103 162 &&&&&&&&&0135424.&&&&00135 424 &&&&&&&&&0123389.&&&&00123 389 &&&&&&&&&0135106.&&&&00135 106 &&&&&&&&&0136835.&&&&00136 835
Taldyqorghan Талдықорған Талдыкорган Almatyn alue &&&&&&&&&&041418.&&&&0041 418 &&&&&&&&&&060601.&&&&0060 601 &&&&&&&&&&087948.&&&&0087 948 &&&&&&&&&0118623.&&&&00118 623 &&&&&&&&&&097996.&&&&0097 996 &&&&&&&&&0123038.&&&&00123 038 &&&&&&&&&0130253.&&&&00130 253
Ekibastuz Екібастұз Экибастуз Pavlodarin alue &&&&&&&&&&025705.&&&&0025 705 &&&&&&&&&&043726.&&&&0043 726 &&&&&&&&&&065871.&&&&0065 871 &&&&&&&&&0134627.&&&&00134 627 &&&&&&&&&0127197.&&&&00127 197 &&&&&&&&&0125012.&&&&00125 012 &&&&&&&&&0128584.&&&&00128 584
Rwdnıy (Rudny) Рудный Рудный Qostanayn alue &&&&&&&&&&036639.&&&&0036 639 &&&&&&&&&&096041.&&&&0096 041 &&&&&&&&&0109707.&&&&00109 707 &&&&&&&&&0124300.&&&&00124 300 &&&&&&&&&0109515.&&&&00109 515 &&&&&&&&&0109659.&&&&00109 659 &&&&&&&&&0113657.&&&&00113 657
Jañaözen (Žanaozen) Жаңаөзен Жанаозен Mañğıstaw'n alue &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&018073.&&&&0018 073 &&&&&&&&&&034389.&&&&0034 389 &&&&&&&&&&048339.&&&&0048 339 &&&&&&&&&&048871.&&&&0048 871 &&&&&&&&&&091332.&&&&0091 332 &&&&&&&&&&099087.&&&&0099 087
Jezqazğan (Žezkazgan) Жезқазған Жезказган Karagandan alue &&&&&&&&&&032442.&&&&0032 442 &&&&&&&&&&062495.&&&&0062 495 &&&&&&&&&&089403.&&&&0089 403 &&&&&&&&&0108821.&&&&00108 821 &&&&&&&&&&090001.&&&&0090 001 &&&&&&&&&&086227.&&&&0086 227 &&&&&&&&&&085189.&&&&0085 189
Balqaş (Balhaš) Балқаш Балхаш Karagandan alue &&&&&&&&&&053031.&&&&0053 031 &&&&&&&&&&075965.&&&&0075 965 &&&&&&&&&&078145.&&&&0078 145 &&&&&&&&&&086609.&&&&0086 609 &&&&&&&&&&065431.&&&&0065 431 &&&&&&&&&&068833.&&&&0068 833 &&&&&&&&&&070305.&&&&0070 305
Kentaw (Kentau) Кентау Кентау Etelä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&038108.&&&&0038 108 &&&&&&&&&&054946.&&&&0054 946 &&&&&&&&&&062991.&&&&0062 991 &&&&&&&&&&064228.&&&&0064 228 &&&&&&&&&&055521.&&&&0055 521 &&&&&&&&&&057121.&&&&0057 121 &&&&&&&&&&061860.&&&&0061 860
Sätbajev (Satpajev) Сәтбаев Сатпаев Karagandan alue &&&&&&&&&&011476.&&&&0011 476 &&&&&&&&&&032862.&&&&0032 862 &&&&&&&&&&048865.&&&&0048 865 &&&&&&&&&&058717.&&&&0058 717 &&&&&&&&&&058652.&&&&0058 652 &&&&&&&&&&060105.&&&&0060 105 &&&&&&&&&&061643.&&&&0061 643
Qaskeleñ (Kaskelen) Қаскелең Каскелен Almatyn alue &&&&&&&&&&013897.&&&&0013 897 &&&&&&&&&&023851.&&&&0023 851 &&&&&&&&&&026850.&&&&0026 850 &&&&&&&&&&030870.&&&&0030 870 &&&&&&&&&&037221.&&&&0037 221 &&&&&&&&&&058418.&&&&0058 418 &&&&&&&&&&061371.&&&&0061 371
Qulsarı (Kulsary) Құлсары Кульсары Atıraw'n alue &&&&&&&&&&012749.&&&&0012 749 &&&&&&&&&&016427.&&&&0016 427 &&&&&&&&&&019731.&&&&0019 731 &&&&&&&&&&032652.&&&&0032 652 &&&&&&&&&&038518.&&&&0038 518 &&&&&&&&&&051097.&&&&0051 097 &&&&&&&&&&053740.&&&&0053 740
Rïdder (Ridder) Риддер Риддер Itä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&066812.&&&&0066 812 &&&&&&&&&&072074.&&&&0072 074 &&&&&&&&&&068135.&&&&0068 135 &&&&&&&&&&068706.&&&&0068 706 &&&&&&&&&&056269.&&&&0056 269 &&&&&&&&&&050500.&&&&0050 500 &&&&&&&&&&049356.&&&&0049 356
Talğar Талғар Талгар Almatyn alue &&&&&&&&&&020071.&&&&0020 071 &&&&&&&&&&031273.&&&&0031 273 &&&&&&&&&&036952.&&&&0036 952 &&&&&&&&&&043645.&&&&0043 645 &&&&&&&&&&043353.&&&&0043 353 &&&&&&&&&&045529.&&&&0045 529 &&&&&&&&&&047301.&&&&0047 301
Stepnogor Степногорск Степногорск Aqmolan alue &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&025956.&&&&0025 956 &&&&&&&&&&045794.&&&&0045 794 &&&&&&&&&&063300.&&&&0063 300 &&&&&&&&&&047372.&&&&0047 372 &&&&&&&&&&046712.&&&&0046 712 &&&&&&&&&&046401.&&&&0046 401
Štšutšinsk Щучинск Щучинск Aqmolan alue &&&&&&&&&&039208.&&&&0039 208 &&&&&&&&&&040432.&&&&0040 432 &&&&&&&&&&047948.&&&&0047 948 &&&&&&&&&&055539.&&&&0055 539 &&&&&&&&&&045254.&&&&0045 254 &&&&&&&&&&044106.&&&&0044 106 &&&&&&&&&&045004.&&&&0045 004
Qapşağay (Kanšagai) Қапшағай Капшагай Almatyn alue &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&025629.&&&&0025 629 &&&&&&&&&&038300.&&&&0038 300 &&&&&&&&&&033428.&&&&0033 428 &&&&&&&&&&039855.&&&&0039 855 &&&&&&&&&&042389.&&&&0042 389
Saran Саран Сарань Karagandan alue &&&&&&&&&&039810.&&&&0039 810 &&&&&&&&&&049053.&&&&0049 053 &&&&&&&&&&054878.&&&&0054 878 &&&&&&&&&&063624.&&&&0063 624 &&&&&&&&&&042957.&&&&0042 957 &&&&&&&&&&042058.&&&&0042 058 &&&&&&&&&&042680.&&&&0042 680
Aqsw (Aksu) Ақсу Аксу Pavlodarin alue &&&&&&&&&&&04159.&&&&004 159 &&&&&&&&&&028133.&&&&0028 133 &&&&&&&&&&041572.&&&&0041 572 &&&&&&&&&&047067.&&&&0047 067 &&&&&&&&&&042264.&&&&0042 264 &&&&&&&&&&041677.&&&&0041 677 &&&&&&&&&&042383.&&&&0042 383
Jarkent (Žarkent) Жаркент Жаркент Almatyn alue &&&&&&&&&&012434.&&&&0012 434 &&&&&&&&&&019173.&&&&0019 173 &&&&&&&&&&023997.&&&&0023 997 &&&&&&&&&&031106.&&&&0031 106 &&&&&&&&&&032656.&&&&0032 656 &&&&&&&&&&033350.&&&&0033 350 &&&&&&&&&&041127.&&&&0041 127
Arıs (Arys) Арыс Арыс Etelä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&022743.&&&&0022 743 &&&&&&&&&&026414.&&&&0026 414 &&&&&&&&&&027995.&&&&0027 995 &&&&&&&&&&033523.&&&&0033 523 &&&&&&&&&&034143.&&&&0034 143 &&&&&&&&&&037996.&&&&0037 996 &&&&&&&&&&040707.&&&&0040 707
Sarıağaş (Saryagaš) Сарыағаш Сарыагаш Etelä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&&07842.&&&&007 842 &&&&&&&&&&018740.&&&&0018 740 &&&&&&&&&&022228.&&&&0022 228 &&&&&&&&&&028739.&&&&0028 739 &&&&&&&&&&025914.&&&&0025 914 &&&&&&&&&&038848.&&&&0038 848 &&&&&&&&&&040599.&&&&0040 599
Zıryanovsk (Zyrjanovsk) Зыряновск Зыряновск Itä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&054119.&&&&0054 119 &&&&&&&&&&056206.&&&&0056 206 &&&&&&&&&&051132.&&&&0051 132 &&&&&&&&&&052838.&&&&0052 838 &&&&&&&&&&043894.&&&&0043 894 &&&&&&&&&&039320.&&&&0039 320 &&&&&&&&&&038096.&&&&0038 096
Baikonur (Bayqoñır)
(vuokrattu Venäjälle)
Байқоңыр Байконур Baikonur &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&074700.&&&&0074 700 &&&&&&&&&&028776.&&&&0028 776 &&&&&&&&&&036175.&&&&0036 175 &&&&&&&&&&037734.&&&&0037 734
Ayagöz (Ajagus) Аягөз Аягуз Itä-Kazakstanin alue &&&&&&&&&&031061.&&&&0031 061 &&&&&&&&&&035827.&&&&0035 827 &&&&&&&&&&038969.&&&&0038 969 &&&&&&&&&&042729.&&&&0042 729 &&&&&&&&&&038470.&&&&0038 470 &&&&&&&&&&037537.&&&&0037 537 &&&&&&&&&&037316.&&&&0037 316

Muita kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita, kooltaan alle 40 000 asukkaan kaupunkeja (2012 asukasluku) ovat:(luettelo kesken)

Lisäksi on pienempiä, alle 30 000 asukkaan kaupunkeja. Tältä osin tämä kaupunkiluettelo on vielä puutteellinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f ҚАЗАҚСТАННЫҢ ДЕМОГРАФИЯЛЫҚ ЖЫЛНАМАЛЫҒЫ - ДЕМОГРАФИЧЕСКИЙ ЕЖЕГОДНИК КАЗАХСТАНА (pdf) (Kazakstanin väestötilasto 1.1.2012, taulukot 3.3–3.5 sivuilla 24–26/608) 2012. Қазақстан Республикасы Статистика агенттігі, www.stat.gov.kz. Viitattu 2013-04-15. (kazakiksi)
  2. demoscope.ru: Vsesojuznaja perepis naselenija 1959 g. (krome RSFSR) (Koko Neuvostoliiton kattava väestönlaskenta 1959. Muut neuvostotasavallat kuin Venäjä.) Демоскоп Weekly, demoscope.ru. Viitattu 2013-04-21. (venäjäksi)
  3. demoscope.ru: Vsesojuznaja perepis naselenija 1970 g. (krome RSFSR) (Koko Neuvostoliiton kattava väestönlaskenta 1970. Muut neuvostotasavallat kuin Venäjä.) Демоскоп Weekly, demoscope.ru. Viitattu 2013-04-21. (venäjäksi)
  4. demoscope.ru: Vsesojuznaja perepis naselenija 1979 g. (krome RSFSR) (Koko Neuvostoliiton kattava väestönlaskenta 1979. Muut neuvostotasavallat kuin Venäjä.) Демоскоп Weekly, demoscope.ru. Viitattu 2013-04-21. (venäjäksi)
  5. Protsessy urbanizantsii v Kazahstane v postsovetski period i ih demografitšeskaja sosravljuštšaja demoscope.ru. Viitattu 2013-04-17. (venäjäksi)
  6. demoscope.ru: Vsesojuznaja perepis naselenija 1989 g. Gorodskoi. (Koko Neuvostoliiton kattava väestönlaskenta 1989.) Демоскоп Weekly, demoscope.ru. Viitattu 2013-04-21. (venäjäksi)
  7. a b Portret goroda. Itogi Natsionalnoi perepisi naselenija Respubliki Kazahstan 2009 goda. (pdf) (Kaupunkien muotokuva. Kazakstanin väestönlaskenta 2009.) 2011. Astana: Agenstvo Respubliki Kazahstan po statistike, www.stat.gov.kz. Viitattu 2013-04-17. (venäjäksi)