Luettelo Itämeren rannikkokaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartta Itämerestä.

Tämä on luettelo Itämeren rannikkokaupungeista maittain. Itämeren rannikolla sijaitsee yhdeksän valtiota: Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa, Puola, Viro, Latvia, Liettua ja Venäjä.

Itämeren valuma-alueella asuu noin 85 miljoonaa ihmistä, 15 miljoonaa ihmistä asuu noin 10 kilometrin säteellä rannasta ja 29 miljoonaa ihmistä 50 kilometrin säteellä rannasta.

Kaupungit maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvian rannikkokaupungit:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Ainaži 1794 152 1926 57°52′N, 24°21′E
Jūrmala 55603 100 1959 56°58′N, 23°45′E
Liepāja 85132 60,4 1625 56°30′N, 21°00′E
Pāvilosta 1271 6,4 1991 56°53′N, 21°13′E
Riika 709145 307 1225 56°56′N, 24°06′E
Salatsi 3467 12,57 1928 57°45′N, 24°21′E
Saulkrasti 3341 4.8 1991 57°15′N, 24°25′E
Ventspils 43806 55.4 1378 57°23′N, 21°33′E

Liettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liettuan rannikkokaupunkeja ovat:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Klaipėda 185899 98,35 1254 55°42′N, 21°08′E
Palanga 17614 79 1791 56°56′N, 24°06′E

Puola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolan rannikkokaupungit:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Darłowo 14380 19,93 54°25′N, 16°25′E
Elblag 127055 80 1246 54°5′N, 19°24′E
Frombork 2529 7,59 1310 54°21′N, 19°41′E
Gdańsk 455581 266 1263 54°21′N, 18°38′E
Gdynia 252443 136 10. helmikuuta 1926 54°30′N, 18°32′E
Kamień Pomorski 9129 10,75 1274 53°58′N, 14°47′E
Kolobrzeg 44794 25,67 1255 54°10′N, 15°34′E
Malbork 38478 17,15 1286 54°2′N, 19°2′E
Międzyzdroje 5436 4,51 1945 53°55′N, 14°27′E
Nowe Warpno 1170 24,56 53°43′N, 14°17′E
Slupsk 99000 43,15 1265 54°27′N, 17°1′E
Sopot 38821 17,31 1901 54°26′N, 18°33′E
Szczecin 406941 301 1243 53°25′N, 14°33′E
Świnoujście 40854 197,23 1765 53°55′N, 14°15′E
Trzebiatów 10174 10,25 1277 54°3′N, 15°16′E
Ustka 16227 10,14 1935 54°35′N, 16°51′E
Wolin 4878 14,41 53°50′N, 14°36′E

Ruotsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin rannikkokaupungit on lueteltu seuraavassa Suomen rajalta pohjoisesta eteläisimpään Ruotsiin ja sieltä jälleen pohjoiseen Norjan rajalle asti. Itämeren erottaa Pohjanmerestä Ruotsin ja Tanskan välinen Kattegatin salmi, jonka katsotaan päättyvän Ruotsin puolella hieman Marstrandin kaupungista koilliseen. Luetteloon on kuitenkin otettu mukaan vielä kolme Marstrandin ja Norjan rajan välillä sijaitsevaa kaupunkia (Uddevalla, Lysekil ja Strömstad). Vuodesta 1971 lähtien Ruotsissa ei enää virallisesti ole ollut kaupunkeja, joten luetteloon on otettu suunnilleen entisiä kaupunkeja vastaavien taajamien väkiluvut ja maapinta-alatiedot. Tukholman kohdalla on ilmoitettu entistä kaupunkia laajemman Tukholman taajaman tiedot, joihin sisältyvät myös Solna ja Nacka. Kaikkien luettelossa mainittujen paikkakuntien kohdalla taajama ei ulotu aivan merelle asti, mutta taajamat sijaitsevat kuitenkin melko lähellä Itämeren rantaa.

Taajaman nimi Väkiluku
(31.12.2010)[1]
Maapinta-ala
(km²)[1]
Kaupunkioikeudet[2] Koordinaatit
Haaparanta &&&&&&&&&&&04856.&&&&004 856 &&&&&&&&&&&&&&04.04300004,43 1842 65°50′N, 24°08′E
Luulaja &&&&&&&&&&046607.&&&&0046 607 &&&&&&&&&&&&&029.09000029,09 1621 65°35′4″N, 22°9′14″E
Piitime &&&&&&&&&&022913.&&&&0022 913 &&&&&&&&&&&&&024.074000024,74 1621 65°19′N, 21°30′E
Skellefteå &&&&&&&&&&032775.&&&&0032 775 &&&&&&&&&&&&&021.074000021,74 1845 64°45′N, 20°57′E
Uumaja &&&&&&&&&&079594.&&&&0079 594 &&&&&&&&&&&&&034.015000034,15 1588 ja 1622 63°49′32″N, 20°15′49″E
Örnsköldsvik &&&&&&&&&&028991.&&&&0028 991 &&&&&&&&&&&&&024.040000024,40 1894 63°17′N, 18°44′E
Kramfors &&&&&&&&&&&05990.&&&&005 990 &&&&&&&&&&&&&&07.03400007,34 1947 62°55′50″N, 17°46′34″E
Härnösand &&&&&&&&&&017556.&&&&0017 556 &&&&&&&&&&&&&010.089000010,89 1585 62°38′N, 17°56′E
Sundsvall &&&&&&&&&&050712.&&&&0050 712 &&&&&&&&&&&&&027.046000027,46 1624 62°23′27″N, 17°18′25″E
Hudiksvall &&&&&&&&&&015015.&&&&0015 015 &&&&&&&&&&&&&010.08000010,08 1582 61°44′N, 17°08′E
Söderhamn &&&&&&&&&&011761.&&&&0011 761 &&&&&&&&&&&&&010.053000010,53 1620 61°18′N, 17°3′E
Gävle &&&&&&&&&&071033.&&&&0071 033 &&&&&&&&&&&&&042.045000042,45 1300-luku 60°41′N, 17°10′E
Öregrund &&&&&&&&&&&01555.&&&&001 555 &&&&&&&&&&&&&&02.04400002,44 14911966 60°20′N, 18°26′E
Östhammar &&&&&&&&&&&04534.&&&&004 534 &&&&&&&&&&&&&&03.07600003,76 1368 60°15′32″N, 18°22′25″E
Norrtälje &&&&&&&&&&017275.&&&&0017 275 &&&&&&&&&&&&&&07.05400007,54 1622 59°46′N, 18°42′E
Vaxholm &&&&&&&&&&&04857.&&&&004 857 &&&&&&&&&&&&&&01.06400001,64 1652 59°24′15″N, 18°19′53″E
Lidingö &&&&&&&&&&031561.&&&&0031 561 &&&&&&&&&&&&&012.051000012,51 1926 59°22′N, 18°8′E
Solna sisältyy Tukholman taajamaan sisältyy Tukholman taajamaan 1943 59°22′N, 18°1′E
Tukholma &&&&&&&&01372565.&&&&001 372 565 &&&&&&&&&&&&0381.0630000381,63 noin 1250 59°19′36″N, 18°4′16″E
Nacka sisältyy Tukholman taajamaan sisältyy Tukholman taajamaan 1949 59°18′36.23″N, 18°9′49.68″E
Nynäshamn &&&&&&&&&&013510.&&&&0013 510 &&&&&&&&&&&&&&06.06800006,68 1946 58°54′10″N, 17°57′5″E
Södertälje &&&&&&&&&&064619.&&&&0064 619 &&&&&&&&&&&&&025.084000025,84 tuntematon 59°11′N, 17°38′E
Trosa &&&&&&&&&&&05027.&&&&005 027 &&&&&&&&&&&&&&03.06000003,60 tuntematon 58°53′38″N, 17°33′8″E
Nyköping &&&&&&&&&&029891.&&&&0029 891 &&&&&&&&&&&&&013.043000013,43 noin 1250 58°45′10″N, 17°0′31″E
Oxelösund &&&&&&&&&&010870.&&&&0010 870 &&&&&&&&&&&&&011.057000011,57 1950 58°40′N, 17°07′E
Norrköping &&&&&&&&&&087247.&&&&0087 247 &&&&&&&&&&&&&035.068000035,68 ennen 1384 58°35′31″N, 16°11′8″E
Söderköping &&&&&&&&&&&06992.&&&&006 992 &&&&&&&&&&&&&&04.0200004,02 1200-luku 58°28′49″N, 16°19′21″E
Visby &&&&&&&&&&022593.&&&&0022 593 &&&&&&&&&&&&&012.044000012,44 tuntematon 57°38′05″N, 18°17′57″E
Västervik &&&&&&&&&&021140.&&&&0021 140 &&&&&&&&&&&&&012.092000012,92 ennen 1275 57°45′30″N, 16°38′18″E
Oskarshamn &&&&&&&&&&017258.&&&&0017 258 &&&&&&&&&&&&&013.010000013,10 1856 57°15′54″N, 16°26′01″E
Borgholm &&&&&&&&&&&03071.&&&&003 071 &&&&&&&&&&&&&&02.05600002,56 1816 56°52′41″N, 16°39′42″E
Kalmar &&&&&&&&&&036392.&&&&0036 392 &&&&&&&&&&&&&019.050000019,50 1100-luku 56°39′47″N, 16°21′47″E
Karlskrona &&&&&&&&&&035212.&&&&0035 212 &&&&&&&&&&&&&021.072000021,72 1680 56°9′39″N, 15°35′10″E
Ronneby &&&&&&&&&&012029.&&&&0012 029 &&&&&&&&&&&&&&07.07500007,75 1200-luku–noin 1680, uudelleen 1835 56°12′37″N, 15°16′38″E
Karlshamn &&&&&&&&&&019075.&&&&0019 075 &&&&&&&&&&&&&013.048000013,48 1664 56°10′12″N, 14°51′47″E
Sölvesborg &&&&&&&&&&&08401.&&&&008 401 &&&&&&&&&&&&&&06.01000006,10 ennen 1445 56°3′9″N, 14°35′13″E
Simrishamn &&&&&&&&&&&06527.&&&&006 527 &&&&&&&&&&&&&&04.04900004,49 tuntematon 55°33′0″N, 14°21′0″E
Ystad &&&&&&&&&&018350.&&&&0018 350 &&&&&&&&&&&&&&08.06500008,65 tuntematon 55°25′50″N, 13°49′14″E
Trelleborg &&&&&&&&&&028290.&&&&0028 290 &&&&&&&&&&&&&013.066000013,66 1867 55°22′25″N, 13°9′20″E
Skanör med Falsterbo &&&&&&&&&&&06937.&&&&006 937 &&&&&&&&&&&&&&05.04200005,42 tuntematon 55°24′N, 12°51′E
Malmö &&&&&&&&&0280415.&&&&00280 415 &&&&&&&&&&&&&076.081000076,81 noin 1250 55°36′21″N, 13°0′9″E
Landskrona &&&&&&&&&&030499.&&&&0030 499 &&&&&&&&&&&&&012.09000012,09 1413 55°52′13″N, 12°49′49″E
Helsingborg &&&&&&&&&&097122.&&&&0097 122 &&&&&&&&&&&&&038.041000038,41 tuntematon 56°2′59″N, 12°41′59″E
Höganäs &&&&&&&&&&014107.&&&&0014 107 &&&&&&&&&&&&&&08.08500008,85 1936 56°12′N, 12°34′E
Ängelholm &&&&&&&&&&023240.&&&&0023 240 &&&&&&&&&&&&&012.083000012,83 ennen 1516 56°15′N, 12°51′E
Laholm &&&&&&&&&&&06150.&&&&006 150 &&&&&&&&&&&&&&04.06600004,66 tuntematon 56°31′N, 13°2′E
Halmstad &&&&&&&&&&058577.&&&&0058 577 &&&&&&&&&&&&&034.013000034,13 1200-luku 56°40′N, 12°51′E
Falkenberg &&&&&&&&&&020035.&&&&0020 035 &&&&&&&&&&&&&014.085000014,85 tuntematon 56°53′N, 12°30′E
Varberg &&&&&&&&&&027602.&&&&0027 602 &&&&&&&&&&&&&013.035000013,35 tuntematon 57°6′32″N, 12°15′5″E
Kungsbacka &&&&&&&&&&019057.&&&&0019 057 &&&&&&&&&&&&&010.03000010,03 tuntematon 57°29′N, 12°4′E
Göteborg &&&&&&&&&0549839.&&&&00549 839 &&&&&&&&&&&&0203.0670000203,67 1619 57°42′25″N, 11°57′59″E
Kungälv &&&&&&&&&&022768.&&&&0022 768 &&&&&&&&&&&&&011.052000011,52 tuntematon 57°52′N, 11°59′E
Marstrand &&&&&&&&&&&01319.&&&&001 319 &&&&&&&&&&&&&&00.08800000,88 1200-luku 57°53′10″N, 11°34′30″E
Uddevalla &&&&&&&&&&031212.&&&&0031 212 &&&&&&&&&&&&&016.092000016,92 ennen 1498 58°21′N, 11°55′E
Lysekil &&&&&&&&&&&07628.&&&&007 628 &&&&&&&&&&&&&&03.07500003,75 1903 58°16′0″N, 11°26′0″E
Strömstad &&&&&&&&&&&06288.&&&&006 288 &&&&&&&&&&&&&&03.04000003,40 1672 58°56′N, 11°10′E

Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan rannikkokaupungit:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Altenholz 10006 19,03 54°24′N, 10°08′E
Anklam 13768 41,65 1292 53°51′N, 13°41′E
Bad Schwartau 19714 18,39 53°55′N, 10°41′E
Barth 8768 40,83 1255 54°22′N, 12°43′E
Bergen auf Rügen 14080 41,77 1613 54°25′N, 13°26′E
Eckernförde 22720 17,97 1302 54°28′N, 09°50′E
Fehmarn 12977 185,45 54°26′N, 11°11′E
Flensburg 88511 56,38 1284 54°46′N, 09°26′E
Glücksburg 5922 39,70 1613 54°50′N, 9°33′E
Greifswald 53281 50,50 1250 54°5′N, 13°23′E
Heiligenhafen 9194 18,12 1250-luku 54°22′N, 10°58′E
Kappeln 9644 43,32 54°39′N, 9°55′E
Kiel 237579 118,4 1242 54°19′N, 10°8′E
Lassan 1645 27,98 1291 53°56′N, 13°50′E
Lyypekki 210892 214,14 1143 53°52′N, 10°41′E
Neustadt in Holstein 16184 19,74 54°06′N, 10°48′E
Oldenburg in Holstein 9702 39,67 54°18′N, 10°53′E
Putbus 4631 66,60 1960 54°20′N, 13°29′E
Ribnitz-Damgarten 16086 122,20 1258 54°15′N, 12°28′E
Rostock 199868 181,44 1218 54°5′N, 12°8′E
Sassnitz 10747 46,45 1957 54°31′N, 13°38′E
Stralsund 57866 38,97 1234 54°18′N, 13°5′E
Ueckermünde 10127 84,69 53°44′N, 14°02′E
Usedom 1914 38,57 23. joulukuuta 1298 53°52′N, 13°55′E
Wismar 45760 41,71 1229 53°54′N, 11°28′E
Wolgast 12359 19,20 1282 54°03′N, 13°46′E

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on seuraavat rannikkokaupungit:


Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Espoo 246372 330,18 1972 60°12′N, 24°39′E
Hamina 21459 632,68 1653 60°34′N, 27°11′E
Hanko 9579 118,94 1874 59°49′N, 22°58′E
Helsinki 586514 214,83 1550, 12. kesäkuuta 60°10′N, 24°56′E
Kaarina 30865 151,37 1869, 6. helmikuuta 60°24′N, 22°22′E
Kalajoki 12597 929,31 2002, 1. tammikuuta 64°15′N, 23°56′E
Kaskinen 1455 10,65 1785 62°23′N, 21°13′E
Kemi 22465 102,59 1869, 5. maaliskuuta 65°44′N, 24°33′E
Kokkola 46186 1485,95 1620, 7. syyskuuta 63°50′N, 23°07′E
Kotka 54855 277,05 1878, 16. huhtikuuta 60°28′N, 26°56′E
Kristiinankaupunki 7224 697,2 1649 62°16′N, 21°22′E
Loviisa 15662 277,05 1745 60°27′N, 26°13′E
Maarianhamina 11212 11,79 1861 60°05′N, 19°56′E
Naantali 18628 287,5 1443, 23. elokuuta 60°28′N, 22°01′E
Närpiö 9475 985,12 1993, 1. tammikuuta 62°28′N, 21°20′E
Oulu 139881 1444,73 1605, 8. huhtikuuta 65°00′N, 25°28′E
Paimio 10398 240,05 1997 60°27′N, 22°41′E
Parainen 15538 889,16 2009, 1. tammikuuta 60°18′N, 22°18′E
Pietarsaari 19690 91,75 1652, 27. lokakuuta 63°40′N, 22°42′E
Pori 82980 859,4 1558, 8. maaliskuuta 61°29′N, 21°47′E
Porvoo 48687 654.78 1380 60°23′N, 25°39′E
Raahe 22546 535,89 1649, 5. joulukuuta 64°41′N, 24°28′E
Raasepori 29213 1215,14 2009 (1. tammikuuta) 59°58′N, 23°26′E
Raisio 24392 49,36 1974 60°29′N, 22°10′E
Rauma 39704 509,48 1442, 14. huhtikuuta 61°08′N, 21°30′E
Salo 55157 2061 1960, 1. tammikuuta 60°23′N, 23°07′E
Turku 176184 249,16 1229 60°27′N, 22°16′E
Tornio 22463 1228,38 1621, 12. toukokuuta 65°50′N, 24°08′E
Uusikaarlepyy 7468 737,14 1620 63°31′N, 22°31′E
Uusikaupunki 15928 551,66 1617, 19. huhtikuuta 60°48′N, 21°24′E
Vaasa 58981 191,7 1606, 2. lokakuuta 63°05′N, 21°36′E

Tanska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan rannikkokaupungit:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Helsingør 46189 121,61 1420 56°02′N, 13°37′E
Køge 34937 255,47 1288 55°27′N, 12°11′E
Kööpenhamina 531199 88,25 1254 55°40′N, 12°34′E
Næstved 41158 681 1135 55°13′N, 11°46′E
Nykøbing Falster 16405 903.42 1150-luku 54°46′N, 11°53′E
Rønne 13924 588,53 1300-luku 54°46′N, 11°53′E

Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän rannikkokaupunkeja ovat:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Baltijsk 42400 49,1 1725 54°39′N, 19°55′E
Kaliningrad 430003 215,7 1255 54°43′N, 20°21′E
Pietari 4568000 1439 1703, 27. toukokuuta 59°57′N, 30°19′E
Svetlogorsk 11100 21 1820, 24. kesäkuuta 54°56′N, 20°09′E
Viipuri 79224 112,27 1403 59°57′N, 30°19′E
Zelenogradsk 12138 17 1946 54°57′N, 20°29′E

Viro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virossa on seuraavat rannikkokaupungit:

Kaupungin nimi Asukasluku Pinta-ala (km²) Kaupunkioikeudet Sijainti
Haapsalu 11876 10,59 1279 58°57′N, 23°32′E
Kuressaari 14898 14,95 1563 58°15′N, 22°29′E
Pärnu 44568 32,22 1251 58°23′N, 24°30′E
Sillamäe 16567 10,54 1502 59°24′N, 27°45′E
Tallinna 411196 159,2 1154 59°26′N, 24°44′E

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Landareal, folkmängd och invånartäthet (inv/km2), per tätort 2005 och 2010 (XLS) 28.5.2012. Statistiska centralbyrån. Viitattu 15.11.2012. (ruotsiksi)
  2. Folkmängd i städer 1800-1967 (XLS) 8.12.2011. Statistiska centralbyrån. Viitattu 14.12.2012. (ruotsiksi)