Luettelo Cthulhu-mytologian kirjoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Cthulhu-mytologian kirjoista.

Cthulhu-mytologiaan kuuluu suuri joukko fiktiivisiä muinaisia kirjoja, jotka ovat yleensä tietoa Suurista muinaisista ja okkultismista sisältäviä grimoireja, ennustuskokoelmia tai kirjoituksia jumalolentojen historiasta. Tunnetuin näistä kirjoista on H.P. Lovecraftin luomus Necronomicon. Hänen jälkeensä monet muut ovat maininneet Necronomiconin ja liudan muita kirjoja. Osa kirjoista esiintyy vain yhdessä mytologian tarinassa tai vain yhden kirjailijan teksteissä, osa on vakiintunut kiinteäksi osaksi Cthulhu-kirjallisuutta.

Tämä luettelo ei listaa:

  • Cthulhu-mytologian kaanoniin kuuluvia oikeita kirjoja, eikä
  • Satunnaisia mytologiassa mainittuja kirjoja, oikeita tai kuviteltuja,

vaan mytologiaan keskeisesti kuuluvia kuvitteellisia kirjoja.

Luettelo kirjoista
Nimi Muita nimiä Kuvaus Luoja, alkuperä
Azathoth and Other Horrors Azathoth and Others Kokoelma arkhamilaisrunoilija Edward Derbyn varhaisia töitä. Julkaistu Bostonissa.[1] H.P. Lovecraft: Hän joka tuli käymään / Olio kynnyksellä (The Thing on the Doorstep, 1937)
Dzyanin kirja (The Book of Dzyan) Stanzas of Dzyan Teosofi Helena Blavatskyn usein mainitsema, väitetysti tiibetiläisessä luostarissa säilytetty ikivanha kirja. Blavatsky esittää Salaisessa opissa käännettynä osia Dzyanin kirjasta. Tämän ohella Dzyanin kirjan olemassaolosta ei ole todisteita. Toisinaan sen väitetään olevan käännös atlantislaisista käsikirjoituksista.[1] Väitetysti todellinen kirja.
Celaeno Fragments ("Kelainon katkelmat") Amerikkalaisen antropologi Laban Shrewsbury Kelainon (Celaeno) suuressa kirjastossa kokoamat muistiinpanot, jotka käsittelevät yliluonnollista.[2] August Derleth: The Trail of Cthulhu (1962)
Cthaat Aquadingen Laaja tutkielma syväläisistä.[1] Nimen voisi kääntää suomeksi suunnilleen "Cthaat-vesiolennot", sillä latinan 'aqua' tarkoittaa vettä ja saksan 'dingen' asioita.[3] Brian Lumley: The Cyprus Shell (1968)
Cthulhu in the Necronomicon ("Cthulhu Necronomiconissa") Laban Shrewsburyn tutkielma Cthulhusta.[4]
Cultes des Goules ("Ghoulien kultit") Ranskalaisen François Honoré-Balfourin, Erletten kreivin, nimissä kulkeva, vuonna 1703 julkaistu, nekromantiaa ja nekrofiliaa käsittelevä kirja. suuri osa siitä kertoo ghouleiksi kutsutuista, ruumiita syövistä hirviöistä.[5] August Derleth
De Vermiis Mysteriis ("Madon salaisuudet") The Mysteries of the Worm Belgialaisen Ludwig Prinnin Kölnissä 1540-luvulla julkaisema okkulttinen kirja.[6] Robert Bloch
Eibonin kirja (The Book of Eibon) Liber Ivonis, Livre d'Eibon Muinaisen hyperborealaisen velhon Eibonin kirjoittama esihistoriallinen kirja. Kirja käsittelee hyperborealaista uskontoa ja erityisesti Tsathoggua-jumalaa, jolta Eibon oli voimansa saanut. Eibonin kirja sisältää massiivisen määrän erilaisten rituaalien ja loitsujen kuvauksia.[7] Clark Ashton Smith: "Ubbo-Sathla" (1933)
The Eltdown Shards ("Eltdownin sirpaleet") Eltdownin kaupungin läheltä Sussexissa löytyneistä ruukunpalasista tehty osittainen käännös.[8]
The G'harne Fragments ("G'harnen katkelmat") Muinaisten afrikkalaisten kivitaulujen pohjalta tehty käännös.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Petersen, Sandy & Willis, Lynn: ”Major Books of the Mythos”, Call of Cthulhu: Sixth Edition – Horror Roleplaying in the Worlds of H.P. Lovecraft, s. 94-97. Cthulhun kutsu -roolipelin kuudes laitos. Yhdysvallat: Chaosium inc., 2005. ISBN 978-1568821818. (englanniksi)
  • ”Forbidden Books”, The Keeper's Companion: A Core Book for Keepers, Vol. 1, s. 42-81. Kirjoja käsittelevän luvun kirjoittanut Keith Herber, Kevin Rossin ja Daniel Harmsin avustuksella. Yhdysvallat: Chaosium inc., 2000. ISBN ISBN 978-1-56882-144-3. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Call of Cthulhu, s. 94.
  2. Keeper's Companion, ss. 49-50.
  3. Keeper's Companion, s. 51.
  4. Call of Cthulhu, s. 95.
  5. Keeper's Companion, s. 52-53.
  6. Keeper's Companion, s. 54-55.
  7. Keeper's Companion, ss. 47-48.
  8. Keeper's Companion, s. 56.
  9. Keeper's Companion, s. 57-58.