Luettelo Canterburyn arkkipiispoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Canterburyn tuomiokirkossa säilytettävä luettelo arkkipiispoista.

Tämä on luettelo Canterburyn arkkipiispoista. Luetteloon on otettu vain henkilöt jotka on virallisesti vihitty virkaan.

Canterburyn arkkipiispa on Englannin kirkon johtaja, primus inter pares eli "ensimmäinen vertaistensa joukossa" maailmanlaajuisessa Anglikaanisessa kirkossa, Canterburyn hiippakunnan piispa ja samannimisen kirkkoprovinssin metropoliitta.[1] Uuden arkkipiispan nimittää kuningaskunnan hallitsija pääministerin neuvosta kirkon nimitysvaliokunnan suositusten pohjalta. Arkkipiispa on parlamentin ylähuoneen jäsen.[2]

Ennen normannivalloitusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Viranhaltija Vuosina Huomautuksia
1 Pyhä Augustus 597–604/605 Kanonisoitu[3]
2 Laurentius n. 604–619 Kanonisoitu[4]
3 Mellitus 619–624 Kanonisoitu, ensimmäinen Lontoon piispa[5]
4 Justus 624–627 Kanonisoitu, ensimmäinen Rochesterin piispa[6]
5 Honorius 627–653 Kanonisoitu[7]
6 Deusdedit 653–664 Kanonisoitu[8]
7 Theodoros 668–690 Kanonisoitu[9]
8 Berhtwald 693–731 Kanonisoitu benediktiinimunkki, Kentin luostarin apotti[10]
9 Tatwine 731–734 Kanonisoitu[11]
10 Nothelm 735–739 Kanonisoitu[12]
11 Cuthbert 740–760 [13]
12 Bregowine 761–765 [13]
13 Jænberht 765–793 [13]
14 Æthelhard 793–805 Winchesterin piispa[13]
15 Wulfred 805–832 Arkkidiakoni Canterburyssä[13]
16 Feologild 832 [13]
17 Ceolnoth 833–870 [13]
18 Æthelred 870–888 [14]
19 Plegmund 890–923 [15]
20 Athelm 923–926 Wellsin piispa[13]
21 Wulfhelm 926–941 Wellsin piispa[16]
22 Pyhä Oda 942–958 Kanonisoitu, Ramsburyn piispa[17]
23 Ælfsige 958–959 Winchesterin piispa
24 Byrhthelm 959 Wellsin piispa[13]
25 Dunstan 959–988 Kanonisoitu, Lontoon piispa[13]
26 Æthelgar 988–990 Selseyn piispa[13]
27 Sigeric 990–994 Ramsburyn piispa[18]
28 Ælfric 995–1005 Kanonisoitu, Winchesterin piispa
29 Alphege 1006–1012 Kanonisoitu, Winchesterin piispa[19]
30 Lyfing 1013–1020 Wellsin piispa 999–1013[20]
31 Æthelnoth 1020–1038 Canterburyn tuomiorovasti (engl. dean)[21]
32 Eadsige 1038–1050 [13]
33 Robert Jumiègeslainen 1051–1052 Aiemmin Lontoon piispa, joutui lähtemään maanpakoon[22]
34 Stigand 1052–1070 Winchesterin piispa[23]

Normannien valloituksesta reformaatioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Arkkipiispa Vuosina Huomautuksia
35 Lanfrancstatuecanterburycathedraloutside.jpg Lanfranc 1070–1089 [24]
36 Anselm-CanterburyVit.jpg Anselm Canterburylainen 1093–1109 Kirkonopettaja ja pyhimys
37 Ralph d'Escures 1114–1122 Rochesterin piispa
38 William de Corbeil 1123–1136 [25]
39 Theobald 1138–1161 [26]
40 Thomas-becket-window.jpg Thomas Becket 1162–1170 Canterburyn arkkidiakoni, Lord Chancellor 1155–1162, kanonisoitu[27]
41 Richard Doverilainen 1174–1184 [13]
42 Baldwin 1184–1190 Worcesterin piispa
43 Hubert Walter 1193–1205 Salisburyn piispa 1189, Lord Chancellor 1199–1205, Chief Justiciar 1193–1198[28]
44 John Thomas maquette 017.jpg Stephen Langton 1207–1228 Teologian professori Pariisin yliopistossa, myöhemmin kansleri, nimitettiin kardinaaliksi vuonna 1205[29]
45 Richard le Grant 1229–1231 [13]
46 Nuremberg chronicles - Edmund, Archbishop of Canterbury (CCLXIIv).jpg Edmund Rich 1234–1240 Kanonisoitu[30]
47 Bonifatius Savoylainen 1241–1270 Belleyn piispa[31]
48 Robert Kilwardby.jpg Robert Kilwardby 1273–1278 Toiminut professorina Pariisin ja Oxfordin yliopistoissa, dominikaanimunkiksi 1250, kardinaalipiispaksi 12. maaliskuuta 1278[32]
49 Canterburycathedraljohnpeckhamtombeffigy.jpg John Peckham 1279–1292
50 Robert Winchelsey 1294–1313 Essexin arkkidiakoni
51 Walter Reynolds 1314–1327 Worcesterin piispa, Lord Chancellor 1310–1314, Lord Treasurer 1307–1310
52 Simon Mepeham 1328–1333 julistettiin pannaan[13]
53 John de Stratford 1333–1348 Winchesterin piispa, Lord Chancellor 1330–1334
54 Thomas Bradwardine 1349 kuoli ruttoon[13]
55 Simon Islip 1349–1366 [13]
56 Simon Langham 1366–1368 Edvard III:n varainhoitajaksi vuonna 1360, Elyn piispaksi 10. tammikuuta 1362, lordikansleriksi 19. helmikuuta 1363, nimitettiin kardinaaliksi 22. syyskuuta 1368[33]
57 William Whittlesey 1368–1374 Worcesterin piispa
58 Simon Sudbury 1375–1381 Lontoon piispa, Lord Chancellor 1380–1381, mestattiin talonpoikaiskapinan aikana
59 William Courtenay 1381–1396 Oxfordin yliopiston kansleri 1367–1369, Herefordin piispa 1370–1375, Lontoon piispa 1375–1381, Lord Chancellor 1382[34][35]
60 Arundel Preaching.jpg Thomas Arundel 1396–1398 Yorkin arkkipiispa, Lord Chancellor 1386–1389, 1391–1396 ja 1399, syytetty maanpetoksesta Rikhard II:n aikana ja joutui maanpakoon
61 Roger Walden 1398–1399 Lord High Treasurer 1395-1398[13]
(60) Arundel Preaching.jpg Thomas Arundel 1399–1414 palasi maanpaosta Henrik IV:n aikana
62 Henry Chichely, Archbishop of Canterbury.jpg Henry Chichele 1414–1443 St David'sin piispa
63 John Stafford 1443–1452 Lord High Treasurer 1422–1426, Bathin ja Wellsin piispa 1425–1433, Lord Chancellor 1432–1450[36]
64 Cardinal John Kemp.jpg John Kemp 1452–1454 Rochesterin piispaksi 1419, josta siirretty Chichesteriin 1421 ja edelleen Lontoon piispaksi saman vuoden marraskuussa, Yorkin arkkipiispaksi 20. heinäkuuta 1425, Englannin kanslerina 1426–1432 ja vuodesta 1450 kuolemaansa, kardinaaliksi 18. joulukuuta 1439[37]
65 Cardinal Thomas Bourchier.jpg Thomas Bourchier 1454–1486 Oxfordin yliopiston kansleri 1433–1437, Worcesterin ja Elyn piispa, nimitettiin kardinaaliksi 18. syyskuuta 1467[38]
66 John Morton 1486–1500 Elyn piispa 1479–1486, nimitettiin kardinaaliksi 20. syyskuuta 1493 ja Oxfordin yliopiston kansleriksi 1495[39]
67 Henry Deane 1501–1503 Salisburyn piispa
68 Hans Holbein d. J. 066.jpg William Warham 1503–1532 Lontoon piispa 1502–1504, Lord Chancellor 1504–1515, Oxfordin yliopiston kansleri[40]
69 Thomas Cranmer by Gerlach Flicke.jpg Thomas Cranmer 1533–1555 Tauntonin arkkidiakoni, syytettin harhaopista ja poltettiin roviolla[41]
70 Reginald Pole.JPG Reginald Pole 1556–1558 Kardinaaliksi 22. joulukuuta 1536, viimeinen roomalaiskatolinen arkkipiispa[42]

Reformaation jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Arkkipiispa Vuosina Huomautuksia
71 Archbishop Matthew Parker.jpg Matthew Parker 1559–1575 Lincolnin tuomiorovasti
72 Edmund Grindal.jpg Edmund Grindal 1576–1583 Yorkin arkkipiispa 1570–1576, Lontoon piispa 1559–1570
73 John Whitgift from NPG.jpg John Whitgift 1583–1604 Worcesterin piispa 1577–1583, Cambridgen yliopiston teologian professori 1567—1569
74 Richard Bancroft from NPG.jpg Richard Bancroft 1604–1610 Oxfordin yliopiston kansleri 1608–1610, Lontoon piispa 1597–1604
75 George Abbot from NPG cropped.jpg George Abbot 1611–1633 Lord High Treasurer 1618–1620, Lontoon piispa 1610–1611, Lichfieldin piispa 1609–1610, Oxfordin yliopiston varakansleri 1600–1601, 1603–1604, 1605–1606
76 William Laud.jpg William Laud 1633–1645 Bathin ja Wellsin piispa 1626–1628, Saint David'sin piispa 1628–1633, Lontoon piispa 1628–1633, Oxfordin yliopiston kansleri 1630–1641, First Lord of the Treasury 1635–1636, teloitettiin maanpetoksesta
77 William Juxon from NPG.jpg William Juxon 1660–1663 Lord High Treasurer 1636–1641, First Lord of the Admiralty 1636–1638 Herefordin piispa 1634, Lontoon piispa 1633–1649
78 Gilbert Sheldon by Sir Peter Lely.jpg Gilbert Sheldon 1663–1677 Oxfordin yliopiston kansleri 1667–1669, Lontoon piispa 1660–1663[43]
79 AbpWilliamSancroft.jpg William Sancroft 1677–1690 St Paulin tuomiorovasti[43]
80 John Tillotson by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg John Tillotson 1691–1694 St Paulin tuomiorovasti[43]
81 ThomasTenison.gif Thomas Tenison 1694–1715 College of William & Maryn kansleri 1700–1707, Lincolnin piispa 1691–1695
82 AbpWilliamWake.jpg William Wake 1716–1737 College of William & Maryn kansleri 1721–1729 ja 1736–1737, Lincolnin piispa 1705–1716
83 AbpJohnPotter2.jpg John Potter 1737–1747 Oxfordin piispa 1715–1737, Oxfordin yliopiston teologian professori 1707—1737
84 ThomasHerring.jpg Thomas Herring 1747–1757 Yorkin arkkipiispa 1743–1747, Bangorin piispa vuoteen 1743[43]
85 MatthewHutton.jpg Matthew Hutton 1757–1758 Yorkin arkkipiispa 1747–1757, Bangorin piispa vuoteen 1747[43]
86 AbpThomasSecker.jpg Thomas Secker 1758–1768 Oxfordin piispa 1737–1758, Bristolin piispa 1735–1737
87 AbpFrederickCornwallis.jpg Frederick Cornwallis 1768–1783 Lichfieldin piispa 1750–1768
88 ArchbishopMoore.jpg John Moore 1783–1805 Bangorin piispa 1774–1783
89 Charles Manners-Sutton (1755–1828), Archbishop of Canterbury.jpeg Charles Manners-Sutton 1805–1828 Norwichin piispa 1792–1805
90 AbpWilliamHowley.jpg William Howley 1828–1848 Lontoon piispa 1813–1828, Oxfordin yliopiston teologian professori 1809—1813
91 AbpJohnBirdSumner.jpg John Bird Sumner 1848–1862 Chesterin piispa 1828–1848
92 AbpCharlesThomasLongley.jpg Charles Thomas Longley 1862–1868 Yorkin arkkipiispa 1860–1862[43]
93 Archibald Campbell Tait 1868–1882 Lontoon piispa 1856–1868[43]
94 AbpEdwardWhiteBenson.jpg Edward White Benson 1883–1896 Truron piispa 1877–1883[43]
95 Frederick Temple 1900 Bradford.JPG Frederick Temple 1896–1902 Exeterin piispa 1869–1885, Lontoon piispa 1885–1896[43]
96 Randall Thomas Davidson losslesscropstrict.jpg Randall Davidson 1903–1928 Rochesterin piispa 1891–1895, Winchesterin piispa 1895–1903[43]
97 Cosmo Lang 1928–1942 Yorkin arkkipiispa 1909–1928[43]
98 William Temple 1942–1944 Manchesterin piispa 1921–29, Yorkin arkkipiispa 1928–1942[43]
99 Geoffrey Fisher 1945–1961 Lontoon piispa 1939–1945[43]
100 The National Archives UK - CO 1069-164-4.jpg Michael Ramsey 1961–1974 Durhamin piispa 1952–1956, Yorkin arkkipiispa 1956–1961[44]
101 Donald Coggan 1974–1980 Bradfordin piispa 1956–1961, Yorkin arkkipiispa 1961–1974[45]
102 Runciethumb.jpg Robert Runcie 1980–1991 St Albansin piispa 1970–1980[46]
103 Archbishop george carey1.jpg George Carey 1991–2002 Trinity Theological Collegen rehtori 1982–1987, Bathin ja Wellsin piispa 1987–1991[47]
104 Rowan Williams -001b.jpg Rowan Williams 2002–2012 Monmouthin piispa 1991–1999, Walesin arkkipiispa 1999–2002[48]
105 Justin Welby.jpg Justin Welby 2012– Durhamin piispa 2011–2012[49]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Overview Englannin kirkko. Viitattu 26.3.2011. (englanniksi)
  2. The Structure of the Church of England (Her Majesty the Queen is the Supreme Governor of the Church of England, and she also has a unique and special relationship with the Church of Scotland, which is a Free Church. In the Church of England she appoints archbishops, bishops and deans of cathedrals on the advice of the Prime Minister.) Englannin kirkko. Viitattu 26.3.2011.
  3. St. Augustine of Canterbury Catholic Online. Viitattu 8.1.2010. (englanniksi)
  4. St. Lawrence of Canterbury Catholic Online. Viitattu 13.2.2010.
  5. St. Mellitus of Canterbury Catholic Online. Viitattu 13.2.2010.
  6. St. Justus of Canterbury Catholic Online. Viitattu 13.2.2010.
  7. St. Honorius of Canterbury Catholic Online. Viitattu 13.2.2010.
  8. St. Deusdedit Catholic Online. Viitattu 15.2.2010.
  9. St. Theodore of Tarsus Catholic Online. Viitattu 15.2.2010.
  10. St. Brithwald - Catholic Online. Viitattu 6.3.2011.
  11. St. Tatwine Catholic Online. Viitattu 15.2.2010.
  12. St. Nothlem Catholic Online. Viitattu 15.2.2010.
  13. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Archbishops of Canterbury (Roman Catholic Church) AD 597 - 1534 historyfiles.co.uk. Viitattu 16.4.2011. (englanniksi)
  14. Aethelred (Died AD 888) Britannia.com. Viitattu 19.6.2011.
  15. Plegmund (Died AD 923) Britannia.com. Viitattu 19.6.2011.
  16. Wulfhelm (Died AD 941) Britannia.com. Viitattu 19.6.2011.
  17. St. Oda the Severe (Died AD 958) Britannia.com. Viitattu 19.6.2011.
  18. S. Keynes: The Diplomas of King Aethlred 'the Unready' 978-1016, s. 132, 252. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0521023084. Google books (viitattu 28.6.2011).
  19. Alphege, Saint & Martyr 954-1012 St Alphege's Church, Bath. Viitattu 13.6.2011. (englanniksi)
  20. Knowles, David; London, Vera C. M.; Brooke, Christopher: The heads of religious houses, England and Wales: 940-1216, s. 38. Cambridge University Press, 2001. ISBN 0-521-80452-3. Google Books (viitattu 28.6.2011). (englanniksi)
  21. Bolton, Timothy: The empire of Cnut the Great: conquest and the consolidation of power in Northern Europe in the early eleventh century, s. 80. Brill, 2009. ISBN 900416670X. Google books (viitattu 28.6.2011). (englanniksi)
  22. Gale R. Owen-Crocker: King Harold II and the Bayeux Tapestry, s. 27. Many of Edward's French friends were in turn forced into exile, Archbishop Robert among them. Boydell Press, 2005. ISBN 1843831244. Google books (viitattu 28.6.2011).
  23. Stigand Encyclopædia Britannica. Viitattu 13.6.2011.
  24. Lanfranc Encyclopædia Britannica. Viitattu 13.6.2011.
  25. William of Corbeil Encyclopædia Britannica. Viitattu 13.6.2011.
  26. Theobald Encyclopædia Britannica. Viitattu 13.6.2011.
  27. Michael David Knowles, O.S.B.: Saint Thomas Becket Encyclopædia Britannica. Viitattu 22.3.2011.
  28. Hubert Walter Catholic Encyclopedia. Viitattu 22.3.2011.
  29. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 3.5.2009.
  30. Saint Edmund of Abington Encyclopædia Britannica. Viitattu 13.6.2011.
  31. Boniface Of Savoy Encyclopædia Britannica. Viitattu 13.6.2011.
  32. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 3.5.2009.
  33. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 3.5.2009.
  34. William Courtenay Catholic Encyclopedia Viitattu 19.3.2011
  35. William Courtenay (1342-1396) Britannia.com. Viitattu 19.3.2011.
  36. John Stafford (Died 1452) Britannia.com. Viitattu 19.6.2011.
  37. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 4.5.2009.
  38. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 3.5.2009.
  39. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 3.5.2009.
  40. William Warham (1450-1532) Britannia.com. Viitattu 19.3.2011.
  41. Thomas Cranmer (1489-1556) Britannia.com. Viitattu 19.3.2011.
  42. Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary The Cardinals of the Holy Roman Church. Viitattu 3.5.2009.
  43. a b c d e f g h i j k l m E. B. Fryde, D. E. Greenway: Handbook of British chronology, s. 234, 235, 248, 259, 260, 269, 275, 284. Cambridge University Press, 1996. ISBN 052156350X. Google books (viitattu 5.7.2011). (englanniksi)
  44. Michael Ramsey, 100th Archbishop of Canterbury Archbishop of Canterbury. Viitattu 23.4.2009.
  45. Donald Coggan, 101st Archbishop of Canterbury Archbishop of Canterbury. Viitattu 23.4.2009.
  46. Robert Alexander Kennedy Runcie, 102nd Archbishop of Canterbury Archbishop of Canterbury. Viitattu 23.4.2009.
  47. George Carey - 103rd Archbishop of Canterbury Archbishop of Canterbury. Viitattu 23.4.2009.
  48. Rowan Williams - Biography Archbishop of Canterbury. Viitattu 23.4.2009.
  49. Rt Rev Justin Welby named new Archbishop of Canterbury The Vatican Today. Viitattu 11 November 2012.