Ludisia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludisia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Kämmekkäkasvit Orchidaceae
Alaheimo: Orchidoideae
Tribus: Cranichideae
Alatribus: Goodyerinae
Suku: Ludisiat Ludisia
Laji: discolor
Kaksiosainen nimi

Ludisia discolor
(Ker Gawl.) A. Rich.

Katso myös

  Ludisia Wikispeciesissä
  Ludisia Commonsissa

Ludisia (Ludisia discolor, synonyymit Haemaria discolor, Goodyera discolor) on kämmekkäkasveihin kuuluvan Ludisia-suvun ainoa laji. Se on kotoisin Malesiasta, Indonesiasta ja Myanmarista,[1] missä se kasvaa varjoisalla metsänpohjalla. Ludisiaa kasvatetaan huonekasvina useimmista muista kämmeköistä poiketen pääasiassa sen hohtavanvihreiden samettisten lehtien, ei niinkään vaatimattoman kukinnon vuoksi.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ludisian kukinto.

Ludisia kasvattaa aluksi yhden pystyn maanpäällisen verson, jonka päähän kehittyy kukinto joulu–helmikuussa. Kukinnan jälkeen keväällä kasvi muuttuu vähitellen kasvutavaltaan ryömiväksi. Samalla sen varresta ja juurelta ilmestyy yksi tai useampia uusia versoja, jotka kukkivat seuraavana talvena. Vähitellen kasvi muuttuu tiheäksi rypääksi.

Ludisian leveän suikeat ja silposuoniset lehdet ovat sopeutuneet kasvamaan vähässä valossa. Ne ovat yläpinnaltaan tummanvihreät, ja niitä halkovat punertavat tai kullankeltaiset suonet.[2] Lehden alapinta on puolestaan punainen, mikä auttaa heijastamaan lehden läpi jo kertaalleen kulkeneen valon takaisin lehden yhteyttäviin osiin.

Noin 20 senttimetrin korkuiseen kukkavarteen kehittyy kymmenestä kolmeenkymmeneen kukkaa. Kukat ovat pieniä, noin sentin kokoisia ja väriltään valkeita. Siitintukut ovat kirkkaan keltaisia.

Kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ludisia on yksi niistä harvoista orkideoista, joita kasvatetaan ennen kaikkea koristeellisen lehvästönsä takia ja jota on mahdollista kasvattaa tavallisessa mullassa. Kukinnan ajankohdasta johtuen Ludisiaa myydään lähinnä joulun aikoihin, ja se on kasvattanut suosiotaan nopeasti viime vuosina. Kaupoissa myytävät kasvit ovat tavallisesti muunnosta Ludisia discolor var. dawsoniana.

Ludisia on helppohoitoisimpia orkideoita huonekasvatuksessa. Se ei vaadi suurta ilmankosteutta eikä runsasta valoa, joten se viihtyy jopa pohjoisikkunalla. Ludisian juuristo on pieni ja herkkä, joten kasvia ei tule rasittaa turhalla uudelleenistuttamisella ja ruukun pohjalle on hyvä tehdä salaojitus. Multa pidetään tasaisen kosteana niin, että pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Lämpötila ei saa laskea alle 16 celsiusasteen.[3] Ludisia on kiitollinen kukkija ja hyvin hoidettuna kasvattaa useita kukkavanoja joka talvi.

Ludisiaa on mahdollista lisätä kotioloissa irrottamalla kukinnan jälkeen syntyneitä uusia versoja ja laittamalla ne veteen, kunnes juuret alkavat kasvaa noin kymmenessä päivässä. Tämän jälkeen pistokkaat voi istuttaa turpeeseen. Kasvia voi koettaa kasvattaa myös siemenestä pölyttämällä ensin kukat kahdesta eri yksilöstä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asian Flora
  2. Orchid Species
  3. Månsson, L.: Ruukkukasvit, s. 220. (suom. T. Koivunen). Otava, 1999 / 2004. ISBN 951-1-15519-9.