Lucifer’s Friend

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lucifer's Friend)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lucifer’s Friend on saksalainen vuonna 1970 perustettu yhtye. Sen tunnetuin jäsen on Uriah Heepissä vuosina 1976–1979 laulanut britti John Lawton. Yhtyeen levyillä on vaikutteita useista musiikkityyleistä kuten heavystä, progressiivisesta rockista ja jazz-rockista.

Yhtye teki ensimmäisen levynsä nimellä Asterix vuonna 1970. Vielä samana vuonna yhtyeen nimeksi kuitenkin vaihtui Lucifer’s Friend. Yhtyeen nimeä kantavalla esikoisalbumilla musiikki muistuttaa saman ajan varhaisia heavy-yhtyeitä kuten Black Sabbathia.

Seuraava levyllä Where the Groupies Killed the Blues (1972) Lucifer’s Friendin musiikki vaihtui aivan erilaiseksi. Levy sisältää hyvin kokeellista progressiivista ja psykedeelistä rockia. Kolmas levy I’m Just a Rock & Roll Singer (1973) on perinteisempää rockia. Neljännellä Banquet-levyllä (1974) on vaikutteita fuusiojazzista ja mukana on myös 30-henkinen taustayhtye. Yhtyeen ihailijoiden keskuudessa neljä ensimmäistä Lucifer’s Friend -julkaisua sekä ensimmäinen Asterix-nimellä tehty ovat arvostetuimpia.

Mind Exploding -levyllä Lucifer’s Friend yritti yhdistää edellisen levyn jazz-vaikutteita aikaisempaan rock-soitantoon. Laulaja John Lawton jätti yhtyeen vuonna 1976 liittyäkseen Uriah Heepiin ja hänet korvasi Mike Starrs, joka oli aikaisemmin laulanut yhtyeessä Colosseum II. Ilman Lawtonia tehdyillä albumeilla Good Time Warrior (1978) ja Sneak Me In (1980) yhtye yritti olla aiempaa kaupallisempi.

John Lawton teki vuonna 1980 sooloalbumin Heartbeat, jolla on Lucifer’s Friendin soittajia taustamuusikoina. Virallisesti hän palasi yhtyeen laulajaksi jälleen heavy rockia sisältävällä levyllä Mean Machine (1981). Yhtye hajosi vuonna 1982 mutta palasi yhteen vielä 1990-luvun alussa julkaistakseen albumin Sumo Grip (1994).

Levyjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]