Louis Couperin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Couperin Louis

Louis Couperin (Chaumes, Brie n. 1626 - Pariisi 1661) oli ranskalainen säveltäjä ja cembalisti. Louis Couperin on jäänyt kuuluisamman veljenpoikansa François Couperin'nin varjoon osaksi siitä syystä, että suurin osa hänen tuotannostaan on kadonnut. Hän tunnetaan erityisesti preludi-muodon uudistajana.

Louis Couperin'nin 25 ensimmäisestä ikävuodesta tiedetään varsin vähän. Hän syntyi Chaumesin kaupungissa Brien alueella Koillis-Ranskassa. Couperinin nuoruudesta kerrotaan tarinaa, jonka mukaan hän veljiensä kanssa olisi kävellyt 15 km:n matkan kotoaan Monsieur Chambonniéresin chateau'hon ja esittänyt omia sävellyksiään. Vanha cembalisti Chambonniéres oli nuorukaisen soitosta niin vaikuttunut, että hän ylipuhui Louisin isän päästämään poikansa hänen kanssaan Pariisiin kuninkaan hoviin, missä nuori Louis olisi saanut suurta huomiota osakseen. Näin Louis Couperin sai ammattimuusikon paikan Ranskan hovista.

Louis Couperin'nin säilynyt tuotanto, 250 teosta, koostuu pääasiassa cembalomusiikista, vaikka joitain teoksia tunnetaan muun muassa uruille ja viulistiryhmälle. Louis Couperin korvasi aikaisemmin soittajan improvisoiman preludin cembalosarjojensa alusta nuotitetuilla, läpisävelletyillä Préludes non mésuréilla. Niiden muoto oli hyvin vapaa ja niistä puuttui kokonaan tahtiviivat, mikä antoi esittäjälle edelleen laajan tulkintavapauden.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louis Couperin'nin urkuteoksia