Lou Andreas-Salomé

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lou Andreas-Salomé
Lou Andreas-Salomé vuonna 1914.
Lou Andreas-Salomé vuonna 1914.
Syntynyt 2. helmikuuta 1861
Venäjän lippu Pietari, Venäjän keisarikunta
Kuollut 5. tammikuuta 1937
Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Göttingen, natsi-Saksa
Kansallisuus venäläinen
Ammatti psykoanalyytikko, kirjailija


Lou Andreas-Salomé (synt. Louise von Salomé tai Luíza Gustavovna Salomé, ven. Луиза Густавовна Саломе (12. helmikuuta 1861 - 5. tammikuuta 1937) oli venäläinen psykoanalyytikko ja kirjailija. Hän oli monipuolinen kirjoittaja ja hänen läheiseen ystäväpiiriinsä kuuluivat monet kirjailijat, filosofit ja taiteilijat, kuten Nietzsche, Freud, Rilke ja Rée.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lou Salomé syntyi Pietarissa kenraalin tyttärenä. Hänellä oli viisi veljeä. Hänen vanhempansa olivat ranskalaista ja pohjois-saksalaista alkuperää.[1]

Seitsemäntoistavuotiaana Salomé ryhtyi opiskelemaan teologiaa, filosofiaa, maailman uskontoja sekä ranskalaista ja saksalaista kirjallisuutta hollantilaisen pastori Hendrik Gillotin johdolla. Gillot kuitenkin rakastui Saloméen niin, ettei opintoja voitu jatkaa. Salomé lähti äitinsä kanssa Zürichiin voidakseen suorittaa siellä yliopistotutkinnon. Hänen heikon terveytensä odotettiin myös parantuvan Keski-Euroopassa.

Andreas-Salomé, Rée ja Nietzsche vuonna 1882

21-vuotiaana Salomén äiti vei tämän Roomaan. Siellä Salomé tutustui kirjailija Paul Réehen, jonka kanssa hän aloitti suhteen. Muutaman kuukauden kuluttua 13. May 1882, Réen ystävä Friedrich Nietzsche liittyi heihin. Kolmikko eli ja matkusti tiiviisti yhdessä, kunnes Nietzche lähti.

Salomé and Rée muuttivat Berliiniiin ja asuivat yhdessä. Salomé meni 1887 naimisiin lingvistikko Friedrich Carl Andreasin kanssa, vaikka jatkoikin suhdettaan Réehen sekä muihin miehiin. Avioliitto kesti Andreasin kuolemaan asti 1930.

Erityisen läheinen Salomé oli Rilken kanssa. He tapasivat Rilken ollessa 21-vuotias, jolloin ja Salomé oli 36-vuotias. Salome alkoi kutsua Rilkeä Raineriksi tavanomaisen Renén sijaan. Salomé opetti tälle myös venäjää, jotta Rilke voisi lukea Tolstoita ja Pushkinia.

Lou Andreas-Salomé ja hänen puolisonsa Friedrich Carl Andreas (1886)

Lou Andreas-Salomé lopetti psykoanalyytikkona toimimisen 74 vuoden iässä. Hänellä oli sydänvaivoja ja hänen tilansa vaati useita kertoja sairaalahoitoa. Hänen miehensä vieraili sairaalassa päivittäin. Sairaudet ja vanhuus lähensi vanhaa pariskuntaa. Salomé kuoli uremiaan 5. helmikuuta 1937.

Hänen uurnansa laskettiin hänen miehensä haudan viereen Groner Landstrassella Göttingenissa. Göttingenissä sijaitsee hänen mukaansa nimetty katu Lou-Andreas-Salomé-Weg sekä psykoanalyysi- ja psykoterapiainstituutti Lou-Andreas-Salomé Institut.

Hänen kirjastonsa tuhottiin Gestapon toimesta hänen kuolemansa aikoihin. Perusteena tälle esitettiin kytkökset Freudiin, juutalaisen tieteen harjoittaminen sekä monien juutalaisten kirjoittajien teokset.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lou Andreas-Salomé.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salomé kirjoitti useita vähän tunnettuja romaaneja, näytelmiä ja esseitä. Hän oli eräs ensimmäisistä naispuolisista psykoanalyytikoista ja eräs ensimmäisistä naisista, jotka kirjoittivat naisen seksuaalisuudesta psykoanalyyttisesta näkökulmasta. Hänen kirjansa Die Erotik julkaistiin 1911, ennen kuin hän oli tavannut Freudia.

Hän tutki tuotannossaan muun muassa Ibsenin naishahmoja. Lisäksi hän on kirjoittanut itselleen läheisistä Nietzchestä ja Rilkestä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Powell, Anthony: Under Review: Further Writings on Writers, 1946-1990. University of Chicago Press, 1994.
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.