Loppukäyttäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Loppukäyttäjä on yleisimmin henkilö joka loppukädessä käyttää tuotetta tai palvelua. Käsitettä tarvitaan tarkentamaan yleisluontoisia sanoja kuten käyttäjä, kuluttaja ja asiakas. Esimerkkinä voidaan mainita lemmikkieläinkaupasta hamsterilleen auringonkukansiemeniä ostava ihminen. Hamsterin omistaja on asiakas ja kuluttaja, hamsteri on loppukäyttäjä. Kauppias on sekä jälleenmyyjä että asiakas (maahantuojan tai siementen viljelijän).

Loppukäyttäjä-sanan kohde riippuu myös asiayhteydestä, esimerkiksi sopimustekniikassa loppukäyttäjällä tarkoitetaan ihmistä tai yhteisöä joka ei ole jälleenmyyjä. Tietokoneiden ohjelmoinnissa ja käyttöliittymissä sanaa käytetään paljon, mutta ohjelman ominaisuudet suunnitellaan kuitenkin asiakkaan eikä välttämättä loppukäyttäjän tarpeiden perusteella. Esimerkiksi taulukkolaskentaohjelma suunnitellaan loppukäyttäjän näkökulmasta ja verkkokaupan käyttöliittymä taas maksimoimaan myyntiä jopa loppukäyttäjän käytön helppouden kustannuksella.

Tietotekniikassa käsitteeseen törmää usein omisteisen ohjelmiston tietokoneohjelman asennuksen yhteydessä. Painettaessa hyväksy-painiketta/rastia viitataan ohjelman valmistajan ja loppukäyttäjän väliseen sopimukseen (EULA, End User Licence Agreement) jossa maahantuoja ja jälleenmyyjä eivät ole osallisina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.