Lolo Soetoro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lolo Soetoro tai Lolo Soetoro Mangunharjo tai Mangundikardjo (lausutaan: Lolo Sutoro) (1935 Bandung1987 Jakarta) oli indonesialainen geologi ja Yhdysvaltain 44. presidentin Barack Obaman isäpuoli.[1]

Soetoro oli 9. lapsi 10:stä, joka syntyi Yogyakartasta kotoisin olleeseen Martodihardjon perheeseen. Indonesian kansallisvallankumouksen aikana vuonna 1946, kun maa itsenäisyi Alankomaista, oli Lolon isä kuollut kahakoissa. Hänet oli luultavasti ampunut hollantilainen sotilas. Soetoron veli kuoli ja Lolo pakeni perheineen maaseudulle.

Soetoro valmistui Gajah Madan yliopistosta Yogyakartasta, jossa hän opiskeli maantiedettä. Myöhemmin hän sai paikan Havaijin yliopistosta, jossa hän tapasi Barack Obaman äidin Ann Dunhamin, joka oli myös opiskelemassa yliopistossa.

Vuonna 1966 tai 1967 Soetoro ja Dunham menivät naimisiin. Soetoro palasi kotimaahansa ja vuotta myöhemmin Ann muutti Indonesiaan kuusivuotiaan Barackin kanssa, jossa he asuivat Jakartassa. Vuonna 1970 Soetoro ja Dunham saivat lapsen, Maya Soetoron.

Soetero työskenteli aluksi armeijan palveluksessa geologina ja sen jälkeen sai valtiolta töitä, jossa hän oli hallituksen konsultti Exxon Mobilille.

Obama kuvaa Soetoroa hyväkäytöksellisenä miehenä, joka oli rento, hauska ja hyvä seuramies.

Ann muutti vuonna 1972 Indonesiasta Havaijille. He eivät enää asuneet yhdessä, mutta kävivät toistensa luonna 1970-luvulla. Heidän avioeronsa astui voimaan vuonna 1980. Soetoro meni uusiin naimisiin Erna Kustinan kanssa. He saivat kaksi lasta: Yusuf Aji Soetoro (s. 1981) ja Rahayu Nurmaida Soetoro (s. 1984). Soetoro oli hyvin vapaamielinen ja muslimiksi hyvin avoin. Hän kuoli maksasyöpään vuonna 1987 52-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]