Loimulohi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suolattu loimulohfilee kiinnitettynä puutapein laudanpätkään.i

Loimulohi on nuotion, avotakan tai muun avotulen loisteessa kypsennetty kalaruoka. Kalana voidaan käyttää fileoitua lohta tai edullisempaa kirjolohta. Fileet kiinnitetään laudanpätkään, joka tuetaan avotulen läheisyyteen niin, että fileisiin kohdistuu mahdollisimman tasainen tulen loimu.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viileässä säilytettyihin, mahdollisimman tasapaksuihin lohifileisiin hierotaan hieman suolaa ja halutessa muita mausteita, kuten pippuria. Fileet kiinnitetään laudanpätkään puutapein tai nauloin nahkapuoli lautaa vasten. Syöjää kohti varataan 150 - 300 grammaa kalaa.

Fileet asetetaan laudanpätkille nahka lautaa vasten. Leppälauta on parasta, mutta myös muuta lehtipuuta voi käyttää. Tämän jälkeen file naulataan puutapeilla kiinni lautaan. Lauta asetetaan 20–30 cm sivuun liekeistä, esimerkiksi nojaamaan nuotiopaikan reunakiviin, avotakan seinämään tai muuhun tukeen. Etäisyyden voi määritellä kokeilemalla missä kättä vielä kärsii pitää tulen lähellä – siinä on laudan paikka. Avotuli pyritään pitämään tasaisena, ja tarvittaessa lautoja voidaan siirtää tai kääntää tasaisen kypsymisen varmistamiseksi.

Kalan kypsyminen loimussa kestää 15 minuutista jopa tunteihin, olosuhteista ja fileiden paksuudesta riippuen. Kalaa voi välillä kostuttaa valelemalla suolavettä pintaan. Kypsän kalan nahka irtoaa helposti.

Loimutuslautoja myydään myös valmiina. Laudan sijaan voi käyttää halkoa, hiillostamisessa käytettävää halsteria tai muuta lämmönkestävää tasaista kiinnitysalustaa, joka tuetaan pystyasentoon avotulen lähelle.

Loimulohen lisänä voi tarjota samalla avotulella kypsennettyä nuotioperunaa. Valkosipulivoi sopii erinomaisesti loimulohen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Loimulohi 18.11.2009. Savon Sanomat. Viitattu 1.12.2012.
  • Loimulohi Partiowiki. Viitattu 1.12.2012.