Littoistenjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Littoistenjärvi
Littoistenjärvi
Littoistenjärvi
Maanosa Eurooppa
Valtiot Suomi
Koordinaatit 60°27′17″N, 22°23′06″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Värioja
Järvinumero 82V043.1.001
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 36 m[1]View and modify data on Wikidata
Rantaviiva 6,84 km[2]View and modify data on Wikidata
Pinta-ala 1,48 km²
Tilavuus 2 956 930 m3[3]View and modify data on Wikidata
Keskisyvyys 2,03 m[3]View and modify data on Wikidata
Suurin syvyys 2,9 m[3] tai 2,03 m[3]View and modify data on Wikidata
Saaria 3
Kartta
Littoistenjärvi

Littoistenjärvi (ruots. Littois träsk) on järvi Littoisten kylässä Kaarinan ja Liedon kuntien rajalla. Järvi on pinta-alaltaan 147,5 hehtaaria. Littoistenjärven keskisyvyys on noin kaksi metriä ja se on enimmillään kolme metriä syvä. Rantaviivaa järvellä on noin kuusi kilometriä. Vettä altaassa on noin 3 250 000 kuutiometriä. Järvessä on kaksi pientä saarta ja luoto.

Littoistenjärven rannat ovat Kaarinan puolella asemakaavoitettua pientaloaluetta, kun taas Liedon puolella on metsäistä. Moottoriliikenne järvellä on kielletty kaikkina vuodenaikoina.[4]

Littoistenjärvi kärsii tyypillisistä liiallisen ravinnesaannin aiheuttamista ongelmista, joista pahimpia ovat syanobakteerien (sinilevä) massaesiintymät kesäkuukausina, uppokasvien kuten vesiruton liiallinen kasvu[5] ja jäänalaiset happikadot talvikuukausina. Ongelmat ovat vähentäneet alueen virkistyskäyttöä.

Littoistenjärveltä on myös löydetty ensimmäistä kertaa Suomessa haitallista tulokaslajia, lammikkia.[6][7]

Littoistenjärvellä on suoritettu hoitokalastusta vuodesta 2006.[8] Vuonna 2016 Littoistenjärveä pitkään tutkinut Jouko Sarvala suositti hoitotoimenpiteeksi kemiallista saostusta.[9] Keväällä 2017 järveen päästettiin polyalumiinikloridia fosforin saostamiseksi, ja ainakin alkuvaiheessa vesi on näyttänyt tavallista kirkkaammalta.[10] Kemiallisen saostuksen seurauksena järvestä nostettiin viisi tonnia kuollutta kalaa, enimmäkseen lahnaa.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven rannalla sijaitseva verkatehtaan kellotorni
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.