Little Boy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Little Boyn rakenne. Kuvaan on numerolla 9 merkitty 24 kg uraania, joka räjäytti numerolla 11 merkityn 36 kg:n uraanilatauksen.

Little Boy oli peite- tai lempinimi 6. elokuuta 1945 Enola Gaysta Hiroshimaan pudotetulle atomipommille. Se oli 3 m pitkä, halkaisijaltaan 71 cm ja painoi 4 000 kiloa. Sen toiminta perustui alle kriittisen massan oleviin renkaisiin uraanin isotooppia 235U, jotka yhdessä muodostivat kriittisen massan ketjureaktion aikaansaamiseksi. Little Boyn räjähdysvoima vastasi noin 16 kilotonnia (eli 16 miljoonaa kiloa TNT:tä). Fissiili materiaali painoi 64 kg, joskaan se ei ollut aivan täydellisesti puhdasta 235-isotooppia uraanista. Itse asiassa rikastusaste oli hyvin lähelle 80 %.[1]

Tämän tyyppistä pommia ei ollut koeräjäytetty, eräs tärkeä syy lienee ollut sekä kokeisiin että kehitystyöhön käytettävien voimavarojen (kuten tarvittavan fissiilin materiaalin), määrärahojen ynnä ajan niukkuus. Tämän lisänä tulivat vielä turvallisuusriskit, niin säteilyn kuin mahdollisten tietovuotojen muodossa. Sen sijaan Trinity-kokeessa räjäytetty ydinase vastasi Fat Man -pommia, joka pudotettiin Nagasakiin.

Pommin kokeilemattomuudesta johtui se, että reaktioaineesta vain osa toimi varsinaisessa räjähdysreaktiossa; loput aineesta hajosi ja aiheutti pääosan laskeumasta. On arvioitu että räjähdyksen teho olisi ollut noin kaksi ja puolikertainen, jos kaikki reaktioaine olisi toiminut suunnitellusti. Räjähdyksen teho ylitti silti odotukset. Ydinasetta koetettiin mallintaa kuitenkin erilaisin testein. Ne eivät voineet olla täysimittaisia, Trinity-ydinkoetta lukuunottamatta.

Bronx Shipments -peitenimellä varustetussa operaatiossa kuljetettiin pommin osat Tinianiin. Tykinputken sekä uraanikuulan toimitti raskas risteilijä USS Indianapolis, joka upotettiin paluumatkallaan Guamista lähdön jälkeen. Aluksen torpedoi Keisarillisen Japanin laivaston sukellusvene I-58 (I.58). Muut pommin osat oli toimittanut 509. Raskas Erikoispommitusrykmentti käyttäen omia C-54 -tyypin kuljetuskoneitaan.

Pommin osat oli valmistettu Los Alamosissa (LANL). Pommin kokoaminen tapahtui 1. Taisteluvälinelaivueen jäsenten toimesta Tinianissa, ja pommi aktivoitiin eli saatettiin operaatiovalmiuteen vasta lennolla kohti Japania.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Silvennoinen, Martti: Sydämenlyöntejä jälkeen Hirošiman. Julkaisija: Kirjapaja, Helsinki, 1973. ISBN 951-621-070-8.
  • Gordon Thomas & Max Morgan Witts: Enola Gay - Pommikone Hiroshiman yllä. Wsoy, 1981. Suom. Antti Nuuttila. ISBN 951-0-10695-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silvennoinen: s. 13

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.