LittleBigPlanet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LittleBigPlanet
PAL-version pakkauksen kansikuva, joka esittää pelissä liimattavia tarroja ja ohjattavia säkkikangashahmoja.
PAL-version pakkauksen kansikuva, joka esittää pelissä liimattavia tarroja ja ohjattavia säkkikangashahmoja.
Kehittäjä Media Molecule
Julkaisija Sony Computer Entertainment Europe
Suunnittelija Mark Healey
Dave Smith
Säveltäjä Kenneth C. M. Young (käännä suomeksi)
Pelisarja LittleBigPlanet
Julkaistu
  • NA 27. lokakuuta 2008
  • PAL 3. marraskuuta 2008
  • UK 5. marraskuuta 2008
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: G
PEGI: 7
USK: 6
Alusta PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita
Jakelumuoto Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

LittleBigPlanet, lyhennettynä LBP, on englantilaisen Media Moleculen kehittämä pulmapainotteinen seikkailu- ja tasohyppelypeli. Sony Computer Entertainment Europe julkaisi pelin Euroopassa 7. marraskuuta 2008 ja Yhdysvalloissa 27. lokakuuta 2008 yksinoikeudella PlayStation 3-pelikonsolille. Marraskuussa 2009 siitä julkaistiin myös PlayStation Portable -versio, joka on pelattavuudeltaan identtinen, mutta tehtäviltään poikkeava. Peli keskittyy fysiikoilla leikkimiseen, kenttien rakenteluun ja tarinapelin läpäisemiseen kustomoitavilla "Sackboy" säkkikangashahmoilla. Pelille on julkaistu 19. tammikuuta 2011 jatko-osa LittleBigPlanet 2.

LittleBigPlanet sai hyvin positiivista palautetta kriitikoilta ja IGN:n Chris Roper näki sen yhtenä PlayStation 3:n merkittävimpänä yksinoikeuspelinä. Sitä kehuttiin muun muassa grafiikan, fysiikan, äänenlaadun, pelattavuuden ja laajan muokattavuutensa suhteen. Pelissä nähtiin myös paljon tulevaisuuden pontentiaalia internetin välityksellä jaettavaa, käyttäjien itseluomaa sisältöä ajatellen. LittleBigPlanet keräsi pääosin vain lievää kriittikkiä ja se on voittanut huomattavan määrän erilaisia palkintoja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin hahmo on hyvin persoonallinen Sackboy (joskus Sackgirl tai Sackperson), jonka ulkonäköä jokainen pelaaja voi muokata mieleisekseen. Sackboy voi hyppiä, kävellä, juosta, tarttua esineisiin, kerätä tavaroita ja jopa lyödä toista hahmoa. Säkkihahmoon voi myös laittaa tarroja (myös eri kohtiin säkkihahmoa laittamalla tarran hahmon päälle ja sitten painamalla R1-tai L1-näppäintä, niin hahmo kääntyy ja tarran voi laittaa esimerkiksi selkään tai hiuksiin). Peli jakautuu tarinapeliin, yhteisöpelaamiseen ja luomistilaan. Tarinapelissä pelaaja voi löytää erilaisia palkintokuplia, joiden sisältötavara tulee pelaajan käyttöön, kun se kerätään. Ne sisältävät erilaisia tarroja, koristeita, asusteita kuten hattuja, ihoja, silmälaseja, housuja, häntiä jne. sekä kentän tekoa varten olevat taustat, laitteet, juonihahmot ja sen sellaiset. Mitä edemmäs pelaaja pääsee tarinassa, sitä enemmän palkintokuplia on ja sitä paremmin ne on piilotettu kenttiin. Tasot pohjautuvat yhteistyöhön, fysiikoilla leikkimiseen, sekä pelaajat voivat käyttää mekanismeja kuten hammasrattaita, magneettikytkimiä ja moottoreita. Sackboy voi vaihtaa asua, jutella toiselle säkkiolennolle, selata ja asettaa tarroja tai jopa poksauttaa itsensä omasta popit-valikostaan. Sen saa esille missä vain painamalla neliö-näppäintä. LittleBigPlanetin yhteisössä pelaajat voivat jakaa tasoja keskenään ja pelata toisten tekemiä tasoja.

Sackboy voi lyödä toista hahmoa painamalla L2-tai R2-näppäintä pohjassa, liikuttamalla niitä oikealla tai vasemmalla analogisella sauvalla ja liikuttamalla sauvaa nopeasti siihen suuntaan, jossa toinen hahmo on. Käsiä voi liikuttaa eri suuntiin samalla tavalla kuin äsken, mutta ei lyöden.

Pelaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin ensimmäinen varsinainen pelimuoto on "Pelaa", jonka aikana pelaaja tutustuu pelin mekaanikoihin tasohyppelyn muodossa. Tähän pelimuotoon kuuluu 'Tarina'-muoto, jonka aikana pelaaja seikkailee LittleBigPlanetissa jatkuvalla tarinalla. Pelaaja aloittaa pelinsä tässä pelimuodossa, tutustuen ensin pelin ohjaukseen, fysiikoihin ja tyyliin englantilaisessa puutarhassa Kuninkaan ja Kuningattaren opetuksessa. Tämän jälkeen tarina siirtyy Afrikan savanneille, Etelä-Amerikan katakombeihin, Meksikon kaivoksiin, New Yorkin metropolialueelle, Japanin ja Kiinan maaseudulle, Intian mystisiin maisemiin ja lopulta Siperian tundralle. Jokaisen alueen tavoite, hahmot ja tarina ovat erilaisia, mutta pääasiassa pelaaminen pysyy täysin samanlaisena. Tarina muodon ideana on yhdistää perheitä, koota tarroja ja esineitä säkkihahmona ympäri maapalloa. Koko tarina huipentuu Keräilijän, ahnaan varkaan, kukistamiseen hänen omalla bunkkerillaan Siperian talvisessa maisemassa. Tarinan jälkeen pelaaja voi pelata myös yhteisön kenttiä, jotka ovat pelaajien rakentamia ja julkaisemia. LittleBigPlanetiin julkaistiin sen ensimmäisen kahden vuoden aikana noin kaksi miljoonaa kenttää, kunnes pelin serverit suljettiin lopullisesti vuonna 2021. Alkuperäisessä tarinassa pelaaja pystyi pelaamaan myös meriaiheisessa teemassa, sekä Venäjän teatterissa, mutta kyseiset kentät poistettiin ennen julkaisua. Kyseisten poistettujen teemojen musiikit julkaistiin myöhemmin DLC-paketissa.

Luo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oman kentän luomisen mahdollisuus aukeaa 1 "mantereen" viimeisessä kentässä. kentän tavaroita pystyy käyttämään vasta, kun on sen aluepiirin harjoitusosio suoritettu. Kentän luomisen yhteydessä voi käyttää tarinan aikana kerättyjä esinteitä, tarroja, musiikkeja ja kentän teemoja, sekä pohjia. Tason luomiselle ei ole asetettu mitään varsinaista estettä, mutta tason muuttuessa liian monimutkaiseksi ja sekavaksi, estää kentän 'lämpömittari' suuremman kehitystyön. Tason julkaisemiseen käytetään paitsi materiaaleja, tarroja ja koristeita, myös erilaisia työkaluja ja vimpaimia. Materiaalien avulla pelaaja voi antaa ympäristölle niiden tasot, kun taas vimpaimille pelaaja voi lisätä ympäristöön erilasita laitteistoa, jotka tuovat ympäristöön erilaista mekaniikkaa ja vaaroja. Luomisen yhteydessä pelaaja voi lisätä kentälle esimerkiksi taustoja, oikeanlaisen valaistuksen, sekä kentälle sopivaa musiikkia. Tarinassa kerättyjen esineiden lisäksi kenttiin voi lisätä myös tarinan aikana kohdattuja hahmoja. Oman kentän voi nimetä, laittaa haluamansa logon, avainsanat ja julkaista, että kaikki LBP:n pelaajat voivat halutessaan löytää ja pelata sitä. Kentän pelaajat voivat halutessaan kommentoida ja arvostella kenttää. Omien tasojen luonti tapahtuu pelaajan omassa kuussa, ja kentät julkaistaan sitten lopulta omassa maassa. Tasojen julkaisemiselle ei ole asetettu ylärajaa, mutta niiden tulee silti mahtua pelaajan omalle planeetalle. Kentän luonti toi LittleBigPlanetille paljon huomiota julkaisuajankohtana, sen futuristisen rakenteen ja jakamisen mahdollisuuden myötä. Yhteisön jäsenet pystyivät luomaan pelissä toimivia tasoja, mutta myös laskimia ja muita oikean elämän esineitä, joiden käyttöön kentän pelaaminen perustui.

Tarinan kentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LittleBigPlanetin tarina jakautuu kahdeksaan teemaan, "mantereeseen": 1. Puutarha, 2. Savanni, 3. Häät, 4. Kanjonit, 5. Metropoli, 6. Saaret, 7. Temppelit ja 8. Erämaa. Tarinassa on 25 pääkenttää. Tason läpäistyään pelaaja saa kyseisen kentän päälle Sackboyn päätä kuvaavan merkin, mikä tarkoittaa, että pelaaja on läpäissyt tason. Patamerkki tarkoittaa, että pelaaja on läpäissyt tason kuolematta ja säkkimerkki tarkoittaa, että pelaaja on saanut kaikki kyseisen kentän palkintokuplat. Palkintokuplista saa asuja, tarroja, koristeita ja kentän tekoon tarvittavia esineitä ja materiaaleja. Pääkenttien ohella avautuu myös sivukenttiä, jotka ovat usei arcade-henkisiä.

Tarina alkaa englantilaisesta puutarhasta, jossa Kuningas ja Kuningatar opettavat säkkihahmoa liikkumaan ja toimimaan LittleBigplanetin maailmassa oikein. Sen jälkeen Kuningas lähettää säkkihahmon Afrikkaan Zolan hallinnoimalle savannille. Savannille saapuessaan säkkihahmo rikkoo yhden Zolan patsaista, ja pelaajan on lähdettävä pyytämään tätä anteeksi. Zola on armollinen pelaajalle, jos tämä vain suostuu selvittämään, mikä savannin puhvelit on villinnyt. Krokotiilien paljastuessa syypääksi, säkkihahmo matkaa mangustien luolaan, ja kuljettaa täällä Raitahäntä -nimisen mangustin kotikoloonsa. Mangusti-emo lähettää säkkihahmon Etelä-amerikkaan ystävänsä Fridan hääkutsuille. Paikalle saapuessaan pelaaja oppii, että Fridan sulhanen Don Lu on kadonnut. Kun Don Lu löytyy, Frida saadaan rauhoitettua ja häät pelastettua, lähtee säkkihahmo Meksikoon opettelemaan räjähteiden käyttöä Jalapeno-sedän luokse. Hänet on kuitenkin vangittu Sheriffi Zapatan toimesta, joten Jalapeno-setä tulee vapauttaa ja ilkeä Zapata pysäyttää. Tämän jälkeen Jalapeno-setä lähtee pelaajan kanssa Metropoliin, Mekaanikko Magsin luo, jossa Ze Dude varastaa Magsin auton, ja pelaajan on voitettava se takaisin. Peittoamisen jälkeen Ze Dude lähettää pelaajan itään, suurmestari Sensein luokse terästämään taitojaan ja voittamaan Kauhea Oni, joka on varastanut Sensein tulta syöksen kissan. Taistelun jälkeen Sensei lähettää säkkihahmon Intiaan, Suuren Taikurin temppeliin, jossa pelaaja oppii lähettäjien mekaanisen taian. Tämän jälkeen matka jatkuu lopulta Siperiaan, jossa Keräilijän bunkkeri sijaitsee. Keräilijä on ilkeä varastaja, joka vie kaikilta muilta, mutta ei jaa mitään. Keräilijän bunkkerissa on suuri vankiselli, jossa kaikki pelaajan aikaisemmin kohtaamat hahmot ovat vankina. Kun pelaaja lopulta peittoaa Keräilijän, vapautuu LittleBigPlanet taas vapaalle jakamiselle ja yhteisöllisyydelle.

Muut/lisät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PlayStation Networkista voi ladata peliin lisäsisältöä kuten uusia tasoja, musiikkeja tai asusteita, esimerkiksi Street Fighter -vaatepaketin ja Metal Gear Solid 4 -paketin. Huhtikuussa 2009 LittleBigStoreen julkaistiin Creator pack 1 (Luontipakkaus 1), joka sisälsi uusia työkaluja luomistilaan. LittleBigStoren tasoista Pirates of the Carribbean teemainen poistettiin pelattavista tasoista muutama vuosi sen julkaisemisen jälkeen.

LittleBigPlanet 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LittleBigPlanet 2 (usein myös LBP2) on LittleBigPlanetin jatko-osa. Siinä on monta uutta ominaisuutta, joista melkein kaikki kohdistuvat kentän tekoon.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 93
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Gamereactor 10/10
Pelit 92/100
Pelaaja 10/10
Tilt.tv 10/10
V2.fi 95/100

Pelin alkuperäinen julkaisupäivä oli 23. lokakuuta 2008, mutta Sony viivästytti pelin julkaisupäivää. Sony ei ole virallisesti kertonut miksi peli myöhästyi, mutta mahdollinen syy pelin julkaisupäivän siirtämiseen oli se, että pelin Afrikka-henkisessä Swinging Safari -kentässä soivassa taustamusiikissa oli lauseita Koraanista.lähde?

LittleBigPlanet nousi PS3:n myydyimmäksi peliksi julkaisuviikollaan.

Pelien keskiarvoja keräävässä Metacritic-sivustossa LittleBigPlanet on kerännyt 93 pistettä (85 arvostelun perusteella).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]