Litiumioniakku

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vartan litiumioniakku, Museum Autovision, Altlußheim, Saksa
Lieriömäinen kenno ennen sulkemista (18650)

Litiumioniakku on akku, jossa litiumioni liikkuu anodin ja katodin välillä. Litiumioni liikkuu akun purkautuessa anodista katodiin, ja ladattaessa katodista anodiin. Litiumioniakkua ei tule sekoittaa litiumparistoon ja litiumakkuun.

Litiumioniakun anodissa käytettävä materiaali on kaupallisessa käytössä useimmiten grafiitti. Katodissa käytettävä materiaali on yleensä nikkeli- tai kobolttioksidi, litiumrautafosfaatti tai spinelli, kuten mangaanioksidi. Materiaalien valinnasta riippuen litiumioniakun jännite, kapasiteetti, elinaika ja turvallisuus voi muuttua suuresti.

Litiumioniakkuja käytetään yleisesti muun muassa kannettavissa elektroniikkalaitteissa, kuten matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa. Litiumioniakkujen etuna esimerkiksi lyijyakkuihin verrattuna on suuri energiatiheys (160 Wh/kg) ja matala varauksen itsekseen purkautuminen.

Litiumioniakut tarvitsevat yleensä aina akustonvalvontajärjestelmän (BMS). Tämän järjestelmän tehtävänä on valvoa akuston kennojen jännitettä ja lämpötilaa sekä tasata kennojen varausta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]