Linnunlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunlahden venesatamaa raviradan takana.

Linnunlahti on laaja kaupunginosa Joensuun keskustan luoteispuolella. Siihen kuuluu pientalo- ja vapaa-ajanviettoalueita sekä Joensuun tärkeimmät kesä- ja talviurheilupaikat. Pyhäselän rannoilla on satamia, uimarantoja, kulkureittejä ja julkisia rakennuksia. Kaupunginosa rajoittuu idässä Länsikatuun, pohjoisessa Siltakatuun ja Noljakkaan sekä lännessä ja etelässä Pyhäselkään[1]. Vuonna 2022 Linnunlahdella oli 936 asukasta[2].

Laulurinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Joensuun Laulurinne

Joensuun Laulurinne on suuri kesäjuhlakeskus. Vuonna 1985 valmistuneen katetun suuren Laulurinteen eli laululavan lisäksi alueeseen kuuluu 3,5 hehtaarin yleisökenttä, jonka suurin vuosittainen tapahtuma on Ilosaarirock. Alue on entistä matalaa järvenrantaa, johon on siirretty suuria maamassoja talo- ja tietyömailta.

Mehtimäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mehtimäki

Mehtimäellä sijaitsevat muun muassa Joensuun areena, uimahalli Vesikko, Joensuun keskuskenttä ja pesäpallostadion. Sieltä lähtevät myös ulkoilureitit Pielisjoen rantaan, Noljakkaan ja Lykynlammelle.

Martinpuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martinpuistoksi nimitetään Linnunlahden asuinalueiden väliin jäävää laajaa ulkoilualuetta, jossa on metsää, pyörä- ja kävelyteitä, pururata ja hiihtolatu. Kuntorataa kutsutaan Hullunkolmioksi.

Ravirata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuun ravirata sijaitsee Laulurinteen ja Linnunniemen välissä. Radalla on pidetty Kuninkuusravit 2000 ja 2015[3]. Raviradan yhteydessä on kaupungin pieneläinklinikka.

Botania ja arboretum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin Itä-Suomen yliopiston biologian laitokseen kuulunut kasvitieteellinen puutarha on nimeltään tapahtumapuutarha Botania. Siihen kuuluu myös perhospuutarha. Kaupungin omistama puupuisto eli arboretum levittäytyy koko Linnunlahden metsäalueelle.

Huvilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vainoniemi Honkaniemen suunnasta kuvattuna.

Pyhäselän rannalla on kolme tärkeää huvilaa. Ne ovat julkisyhteisöjen omistamia, ja niissä pidetään yleisötilaisuuksia. Linnunniemen huvilan omistaa koulutuskuntayhtymä Riveria. Vainoniemen huvila eli entinen Neppenströmin huvila on Joensuun kaupungin omistuksessa, ja sitä käytetään edustustilana. Männikköniemen huvila on Joensuun luterilaisten seurakuntien kesäkoti.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäpurontiellä sijaitseva Linnunlahden päiväkoti valmistui vuonna 2012. Se on maakunnan ensimmäinen viipaletekniikalla rakennettu talo. Rakennuksen omistaa sen rakentanut Parmeco Oy, ja Joensuun kaupunki on sen vuokralaisena. Talon arkkitehti on Päivi Pylkkönen-Palm ja pääsuunnittelija Jyrki Lappalainen. Päiväkodin paikalla sijaitsi aikaisemmin vuonna 1967 rakennettu Joensuun vanhainkotiyhdistyksen perustama vanhainkoti.[4][5]

Uimarannat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Joensuun rannat

Linnunlahden uimaranta Länsikadun päässä palvelee kaupunkilaisia, leirintäalueen käyttäjiä ja Ilosaarirockin yleisöä. Toinen suosittu uimaranta on Honkaniemessä.

Leirintäalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunlahden leirintäalue sijaitsee Linnunlahden uimarannan ja Laululavan vieressä. Joensuun torille on matkaa vain 1,5 kilometriä. Leirintäalueelle valmistui 2011 uusia loma-osakerakennuksia.

Yliopisto ja Metla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Suomen yliopiston kampuksen lasketaan kuuluvan suurimmaksi osaksi Linnunlahteen. Kampuksen alueella sijaitsevat myös Luonnonvarakeskuksen Metla-talo ja Kansallisarkiston Joensuun yksikkö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Linnunlahti Joensuun karttapalvelussa Joensuun kaupunki. Viitattu 20.7.2023.
  2. Joensuu taskussa 2023 (PDF) (s. 8) Joensuun kaupunki. Viitattu 20.7.2023.
  3. Kuninkuusravit Joensuussa vuonna 2015 Yle Uutiset. 18.5.2011. Viitattu 20.7.2023.
  4. Muuttunut kaupunkikuva Karjalainen. 7.6.2013. Arkistoitu 28.10.2013.
  5. Siippainen, Matti: Huoletonta asumista. Joensuun Vanhainkotiyhdistys ry 1952–1997 ja Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry 1997–2022, s. 31-38. Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys, 2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itä-Suomen yliopisto
  • Paalanen, Osmo: Kotikortteli Linnunlahdella: historiikki Joensuun kaupungin korttelista n:o 64(69). 1996.
  • Tapio Kosunen, toim: Linnunlahti. Linnunlahti-seura, 1993