Linda Wallander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linda Wallander
Luoja(t) Henning Mankell
Näyttelijä(t) Johanna Sällström
Charlotta Jonsson
Cecilia Zwick Nash
Jenny Rudell
Jeanny Spark
Ensi-
esiintyminen
Kasvoton kuolema
Henkilötiedot
Ammatti poliisi
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Ystad, Ruotsi
Suhteet
Vanhemmat Kurt Wallander

Linda Wallander on Henning Mankellin rikosromaaneissa ja niihin perustuvissa elokuvissa esiintyvä kuvitteellinen ruotsalainen poliisi, komisario Kurt Wallanderin tytär. Linda Wallander esiintyy sivuhahmona useissa Kurt Wallander -kirjoissa ja on pääosassa vuonna 2002 ilmestyneessä kirjassa Ennen routaa. Hän on tässä kirjassa juuri valmistunut poliisiksi. Linda on myös yksi päähenkilöistä kirjojen juonta jatkavan Wallander-elokuvasarjan ensimmäisellä ja kolmannella tuotantokaudella.

Mankell oli suunnitellut tekevänsä kolmiosaisen kirjasarjan, jossa Linda olisi ollut pääosassa, mutta luopui suunnitelmasta hahmoa näytelleen Johanna Sällströmin tehtyä itsemurhan vuonna 2007.[1] Sällström esitti Lindaa Wallander-elokuvasarjassa vuosina 2005–2006.

Vuonna 2012 filmatuissa uusissa ruotsalaisissa Wallander-filmeissä Lindaa näyttelee Charlotta Jonsson. Lindaa ovat esittäneet myös Cecilia Zwick Nash ja Jenny Rudell ruotsalaisissa elokuvissa, joissa Kurtia näyttelee Rolf Lassgård, sekä Jeanny Spark brittiläisessä televisiosarjassa Wallander. Brittiversioissa Linda ei kuitenkaan ole poliisi.

Hieman ennen kuolemaansa Mankell oli myös suunnitellut, että hän kirjoittaisi Linda Wallander -sarjan kaksi viimeistä romaania vuonna 2016, jolloin ensimmäisen Wallander-kirjan Kasvoton kuolema ilmestymisestä olisi tullut kuluneeksi 25 vuotta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]