Kidusruohot

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Limnophila)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidusruohot
sädekidusruoho (Limnophila sessiliflora)
sädekidusruoho (Limnophila sessiliflora)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Kidusruohot Limnophila
R.Br.
Katso myös

  Kidusruohot Wikispeciesissä
  Kidusruohot Commonsissa

Kidusruohot[1][2] eli vedensuosikit[3] (Limnophila) on kosteiden paikkojen kasvien suku, jonka monet jäsenet ovat suosittuja akvaariokasveja, koska ne kasvavat nopeasti ja tarjoavat monien lajien kaipaamia tiheikköjä. Ne ovat alun perin kotoisin Aasiasta, mutta ovat akvaarioharrastuksen myötä levinneet muuallekin.[4] Vedensuosikki on Yhdysvalloissa luetteloitu haitalliseksi rikkaruohoksi. [5] Joissakin osavaltioissa sen myynti on kiellettyä.[6]

Vedensuosikit ovat vedessä kasvavia ruohoja, joilla on juurakko ja kelluvia varsia. Viuhkamaiset, haaraiset lehdet muodostavat rennon varren ympärille kiehkuroita. Kasvi kohottaa kukkavarren veden yläpuolelle. Se voi lisääntyä myös suvuttomasti rönsyilemällä ja varren pätkistä. Hämärässä ruusukkeet kasvavat kauas toisistaan, hyvässä valossa kasvista tulee tuuheampi.[7]

Tunnetumpia lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 13.8.2012.
  2. a b Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  3. Sarakontu, L.: Akvaariokasvien tieteelliset ja suomalaiset nimet Järvi, J: Aquahoito. Arkistoitu 27.3.2008. Viitattu 13.8.2012.
  4. Willman, Jarkko: Akvaario 317 l Harrastajan kotisivu. Arkistoitu 17.3.2008. Viitattu 9.3.2008.
  5. Federal Noxious Weed list[vanhentunut linkki]
  6. Illegal Aquatic Plants of South Carolina South Carolina Depertment of Natural Resources. Viitattu 9.3.2008. (englanniksi)
  7. Taka-alan kasvit (harrastajan sivu) Sisustus: Akvaariokasvit. Sannan ja Tomin vedenalainen maailma. Arkistoitu 8.12.2007. Viitattu 9.3.2008.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.