Liikkuvien vetten kaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liikkuvien vetten kaupunki
La cité des eaux mouvantes
Kansikuva vuodelta 1974
Kansikuva vuodelta 1974
Alkuperäisteos
Kirjailija Pierre Christin
Kuvittaja Jean-Claude Mézières
Kieli ranska
Genre Scifi
Kustantaja Dargaud
Julkaistu 1968
Suomennos
Suomentaja Heikki Kaukoranta ja Soile Kaukoranta
Kustantaja Otava
Julkaistu 1974
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 48
ISBN 951-1-01471-4
Liikkuvien vetten kaupunki (toinen painos)
Kansikuva vuodelta 1993
Kansikuva vuodelta 1993
Kustantaja: Jalava
Julkaistu 1993
Ulkoasu: nidottu
Sivumäärä 58
ISBN 951-8954-90-9
Sarja: Valerian ja Laureline
Edeltävä Pahat unet
Seuraava Surullinen planeetta
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Liikkuvien vetten kaupunki (alkuteos: La cité des eaux mouvantes) on ensimmäinen suomeksi julkaistu Valerian ja Laureline -sarjan albumi. Sen on kirjoittanut Pierre Christin ja kuvittanut Jean-Claude Mézières. Otava julkaisi ensimmäinen suomenkielinen painoksen lyhennettynä versiona vuonna 1974. Jalava julkaisi vuonna 1991 täysimittaisen version.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaarallinen rikollinen Xombul on karannut vankilasta ja avaruusagentti Valerian ja hänen apurinsa Laureline hälytetään etsimään häntä. Xombul on paennut aika-aluksella vuoden 1986 New Yorkiin, maailmanlaajuisen vedenpaisumuksen aikaan. Seikkailut johtavat heidät eri puolille romahtanutta Yhdysvaltojen yhteiskuntaa.

Ennen lähtöä Valerianille näytetään tuhosta säilynyttä kuvamateriaalia, joka on löydetty maata kiertävältä asemalta.

Tarinan edetessä selviää samalla yhden Valerian ja Laureline -tarinoiden peruslähtökohdan, aikamatkailun mahdollinen keksijä. Aikamatkailua on yritetty kehittää YK:n alaisuudessa ja siihen asti saavutetut tulokset on talletettu New Yorkissa sijaitsevaan YK:n päämajaan. Sun Raen johtama varasjoukko ottaa Valerianin kiinni, mutta hän saa suostuteltua itsensä vapaaksi ja Raen auttamaan tarjoamalla tälle kaiken löydetyn mistä voi olla Raelle hyötyä. Eräänä yönä Valerian havaitsee valoa YK:n päämajassa.

Valerian kohtaa Laurelinen joka on tullut New Yorkiin Brasíliasta. Hän kertoo, että sinne ovat kokoontuneet huippututkijat ratkomaan maailman jälleenrakentamisen ongelmia. Valerian, Laureline ja Sun Rae lähtevät YK:n päämajaan jossa Xombulin ohjaamat robotit vangitsevat heidät.

Kolmikko kuljetetaan länteen Yellowstonen kansallispuistossa sijaitsevaan entiseen Yhdysvaltain armeijan salaiseen tukikohtaan, jossa he kohtaavat Xombulin. Xombul on pitänyt vankina Schroeder -nimistä tutkijaa ja yleisneroa, joka on johtanut salaista tutkijaryhmää ennen romahdusta. Xombul ehdottaa että Rae komentaisi joukkoja ja Valerian olisi adjutantti. Schroeder on kehittänyt salaa lähettimen, joka on viritetty Xombulin aivokäyrään. Valerianin onnistuu laukaista se lamauttaen robotit ja Xombulin. Rae ei lähde mukaan vaan päättää yrittää hyödyntää tilaisuutta. Xombul vangitsee heidät uudelleen lentokoneesta pudotetuilla kauko-ohjatuilla ansalaitteilla. Perillä Sun Rae kertoo, että Xombul on lähtenyt tukikohdasta kantoraketilla salaiselle avaruusasemalle, joka oli tarkoitettu Yhdysvaltain presidentille.

Valerian ja Laureline huomaavat tukikohdan laboratoriossa laitteen, jonka Schroeder sanoo olevan aika-aluksen yritelmä mutta romukasa. Tutkittuaan Valerian ja Laureline huomaavat, että alus on toimiva hieman muunnettuna. He oivaltavat että Schroeder saattaa olla tutkija, joka on ratkaissut aikamatkailun mutta jonka henkilöllisyys on jäänyt historiassa tuntemattomaksi kaoottisissa olosuhteissa. Valerian ja Laureline tainnuttavat tutkijan ja Raen jotta historia ei muuttuisi, ja tekevät aika-avaruushypyn avaruusaseman ulkopuolelle.

Xombul on rakentanut aika-aluksen YK:sta kaappaamiensa tietojen ja kaavojen mukaan. Xombul kertoo motiivinsa - hän haluaisi muuttaa historiaa aikamatkailun alkuvaiheesta saakka. Hän yrittää paeta rakentamallaan aluksella, vaikka Valerian varoittaa aluksen olevan toimintakelvoton. Hyppy onkin lyhyt, avaruusaseman tuntumaan. Aika-alus ja Xombul alkavat materialisoiduttuaan hajota uudelleen ja räjähdys tuhoaa jäljellä olevan.

Valerian löytää asemalta samat kuvamateriaalit jotka hän katseli tehtävän aluksi. Laureline ja Valerian palauttavat Schroederin aika-aluksen entiselleen ja herättävät Raen ja Schroederin. Schroeder ymmärtää mitä on tapahtunut mutta Valerian ja Laureline vain vihjaavat tämän olevan oikeassa suunnassa tutkimuksissaan ja että huippututkijat ovat koolla Brasiliassa. Lopuksi näytetään, miten Schroeder on aloittamassa puhetta tutkijajoukolle.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.