Liikennevahinkolautakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Liikennevahinkolautakunta on liikennevakuutuksen korvausasioita käsittelevä lakisääteinen toimielin.

Lautakunnan päätökset ovat suosituksia mutta käytännössä sekä vakuutusyhtiöt että tuomioistuimet noudattavat lautakunnan suosituksia lähes poikkeuksetta.

Lautakunnan tehtävät ja käsiteltävät asiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautakunnan lakisääteisenä tehtävänä on lausuntojen antaminen liikennevakuutuksen korvausasioissa.

Lausuntoja voivat pyytää

Vakuutusyhtiön on pyydettävä lautakunnan lausunto eräistä henkilövahinkoja koskevissa asioissa. Näitä asioita ovat

Vahingonkärsineellä on oikeus pyytää lautakunnalta lausunto liikennevahingon korvaamisesta tai muusta vahingon korvaamiseen liittyvästä riitaisuudesta. Vahingon korvausten lisäksi tällaisiin kuuluu esimerkiksi kysymys vahingon aiheuttamasta liikennevakuutuksen bonuksen muutoksesta.

Lautakunta antaa myös ohjeita korvaustoiminnan yhtenäistämiseksi.

Lausuntopyyntöjen käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vahingonkärsineellä tai muulla korvaukseen oikeutetulla on oikeus pyytää lautakunnan lausuntoa 90 päivän kuluessa vakuutusyhtiön päätöksestä.

Niissä asioissa joissa vakuutusyhtiön on pyydettävä lautakunnan lausunto, on yhtiön huolehdittava lausuntopyynnön ja sen liiteluettelon toimittamisesta vahingonkärsineelle. Vahingonkärsineellä on tämän jälkeen 30 päivää aikaa toimittaa vastineensa lautakunnalle.

Lautakunnan organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautakunnassa on päätoiminen puheenjohtaja sekä hänen lisäkseen kolme varapuheenjohtajaa ja seitsemän jäsentä. Lautakunta työskentelee jaostoina. Vain tärkeimmät periaatteelliset kysymykset käsitellään yleisistunnossa.

Puheenjohtajan, varapuheenjohtajien sekä vähintään yhden jäsenen tulee olla lakimiehiä. Muissa jäsenissä tule lisäksi olla lääkärijäseniä joilla on perehtyneisyys lautakunnassa käsiteltäviin asioihin sekä teknisen koulutuksen saaneita jäseniä jotka ovat perehtyneitä ajoneuvojen tekniikkaan sekä ajoneuvojen korjaustoimintaan.

Lautakunnalla on toimisto, joka valmistelee lautakunnan käsiteltäväksi tulevat asiat.

Lautakunnan toiminta rahoitetaan vakuutusyhtiöiltä sekä valtiokonttorilta niiden maksutulon suhteessa. Vahingonkärsineille lautakunnan lausunnot ovat maksuttomia.

Liikennevahinkolautakunnan puheenjohtajana on vuodesta 2002 toiminut varatuomari Kyösti Vihermaa.

Liikennevahinkolautakunnan normit ja ohjeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennevahinkolautakunta julkistaa kerran vuodessa kokoelman korvaustoimintaa koskevista normeista sekä niistä antamistaan ohjeista. Tämä ohjeisto käytännössä ohjaa vakuutusyhtiöiden toimintaa korvaustoiminnassa.

Liikennevahinkolautakunta antaa ohjeita mm. eri henkilövahinkojen korvausperusteista ja korvausten määristä, liikennevahingosta aiheutuvan ajoneuvon korjausajan korvaavasta seisontapäiväkorvauksesta sekä rattijuopumuksesta aiheutuvasta korvauksen alentamisesta.

Normeilla ja ohjeilla on merkitystä myös tuomioistuimissa. Ohjeita käytetään käräjäoikeuksissa yhtenä vahingonkorvausten määrän arviointilähteenä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]