Libyan Arab Airlinesin lento 114

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Libyan Arab Airlinesin lento 114
Tietokoneella luotu kuva alasampumisesta
Tietokoneella luotu kuva alasampumisesta
Yhteenveto
Päivämäärä 21. helmikuuta,1973
Onnettomuustyyppi Alasampuminen
Tapahtumapaikka Siinain niemimaa
Lähtöpaikka Tripolin kansainvälinen lentoasema, Tripoli, Libya
Välilaskupaikka Bengasin lentoasema, Bengasi, Libya
Määränpää Kairon kansainvälinen lentoasema, Kairo, Egypti
Kuolleita 106
Loukkaantuneita 5
Eloonjääneitä 5
Lentokone
Konetyyppi Boeing 727
Lentoyhtiö Libyan Arab Airlines
Rekisteritunnus 5A-DAH
Matkustajia 104
Miehistöä 9

Libyan Arab Airlinesin lento 114[1] oli Libyan Arab Airlinesin lento Tripolista Kairoon[1]. Israelin ilmavoimien hävittäjät ampuivat lennon alas Siinain niemimaalla 21. helmikuuta 1973. Virallisten tietojen mukaan 90 ihmistä kuoli, joista kaksi israelilaisessa sairaalassa. Egyptin mukaan koneessa oli 113 henkilöä, joista 106 kuoli. Kone oli luultavasti erehtynyt suunnasta ja lentänyt Israelin miehittämän Siinain yli[1].

Israelin ilmavoimien kaksi F-4 Phantom II -hävittäjää yritti pakottaa koneen laskeutumaan, jonka jälkeen ilmavoimat ampuivat lentokonetta, joka putosi Siinain erämaahan 30 kilometrin päähän Suezin kanavasta[1].

Reaktiot lennon alasampumisesta saivat suurta kansainvälistä huomiota. Arabimaat Egyptin johdolla tuomitsivat tapauksen[1]. Israelin pääministeri Golda Meir valitteli tapahtunutta. Hän kertoi Israelin toimineen kansainvälisten ilmailusääntöjen mukaisesti ja että koneen ranskalainen kapteeni ei ollut laskeutunut Israelin lennonjohdon ohjeiden mukaisesti[1]. Israelin ilmavoimien päällikkö Mordechai Hod selitti lehdistötilaisuudessa 22. helmikuuta, että hävittäjälentokoneiden ei ollut tarkoitus ampua alas konetta,[1] vaan tavoitteena oli pakottaa se laskeutumaan Siinain erämaahan. Hodin mukaan lentokone oli lentänyt tärkeiden sotilastukikohtien yllä Siinailla, jolloin vakoilu oli mahdollista. Hänen mukaansa koneen kapteeni ei raegoinut varoituksiin[1].

Kairossa esitettiin nauhat, joista selvisi lennon kulku. Nauhoista ei selvinnyt Israelin ilmavoimien ampuneen varoituslaukauksia[1]. Nauhan mukaan kapteeni luuli lentävänsä Egyptin ilmatilassa ja luuli Israelin ilmavoimien lentokoneita Egyptin ilmavoimien MiG-hävittäjiksi.[1] Israelin puolustusministeri Moshe Dayanin mukaan Israel kantaa osan vastuusta lentokoneen alasampumisesta, mutta päävastuu on hänen mukaansa koneen lentokapteenilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Enzio Sevon (toimittaja): Vuosi 73, s. 47. Lentokone ammuttiin alas. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy, 1973.