Liberal Alliance

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liberal Alliance

Liberal Alliance logo.png

Perustettu 2007
Johto Anders Samuelsen
Ideologia Liberalismi[1]
Kansankäräjät 9 / 179 (2011)
Kotisivu http://www.liberalalliance.dk/

Liberal Alliance on tanskalainen 7. toukokuuta 2007 perustettu puolue. 27. elokuuta 2008 asti sen nimi oli Ny Alliance. Se perustajia olivat kansanedustaja Naser Khader ja europarlamentaarikko Anders Samuelsen Det Radikale Venstresta sekä MEP Gitte Seeberg Det Konservative Folkepartista. Ensimmäisissä vaaleissa puolue sai 5/179 paikkaa Folketingille. Khader ja Seeberg jättivät sittemmin puolueen.

Puolue perustettiin vastustamaan sekä maahanmuuttovastaista Dansk Folkepartia että Det Radikale Venstren väitettyä vasemmistopopulistista oppositiopolitiikkaa.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvaiheessa puolue kuvasi itseään keskustapuolueeksi, joka ottaa parhaat puolet sosiaaliliberalismista ja sosiaalisesta konservatismista. Seebergin jätettyä puolueen "sosiaalisesta konservatismista" luovuttiin, ja puolue muutti nimensä nykyiseen muotoonsa. Kahden jäljelle jääneen perustajan välillä oli silti huomattavia aatteellisia erimielisyyksiä, ja Khaderin jätettyä puolueen se omaksui Samuelsenin johdolla klassisen liberaalin identiteetin.

Puolueen keskeisimmät tavoitteet on tiivistetty neljään: kasvu, verot, tehokkuus ja vapaus. Kasvu: Kasvu ja vauraus ovat tie hyvinvointiin. Puolue haluaa parantaa yritysten oloja, jotta olisi varaa toimiviin sairaaloihin, vanhainkoteihin ja kouluihin. Lisäksi se haluaa lakkauttaa varhaiseläkkeet, puolittaa työttömyyspäivärahan keston ja helpottaa ulkomaalaisten työntekijöiden tuloa Tanskaan. Verot: Puolue kannattaa 40 % tasaveroa, jotta työelämässä pysyminen ja yritysten perustaminen olisi houkuttelevampaa. Samanaiksesti puolue haluaa puolittaa yritysveron investointien ja työpaikkojen luomisen rohkaisemiseksi, ja yksinkertaistaa mutkikasta verotusjärjestelmää. Tehokkuus: Puolue vaatii, että julkisen sektorin on muututtava tehokkaammaksi ja vähemmän byrokraattiseksi, jotta veronmaksajat saisivat enemmän vastinetta verorahoilleen. Julkisen sektorin tulisi luottaa työntekijöihinsä enemmän ja keskittyä enemmän tuloksiin kuin suunnitelmiin ja sääntelyyn. Vapaus: Puolueen mukaan on luotu niin sanottu "Big Mother" -yhteiskunta: Valtio on ottanut kaiken vastuun yksittäiseltä kansalaiselta lakien ja kieltojen avulla. Sen vuoksi puolue haluaa lakkauttaa "paniikkilainsäädännön" kuten teräaselain. Puolue haluaa lisätä henkilökohtaista vapautta ja vähentää valtion sekaantumista ihmisten asioihin.

Puolue kannattaa adoptio-oikeutta rekisteröidyille samaa sukupuolta oleville pareille, ja ainoana puolueena Tanskassa ydinvoimaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Denmark elections 2011 Parties and Elections in Europe. 2011. Viitattu 12.06.2012.