Liana Isakadze

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jevgeni Svetlanov, Liana Isakadze ja Maksim Šostakovitš vuonna 1967.

Liana Aleksandrovna Isakadze (georg. ლიანა ისაკაძე, ven. Лиана Александровна Исакадзе; s. 2. elokuuta 1946 Tbilisi, Gruusian SNT, Neuvostoliitto) on georgialainen viulutaiteilija, ja hän on voittanut Jean Sibelius -viulukilpailun ensimmäisen palkinnon. Voittamisen aikoihin vuonna 1970 hän edusti Neuvostoliittoa.

Isakadze alkoi soittaa pianoa ja säveltää kolmivuotiaana. Seitsemänvuotiaana hän ryhtyi soittamaan viulua ja opiskeli vuoteen 1963 saakka kotikaupunkinsa Tbilisin keskusmusiikkikoulussa. Sen käytyään hän muutti Moskovaan, jossa hän sai opetusta David Oistrahin oppilaana Moskovan konservatoriossa ja toimi myöhemmin myös opettajansa assistenttina.

Isakadzen kansainvälinen ora alkoi varsinaisesti, kun hän vuonna 1965 voitti Pariisissa pidetyn Jacques Thibaud -kilpailun. Vuonna 1970 hän jakoi ensimmäisen palkinnon maanmiehensä Pavel Koganin kanssa Jean Sibelius -viulukilpailussa, joka pidettiin Helsingissä. Samana vuonna hän saavutti kolmannen sijan Moskovassa järjestetyssä Tšaikovski-viulukilpailussa. Liana Isakadze on sittemmin kuulunut Jean Sibelius -viulukilpailun tuomaristoon.

Vuonna 1992 Liana Isakadze perusti David Oistrah -akatemian Ingolstadtiin Saksaan. Perustamansa akatemian johtamisesta hän luopui vuonna 1997. Vuonna 2003 hän perusti Kansainvälisen Liana Isakadze -viulukilpailun Pietariin, mutta vuoden 2007 kilpailu peruutettiin.

Hän on tehnyt on yli 500 äänitystä levymerkeille Melodija ja Orpheo sekä Moskovan ja Saksan radioille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]