Letícia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Letícia
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Letícian kunnan sijainti
Letícian kunnan sijainti

Letícia

Koordinaatit: 4°12′19″S, 69°55′58″W

Valtio Kolumbia
Departementti Amazonas
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 5 968 km²
Korkeus 96 m
Väkiluku (2011) 25 400
 – Väestötiheys 5,4 as./km²









Letícia on kaupunki Kolumbiassa, Etelä-Amerikassa. Se on Amazonasin departementin pääkaupunki ja sijaitsee Amazonjoen rannalla aivan Kolumbian eteläkärjessä, noin neljä astetta päiväntasaajan eteläpuolella. Letician väkiluku vuonna 2011 oli noin 25 400[1], ja väestö on pääasiassa Kolumbian keskusylängöiltä muuttaneita.

Amazon on kaupungin kohdalla purjehduskelpoinen, ja Leticia on Kolumbian ainoa satama tämän joen rannalla. Se on aivan sekä Perun että Brasilian rajalla, ja Brasilian puolella siihen rajoittuu suurin piirtein samankokoinen Tabatingan kaupunki, jonka kanssa Leticia muodostaa löyhän kaupunkialueen joen rannalla.

Leticiaan pääsee lentäen Bogotasta, lentomatka kestää kaksi tuntia, ja pikaveneillä Perun Iquitosista.[2]

Kaupunki ja suurehko alue sen pohjoispuolella oli aiemmin perulaisten asuttama nimellä San Antonio, mutta 1900-luvun alun rajakiistoissa, joihin liittyi myös riitoja niin Ecuadorin kuin Brasiliankin kanssa, alue päätyi lopulta Kolumbian hallintaan.

Kaupungin merkitys Kolumbian talouselämään ja politiikkaan on vähäinen, vaikka rajakaupunkina se onkin aiemmin ollut ajoittain yksi huumekaupan vähäisemmistä keskuksista. Matkailu on silti aina ollut merkittävää Leticiassa, johtuen paljolti siitä, etteivät lähes koko muuta Kolumbiaa vaivaavat poliittiset ongelmat, kuten kapinaliikkeet ja puolisotilaalliset joukot, juurikaan kosketa eteläisiä viidakoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Colombia Cities (Departamento Administrativo Nacional de Estadistica, Republica de Columbia (web).) citypopulation.de. Viitattu 18.4.2013.
  2. Leticia Columbia cruiseaway.au. Viitattu 18.4.2013. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Etelä-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.