Lepanton taistelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lepanton taistelu
Osa Venetsian-Turkin sotaa
Fernando Bertellin kuparikaiverrus Lepanton meritaistelusta
Fernando Bertellin kuparikaiverrus Lepanton meritaistelusta
Päivämäärä:

7. lokakuuta 1571

Paikka:

Patraksenlahti, Joonianmeri

Lopputulos:

Pyhän liigan voitto

Osapuolet

Pyhä liiga:
Venetsia, Espanja, Genova, Kirkkovaltio, Toskana, Savoiji, Urbino ja Maltan ritarikunta

Osmanit

Komentajat

Juhana Itävaltalainen

Ali Pašša

Vahvuudet

212 laivaa

251 laivaa

Tappiot

17 laivaa upposi

50 laivaa upposi
137 laivaa vallattiin

Lepanton taistelu käytiin vuonna 1571 turkkilaisten laajentumista vastaan Kreikan rannikolla. Venetsia, Espanja ja paavin laivasto voittivat laajamittaisessa meritaistelussa osmanit, ja estivät näin turkkilaisten vaikutusvallan kasvun Euroopassa. Se oli maailmanhistorian viimeinen meritaistelu, joka käytiin pelkästään soutuvoimin liikkuvilla aluksilla.

Osmanien joukkoja johti Ali Pašša. Hänen laivansa vallattiin taistelun kuluessa, ja vaikka määräys oli ottaa hänet elävänä kiinni, viholliset katkaisivat hänen kaulansa ja nostivat irtileikatun pään seipään nokassa näytteille, mikä heikensi osmanien taistelumoraalia.

'Eurooppalaisen liittouman' joukkoja johti Juhana Itävaltalainen, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Kaarle V:n poika.

Taistelun alussa turkkilaisilla oli 252 laivaa ja eurooppalaisilla 212 laivaa. Espanjalaisten tulivoima oli ylivoimainen turkkilaisten pieniä laivoja vastaan. Espanjalaisten uudet raskaat tykkitornilla varustetut kaleerit,joita tosin ei ollut kovin monta, olivat turkkilaisille ylivoimaista sotateknologiaa. Liittoutuman joukkojen komentaja Juhana Itävaltalainen määräsi laivansa valtaamaan turkkilaisten laivat, jolloin liittoutuman todellinen vahvuus tuli esiin, koska eurooppalaisten merimiehet oli aseistettu ja koulutettu paremmin. Taistelu oli kokonaisuudessaan äärimmäisen tiukka.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.